Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Gömülü Bağırsak

Gömülü bağırsak nedir?

Yemek yediğinizde, midenizde parçalanır ve bağırsaklarınızdan geçer. Bu işlem sindirim olarak bilinir. Sonra, bağırsaklarınızın duvarları besinleri besinlerden emer. Atık olarak kalanlar kolonunuza ve rektumunuza geçer.

Zaman zaman bu süreçte işler ters gidebilir ve atıklar kolonda sıkışıp kalır. Bu kolonun dışkı etkisi olarak bilinir.

Gömülü bir kolonunuz olduğunda dışkı kurumuş ve tomurcuklanmaz, bu da onları vücudunuzdan atmanızı imkansız hale getirir. Etkilenen dışkı, yeni atığın gövdeden ayrılma yolunu tıkayarak yedeklenmesini sağlar.

Semptomlar

Tüm dışkı çarpması semptomları ciddidir ve tıbbi müdahale gerektirmez. İçerirler:

Şiddetli belirtiler şunlardır:

Kabızlık ve çarpışma nedenleri

Kolonun dışkı etkisinin birincil nedeni kabızlıktır . Kabızlık dışkı ya da dışkı seyrek geçmekte zorlanıyor. Bu genellikle sonucu:

Kabızlık acı vericidir ve buna sahip olan insanlar genellikle şişmiş ve kendilerini rahatsız hissederler. Ayrıca, tuvalete gidemeden gitme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bir dışkı bağırsak sisteminden geçmediğinde, kuru ve sert hale gelebilir ve kolonda kalabilir. Buna kolonun dışkı etkisi denir.

Dışkı çarpması gerçekleştiğinde, kolonunuz normal kasılma işlemini kullanarak dışkıyı vücuttan çıkaramaz.

Nasıl teşhis edilir?

Dışkı etkinizin olduğunu düşünüyorsanız veya iyileşmeyen sürekli kabızlık semptomlarınız varsa, derhal doktorunuza görünün. Teşhisi doğrulamak için karnınızın muayenesini içeren fiziksel bir muayene yapacaklardır. Sindirim sisteminizin etkilenen bölümlerini bulmalarına yardımcı olabilecek herhangi bir kitle veya sertleşmiş bölgeyi hissetmek için karnınıza bastırırlar.

Bundan sonra doktorunuz dışkı etkisini kontrol etmek için dijital bir rektal muayene yapacak. Bu testte doktorunuz bir eldiven takar, parmaklarından birini yağlar ve rektumunuza yerleştirir. Bu prosedür genellikle ağrıya neden olmaz, ancak biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz.

Doktorunuz muayeneleri yaptıktan sonra çarpışmadan şüpheleniyorsa , karın röntgeni isteyebilir. Diğer olası prosedürler abdominal bir ultrason veya sigmoidoskopi adı verilen küçük bir mikroskop kullanarak kolonun görülmesidir. Bir baryum lavmanı da sorunlu bölgeleri vurgulayabilir. Bir baryum lavmanı , rektumunuza bir boya yerleştirmeyi ve sonra kolon ve rektumun bir X-ışını çekilmesini içerir.

Tedavi seçenekleri

Müshiller

Dışkı etkisi için ilk tedavi yöntemi genellikle oral bir müshildir . Kolonun temizlenmesini uyaran birçok tezgah üstü müshil vardır. Bazen, rektuma yerleştirilen ilaç olan ilaçlı bir fitil yardımcı olabilir.

Manuel kaldırma

Bir müshil veya bir fitil, kolonunuzdaki dışkıyı engellemezse, doktorunuz dışkıyı manuel olarak kaldıracaktır. Bunu yapmak için, eldivenli parmaklarını rektumunuza sokarlar ve tıkanıklığı giderir.

Lavman

Doktorunuz tüm tıkanıklığı gideremezse , kaldırmak için lavman kullanırlar. Lavman, ağızlık bağlı küçük, sıvı dolu bir şişedir. Meme rektuma girer. Doktorunuz, şişeyi sıkarak sıvıyı rektuma ve kolona salıverir. Bu kolonu yağlar ve dışkıyı nemlendirerek yerinden çıkarmayı kolaylaştırır. Lavmanları yerel eczanenizde veya Amazon’da bulabilirsiniz .

Su sulama

Su sulama, küçük bir hortumu rektumdan ve kolona doğru itmeyi içerir. Hortum, borudan su yayan bir makineye bağlanır. Sulamadan sonra doktorunuz karnınıza masaj yapar ve atıkları rektumunuzu başka bir tüpten geçirir.

İlişkili komplikasyonlar

Kolonun dışkı etkisinin komplikasyonları şunları içerir:

Herhangi bir sorundan şüpheleniyorsanız bağırsaklarınıza dikkat etmeniz ve bir doktora gitmeniz önemlidir.

Bağırsak hareketlerini önleme ve ipuçları

Kolonun dışkıdan etkilenmesini önlemenin bir yolu kabızlaşmamaktır. Bazı hastalıklar ve bazı ilaçlar kabızlıktan kaçınmayı imkansız kılar, ancak küçük yaşam tarzı değişiklikleri yapmak yardımcı olabilir. Bu ipuçlarını deneyin:

  • Susuz kalmayı önlemek için her gün bol su içiniz.
  • Kuru erik suyu, kahve ve çay gibi doğal müshiller gibi davranan diğer sıvıları da alın.
  • Tam buğday, armut, yulaf ve sebzeler gibi lifli gıdaları yiyin.
  • Şekeri yüksek olan ve kabızlığa neden olabilecek yiyecek alımınızı azaltın.
  • Sindirim sisteminizin iyi çalışmasını sağlamak için günlük egzersiz yapın.

S & C

S:

Dışkı etkisi olan birinin tekrar deneyimleme olasılığı nedir? Yinelemeyi önlemek için ne yapabilirler?

C:

Dışkı etkisi olan insanlar, tekrar alma riski daha yüksektir. Dışkıdan etkilenmekten kaçınmak istiyorsanız, kabızlık riskinden kaçınmalısınız. İyi sıvı ve lif alımı, uygun egzersiz yapmak ve Vicodin ve Percocet gibi opiat ağrı kesiciler gibi kabızlık yapan ilaçlardan kaçınmak kesinlikle tekrar dışkıya çarpma riskini azaltmaya yardımcı olacaktır.

Kaynaklar:

Dışkı etkisi. (2014).

Mayo Kliniği Kadrosu. (2016). Kabızlık.

Sindirim sistemi ve nasıl çalıştığı. (2013).

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler