Guarana Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

0
6072

Guarana Nedir?

Guarana bir bitkidir. Amazon’da tohumlarını bir içecek demlemek için kullanan Guarani kabilesi için adlandırılmıştır. Bugün, guarana tohumları hala ilaç olarak kullanılmaktadır.

İnsanlar obezite, atletik performans, zihinsel performans, bir afrodizyak olarak enerji ve diğer birçok durum için ağızdan garantilidir, ancak bu kullanımları destekleyen iyi bir bilimsel kanıt yoktur. Guarana, uzun vadede büyük miktarlarda alındığında da güvensiz olabilir.

Guarana Ne Kadar Etkilidir?

Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemel etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemel etkisiz, etkisiz ve etkililiği değerlendirmek için yeterli kanıt yok.

Etkililiğini değerlendirmek için yeterli kanıt yok …

  • Kaygı . Erken araştırmalar, alıç, kara horehound, çarkıfelek, kediotu, kola somunu ve guarana içeren bir ürün almanın bazı insanlarda kaygıyı azaltabileceğini göstermektedir. Guarana’nın tek başına faydalı olup olmadığı açık değildir.
  • Kanserli insanlarda iştahsızlık . Erken araştırmalar, guarana özütünün alınmasının iştahı hafifçe iyileştirdiğini ve iştahını kaybeden ve kilo veren kanser hastalarında kilo kaybını önlediğini göstermektedir. Ama fayda çok az.
  • Kanser ilaçları ile tedavi edilen kişilerde yorgunluk . Bazı araştırmalar, guarana almanın kemoterapi gören bazı insanlarda yorgunluk duygularını azaltabileceğini göstermektedir. Ancak çelişkili sonuçlar var.
  • Bellek ve düşünme becerilerini geliştirmek (bilişsel işlev) . Sağlıklı insanlarda yapılan erken araştırmalar, tek bir Guarana ekstresi dozunun alınmasının düşünme hızını ve hafızanın bazı yönlerini iyileştirebileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, diğer araştırmalar, guarana almanın yetişkinlerde veya yaşlılarda zihinsel işlevi iyileştirmediğini göstermektedir.
  • Atletik performans . Araştırmalar, guarana, B vitaminleri, C vitamini ve mineraller içeren bir ürünün tek bir dozunun alınmasının, eğitimli sporcularda egzersiz toleransını çok az miktarda artırdığını göstermektedir. Guarana’nın tek başına faydalı olup olmadığı açık değildir.
  • Obezite . Guarana’yı eş ve damiana ile birlikte almak kilo kaybını arttırıyor gibi görünüyor. Guarana, efedra ve diğer 17 vitamin, mineral ve takviyeleri içeren spesifik bir kombinasyon ürününün alınmasının, az yağlı bir diyet ve egzersizle kullanıldığında 8 hafta boyunca ağırlığı yaklaşık 2,7 kg azaltmaya yardımcı olduğuna dair kanıtlar vardır. Guarana’nın tek başına faydalı olup olmadığı açık değildir.
  • Refah duyguları . Erken araştırmalar, guarana almanın sağlıklı bireylerde iyi olma duygularını iyileştirmediğini göstermektedir.
  • Radyasyona maruz kalmanın neden olduğu ciddi hastalık . Araştırmalar, guarana almanın radyasyon tedavisi gören insanlarda depresyon veya yorgunluk semptomlarını iyileştirmediğini göstermektedir.
  • Atletik performans .
  • Kronik yorgunluk sendromu (CFS) .
  • İshal .
  • Yorgunluk .
  • Ateş .
  • Sıvı tutulması .
  • Baş ağrısı .
  • Kalp hastalığı .
  • Sağlıklı insanlarda artan cinsel istek .
  • Düşük tansiyon .
  • Sıtma .
  • Adet krampları (dismenore) .
  • Romatoid artrit (RA) .
  • Diğer koşullar .

Bu kullanımlar için guarana’nın etkinliğini değerlendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.

Guarana Nasıl Etki Eder?

Guarana kafein içerir. Kafein, merkezi sinir sistemini (CNS), kalbi ve kasları uyararak çalışır. Guarana ayrıca kafeine benzer kimyasallar olan teofilin ve teobromin içerir.

Guarana Kullanmak Güveli Midir?

Ağız yoluyla alındığında : Guarana, gıdalarda yaygın olarak bulunan miktarlarda alındığında çoğu yetişkin için MUHTEMELEN GÜVENLİ . Kısa bir süre için tıbbi miktarlarda ağız yoluyla alındığında, guarana MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENLİDİR .

Ağızdan uzun süre yüksek dozlarda alındığında, guarana MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENSİZDİR. Guarana kafein içerir. Günde 400 mg’dan fazla kafein içeren dozlar yan etkilere bağlanmıştır. Yan etkiler doza bağlıdır. Tipik dozlarda, guaranadaki kafein uykusuzluk, sinirlilik ve huzursuzluk, mide tahrişi, bulantı, kusma, artmış kalp hızı ve kan basıncı, hızlı nefes alma, titreme, deliryum, diürez ve diğer yan etkilere neden olabilir. Yüksek guarana dozları baş ağrısı, anksiyete, ajitasyon, kulaklarda çınlama, idrar yaparken ağrı, mide krampları ve düzensiz kalp atışlarına neden olabilir. Guarana’yı düzenli olarak alan kişiler, normal dozlarını düşürürlerse kafein yoksunluk semptomları yaşayabilirler.

Ağız yoluyla alındığında veya çok yüksek dozlarda enjekte edildiğinde, guarana MUHTEMELEN GÜVENSİZDİR kafein içeriği nedeniyle ölümcül olabilir. Ölümcül kafein dozunun 10-14 gram olduğu tahmin edilmektedir. Bireyin kafein duyarlılığına veya sigara içme davranışına, yaşına ve önceki kafein kullanımına bağlı olarak daha düşük dozlarda da ciddi zehirlenme meydana gelebilir.

Özel önlemler ve uyarılar:

Hamilelik ve emzirme : Guarana, hamile ve emziren kadınlar için gıdalarda yaygın olarak bulunan miktarlarda alındığında MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENLİDİR . Hamileyseniz veya emziriyorsanız, kafein içeriği nedeniyle guarana dikkatle alınmalıdır. Küçük miktarlar muhtemelen zararlı değildir. Bununla birlikte, ağızdan yüksek dozlarda guarana almak MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENSİZDİR . Günde 300 mg’dan fazla kafein tüketmek, düşük yapma riski ve diğer olumsuz etkilerle bağlantılıdır.

Emziren kadınlarda kafein anne sütüne geçer ve emziren bir bebeği etkileyebilir. Emziren anneler, düşük tarafta olduğundan emin olmak için kafein alımını yakından izlemelidir. Emziren anneler tarafından yüksek miktarda kafein alınması, emzirilen bebeklerde uyku sorunlarına, sinirlilik ve bağırsak aktivitesinde artışa neden olabilir.

Anksiyete : Guarana’daki kafein, endişe duygularını daha da kötüleştirebilir.

Kanama bozuklukları : Guarana’daki kafeinin kanama bozukluklarını daha da kötüleştirebileceğini gösteren bazı kanıtlar vardır, ancak bu insanlarda bildirilmemiştir. Kanama bozukluğunuz varsa, guarana başlamadan önce sağlık uzmanınıza danışın.

Diyabet: Bazı araştırmalar, guaranadaki kafeinin diyabetli kişilerin şekeri (glikoz) işleme şeklini etkileyebileceğini ve kan şekeri kontrolünü zorlaştırabileceğini göstermektedir. Kafeinin, tip 1 diyabetli hastalarda düşük kan şekerinin uyarı semptomlarını artırabileceğini gösteren bazı ilginç araştırmalar da vardır. Bazı çalışmalar, düşük kan şekeri semptomlarının kafein yokluğunda başladığında daha yoğun olduğunu göstermektedir, ancak düşük kan şekeri devam ettikçe, kafein ile semptomlar daha fazladır. Bu, diyabetik hastaların düşük kan şekerini tespit etme ve tedavi etme yeteneğini artırabilir. Bununla birlikte, olumsuz, kafeinin aslında düşük şekerli atakların sayısını artırabilmesidir. Diyabetiniz varsa, guarana başlamadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.

İshal. Guarana kafein içerir. Guarana’daki kafein, özellikle büyük miktarlarda alındığında ishali kötüleştirebilir.

Nöbetler . Guarana kafein içerir. Guarana’daki kafein, nöbet riskini artırabilir ve nöbetleri kontrol etmek için kullanılan birçok ilacın faydalarını azaltabilir. Nöbetiniz varsa, guarana kullanmadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.

İrritabl bağırsak sendromu (IBS) : Guarana kafein içerir. Guarana’daki kafein, özellikle büyük miktarlarda alındığında, ishali kötüleştirebilir ve bazı insanların IBS ile sahip olduğu ishali kötüleştirebilir.

Kalp hastalığı : Guarana’daki kafein, bazı kişilerde düzensiz kalp atışına neden olabilir. Dikkatle kullanın.

Yüksek tansiyon: Guarana almak, kafein içeriği nedeniyle yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncını artırabilir. Bununla birlikte, bu etki düzenli kahve içen veya düzenli olarak kafein kullanan kişilerde daha az olabilir.

Glokom : Guarana’daki kafein göz içindeki basıncı arttırır. Artış 30 dakika içinde gerçekleşir ve kafeinli içecekler içtikten sonra en az 90 dakika sürer.

Mesane kontrol sorunları (İnkontinans) : Guarana kafein içerir. Guarana’daki kafein, özellikle yaşlı kadınlarda mesane kontrolünü azaltabilir. Sıklıkla yüksek acil idrara çıkmanız gerekiyorsa, guarana’yı dikkatli kullanın.

osteoporoz: Guarana’daki kafein, kalsiyumu böbrekler yoluyla vücuttan temizleyebilir. Bu kalsiyum kaybı kemikleri zayıflatabilir. Osteoporozunuz varsa, günde 300 mg’dan fazla kafein tüketmeyin. Kalsiyum takviyeleri almak, herhangi bir kayıp kalsiyumun değiştirilmesine de yardımcı olabilir. Genel olarak sağlıklıysanız ve yiyeceklerinizden veya takviyelerinizden yeterli miktarda kalsiyum alıyorsanız, günde 400 mg’a kadar kafein almak osteoporoz alma riskini artırmıyor gibi görünmektedir.

Şizofreni : Guarana kafein içerir. Guarana’daki kafein, bazı şizofreni semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Şizofreniniz varsa, guarana’yı dikkatli kullanın.

Guarana Farklı İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Majör

Bu kombinasyonu almayın.

Amfetamin Amfetamin gibi uyarıcı ilaçlar sinir sistemini hızlandırır. Sinir sistemini hızlandırarak, uyarıcı ilaçlar sizi gergin hissettirebilir ve kalp atış hızınızı artırabilir. Guarana’daki kafein sinir sistemini de hızlandırabilir. Uyarıcı ilaçlarla birlikte guarana almak, artmış kalp hızı ve yüksek tansiyon gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Kafein ile birlikte uyarıcı ilaçlar almaktan kaçının.

Kokain Kokain gibi uyarıcı ilaçlar sinir sistemini hızlandırır. Sinir sistemini hızlandırarak, uyarıcı ilaçlar sizi gergin hissettirebilir ve kalp atış hızınızı artırabilir. Guarana’daki kafein sinir sistemini de hızlandırabilir. Uyarıcı ilaçlarla birlikte guarana almak, artmış kalp hızı ve yüksek tansiyon gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Kafein ile birlikte uyarıcı ilaçlar almaktan kaçının.

Efedrin Uyarıcı ilaçlar sinir sistemini hızlandırır. Kafein (guarana’da bulunur) ve efedrin her ikisi de uyarıcı ilaçlardır. Efedrin ile birlikte guarana almak çok fazla stimülasyona ve bazen ciddi yan etkilere ve kalp sorunlarına neden olabilir. Kafein içeren ürünleri ve efedrin’i aynı anda almayın.

Orta Düzey

Bu kombinasyon konusunda dikkatli olun.

Adenozin Guarana kafein içerir. Guarana’daki kafein, adenosinin etkilerini engelleyebilir. Adenosin genellikle doktorlar tarafından kalp üzerinde bir test yapmak için kullanılır. Bu teste kardiyak stres testi denir. Kardiyak stres testinden en az 24 saat önce guarana veya kafein içeren ürünler tüketmeyi bırakın.

Karbamazepin Bazı nöbetleri tedavi etmek için karbamazepin kullanılır. Guarana’daki kafein karbamazepinin etkilerini azaltabilir veya bir kişinin nöbetlere ne kadar duyarlı olduğunu artırabilir. Teorik olarak, karbamazepin ile guarana almak etkilerini azaltabilir ve bazı insanlarda nöbet riskini artırabilir.

Simetidin Guarana kafein içerir. Vücut kafeinden kurtulmak için kafeini parçalar. Simetidin vücudunuzun kafeini parçalama hızını azaltabilir. Guaranime ile birlikte simetidin almak, sinirlilik, baş ağrısı, hızlı kalp atışı ve diğerleri de dahil olmak üzere kafein yan etkilerinin şansını artırabilir.

Klozapin Vücut ondan kurtulmak için klozapini yıkar. Guarana’daki kafein, vücudun klozapini parçalama hızını azaltır. Klozapin ile birlikte guarana almak, klozapinin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Dipiridamol Guarana kafein içerir. Guarana’daki kafein, dipiridamolün etkilerini engelleyebilir. Dipiridamol genellikle doktorlar tarafından kalp üzerinde bir test yapmak için kullanılır. Bu teste kardiyak stres testi denir. Kardiyak stres testinden en az 24 saat önce guarana veya kafein içeren ürünler tüketmeyi bırakın.

Disülfiram Vücut kafeinden kurtulmak için kafeini parçalar. Disülfiram, vücudun kafeinden kurtulma hızını azaltabilir. Disülfiram ile birlikte guarana (kafein içeren) almak, jitteriness, hiperaktivite, sinirlilik ve diğerleri dahil olmak üzere kafeinin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Östrojenler Vücut kafeinden kurtulmak için kafeini parçalar. Östrojenler vücudun kafeini parçalama hızını azaltabilir. Östrojenle birlikte guarana almak titremeye, baş ağrısına, hızlı kalp atışına ve diğer yan etkilere neden olabilir. Östrojen alırsanız, kafein alımınızı sınırlandırın.

Bazı östrojen hapları, konjuge at estrojenlerini, etinil estradiol, estradiol ve diğerlerini içerir.

Ethosuximide Etnosuksimid, belirli nöbet tiplerini kontrol etmek için kullanılır. Guarana’daki kafein, etnosuksimidin etkilerini azaltabilir veya bir kişinin nöbetlere ne kadar duyarlı olduğunu artırabilir. Teorik olarak, etnosuksimid ile guarana almak etkilerini azaltabilir ve nöbet riskini artırabilir.

Felbamat Felbamat, belirli nöbet tiplerini kontrol etmek için kullanılır. Guarana’daki kafein, felbamatın etkilerini azaltabilir veya bir kişinin nöbetlere ne kadar duyarlı olduğunu artırabilir. Teorik olarak, felbamat ile guarana almak etkilerini azaltabilir ve nöbet riskini artırabilir.

Flutamid Vücut ondan kurtulmak için flutamid ‘i parçalar. Guarana’daki kafein, vücudun flutamidi parçalama hızını azaltabilir. Teorik olarak, fluamid ile birlikte guarana almak vücutta çok fazla flutamid oluşturabilir ve yan etki riskini artırabilir.

Fluvoksamin Vücut kafeinden kurtulmak için kafeini parçalar.  Fluvoksamin, vücudun kafeini parçalama hızını azaltabilir. Fluvoksamin ile birlikte guarana almak vücutta çok fazla kafeine neden olabilir ve kafeinin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Lityum Vücudunuz doğal olarak lityumdan kurtulur. Guarana’daki kafein, vücudunuzun lityumdan ne kadar çabuk kurtulduğunu artırabilir. Kafein içeren ürünler alıyorsanız ve lityum alırsanız, kafein ürünlerini yavaşça almayı bırakın. Kafeinin çok hızlı bir şekilde durdurulması lityumun yan etkilerini artırabilir.

Astım için ilaçlar (Beta-adrenerjik agonistler) Guarana kafein içerir.  Kafein kalbi uyarabilir. Astım için bazı ilaçlar da kalbi uyarabilir. Astım için bazı ilaçlarla kafein almak çok fazla stimülasyona ve kalp sorunlarına neden olabilir.

Astım için bazı ilaçlar arasında albuterol, metaproterenol, terbutalin ve izoproterenol bulunur.

Depresyon için ilaçlar (MAOI’ler) Guarana kafein içerir. Kafein vücudu uyarabilir. Depresyon için kullanılan bazı ilaçlar da vücudu uyarabilir.  Depresyon için kullanılan bu ilaçlarla guarana almak, hızlı kalp atışı, yüksek tansiyon, sinirlilik ve diğerleri gibi ciddi yan etkilere neden olabilir.

Depresyon için kullanılan bu ilaçlardan bazıları fenelzin, tranilsipromin ve diğerlerini içerir.

Kan pıhtılaşmasını yavaşlatan ilaçlar (Antikoagülan / Antiplatelet ilaçlar) Guarana kafein içerir. Kafein kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir.  Ayrıca pıhtılaşmayı yavaşlatan ilaçlarla birlikte guarana almak, morarma ve kanama şansını artırabilir.

Kan pıhtılaşmasını yavaşlatan bazı ilaçlar arasında aspirin, klopidogrel, diklofenak, ibuprofen, naproksen, dalteparin, enoksaparin bulunur. , heparin, warfarin ve diğerleri.

Nikotin Nikotin gibi uyarıcı ilaçlar sinir sistemini hızlandırır. Sinir sistemini hızlandırarak, uyarıcı ilaçlar sizi gergin hissettirebilir ve kalp atış hızınızı artırabilir. Guarana’daki kafein sinir sistemini de hızlandırabilir.  Uyarıcı ilaçlarla birlikte guarana almak, artmış kalp hızı ve yüksek tansiyon gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Kafein ile birlikte uyarıcı ilaçlar almaktan kaçının.

Pentobarbital Kafeinin Guarana’daki uyarıcı etkileri pentobarbital’in uyku üreten etkilerini engelleyebilir.

Fenobarbital Fenobarbital, bazı nöbet tiplerini kontrol etmek için kullanılır. Guarana’da bulunan kafein, fenobarbitalin etkilerini azaltabilir veya bir kişinin nöbetlere ne kadar duyarlı olduğunu artırabilir. Teorik olarak, fenobarbital ile guarana almak etkilerini azaltabilir ve nöbet riskini artırabilir.

Fenilpropanolamin Guarana’daki kafein vücudu uyarabilir.  Fenilpropanolamin ayrıca vücudu uyarabilir. Fenilpropanolamin ile birlikte guarana almak çok fazla stimülasyona neden olabilir ve kalp atışını, kan basıncını artırabilir ve sinirliliğe neden olabilir.

Fenitoin Fenitoin, bazı nöbet tiplerini kontrol etmek için kullanılır.  Guarana’daki kafein, fenitoinin etkilerini azaltabilir veya bir kişinin nöbetlere ne kadar duyarlı olduğunu artırabilir. Teorik olarak, fenitoin ile guarana almak etkilerini azaltabilir ve nöbet riskini artırabilir.

Riluzol Vücut ondan kurtulmak için riluzolü parçalar. Guarana almak, vücudun riluzolü parçalama hızını azaltabilir ve riluzolün etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Uyarıcı ilaçlar Uyarıcı ilaçlar sinir sistemini hızlandırır. Sinir sistemini hızlandırarak, uyarıcı ilaçlar sizi gergin hissettirebilir ve kalp atışınızı hızlandırabilir. Guarana, sinir sistemini de hızlandırabilen kafein içerir. Uyarıcı ilaçlarla birlikte guarana almak, artmış kalp hızı ve yüksek tansiyon gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Guarana ile birlikte uyarıcı ilaçlar almaktan kaçının.

Bazı uyarıcı ilaçlar arasında nikotin, kokain, sempatomimetik aminler ve amfetaminler bulunur.

Teofilin Guarana kafein içerir. Kafein teofiline benzer şekilde çalışır.  Kafein ayrıca vücudun teofilinden kurtulma hızını da azaltabilir. Teofilin ile birlikte guarana almak teofilinin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Valproat Valproat bazı nöbet tiplerini kontrol etmek için kullanılır.  Guarana’daki kafein valproatın etkilerini azaltabilir veya bir kişinin nöbetlere ne kadar duyarlı olduğunu artırabilir. Teorik olarak, valproat ile guarana almak etkilerini azaltabilir ve nöbet riskini artırabilir.

Verapamil Vücut kafeinden kurtulmak için kafeini parçalar. Verapamil vücudun kafeinden kurtulma hızını azaltabilir. Verapamil ile birlikte guarana almak, sinirlilik, baş ağrısı ve artmış kalp atışı gibi kafein yan etkileri riskini artırabilir.

Su hapları (Diüretik ilaçlar) Guarana kafein içerir. Kafein potasyum düzeylerini düşürebilir. “Su hapları” ayrıca vücuttaki potasyum düzeylerini düşürebilir. Teorik olarak, su hapları ile guarana almak potasyum seviyelerinin çok düşmesine neden olabilir.
Potasyumu tüketebilen bazı “su hapları” arasında klorotiazid, klortalidon, furosemid, hidroklorotiyazid ve diğerleri bulunur.

Minör Düzey

Bu kombinasyonla dikkatli olun.

Alkol Vücut kafeinden kurtulmak için kafeini parçalar. Alkol, vücudun kafeini parçalama hızını azaltabilir. Guarana’nın alkolle birlikte alınması, kan dolaşımında çok fazla kafein ve titreme, baş ağrısı ve hızlı kalp atışı gibi kafein yan etkilerine neden olabilir.

Antibiyotikler (Kinolon antibiyotikleri) Vücut kafeini onlardan kurtulmak için guaranadan parçalar. Bazı ilaçlar vücudun kafeini parçalama hızını azaltabilir. Bu ilaçları guarana ile birlikte almak, titreme, baş ağrısı, artmış kalp hızı ve diğerleri gibi yan etki riskini artırabilir.

Vücudun kafeini parçalama hızını azaltan bazı antibiyotikler arasında siprofloksasin, gemifloksasin, levofloksasin, moksifloksasin ve diğerleri bulunur.

Doğum kontrol hapları (Gebeliği önleyici ilaçlar) Vücut kafeinden kurtulmak için kafeini parçalar. Doğum kontrol hapları, vücudun kafeini parçalama hızını azaltabilir. Guarana’yı doğum kontrol hapları ile birlikte almak sinirlilik, baş ağrısı, hızlı kalp atışı ve diğer yan etkilere neden olabilir.

Bazı doğum kontrol hapları arasında etinil estradiol ve levonorgestrel, etinil estradiol ve norethindrone ve diğerleri bulunur.

Flukonazol Guarana kafein içerir. Vücut kafeinden kurtulmak için kafeini parçalar. Flukonazol, vücudun kafeinden kurtulma hızını azaltabilir Flukonazol ile birlikte guarana almak, sinirlilik, kaygı ve uykusuzluk gibi kafein yan etkileri riskini artırabilir.

Diyabet için ilaçlar (Antidiabetes ilaçlar) Guarana kan şekerini artırabilir. Diyabet ilaçları kan şekerini düşürmek için kullanılır. Kan şekerini artırarak, guarana diyabet ilaçlarının etkinliğini azaltabilir. Kan şekerinizi yakından izleyin. Diyabet ilacınızın dozunun değiştirilmesi gerekebilir.

Diyabet için kullanılan bazı ilaçlar arasında glimepirid, gliburit, insülin, pioglitazon, rosiglitazon, klorpropamid, glipizid, tolbutamid ve diğerleri yer alır.

Karaciğer tarafından diğer ilaçların parçalanmasını azaltan ilaçlar (Sitokrom P450 1A2 (CYP1A2) inhibitörleri) Guarana kafein içerir. Kafein karaciğer tarafından değiştirilir ve parçalanır. Bazı ilaçlar karaciğerin ne kadar hızlı değiştiğini ve bazı ilaçları ve takviyeleri parçaladığını azaltır. Bu ilaçlarla birlikte guarana almak kafeinin parçalanmasını yavaşlatabilir ve kafein seviyelerini artırabilir.
Karaciğeri etkileyen bu ilaçlardan bazıları arasında fluvoksamin, meksiletin, klozapin, psoralenler, furafilen, teofilin, idrocilamid ve diğerleri bulunur.

Metformin Guarana kafein içerir. Vücut kafeinden kurtulmak için kafeini parçalar. Metformin, vücudun kafeini parçalama hızını azaltabilir.  Metformini guarana ile birlikte almak kafeinin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Methoxsalenin Guarana kafein içerir. Vücut kafeinden kurtulmak için kafeini parçalar. Methoxsalen, vücudun kafeini parçalama hızını azaltabilir. Guarana ile birlikte metokssalen almak kafeinin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Mexiletin Guarana kafein içerir. Vücut kafeinden kurtulmak için kafeini parçalar. Mexiletine, vücudun kafeini parçalama hızını azaltabilir.  Mexiletine guarana ile birlikte alınması kafein etkilerini ve guarana yan etkilerini artırabilir.

Fenotiyazinler Guarana kafein içerir. Vücut kafeinden kurtulmak için kafeini parçalar. Fenotiazinler, vücudun kafeini parçalama hızını azaltabilir. Guarana ile birlikte fenotiyazinler almak kafeinin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Terbinafin Vücut ondan kurtulmak için kafeini (guarana içinde bulunur) parçalar. Terbinafin, vücudun kafeinden kurtulma hızını azaltabilir ve titreme, baş ağrısı, artmış kalp atışı ve diğer etkiler gibi yan etki riskini artırabilir.

Tiagbine Tiagabin, bazı nöbet tiplerini kontrol etmek için kullanılır.  Guarana’daki kafein, tiagabinin etkilerini etkilemiyor gibi görünmektedir.  Bununla birlikte, uzun süreli kafein kullanımı tiagabinin kan seviyelerini artırabilir. Teorik olarak, uzun süreli guarana kullanımı benzer bir etkiye sahip olabilir.

Ticlopidin Guarana kafein içerir. Vücut kafeinden kurtulmak için kafeini parçalar. Ticlopidin , vücudun kafeinden kurtulma hızını azaltabilir. Teorik olarak, tiklopidin ile birlikte guarana almak kafein yan etki riskini artırabilir.

Otlar ve takviyeler ile etkileşimler var mı?

Acı portakal Guarana kafein içerir. Guarana gibi kafein içeren bitkilerle birlikte acı portakal almak, normal tansiyonu olan kişilerde kan basıncını ve kalp atış hızını artırabilir. Bu, kalp ve kan damarları ile sorun geliştirme şansını artırabilir.

Kafein içeren otlar ve takviyeler Guarana kafein içerir. Kafein içeren diğer otlar ve takviyelerle birlikte almak kafeinin hem zararlı hem de yararlı etkilerini artırabilir. Kafein içeren diğer doğal ürünler arasında kahve, siyah çay, yeşil çay, oolong çayı, pu-erh çayı, eş ve kola bulunur.

Kalsiyum Guarana dahil olmak üzere gıdalardan, içeceklerden ve bitkilerden yüksek kafein alımı, idrar kalsiyum atılımını artırır.

kreatin Kafein, efedra ve kreatinin birleştirilmesinin ciddi yan etki riskini artırabileceği konusunda bazı endişeler vardır. 6 hafta boyunca günde 6 gram kreatin monohidrat, 400-600 mg kafein, 40-60 mg efedra ve diğer çeşitli takviyeleri alan bir atlette inme raporu vardır. Kafein ayrıca kreatinin atletik performans üzerindeki olası yararlı etkilerini azaltabilir.

Danshen Guarana kafein içerir. Vücut kafeinden kurtulmak için kafeini parçalar. Danshen, vücudun kafeini parçalama hızını düşürebilir. Danshen’i guarana ile kullanmak kafein seviyelerini artırabilir.

Echinachea Guarana kafein içerir. Vücut kafeinden kurtulmak için kafeini parçalar. Ekinezya, vücudun kafeini parçalama hızını düşürebilir. Ekinezyayı guarana ile kullanmak kafein seviyelerini artırabilir.

Efedra (Ma huang) Efedra bir uyarıcıdır. Guarana, kafein içeriği nedeniyle bir uyarıcıdır. Ephedra’yı guarana ile birlikte kullanmak vücutta çok fazla stimülasyona neden olabilir. Yayımlanmamış bir rapor, titreme, yüksek tansiyon, nöbetler, geçici bilinç kaybı ve efedra ve guarana (kafein) ürünü kombinasyonu ile yaşam desteği gerektiren hastaneye yatışla bağlantılıydı. Efedra veya diğer uyarıcılar ile Guarana almayın.

Kan pıhtılaşmasını yavaşlatan otlar ve takviyeler (Antikoagülan / Antiplatelet otlar ve takviyeler Guarana kan pıhtılaşmasını yavaşlatabiliyor gibi görünüyor. Kan pıhtılaşmasını yavaşlatan diğer otlar ve takviyelerle birlikte kullanılması bazı insanlarda kanama riskini artırabilir. Bu bitkilerin bazıları angelica, karanfil, danshen, sarımsak, zencefil, ginkgo ve Panax ginsengidir.

KudzuGuarana kafein içerir. Vücut kafeinden kurtulmak için kafeini parçalar. Kudzu, vücudun kafeini parçalama hızını düşürebilir. Kudzu’nın Guarana ile kullanılması kafein seviyelerini artırabilir.

Magnezyum Guarana dahil gıdalar, içecekler ve bitkilerden yüksek kafein alımı, idrar magnezyum atılımını artırır.

Melatonin Guarana kafein içerir. Melatonin ile birlikte kafein almak melatonin seviyelerini artırabilir. Teorik olarak melatonin ile guarana almak da melatonin seviyelerini artırabilir.

Kırmızı yonca Guarana kafein içerir. Vücut kafeinden kurtulmak için kafeini parçalar. Kırmızı yonca almak, vücudun kafeini parçalama hızını azaltabilir. Teorik olarak, guarana ile kırmızı yonca almak kafein seviyelerini artırabilir.

Guarana Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?

Yiyeceklerle bilinen bir etkileşimi yoktur.

Guarana Hangi Dozda Kullanılır?

Uygun Guarana dozu, kullanıcının yaşı, sağlığı ve diğer bazı durumlar gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Şu anda guarana için uygun doz aralığını belirlemek için yeterli bilimsel bilgi yoktur. Doğal ürünlerin her zaman güvenli olmayabileceğini ve dozajların önemli olabileceğini unutmayın. Ürün etiketlerindeki ilgili talimatları izlediğinizden ve kullanmadan önce eczacınıza veya doktorunuza veya diğer sağlık uzmanınıza danışın.

Diğer İsimler

Brazilian Cocoa, Cacao Brésilien, Guarana Seed Extract, Guaranine, Paullinia cupana, Paullinia sorbilis, Zoom.

Medlineplus, Guarana, 2019

Referanslar

  1. Silva CP, Sampaio GR, Freitas RAMS, Torres EAFS. Polyphenols from guaraná after in vitro digestion: evaluation of bioacessibility and inhibition of activity of carbohydrate-hydrolyzing enzymes. Food Chem 2018;267:405-9. doi: 10.1016/j.foodchem.2017.08.078. View abstract.
  2. Sette CVM, Ribas de Alcântara BB, Schoueri JHM, et al. Purified dry Paullinia cupana (PC-18) extract for chemotherapy-induced fatigue: results of two double-blind randomized clinical trials. J Diet Suppl 2018;15:673-83. doi: 10.1080/19390211.2017.1384781. View abstract.
  3. Wikoff D, Welsh BT, Henderson R, et al. Systematic review of the potential adverse effects of caffeine consumption in healthy adults, pregnant women, adolescents, and children. Food Chem Toxicol 2017;109:585-648. View abstract.
  4. Ciszowski K, Biedron W, Gomólka E. Acute caffeine poisoning resulting in atrial fibrillation after guarana extract overdose. Przegl Lek. 2014;71:495-8. View abstract.
  5. Veasey RC, Haskell-Ramsay CF, Kennedy DO, Wishart K, Maggini S, Fuchs CJ, Stevenson EJ. The Effects of Supplementation with a Vitamin and Mineral Complex with Guaraná Prior to Fasted Exercise on Affect, Exertion, Cognitive Performance, and Substrate Metabolism: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2015 Jul 27;7:6109-27. View abstract.
  6. Silvestrini GI, Marino F, Cosentino M. Effects of a commercial product containing guaraná on psychological well-being, anxiety and mood: a single-blind, placebo-controlled study in healthy subjects. J Negat Results Biomed. 2013 May 25;12:9. View abstract.
  7. Scholey A, Bauer I, Neale C, Savage K, Camfield D, White D, Maggini S, Pipingas A, Stough C, Hughes M. Acute effects of different multivitamin mineral preparations with and without Guaraná on mood, cognitive performance and functional brain activation. Nutrients. 2013 Sep 13;5:3589-604. View abstract.
  8. Pomportes L, Davranche K, Brisswalter I, Hays A, Brisswalter J. Heart rate variability and cognitive function following a multi-vitamin and mineral supplementation with added guarana (Paullinia cupana). Nutrients. 2014 Dec 31;7:196-208. View abstract.
  9. Palma CG, Lera AT, Lerner T, de Oliveira MM, de Borta TM, Barbosa RP, Brito GM, Guazzelli CA, Cruz FJ, del Giglio A. Guarana (Paullinia cupana) Improves Anorexia in Patients with Advanced Cancer. J Diet Suppl. 2016;13:221-31. View abstract.
  10. Moustakas D, Mezzio M, Rodriguez BR, Constable MA, Mulligan ME, Voura EB. Guarana provides additional stimulation over caffeine alone in the planarian model. PLoS One. 2015 Apr 16;10:e0123310. View abstract.
  11. Kennedy DO, Haskell CF, Robertson B, Reay J, Brewster-Maund C, Luedemann J, Maggini S, Ruf M, Zangara A, Scholey AB. Improved cognitive performance and mental fatigue following a multi-vitamin and mineral supplement with added guaraná (Paullinia cupana). Appetite. 2008 Mar-May;50(2-3):506-13. View abstract.
  12. Haskell CF, Kennedy DO, Wesnes KA, Milne AL, Scholey AB. A double-blind, placebo-controlled, multi-dose evaluation of the acute behavioural effects of guaraná in humans. J Psychopharmacol. 2007 Jan;21:65-70. View abstract.
  13. del Giglio AB, Cubero Dde I, Lerner TG, Guariento RT, de Azevedo RG, Paiva H, Goldman C, Carelli B, Cruz FM, Schindler F, Pianowski L, de Matos LL, del Giglio A. Purified dry extract of Paullinia cupana (guaraná) (PC-18) for chemotherapy-related fatigue in patients with solid tumors: an early discontinuation study. J Diet Suppl. 2013 Dec;10:325-34. View abstract.
  14. de Oliveira Campos MP, Riechelmann R, Martins LC, Hassan BJ, Casa FB, Del Giglio A. Guarana (Paullinia cupana) improves fatigue in breast cancer patients undergoing systemic chemotherapy. J Altern Complement Med. 2011 Jun;17:505-12. View abstract.
  15. da Costa Miranda V, Trufelli DC, Santos J, Campos MP, Nobuo M, da Costa Miranda M, Schlinder F, Riechelmann R, del Giglio A. Effectiveness of guarana (Paullinia cupana) for postradiation fatigue and depression: results of a pilot double-blind randomized study. J Altern Complement Med. 2009 Apr;15:431-3. View abstract.
  16. van der Hoeven N, Visser I, Schene A, van den Born BJ. Severe hypertension related to caffeinated coffee and tranylcypromine: a case report. Ann Intern Med. 2014 May 6;160:657-8. doi: 10.7326/L14-5009-8. No abstract available. View abstract.
  17. Peng PJ, Chiang KT, Liang CS. Low-dose caffeine may exacerbate psychotic symptoms in people with schizophrenia. J Neuropsychiatry Clin Neurosci. 2014 Apr 1;26:E41. doi: 10.1176/appi.neuropsych.13040098. No abstract available. View abstract.
  18. Brice C and Smith A. The effects of caffeine on simulated driving, subjective alertness and sustained attention. Hum Psychopharmacol Clin Exp 2001;16:523-531.
  19. Bempong DK, Houghton PJ, and Steadman K. The xanthine content of guarana and its preparations. Int J Pharmacog 1993;31:175-181.
  20. Marx, F. and et al. Analysis of guaraná (
  21. Chamone, D. A., Silva, M. I., Cassaro, C., Bellotti, G., Massumoto, C. M., and Fujimura, A. Y. Guaraná (Paullinia cupana) inhibits aggregation in whole blood. Thrombosis and Haemostasis 1987;58:474.
  22. Rejent T, Michalek R, and Krajewski M. Caffeine fatality with coincident ephedrine. Bull Int Assoc Forensic Toxicol 1981;16:18-19.
  23. Khodesevick AP. Fatal caffeine poisoning (case from practice). Farmakol Toksikol 1956;19(suppl):62.
  24. Drew AK and Dawson AH. Herbal xtreme: acute toxicity associated with intravenous guarana [abstract]. Journal of Toxicology – Clinical Toxicology 2000;38:235-236.
  25. Ryall JE. Caffeine and ephedrine fatality. Bull Int Assoc Forensic Toxicol 1984;17:13.
  26. Mattei, R., Dias, R. F., Espinola, E. B., Carlini, E. A., and Barros, S. B. Guarana (Paullinia cupana): toxic behavioral effects in laboratory animals and antioxidants activity in vitro. J.Ethnopharmacol. 1998;60:111-116. View abstract.
  27. Galduroz, J. C. and Carlini, E. A. The effects of long-term administration of guarana on the cognition of normal, elderly volunteers. Sao Paulo Med.J. 1996;114:1073-1078. View abstract.
  28. Benoni, H., Dallakian, P., and Taraz, K. Studies on the essential oil from guarana. Z.Lebensm.Unters.Forsch. 1996;203:95-98. View abstract.
  29. Debrah, K., Haigh, R., Sherwin, R., Murphy, J., and Kerr, D. Effect of acute and chronic caffeine use on the cerebrovascular, cardiovascular and hormonal responses to orthostasis in healthy volunteers. Clin Sci (Colch.) 1995;89:475-480. View abstract.
  30. Salvadori, M. C., Rieser, E. M., Ribeiro Neto, L. M., and Nascimento, E. S. Determination of xanthines by high-performance liquid chromatography and thin-layer chromatography in horse urine after ingestion of Guarana powder. Analyst 1994;119:2701-2703. View abstract.
  31. Galduroz, J. C. and Carlini, Ede A. Acute effects of the Paulinia cupana, “Guarana” on the cognition of normal volunteers. Sao Paulo Med.J. 1994;112:607-611. View abstract.
  32. Belliardo, F., Martelli, A., and Valle, M. G. HPLC determination of caffeine and theophylline in Paullinia cupana Kunth (guarana) and Cola spp. samples. Z.Lebensm.Unters.Forsch. 1985;180:398-401. View abstract.
  33. Bydlowski, S. P., Yunker, R. L., and Subbiah, M. T. A novel property of an aqueous guarana extract (Paullinia cupana): inhibition of platelet aggregation in vitro and in vivo. Braz.J.Med.Biol.Res. 1988;21:535-538. View abstract.
  34. Bydlowski, S. P., D’Amico, E. A., and Chamone, D. A. An aqueous extract of guarana (Paullinia cupana) decreases platelet thromboxane synthesis. Braz.J.Med.Biol.Res. 1991;24:421-424. View abstract.
  35. Haller, C. A., Jacob, P., and Benowitz, N. L. Short-term metabolic and hemodynamic effects of ephedra and guarana combinations. Clin.Pharmacol.Ther. 2005;77:560-571. View abstract.
  36. Kennedy, D. O., Haskell, C. F., Wesnes, K. A., and Scholey, A. B. Improved cognitive performance in human volunteers following administration of guarana (Paullinia cupana) extract: comparison and interaction with Panax ginseng. Pharmacol Biochem Behav 2004;79:401-411. View abstract.
  37. Baghkhani, L. and Jafari, M. Cardiovascular adverse reactions associated with Guarana: is there a causal effect? J.Herb.Pharmacother. 2002;2:57-61. View abstract.
  38. Avato, P., Pesante, M. A., Fanizzi, F. P., and Santos, C. A. Seed oil composition of Paullinia cupana var. sorbilis (Mart.) Ducke. Lipids 2003;38:773-780. View abstract.
  39. Smith, A. P., Kendrick, A. M., and Maben, A. L. Effects of breakfast and caffeine on performance and mood in the late morning and after lunch. Neuropsychobiology 1992;26:198-204. View abstract.
  40. de Oliveira, J. F., Avila, A. S., Braga, A. C., de Oliveira, M. B., Boasquevisque, E. M., Jales, R. L., Cardoso, V. N., and Bernardo-Filho, M. Effect of extract of medicinal plants on the labeling of blood elements with Technetium-99m and on the morphology of red blood cells: I–a study with Paullinia cupana. Fitoterapia 2002;73:305-312. View abstract.
  41. Smits, P., Corstens, F. H., Aengevaeren, W. R., Wackers, F. J., and Thien, T. False-negative dipyridamole-thallium-201 myocardial imaging after caffeine infusion. J Nucl.Med. 1991;32:1538-1541. View abstract.
  42. du, Boisgueheneuc F., Lannuzel, A., Caparros-Lefebvre, D., and De Broucker, T. [Cerebral infarction in a patient consuming MaHuang extract and guarana]. Presse Med 2-3-2001;30:166-167. View abstract.
  43. Lloyd, T., Rollings, N., Eggli, D. F., Kieselhorst, K., and Chinchilli, V. M. Dietary caffeine intake and bone status of postmenopausal women. Am.J.Clin.Nutr. 1997;65:1826-1830. View abstract.
  44. Sicard, B. A., Perault, M. C., Enslen, M., Chauffard, F., Vandel, B., and Tachon, P. The effects of 600 mg of slow release caffeine on mood and alertness. Aviat.Space Environ.Med. 1996;67:859-862. View abstract.
  45. Morano, A., Jimenez-Jimenez, F. J., Molina, J. A., and Antolin, M. A. Risk-factors for Parkinson’s disease: case-control study in the province of Caceres, Spain. Acta Neurol.Scand 1994;89:164-170. View abstract.
  46. Blanchard, J. and Sawers, S. J. The absolute bioavailability of caffeine in man. Eur.J.Clin.Pharmacol. 1983;24:93-98. View abstract.
  47. Curatolo, P. W. and Robertson, D. The health consequences of caffeine. Ann.Intern.Med. 1983;98(5 Pt 1):641-653. View abstract.
  48. Astrup, A., Toubro, S., Cannon, S., Hein, P., Breum, L., and Madsen, J. Caffeine: a double-blind, placebo-controlled study of its thermogenic, metabolic, and cardiovascular effects in healthy volunteers. Am.J.Clin.Nutr. 1990;51:759-767. View abstract.
  49. Pappa, H. M., Saslowsky, T. M., Filip-Dhima, R., DiFabio, D., Lahsinoui, H. H., Akkad, A., Grand, R. J., and Gordon, C. M. Efficacy and harms of nasal calcitonin in improving bone density in young patients with inflammatory bowel disease: a randomized, placebo-controlled, double-blind trial. Am J Gastroenterol. 2011;106:1527-1543. View abstract.
  50. Orozco-Gregorio, H., Mota-Rojas, D., Bonilla-Jaime, H., Trujillo-Ortega, M. E., Becerril-Herrera, M., Hernandez-Gonzalez, R., and Villanueva-Garcia, D. Effects of administration of caffeine on metabolic variables in neonatal pigs with peripartum asphyxia. Am.J Vet.Res. 2010;71:1214-1219. View abstract.
  51. Clausen, T. Hormonal and pharmacological modification of plasma potassium homeostasis. Fundam.Clin Pharmacol 2010;24:595-605. View abstract.
  52. Ernest, D., Chia, M., and Corallo, C. E. Profound hypokalaemia due to Nurofen Plus and Red Bull misuse. Crit Care Resusc. 2010;12:109-110. View abstract.
  53. Jha, R. M., Mithal, A., Malhotra, N., and Brown, E. M. Pilot case-control investigation of risk factors for hip fractures in the urban Indian population. BMC.Musculoskelet.Disord. 2010;11:49. View abstract.
  54. Rigato, I., Blarasin, L., and Kette, F. Severe hypokalemia in 2 young bicycle riders due to massive caffeine intake. Clin J Sport Med. 2010;20:128-130. View abstract.
  55. Barbour, K. E., Zmuda, J. M., Strotmeyer, E. S., Horwitz, M. J., Boudreau, R., Evans, R. W., Ensrud, K. E., Petit, M. A., Gordon, C. L., and Cauley, J. A. Correlates of trabecular and cortical volumetric bone mineral density of the radius and tibia in older men: the Osteoporotic Fractures in Men Study. J Bone Miner.Res 2010;25:1017-1028. View abstract.
  56. Buscemi, S., Verga, S., Batsis, J. A., Donatelli, M., Tranchina, M. R., Belmonte, S., Mattina, A., Re, A., and Cerasola, G. Acute effects of coffee on endothelial function in healthy subjects. Eur.J Clin Nutr. 2010;64:483-489. View abstract.
  57. Simmonds, M. J., Minahan, C. L., and Sabapathy, S. Caffeine improves supramaximal cycling but not the rate of anaerobic energy release. Eur.J Appl Physiol 2010;109:287-295. View abstract.
  58. Jamal, S. A., Swan, V. J., Brown, J. P., Hanley, D. A., Prior, J. C., Papaioannou, A., Langsetmo, L., and Josse, R. G. Kidney function and rate of bone loss at the hip and spine: the Canadian Multicentre Osteoporosis Study. Am J Kidney Dis. 2010;55:291-299. View abstract.
  59. Chroscinska-Krawczyk, M., Ratnaraj, N., Patsalos, P. N., and Czuczwar, S. J. Effect of caffeine on the anticonvulsant effects of oxcarbazepine, lamotrigine and tiagabine in a mouse model of generalized tonic-clonic seizures. Pharmacol Rep. 2009;61:819-826. View abstract.
  60. Moisey, L. L., Robinson, L. E., and Graham, T. E. Consumption of caffeinated coffee and a high carbohydrate meal affects postprandial metabolism of a subsequent oral glucose tolerance test in young, healthy males. Br.J Nutr. 2010;103:833-841. View abstract.
  61. Waugh, E. J., Lam, M. A., Hawker, G. A., McGowan, J., Papaioannou, A., Cheung, A. M., Hodsman, A. B., Leslie, W. D., Siminoski, K., and Jamal, S. A. Risk factors for low bone mass in healthy 40-60 year old women: a systematic review of the literature. Osteoporos.Int. 2009;20:1-21. View abstract.
  62. MacKenzie, T., Comi, R., Sluss, P., Keisari, R., Manwar, S., Kim, J., Larson, R., and Baron, J. A. Metabolic and hormonal effects of caffeine: randomized, double-blind, placebo-controlled crossover trial. Metabolism 2007;56:1694-1698. View abstract.
  63. Hansen, S. A., Folsom, A. R., Kushi, L. H., and Sellers, T. A. Association of fractures with caffeine and alcohol in postmenopausal women: the Iowa Women’s Health Study. Public Health Nutr. 2000;3:253-261. View abstract.
  64. Robelin, M. and Rogers, P. J. Mood and psychomotor performance effects of the first, but not of subsequent, cup-of-coffee equivalent doses of caffeine consumed after overnight caffeine abstinence. Behav.Pharmacol 1998;9:611-618. View abstract.
  65. Rogers, P. J. and Dernoncourt, C. Regular caffeine consumption: a balance of adverse and beneficial effects for mood and psychomotor performance. Pharmacol Biochem.Behav. 1998;59:1039-1045. View abstract.
  66. Stein, M. A., Krasowski, M., Leventhal, B. L., Phillips, W., and Bender, B. G. Behavioral and cognitive effects of methylxanthines. A meta-analysis of theophylline and caffeine. Arch.Pediatr.Adolesc.Med. 1996;150:284-288. View abstract.
  67. Caballero, T., Garcia-Ara, C., Pascual, C., Diaz-Pena, J. M., and Ojeda, A. Urticaria induced by caffeine. J.Investig.Allergol.Clin Immunol. 1993;3:160-162. View abstract.
  68. Tassaneeyakul, W., Birkett, D. J., McManus, M. E., Tassaneeyakul, W., Veronese, M. E., Andersson, T., Tukey, R. H., and Miners, J. O. Caffeine metabolism by human hepatic cytochromes P450: contributions of 1A2, 2E1 and 3A isoforms. Biochem.Pharmacol 5-18-1994;47:1767-1776. View abstract.
  69. Parsons, W. D. and Pelletier, J. G. Delayed elimination of caffeine by women in the last 2 weeks of pregnancy. Can.Med.Assoc.J 9-1-1982;127:377-380. View abstract.
  70. Blanchard, J. and Sawers, S. J. Comparative pharmacokinetics of caffeine in young and elderly men. J Pharmacokinet.Biopharm. 1983;11:109-126. View abstract.
  71. Grant, D. M., Tang, B. K., and Kalow, W. Variability in caffeine metabolism. Clin Pharmacol Ther 1983;33:591-602. View abstract.
  72. Parsons, W. D. and Neims, A. H. Effect of smoking on caffeine clearance. Clin Pharmacol Ther 1978;24:40-45. View abstract.
  73. Keuchel, I., Kohnen, R., and Lienert, G. A. The effects of alcohol and caffeine on concentration test performance. Arzneimittelforschung. 1979;29:973-975. View abstract.
  74. Arnold, M. E., Petros, T. V., Beckwith, B. E., Coons, G., and Gorman, N. The effects of caffeine, impulsivity, and sex on memory for word lists. Physiol Behav. 1987;41:25-30. View abstract.
  75. Robertson, D., Frolich, J. C., Carr, R. K., Watson, J. T., Hollifield, J. W., Shand, D. G., and Oates, J. A. Effects of caffeine on plasma renin activity, catecholamines and blood pressure. N.Engl.J Med. 1-26-1978;298:181-186. View abstract.
  76. Pola, J., Subiza, J., Armentia, A., Zapata, C., Hinojosa, M., Losada, E., and Valdivieso, R. Urticaria caused by caffeine. Ann.Allergy 1988;60:207-208. View abstract.
  77. Wrenn, K. D. and Oschner, I. Rhabdomyolysis induced by a caffeine overdose. Ann.Emerg.Med. 1989;18:94-97. View abstract.
  78. Quirce, G. S., Freire, P., Fernandez, R. M., Davila, I., and Losada, E. Urticaria from caffeine. J.Allergy Clin Immunol. 1991;88:680-681. View abstract.
  79. Yu, G., Maskray, V., Jackson, S. H., Swift, C. G., and Tiplady, B. A comparison of the central nervous system effects of caffeine and theophylline in elderly subjects. Br.J Clin Pharmacol 1991;32:341-345. View abstract.
  80. Roberts, A. T., Jonge-Levitan, L., Parker, C. C., and Greenway, F. The effect of an herbal supplement containing black tea and caffeine on metabolic parameters in humans. Altern Med Rev 2005;10:321-325. View abstract.
  81. Bryant, C. M., Dowell, C. J., and Fairbrother, G. Caffeine reduction education to improve urinary symptoms. Br.J.Nurs. 4-25-2002;11:560-565. View abstract.
  82. Conlisk, A. J. and Galuska, D. A. Is caffeine associated with bone mineral density in young adult women?. Prev.Med. 2000;31:562-568. View abstract.
  83. Arya, L. A., Myers, D. L., and Jackson, N. D. Dietary caffeine intake and the risk for detrusor instability: a case-control study. Obstet.Gynecol. 2000;96:85-89. View abstract.
  84. Liu, T. T. and Liau, J. Caffeine increases the linearity of the visual BOLD response. Neuroimage. 2-1-2010;49:2311-2317. View abstract.
  85. Ursing, C., Wikner, J., Brismar, K., and Rojdmark, S. Caffeine raises the serum melatonin level in healthy subjects: an indication of melatonin metabolism by cytochrome P450(CYP)1A2. J.Endocrinol.Invest 2003;26:403-406. View abstract.
  86. Hartter, S., Nordmark, A., Rose, D. M., Bertilsson, L., Tybring, G., and Laine, K. Effects of caffeine intake on the pharmacokinetics of melatonin, a probe drug for CYP1A2 activity. Br.J.Clin.Pharmacol. 2003;56:679-682. View abstract.
  87. Zheng, J., Chen, B., Jiang, B., Zeng, L., Tang, Z. R., Fan, L., and Zhou, H. H. The effects of puerarin on CYP2D6 and CYP1A2 activities in vivo. Arch Pharm Res 2010;33:243-246. View abstract.
  88. Chen, Y., Xiao, C. Q., He, Y. J., Chen, B. L., Wang, G., Zhou, G., Zhang, W., Tan, Z. R., Cao, S., Wang, L. P., and Zhou, H. H. Genistein alters caffeine exposure in healthy female volunteers. Eur.J Clin.Pharmacol. 2011;67:347-353. View abstract.
  89. Gorski, J. C., Huang, S. M., Pinto, A., Hamman, M. A., Hilligoss, J. K., Zaheer, N. A., Desai, M., Miller, M., and Hall, S. D. The effect of echinacea (Echinacea purpurea root) on cytochrome P450 activity in vivo. Clin Pharmacol Ther. 2004;75:89-100. View abstract.
  90. Wang, X. and Yeung, J. H. Effects of the aqueous extract from Salvia miltiorrhiza Bunge on caffeine pharmacokinetics and liver microsomal CYP1A2 activity in humans and rats. J Pharm Pharmacol 2010;62:1077-1083. View abstract.
  91. Norager, C. B., Jensen, M. B., Weimann, A., and Madsen, M. R. Metabolic effects of caffeine ingestion and physical work in 75-year old citizens. A randomized, double-blind, placebo-controlled, cross-over study. Clin Endocrinol (Oxf) 2006;65:223-228. View abstract.
  92. Daniel, W. A., Syrek, M., Rylko, Z., and Kot, M. Effects of phenothiazine neuroleptics on the rate of caffeine demethylation and hydroxylation in the rat liver. Pol.J Pharmacol 2001;53:615-621. View abstract.
  93. Wojcikowski, J. and Daniel, W. A. Perazine at therapeutic drug concentrations inhibits human cytochrome P450 isoenzyme 1A2 (CYP1A2) and caffeine metabolism–an in vitro study. Pharmacol Rep. 2009;61:851-858. View abstract.
  94. Mays, D. C., Camisa, C., Cheney, P., Pacula, C. M., Nawoot, S., and Gerber, N. Methoxsalen is a potent inhibitor of the metabolism of caffeine in humans. Clin.Pharmacol.Ther. 1987;42:621-626. View abstract.
  95. Mohiuddin, M., Azam, A. T., Amran, M. S., and Hossain, M. A. In vive effects of gliclazide and metformin on the plasma concentration of caffeine in healthy rats. Pak.J Biol Sci 5-1-2009;12:734-737. View abstract.
  96. Gasior, M., Swiader, M., Przybylko, M., Borowicz, K., Turski, W. A., Kleinrok, Z., and Czuczwar, S. J. Felbamate demonstrates low propensity for interaction with methylxanthines and Ca2+ channel modulators against experimental seizures in mice. Eur.J Pharmacol 7-10-1998;352(2-3):207-214. View abstract.
  97. Vaz, J., Kulkarni, C., David, J., and Joseph, T. Influence of caffeine on pharmacokinetic profile of sodium valproate and carbamazepine in normal human volunteers. Indian J.Exp.Biol. 1998;36:112-114. View abstract.
  98. Chroscinska-Krawczyk, M., Jargiello-Baszak, M., Walek, M., Tylus, B., and Czuczwar, S. J. Caffeine and the anticonvulsant potency of antiepileptic drugs: experimental and clinical data. Pharmacol.Rep. 2011;63:12-18. View abstract.
  99. Luszczki, J. J., Zuchora, M., Sawicka, K. M., Kozinska, J., and Czuczwar, S. J. Acute exposure to caffeine decreases the anticonvulsant action of ethosuximide, but not that of clonazepam, phenobarbital and valproate against pentetrazole-induced seizures in mice. Pharmacol Rep. 2006;58:652-659. View abstract.
  100. Jankiewicz, K., Chroscinska-Krawczyk, M., Blaszczyk, B., and Czuczwar, S. J. [Caffeine and antiepileptic drugs: experimental and clinical data]. Przegl.Lek. 2007;64:965-967. View abstract.
  101. Gasior, M., Borowicz, K., Buszewicz, G., Kleinrok, Z., and Czuczwar, S. J. Anticonvulsant activity of phenobarbital and valproate against maximal electroshock in mice during chronic treatment with caffeine and caffeine discontinuation. Epilepsia 1996;37:262-268. View abstract.
  102. Kot, M. and Daniel, W. A. Effect of diethyldithiocarbamate (DDC) and ticlopidine on CYP1A2 activity and caffeine metabolism: an in vitro comparative study with human cDNA-expressed CYP1A2 and liver microsomes. Pharmacol Rep. 2009;61:1216-1220. View abstract.
  103. Shet, M. S., McPhaul, M., Fisher, C. W., Stallings, N. R., and Estabrook, R. W. Metabolism of the antiandrogenic drug (Flutamide) by human CYP1A2. Drug Metab Dispos. 1997;25:1298-1303. View abstract.
  104. Kynast-Gales SA, Massey LK. Effect of caffeine on circadian excretion of urinary calcium and magnesium. J Am Coll Nutr. 1994;13:467-72. View abstract.
  105. Spinella M. Herbal Medicines and Epilepsy: The Potential for Benefit and Adverse Effects. Epilepsy Behav 2001;2:524-532. View abstract.
  106. Mansi IA, Huang J. Rhabdomyolysis in response to weight-loss herbal medicine. Am J Med Sci 2004;327:356-357. View abstract.
  107. Savitz DA, Chan RL, Herring AH, et al. Caffeine and miscarriage risk. Epidemiology 2008;19:55-62. View abstract.
  108. Weng X, Odouli R, Li DK. Maternal caffeine consumption during pregnancy and the risk of miscarriage: a prospective cohort study. Am J Obstet Gynecol 2008;198:279.e1-8. View abstract.
  109. Robinson LE, Savani S, Battram DS, et al. Caffeine ingestion before an oral glucose tolerance test impairs blood glucose management in men with type 2 diabetes. J Nutr 2004;134:2528-33. View abstract.
  110. Lake CR, Rosenberg DB, Gallant S, et al. Phenylpropanolamine increases plasma caffeine levels. Clin Pharmacol Ther 1990;47:675-85. View abstract.
  111. Forrest WH Jr, Bellville JW, Brown BW Jr. The interaction of caffeine with pentobarbital as a nighttime hypnotic. Anesthesiology 1972;36:37-41. View abstract.
  112. Raaska K, Raitasuo V, Laitila J, Neuvonen PJ. Effect of caffeine-containing versus decaffeinated coffee on serum clozapine concentrations in hospitalised patients. Basic Clin Pharmacol Toxicol 2004;94:13-8. View abstract.
  113. Watson JM, Sherwin RS, Deary IJ, et al. Dissociation of augmented physiological, hormonal and cognitive responses to hypoglycaemia with sustained caffeine use. Clin Sci (Lond) 2003;104:447-54. View abstract.
  114. Winkelmayer WC, Stampfer MJ, Willett WC, Curhan GC. Habitual caffeine intake and the risk of hypertension in women. JAMA 2005;294:2330-5. View abstract.
  115. Juliano LM, Griffiths RR. A critical review of caffeine withdrawal: empirical validation of symptoms and signs, incidence, severity, and associated features. Psychopharmacology (Berl) 2004;176:1-29. View abstract.
  116. Leson CL, McGuigan MA, Bryson SM. Caffeine overdose in an adolescent male. J Toxicol Clin Toxicol 1988;26:407-15. View abstract.
  117. Benowitz NL, Osterloh J, Goldschlager N, et al. Massive catecholamine release from caffeine poisoning. JAMA 1982;248:1097-8. View abstract.
  118. Acheson KJ, Gremaud G, Meirim I, et al. Metabolic effects of caffeine in humans: lipid oxidation or futile cycling? Am J Clin Nutr 2004;79:40-6. View abstract.
  119. Haller CA, Benowitz NL, Jacob P 3rd. Hemodynamic effects of ephedra-free weight-loss supplements in humans. Am J Med 2005;118:998-1003.. View abstract.
  120. Petrie HJ, Chown SE, Belfie LM, et al. Caffeine ingestion increases the insulin response to an oral-glucose-tolerance test in obese men before and after weight loss. Am J Clin Nutr 2004;80:22-8. View abstract.
  121. Lane JD, Barkauskas CE, Surwit RS, Feinglos MN. Caffeine impairs glucose metabolism in type 2 diabetes. Diabetes Care 2004;27:2047-8. View abstract.
  122. Andersen T, Fogh J. Weight loss and delayed gastric emptying following a South American herbal preparation in overweight patients. J Hum Nutr Diet 2001;14:243-50. View abstract.
  123. Cannon ME, Cooke CT, McCarthy JS. Caffeine-induced cardiac arrhythmia: an unrecognised danger of healthfood products. Med J Aust 2001;174:520-1. View abstract.
  124. Dews PB, O’Brien CP, Bergman J. Caffeine: behavioral effects of withdrawal and related issues. Food Chem Toxicol 2002;40:1257-61. View abstract.
  125. Holmgren P, Norden-Pettersson L, Ahlner J. Caffeine fatalities–four case reports. Forensic Sci Int 2004;139:71-3. View abstract.
  126. Chou T. Wake up and smell the coffee. Caffeine, coffee, and the medical consequences. West J Med 1992;157:544-53. View abstract.
  127. Howell LL, Coffin VL, Spealman RD. Behavioral and physiological effects of xanthines in nonhuman primates. Psychopharmacology (Berl) 1997;129:1-14. View abstract.
  128. Institute of Medicine. Caffeine for the Sustainment of Mental Task Performance: Formulations for Military Operations. Washington, DC: National Academy Press, 2001. Available at: http://books.nap.edu/books/0309082587/html/index.html.
  129. Zheng XM, Williams RC. Serum caffeine levels after 24-hour abstention: clinical implications on dipyridamole Tl myocardial perfusion imaging. J Nucl Med Technol 2002;30:123-7. View abstract.
  130. Aqel RA, Zoghbi GJ, Trimm JR, et al. Effect of caffeine administered intravenously on intracoronary-administered adenosine-induced coronary hemodynamics in patients with coronary artery disease. Am J Cardiol 2004;93:343-6. View abstract.
  131. Underwood DA. Which medications should be held before a pharmacologic or exercise stress test? Cleve Clin J Med 2002;69:449-50. View abstract.
  132. Smith A. Effects of caffeine on human behavior. Food Chem Toxicol 2002;40:1243-55. View abstract.
  133. Stanek EJ, Melko GP, Charland SL. Xanthine interference with dipyridamole-thallium-201 myocardial imaging. Pharmacother 1995;29:425-7. View abstract.
  134. Carrillo JA, Benitez J. Clinically significant pharmacokinetic interactions between dietary caffeine and medications. Clin Pharmacokinet 2000;39:127-53. View abstract.
  135. Wahllander A, Paumgartner G. Effect of ketoconazole and terbinafine on the pharmacokinetics of caffeine in healthy volunteers. Eur J Clin Pharmacol 1989;37:279-83. View abstract.
  136. Sanderink GJ, Bournique B, Stevens J, et al. Involvement of human CYP1A isoenzymes in the metabolism and drug interactions of riluzole in vitro. Pharmacol Exp Ther 1997;282:1465-72. View abstract.
  137. Brown NJ, Ryder D, Branch RA. A pharmacodynamic interaction between caffeine and phenylpropanolamine. Clin Pharmacol Ther 1991;50:363-71. View abstract.
  138. Abernethy DR, Todd EL. Impairment of caffeine clearance by chronic use of low-dose oestrogen-containing oral contraceptives. Eur J Clin Pharmacol 1985;28:425-8. View abstract.
  139. May DC, Jarboe CH, VanBakel AB, Williams WM. Effects of cimetidine on caffeine disposition in smokers and nonsmokers. Clin Pharmacol Ther 1982;31:656-61. View abstract.
  140. Nawrot P, Jordan S, Eastwood J, et al. Effects of caffeine on human health. Food Addit Contam 2003;20:1-30. View abstract.
  141. Massey LK, Whiting SJ. Caffeine, urinary calcium, calcium metabolism and bone. J Nutr 1993;123:1611-4. View abstract.
  142. Infante S, Baeza ML, Calvo M, et al. Anaphylaxis due to caffeine. Allergy 2003;58:681-2. View abstract.