Glukozamin Sülfat Nedir?
Glukozamin sülfat, insan vücudunda eklemlerin etrafındaki sıvı içinde bulunan doğal olarak oluşan bir kimyasaldır. Glukozamin doğada başka yerlerde de bulunur. Örneğin, diyet takviyelerinde kullanılan glukozamin sülfat genellikle kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından elde edilir. Diyet takviyelerinde kullanılan glukozamin sülfat her zaman doğal kaynaklardan gelmez. Ayrıca bir laboratuvarda da yapılabilir.
Glukozamin sülfat, glukozamin hidroklorür ve N-asetil glukozamin dahil olmak üzere farklı glukozamin formları vardır. Bu farklı kimyasalların bazı benzerlikleri vardır, ancak bir diyet takviyesi olarak alındıklarında aynı etkilere sahip olmayabilirler. Glukozamin ile ilgili bilimsel araştırmaların çoğunda glukozamin sülfat bulunmaktadır. Glukozamin hidroklorür veya N-asetil glukozamin için farklı yazılara bakınız.
Glukozamin içeren diyet takviyeleri genellikle ek bileşenler içerir. Bu ilave bileşenler sıklıkla kondroitin sülfat, metilsülfonilmetan (MSM) veya köpek balığı kıkırdağıdır. Bazı insanlar bu kombinasyonların sadece glukozamin sülfat almaktan daha iyi çalıştığını düşünüyor. Şimdiye kadar, araştırmacılar ek bileşenlerin glukozamin ile birleştirilmesinin herhangi bir fayda sağladığına dair bir kanıt bulamadılar.
Bazı glukozamin sülfat ürünleri doğru bir şekilde etiketlenmemiştir. Bazı durumlarda, gerçekte üründeki glukozamin miktarı, ürünün etiketinde belirtilen miktarın hiçbirinden% 100’üne kadar değişmiştir. Bazı ürünler, etikette glukozamin sülfat olarak geçiyor olsa da glukozamin hidroklorür içermektedir.
Glukozamin sülfat en yaygın olarak osteoartrit için kullanılır. Diğer birçok durum için de kullanılır, ancak bu kullanımları destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yoktur.
Glukozamin Sülfat Ne Kadar Etkilidir?
Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemel etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemel etkisiz, etkisiz ve etkililiği değerlendirmek için yeterli kanıt yok.
Muhtemel Etkili
Osteoartrit
Çoğu araştırma, glukozamin sülfat almanın osteoartritli, özellikle diz osteoartritli kişiler için biraz ağrı kesici etkisi olabileceğini göstermektedir. Bazı insanlar için glukozamin sülfat, asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz ve reçeteli ağrı kesici ilaçların yanı sıra çalışabilir. Bununla birlikte, ağrı kesici ilaçlar hızlı çalışırken, glukozamin sülfat ağrıyı hafifletmeden 4-8 hafta sürebilir. Ayrıca, glukozamin sülfat alan kişilerin hala ağrı alevlenmeleri için ağrı kesici ilaçlar almaları gerekir.
Ağrıyı gidermeye ek olarak, glukozamin sülfat eklemlerin parçalanmasını yavaşlatabilir ve birkaç yıl boyunca alınırsa durumun daha da kötüleşmesini önleyebilir. Bazı araştırmalar, glukozamin sülfat alan kişilerin toplam diz protezi ameliyatına ihtiyaç duyma olasılığının düşük olduğunu göstermektedir.
Birkaç çeşit glukozamin ürünü vardır. Fayda gösteren en fazla araştırma, glukozamin sülfat içeren ürünler içindir. Glukozamin hidroklorür içeren ürünler de işe yaramıyor gibi görünüyor. Birçok ürün kondroitin ile her iki glukozamin içerir, ancak bu ürünlerin kendi başına glukozamin sülfattan daha iyi çalıştığına dair bir kanıt yoktur.
Osteoartritli insanların glukozamin sülfat almasında bir zarar görülmemektedir.
Etkililiği Değerlendirmek İçin Yeterli Kanıt Yok
- Aromataz inhibitörleri (aromataz inhibitörü kaynaklı artralji) adı verilen ilaçların neden olduğu eklem ağrısı Erken araştırmalar, 24 hafta boyunca günde iki veya üç bölünmüş dozda glukozamin sülfat ve kondroitin sülfat kombinasyonu almanın, erken evre meme kanseri için östrojen seviyelerini düşüren ilaçlar alan kadınlarda ağrıyı azalttığını göstermektedir.
- Kalp hastalığı Glukozamin alan kişilerin kalp hastalığı geliştirme riski daha düşük olabilir. Ancak hangi doz veya glukozaminin formunun en iyi şekilde çalışabileceği belirsizdir. Diğer glukozamin formları arasında glukozamin hidroklorür ve N-asetil glukozamin bulunur. Bu düşük riskin glukozaminden mi yoksa daha sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarından mı kaynaklandığı da belirsizdir.
- Diz ağrısı Bazı araştırmalar, glukozamin sülfat, metilsufonilmetan, beyaz söğüt kabuğu ekstresi, zencefil kökü konsantresi, Hint sığla özü, zerdeçal kökü ekstresi, cayenne ve hyaluronik asit (Instaflex Joint Support, Direct Digital, Charlotte, NC) içeren spesifik bir ürünün alındığını göstermektedir. 8 hafta boyunca günlük bölünmüş dozlar diz ağrısı olan kişilerde eklem ağrısını azaltır. Ancak bu ürün eklem sertliğine veya işlevine yardımcı görünmüyor. Diğer erken araştırmalar, 28 gün boyunca günde 1500 mg glukozamin sülfat almanın, diz yaralanmasından sonra sporcularda diz ağrısını azaltmadığını göstermektedir. Bununla birlikte, diz hareketini iyileştiriyor gibi görünüyor.
- Multipl skleroz (MS) Erken araştırmalar, 6 ay boyunca günde 1000 mg glukozamin sülfat almanın multipl sklerozun nüksetmesini azaltabileceğini göstermektedir.
- Ameliyat sonrası iyileşme İlk araştırmalar, glukozamin sülfat almanın yırtılmış bir ACL’yi düzeltmek için ameliyat olan erkek sporcularda işlev, ağrı ve performansı iyileştirmediğini göstermektedir. ACL, hareket sırasında dizini yerinde tutan bir bağdır.
- İnme Glukozamin alan kişilerin inme riski biraz daha düşük olabilir. Ancak hangi doz veya glukozaminin formunun en iyi şekilde çalışabileceği belirsizdir. Diğer glukozamin formları arasında glukozamin hidroklorür ve N-asetil glukozamin bulunur. Bu düşük riskin glukozaminden mi yoksa daha sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarından mı kaynaklandığı da belirsizdir.
- Çene ağrısı (Temporomandibular bozukluk) Bazı araştırmalar, glukozamin sülfat almanın, çene ağrısını hafifletmek için steroid olmayan antienflamatuar ilaç (NSAID) ibuprofen (Motrin, Advil, vb.) Hakkında çalıştığını göstermektedir. Bazı insanlarda, glukozamin sülfat kesildikten sonra ağrının giderilmesinin 90 güne kadar devam ettiği görülmektedir. Ancak araştırmalar, günde 6 ay boyunca 1200 mg glukozamin sülfat alındığında, çene ağrısının ve çeneyi açma yeteneğinin gelişmediğini göstermektedir.
- Görme kaybına (glokom) yol açabilecek bir grup göz bozukluğu
- Eklem ağrısı
- Ağrılı mesane sendromu (İnterstisyel sistit)
- Kilo kaybı
- Diğer koşullar
Bu kullanımlar için glukozamin sülfatın derecelendirilmesi için daha fazla kanıt gereklidir.
Glukozamin Sülfat Nasıl Etki Eder?
Glukozamin sülfat, insan vücudunda bulunan bir kimyasaldır. Vücut tarafından tendonlar, bağlar, kıkırdak ve eklemleri çevreleyen kalın sıvı yapımında yer alan çeşitli diğer kimyasalları üretmek için kullanılır.
Eklemler, onları çevreleyen sıvı ve kıkırdak tarafından yastıklanır. Osteoartritli bazı insanlarda kıkırdak parçalanır ve incelir. Bu daha fazla eklem sürtünmesi, ağrı ve sertlik ile sonuçlanır. Araştırmacılar, glukozamin takviyeleri almanın ya kıkırdağı ve sıvıyı çevreleyen eklemleri artırabileceğini ya da bu maddelerin parçalanmasını önlemeye yardımcı olabileceğini düşünüyorlar.
Bazı araştırmacılar glukozamin sülfatın “sülfat” kısmının da önemli olduğunu düşünüyor. Kıkırdak üretmek için vücut tarafından sülfata ihtiyaç vardır. Araştırmacıların glukozamin sülfatın, glukozamin hidroklorür veya N-asetil glukozamin gibi diğer glukozamin formlarından daha iyi çalışabileceğine inanmasının bir nedeni budur. Bu diğer formlar sülfat içermez.
Glukozamin Sülfat Kullanımı Güvenli Midir?
