Plevral efüzyon nedir?
Akciğerde su olarak da adlandırılan plevral efüzyon, akciğerleriniz ve göğüs boşluğunuz arasındaki alanda aşırı miktarda sıvı birikmesidir.
Plevra adı verilen ince zarlar, akciğerlerin dışını ve göğüs boşluğunun içini kaplar. Solunum sırasında göğüs içinde genişledikçe ciğerlerin yağlanmasına yardımcı olmak için bu astar içinde her zaman küçük bir miktar sıvı bulunur.
Bazı tıbbi durumlar plevral efüzyona neden olabilir.
Amerikan Toraks Derneği’ne göre, her yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde teşhis edilen yaklaşık 1 milyon vakayla birlikte plevral efüzyonlar yaygındır. Ölüm riskinin artması ile ilgili ciddi bir durumdur. Bir çalışmada, plevral efüzyon tanısı alan hastanede yatan kişilerin yüzde 15’i 30 gün içinde öldü.
Plevral efüzyon nasıl gelişir?
Plevra tahriş, iltihaplı veya enfekte olduğunda çok fazla sıvı oluşturur. Bu sıvı akciğer dışındaki göğüs boşluğunda birikerek plevral efüzyon olarak bilinen bir şeye neden olur.
Bazı kanser türleri plevral efüzyonlara, erkeklerde akciğer kanserine ve kadınlarda meme kanserine en sık neden olabilir.
Plevral efüzyonların diğer nedenleri arasında şunlar vardır:
- konjestif kalp yetmezliği (en yaygın neden)
- siroz veya zayıf karaciğer fonksiyonu
- kan pıhtısı kaynaklı ve akciğer arterlerinde tıkanma olan pulmoner emboli
- açık kalp ameliyatından kaynaklanan komplikasyonlar
- zatürree
- şiddetli böbrek hastalığı
- lupus ve romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar
Plevral efüzyon tipleri
Her biri farklı nedenlere ve tedavi seçeneklerine sahip çeşitli plevral efüzyon tipleri vardır. Plevral efüzyonların birinci sınıflandırması ya transudatif veya eksüdatifdir.
Transudatif plevral efüzyonlar
Bu tip, düşük kan protein sayısı veya kan damarlarındaki artan basınç sonucu plevral boşluğa sızan sıvıdan kaynaklanır. En yaygın nedeni konjestif kalp yetmezliğidir .
Eksudatif efüzyonlar
Bu tür neden olur:
- tıkanmış lenf veya kan damarları
- iltihap
- tümörler
- akciğer hasarı
Bu tip plevral infüzyonla sonuçlanabilecek yaygın durumlar arasında pulmoner emboliler , zatürree ve mantar enfeksiyonları bulunur.
Komplike ve komplike olmayan plevral efüzyonlar
Ayrıca komplike ve komplike olmayan plevral efüzyonlar da vardır. Komplike olmayan plevral efüzyonlarda enfeksiyon veya inflamasyon belirtileri olmayan sıvı bulunur. Kalıcı akciğer problemlerine neden olma ihtimalleri çok daha düşüktür.
Bununla birlikte, komplike plevral efüzyonlar, önemli enfeksiyon veya inflamasyonu olan sıvı içerir. Sık sık göğüs drenajı içeren acil tedavi gerektirirler.
Plevral efüzyonun semptomları ve belirtileri
Bazı insanlar plevral efüzyon belirtisi göstermez. Bu insanlar genellikle göğüs röntgeni veya başka bir nedenden dolayı yapılan fiziksel muayeneler yoluyla bu hastalığa sahip olduklarını keşfederler.
Sık görülen plevral efüzyon semptomları şunları içerir:
- göğüs ağrısı
- kuru öksürük
- ateş
- uzanırken nefes almakta zorluk
- nefes darlığı
- derin nefes almakta zorluk
- inatçı hıçkırıklar
- fiziksel aktivite zorluğu
Plevral efüzyon bulguları varsa derhal doktorunuza danışın.
Plevral efüzyon teşhisi
Doktorunuz fizik muayene yapacak ve ciğerlerinizi steteskopla dinleyecektir. Ayrıca, plevral efüzyon teşhisine yardımcı olmak için bir göğüs röntgeni sipariş edebilirler. Diğer olası testler şunları içerir:
- CT tarama
- göğüs ultrasonu
- plevral sıvı analizi
- bronkoskopi
- plevral biyopsi
Plevral sıvı analizinde doktorunuz, göğüs boşluğuna bir iğne sokarak ve sıvıyı bir şırıngaya emerek sıvıyı plevral membran bölgesinden çıkaracaktır. İşlem torasentez olarak adlandırılır. Bu, fazla sıvının göğüs boşluğundan boşaltılması için de ortak bir işlemdir. Daha sonra nedeni belirlemek için sıvı test edilir.
Doktorunuz ayrıca, plevradan bir doku örneği almayı da içeren plevral bir biyopsi yapmayı seçebilir. Bu, göğüs duvarı dışından göğüs boşluğuna küçük bir iğne sokularak yapılabilir.
Plevral efüzyonunuzun olduğunu keşfederler, ancak hangi tipi teşhis edemediklerini doktorunuz bir torakoskopi programlayabilir. Bu, fiber optik kamera kullanarak doktorun göğüs boşluğunun içini görmesini sağlayan cerrahi bir işlemdir.
Bu işlem için doktorunuz genel anestezi altındayken göğüs bölgesinde birkaç küçük insizyon yapar. Daha sonra, analiz için küçük bir miktar sıvı veya doku elde etmek için kamerayı bir kesikten ve cerrahi alet diğeri içinden geçirir.
