Göz kapağı selüliti nedir?
Periorbital veya preseptal selülit olarak da bilinen gözkapağının selüliti, göz çevresindeki dokuların bir enfeksiyonudur. Enfeksiyon, böcek ısırığı gibi göz çevrenizdeki bölgelere yapılan küçük travmadan kaynaklanabilir. Ayrıca, sinüzit gibi başka bir enfeksiyonun bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Göz kapağının selüliti, göz kapağınızın ve gözlerinizi saran cildin kızarıklığına ve ağrılı şişmesine neden olur. Bu durum çocuklarda yetişkinlerden daha sık görülür.
Göz kapağının selüliti tipik olarak erken tedavi edildiğinde düzelir. Enfeksiyon genellikle etkili bir şekilde antibiyotiklerle ve yakın takiplerle tedavi edilebilir. Bununla birlikte, tedavi edilmezse daha problemli hale gelebilir.
Örneğin, enfeksiyon gözlerinize yayılırsa ciddi bir duruma yol açabilir. Göz yuvanızda, orbital selülit adı verilen bir enfeksiyon, kalıcı görme sorunlarına veya tamamen körlüğe neden olabilir. Komplikasyonları önlemek için hemen göz kapağının selülitini tedavi etmek önemlidir.
Göz kapağı selülitinin semptomları nelerdir?
Göz kapağının selülit belirtileri arasında şunlar olabilir:
- göz kapağındaki kızarıklık
- göz kapağı şişmesi
- göz çevresi cildin şişmesi
Bu durum genellikle görme sorunlarına veya gözdeki herhangi bir ağrıya neden olmaz.
Daha fazla bilgi edinin: Göz kapağı iltihabı (Blefarit) »
Göz kapağı selülitinin nedeni nedir?
Göz kapağının selülitine bakteriyel bir enfeksiyon neden olur. Bu enfeksiyon, göz çevresindeki çizik veya böcek ısırığı gibi bir deri yaralanmasından sonra gelişebilir. Bu küçük yaralanmalar bakterilerin yaraya girmesini ve enfeksiyona neden olmasını sağlar. Bakteriler ayrıca sinüs enfeksiyonu veya başka bir üst solunum yolu enfeksiyonu sonucu gözünüze de yayılabilir. Ayrıca küçük kabarcıklara ve kabuklanmaya neden olan oldukça bulaşıcı bir cilt enfeksiyonu olan impetigo’ya yol açabilir.
Bu duruma en çok neden olan bakteriler şunlardır:
- Haemophilus influenzae
- Stafilokok
- Streptokok
Çocukların bu bakterilerle enfekte olma olasılıkları yetişkinlerden daha fazladır. Bu nedenle göz kapağındaki selülit en sık çocukları etkiler.
Göz kapağı selüliti nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz muhtemelen sadece fiziksel bir muayene yaparak ve tıbbi geçmişinizi sorarak göz kapağı selülitini teşhis edebilir. Doktorunuz sizden belirtilerinizi tanımlamanızı, iltihabın bulunduğu yere bakmanızı ve gözünüzü enfeksiyon belirtileri açısından incelemenizi isteyecektir. Son zamanlarda küçük bir göz yaralanması veya sinüzit gibi başka bir enfeksiyon tipi olup olmadığını da soracaklar.
Herhangi bir göz ağrısı veya görme problemi yaşıyorsanız, doktorunuz kan testleri yapabilir ve kan örnekleri alabilir. Gözünüzdeki bir enfeksiyon ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Doktorunuz ayrıca, göz yapınızın net ve ayrıntılı görüntülerini almak için CT veya MRI taraması kullanabilir. Bu görüntüler doktorunuzun iltihaplanma kaynağını görmesini ve enfeksiyonun gözün içine yayılmadığından emin olmasını sağlar.
Göz kapağının selülitinin komplikasyonları nelerdir?
Bazı durumlarda, enfeksiyon prize ya da göze yayılabilir. Bu, orbital selülit adı verilen ciddi bir duruma yol açabilir. Yörüngesel selülit göz ağrısına, görme sorunlarına ve hatta körlüğe neden olabilir. Yörüngesel selülit teşhisi konan kişilerin hastanede bakım almaları gerekir.
Kontakt dermatitin komplikasyonları nelerdir? »
Göz kapağı selüliti nasıl tedavi edilir?
Daha büyük çocuklar ve yetişkinler, amoksisilin ve dikloksasilin dahil oral antibiyotiklerle tedavi edilebilir. İlaçların tamamının alınması ve doktorunuzun talimatlarına uyulması önemlidir.
4 yaşından küçük çocukların damardan antibiyotik almak için bir hastaneye gitmeleri gerekebilir, bu da bir damar yoluyla (IV) olabilir. IV antibiyotikler genellikle koldaki bir damar yoluyla verilir.
Evde iltihabı azaltmaya yardımcı olmak için ılık bir kompres de kullanılabilir.
Durumunuz şiddetli ise veya orbital selülit gelişirse, göz hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir doktora görünmeniz gerekebilir. Bu tür bir doktor oftalmolog denir. Bu durumu bir IV ile verilecek olan antibiyotiklerle tedavi edeceklerdir. Enfeksiyonun kötüye gitmemesini sağlamak için tıbbi personel tarafından yakından izlenmeniz gerekeceğinden, tedavi sırasında hastanede kalmanız gerekecektir. Gözünüzün içinde veya çevresinde biriken basıncı azaltmak için cerrahi işlemde gerekebilir.
Göz kapağı selüliti olan insanlar için görünüm nedir?
Göz kapağı selüliti olan insanlar için görünüm, derhal tedavi edilirse, genellikle çok iyidir. Durum neredeyse her zaman antibiyotiklerle hızla iyileşir.
İyileşdikten sonra enfeksiyondan önce kullandığınız makyaj ürünlerini veya kontak lensleri atmanız gerekir. Bu ürünler, göz kapağı selülitine neden olan bakterilerle kirlenmiş olabilir.
Kaynaklar:
Garrity J. (2014). Preseptal ve orbital selülit.
Givner LB. (2002). Periorbital ve orbital selülit. DOI:
Lee S, vd. (2011). Preseptal ve orbital selülit tedavisi. DOI:
Papier A, vd. (2007). Şişmiş kırmızı göz kapağının ayırıcı tanısı.