Gotu kola (Centella asiatica), maydanoz ailesinden bir bitkidir. Geleneksel Çin ve Ayurvedik tıp sistemlerinde uzun bir kullanım geçmişine sahiptir.
Gotu kola, şişliği ve kan basıncını düşüren bazı kimyasallar içerir. Ayrıca yara iyileşmesi için yardımcı olabilecek kolajen üretimini artırıyor gibi görünüyor. İnsanlar varisli damarlara yol açabilecek yanıklar ve zayıf dolaşım için gotu kola kullanırlar. Yara izleri, çatlaklar ve diğer birçok durum için de kullanılır, ancak bu kullanımların çoğunu destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yoktur.
Gotu Kola Ne İçin Kullanılır?
Yanıklar: İkinci derece yanıklara gotu kola uygulamak yanıkların iyileşmesi için gereken süreyi azaltıyor gibi görünüyor.
Varisli damarlara ve diğer koşullara (venöz yetmezlik) yol açabilecek zayıf dolaşım: 4-8 hafta boyunca ağız yoluyla gotu kola veya belirli bir gotu kola özütü (Centellase) almak, bacaklarda kan dolaşımı zayıf olan kişilerde kan dolaşımını iyileştiriyor ve şişliği azaltıyor gibi görünüyor.
Hafıza ve düşünme becerileri (bilişsel işlev): Gotu kolayı tek başına veya diğer malzemelerle ağızdan almak, hafıza veya düşünme becerilerini geliştirmiyor gibi görünüyor.
Radyasyon tedavisinin neden olduğu cilt hasarı (radyasyon dermatiti): Gotu kola özü içeren bir krem uygulamak, meme kanseri için radyasyon tedavisinin neden olduğu cilt hasarını azaltmıyor gibi görünüyor.
Gotu kolayı bir dizi başka amaç için kullanmaya ilgi vardır, ancak yararlı olup olmayacağını söylemek için yeterli güvenilir bilgi yoktur.
Yan Etkileri Nelerdir?
Gotu kola özü, 12 aya kadar alındığında çoğu insan için muhtemelen güvenlidir. Bulantı ve mide ağrısına neden olabilir.
Cilde uygulandığında gotu kola 10 haftaya kadar kullanıldığında muhtemelen güvenlidir. Kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilir.
Gotu Kola İçin Uyarılar Nelerdir?
Hamilelik: Gotu kola hamilelik sırasında cilde uygulandığında muhtemelen güvenlidir. Hamileyken gotu kolanın ağızdan alınmasının güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur. Güvenli tarafta kalın ve kullanmaktan kaçının.
Emzirme: Emzirirken gotu kola kullanımının güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur. Güvenli tarafta kalın ve kullanmaktan kaçının.
Karaciğer hastalığı: Gotu kola karaciğer hasarına neden olabilir. Halihazırda karaciğer hastalığı olan kişiler gotu kola kullanmaktan kaçınmalıdır. Karaciğer problemlerini daha da kötüleştirebilir.
Cerrahi: Gotu kola, ameliyat sırasında ve sonrasında kullanılan ilaçlarla birleştirilirse çok fazla uykululuğa neden olabilir. Planlanmış bir ameliyattan en az 2 hafta önce gotu kola kullanmayı bırakın.
Gotu Kola Başka İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?
Karaciğere zarar verebilecek ilaçlar (Hepatotoksik ilaçlar): Gotu kola karaciğere zarar verebilir. Bazı ilaçlar da karaciğere zarar verebilir. Karaciğere zarar verebilecek bir ilaçla birlikte gotu kola alınması karaciğer hasarı riskini artırabilir.
Sedatif ilaçlar (CNS depresanları): Gotu kola uykululuğa ve yavaş nefes almaya neden olabilir. Sakinleştirici adı verilen bazı ilaçlar da uyku hali ve yavaş nefes almaya neden olabilir. Sakinleştirici ilaçlarla gotu kola almak solunum problemlerine ve/veya çok fazla uykululuğa neden olabilir.
Gotu Kola İçin Önerilen Kullanım Dozu Nedir?
Gotu kola özü en sık yetişkinler tarafından 4-12 ay boyunca günlük ağızdan 60-450 mg dozlarda kullanılmıştır. Ayrıca kremlerde, jellerde ve merhemlerde kullanılır. Belirli bir durum için ne tür bir ürün ve dozun en iyi olabileceğini öğrenmek için bir sağlık uzmanıyla konuşun.