Ağız yoluyla alındığında : Glukozamin sülfat çoğu yetişkinde MUHTEMEL GÜVENLİDİR. Glukozamin sülfat bulantı, mide ekşimesi, ishal ve kabızlık gibi bazı hafif yan etkilere neden olabilir. Yaygın olmayan yan etkiler uyuşukluk, cilt reaksiyonları ve baş ağrısıdır.
Bir enjektör ile verildiğinde : Glukozamin sülfat, kas içine haftada iki kez 6 haftaya kadar atış olarak enjekte edildiğinde MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENLİDİR .
Cilde uygulandığında : Glukozamin sülfat, kondroitin sülfat, köpekbalığı kıkırdağı ve kafur ile 8 haftaya kadar cilde uygulandığında MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENLİDİR.
Özel önlemler ve uyarılar:
Hamilelik veya emzirme : Glukozamin sülfatın hamile veya emzirirken güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur. Güvenli tarafta kalın ve kullanmaktan kaçının.
Astım : Astım atağını glukozamin almakla ilişkilendiren bir rapor vardır. Astım atağına neden olan glukozaminin olup olmadığı kesin olarak bilinmemektedir. Daha fazla bilinene kadar, astımı olan insanlar glukozamin içeren ürünler almak konusunda dikkatli olmalıdır.
Diyabet: Bazı erken araştırmalar, glukozamin sülfatın diyabetli kişilerde kan şekerini yükseltebileceğini önerdi. Bununla birlikte, daha yakın tarihli ve daha güvenilir araştırmalar, glukozamin sülfatın tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolünü etkilemediğini göstermektedir. Glukozamin, diyabetli çoğu insan için güvenli gibi görünmektedir, ancak kan şekeri yakından izlenmelidir.
Glokom : Glukozamin sülfat göz içindeki basıncı artırabilir ve glokomu kötüleştirebilir. Glokomunuz varsa, glukozamin almadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.
Yüksek kolestorolHayvan araştırmaları glukozaminin kolesterol düzeylerini artırabileceğini düşündürmektedir. Aksine, glukozamin insanlarda kolesterol seviyelerini artırmıyor gibi görünüyor. Bununla birlikte, bazı erken araştırmalar glukozaminin insülin düzeylerini artırabileceğini düşündürmektedir. Bu kolesterol seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Güvenli tarafta olmak için, glukozamin sülfat alır ve yüksek kolesterolünüz varsa kolesterol seviyenizi yakından izleyin.
Yüksek tansiyon : Erken araştırmalar glukozamin sülfatın insülin seviyelerini artırabileceğini düşündürmektedir. Bu kan basıncının artmasına neden olabilir. Bununla birlikte, daha güvenilir araştırmalar glukozamin sülfatın kan basıncını arttırmadığını göstermektedir. Güvenli tarafta olmak için, glukozamin sülfat alır ve yüksek tansiyonunuz varsa kan basıncınızı yakından izleyin.
Kabuklu deniz ürünleri alerjisi: Bazı glukozamin sülfat ürünleri karides, ıstakoz veya yengeç kabuklarından üretildiği için, glukozamin ürünlerinin kabuklu deniz hayvanlarına alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabileceği endişesi vardır. Bununla birlikte, kabuklu deniz ürünleri alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara tipik olarak kabuklu deniz hayvanlarının değil kabuklu deniz hayvanlarının etleri neden olur. Kabuklu deniz hayvanlarına alerjisi olan insanlarda glukozamine alerjik reaksiyon bildirimi yoktur. Kabuklu deniz ürünleri alerjisi olan kişilerin glukozamin ürünlerini güvenle alabileceği bazı bilgiler de vardır.
Cerrahi : Glukozamin sülfat kan şekeri seviyelerini etkileyebilir ve ameliyat sırasında ve sonrasında kan şekeri kontrolüne müdahale edebilir. Planlı bir ameliyattan en az 2 hafta önce glukozamin sülfat almayı bırakın.
Glukozamin Sülfat Farklı İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?
Yüksek Düzey
Bu kombinasyonu almayın.
Warfarin kan pıhtılaşmasını yavaşlatmak için kullanılır. Kondroitin ile veya kondroitin olmadan glukozamin sülfat almanın, warfarinin etkisini arttırdığını ve kan pıhtılaşmasını daha da yavaşlattığını gösteren birkaç rapor vardır. Bu ciddi olabilen morarmaya ve kanamaya neden olabilir. Warfarin alıyorsanız glukozamin sülfat almayın. Birçok doğal ilaç warfarin ile etkileşime girebilir.
Orta Düzey
Bu kombinasyon konusunda dikkatli olun.
Kanser için ilaçlar (Topoizomeraz II İnhibitörleri) Kanser için bazı ilaçlar, kanser hücrelerinin kendilerini kopyalama hızını azaltarak çalışır. Bazı bilim adamları, glukozaminin bu ilaçların tümör hücrelerinin kendilerini kopyalama hızını azaltmasını engelleyebileceğini düşünüyor. Kanser için bazı ilaçlarla birlikte glukozamin sülfat almak, bu ilaçların etkinliğini azaltabilir.
Kanser için kullanılan bazı ilaçlar arasında etoposid, teniposid, mitoksantron, daunorubisin ve doksorubisin bulunur.
Düşük Düzey
Bu kombinasyonla dikkatli olun.
Asetaminofen Glukozamin sülfat ve asetaminofen birlikte alınmasının her birinin ne kadar iyi çalıştığını etkileyebileceğine dair bazı endişeler vardır. Bununla birlikte, bu etkileşimin büyük bir endişe olup olmadığını bilmek için daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır. Şimdilik, çoğu uzman her ikisini birlikte kullanmanın uygun olduğunu söylüyor.
Diyabet için ilaçlar (Antidiabetes ilaçlar) Glukozamin sülfatın diyabetli kişilerde kan şekerini artırabileceğine dair endişeler vardır. Ayrıca, glukozamin sülfatın diyabet ilaçlarının ne kadar iyi çalıştığını azaltabileceği endişesi de vardı. Bununla birlikte, araştırmalar şimdi glukozamin sülfatın muhtemelen diyabetli kişilerde kan şekerini artırmadığını göstermektedir. Bu nedenle, glukozamin sülfat muhtemelen diyabet ilaçlarına müdahale etmez. Dikkatli olmak için, glukozamin sülfat alıp şeker hastalığınız varsa, kan şekerinizi yakından izleyin.
Diyabet için kullanılan bazı ilaçlar arasında glimepirid, gliburit, insülin, pioglitazon, rosiglitazon, klorpropamid, glipizid, tolbutamid ve diğerleri yer alır.
Glukozamin Sülfat Bitkiler ve Takviye Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?
Otlar ve takviyeler ile bilinen bir etkileşimi yoktur.
Glukozamin Sülfat Gıdalarla Etkileşimi Var Mıdır?
Yiyeceklerle bilinen bir etkileşimi yoktur.
Glukozamin Sülfat Hangi Dozda Kullanılır?
Bilimsel araştırmalarda aşağıdaki dozlar çalışılmıştır:
Ağızdan (Oral) :
- Osteoartrit için : günde bir kez 1500 mg veya günde üç kez 500 mg, tek başına veya günde iki veya üç kez 400 mg kondroitin sülfat ile birlikte 3 yıla kadar kullanılmıştır. Ayrıca 6 hafta boyunca günde iki kez 500 mg zerdeçal kökü ekstresi ile kombinasyon halinde günde iki kez 750 mg glukozamin sülfat kullanılmıştır.
Cilt Uygulaması :
- Osteoartrit için : 30 mg / gram glukozamin sülfat, 50 mg / gram kondroitin sülfat, 140 mg / gram kondroitin sülfat, 32 mg / gram kafur ve 9 mg / gram nane yağı içeren bir krem uygulanmıştır. cilt 8 hafta boyunca gerektiği gibi.
Kasa Enjekte :
- Osteoartrit için : 6 hafta boyunca haftada iki kez 400 mg glukozamin sülfat enjekte edildi.
Diğer İsimler
2-Amino-2-Deoxy-Glucose, 2-Amino-2-Deoxy-Beta-D-Glucopyranose, 2-Amino-2-Deoxy-D-Glucose Sulfate, 3-Amino-6-(Hydroxymethyl)Oxane-2,4,5-Triol Sulfate, Amino Monosaccharide, Chitosamine, Chlorure de Potassium-Sulfate de Glucosamine, D-Glucosamine, D-Glucosamine Sulfate, D-Glucosamine Sulphate, G6S, Glucosamine, Glucosamine Potassium Sulfate, Glucosamine Sulfate 2KCl, Glucosamine Sulfate-Potassium Chloride, Glucosamine Sulphate, Glucosamine Sulphate KCl, Glucosamine-6-Phosphate, GS, Mono-Sulfated Saccharide, Poly-(1->3)-N-Acetyl-2-Amino-2-Deoxy-3-O-Beta-D-Glucopyranurosyl-4-(or 6-) Sul, Saccharide Mono-Sulfaté, Saccharide Sulfaté, Sulfate de Glucosamine, Sulfate de Glucosamine 2KCl, SG, Sulfated Monosaccharide, Sulfated Saccharide, Sulfato de Glucosamina.