Plevral efüzyonun tedavisi
Hastalığın altında yatan neden ve efüzyonun şiddeti tedaviyi belirleyecektir.
Boşaltma sıvısı
Genel olarak, tedavi, bir iğne veya göğse sokulan küçük bir tüp ile sıvının göğüs boşluğundan boşaltılmasını içerir.
Bu işlemden önce tedaviyi daha rahat hale getirecek lokal anestezi alacaksınız. Anestezik madde aşındıktan sonra insizyon bölgesinde bir miktar ağrı veya rahatsızlık hissedebilirsiniz. Çoğu doktor ağrıyı hafifletmek için ilaç yazacaktır.
Sıvı tekrar oluşursa, bu tedaviye birden fazla kez ihtiyacınız olabilir.
Kanser plevral efüzyonun nedeni ise, sıvı birikimini yönetmek için başka tedaviler gerekebilir.
Plörodez
Plörodezis, akciğer ile göğüs boşluğu plevrası arasında hafif bir yangı yaratan bir tedavidir. Fazla sıvıyı göğüs boşluğundan çıkardıktan sonra, doktor bölgeye bir ilaç enjekte eder. İlaç genellikle bir talk karışımıdır. Bu ilaç, plevranın iki katmanının birbirine yapışmasına neden olur ve bu, aralarında gelecekte sıvı birikmesini önler.
Cerrahi Tedavi
Daha ciddi durumlarda, doktor cerrahi olarak bir şant veya küçük bir tüpü göğüs boşluğuna yerleştirir. Bu, sıvının göğüsten karın bölgesine yönlendirilmesine yardımcı olur, burada vücut tarafından kolayca çıkarılabilir. Bu, diğer tedavilere cevap vermeyenler için bir seçenek olabilir. Plevral astarın bir kısmının cerrahi olarak çıkarıldığı plörektomi, bazı durumlarda bir seçenek olabilir.
Plevral efüzyon tedavisinin riskleri
Bazı plevral efüzyon vakalarının tedavisi, ilaç tedavisi ve diğer destekleyici bakım ile yapılabilir. Çoğu insan birkaç gün veya hafta içinde iyileşir. Daha invaziv tedavilerden kaynaklanan küçük komplikasyonlar, genellikle zamanla kaybolan hafif ağrı ve rahatsızlığı içerebilir. Bazı plevral efüzyon vakalarında kullanılan durumun, nedeninin ve kullanılan tedavinin ciddiyetine bağlı olarak daha ciddi komplikasyonlar olabilir.
Ciddi komplikasyonlar şunları içerebilir:
- akciğerlerde akciğer ödemi veya sıvısı; bu, torasentez sırasında sıvının çok hızlı bir şekilde boşaltılmasını sağlayabilir
- kısmi çökmüş akciğer
- enfeksiyon veya kanama
Bu komplikasyonlar ciddi olsa da çok nadir görülür. Doktorunuz, en etkili tedavi seçeneğini belirlemeye yardımcı olacak ve her bir işlemin yararlarını ve risklerini tartışacaktır.
Plevral efüzyonlar ve kanser
Plevral efüzyonlar, plevraya yayılan kanser hücrelerinin bir sonucu olabilir. Ayrıca plevra içindeki normal sıvı akışını tıkayan kanser hücrelerinin bir sonucu olabilirler. Sıvı, radyasyon terapisi veya kemoterapi gibi bazı kanser tedavilerinin bir sonucu olarak da birikebilir.
Bazı kanserlerin, aşağıdakileri içeren plevral efüzyonlara neden olma olasılığı daha yüksektir:
- akciğer kanseri
- meme kanseri
- yumurtalık kanseri
- lösemi
- melanom
- rahim ağzı kanseri
- rahim kanseri
Belirtiler ve semptomlar genellikle şunları içerir:
- nefes darlığı
- öksürük
- göğüs ağrısı
- kilo kaybı
Plöredez sıklıkla kanserden kaynaklanan malign plevral efüzyonların tedavisi için kullanılır. Eğer bir enfeksiyon geçirdiyseniz veya bu hastalığa yatkınsanız doktorunuz antibiyotik verebilir. Steroidler veya diğer anti-enflamatuar ilaçlar ağrıyı ve inflamasyonu azaltabilir.
Plevral efüzyon tedavisine ek olarak, doktorunuz buna neden olan kanseri tedavi edecektir. Plevral efüzyonlar tipik olarak metastatik kanserin sonucudur.
Kanser tedavisi gören insanlar ayrıca bağışıklık sistemlerini riske atabilir ve bu da onları enfeksiyonlara veya diğer komplikasyonlara daha yatkın hale getirir.
Plevral efüzyonun görünümü nedir?
Plevral efüzyonlar ciddi ve hayatı tehdit edici olabilir. Çoğu hastanede tedavi gerektirir, bazıları ise ameliyat gerektirir. Plevral efüzyonlardan iyileşme süresi, genel sağlığınızın yanı sıra efüzyonun nedeni, büyüklüğü ve ciddiyetine de bağlıdır.
İyileşmeye başlayabilmeniz için gerekli ilacı ve bakımı alacağınız hastanede iyileşmenize başlayacaksınız. Birçok kişi hastaneden taburcu olduktan sonraki ilk hafta yorgun ve zayıf hissettiğini bildirdi. Ortalama olarak, insizyon bölgelerinizi ameliyattan iki ila dört hafta içinde iyileşir. Evde olduğunuzda sürekli bakıma ve takibe ihtiyacınız olacak.