Gübre Zehirlenmeleri

0
5987
Young woman suffering from abdominal pain at home. Gynecology concept

Gübre (Bitki Gıdası) Zehirlenmesi Nedir?

Ayrıca bitki gübresi olarak da bilinen “bitki besinleri” genellikle evlerde veya bahçelerde bulunan bitkilerde kullanılır. Bu tür gübreler bitkileri sağlıklı tutar ve daha hızlı büyümelerine izin verir.

Bitki gıdası ile fiziksel temas, soluma veya yanlışlıkla yutulması halinde insanlar ve evcil hayvanlar için tehlikeli olabilir. Gübrelerin bitkilerde kullanılması güvenlidir, ancak bitki besinlerini tutarken ve saklarken daima dikkatli olmalısınız. Yenilebilir bitkileri büyütmek istiyorsanız, hangi ürünleri satın alacağınız konusunda bir profesyonelden tavsiye almalısınız.

Amerikan Zehir Kontrol Merkezleri Birliği’ne göre, 2014 yılında ev içi bitki gübrelerinden kaynaklanan yaklaşık 1.500 zehirlenme vakası vardı. Açık ve bilinmeyen gübrelerin neden olduğu örnekler dahil olmak üzere, 2014 yılında yaklaşık 5.000 vakaya ulaşılmıştır. Vakaların çoğunluğu 5 yaşın altındaki çocuklarda kazayla zehirlenme oldu.

Bitki Gübresi Zehirlenmesinin Semptomları

Bitki gübreleriyle fiziksel temasa geçerseniz, aşağıdaki belirtileri ortaya çıkarabilirsiniz:

  • cilt kızarıklığı
  • ciltte yanma hissi
  • kaşınan cilt
  • burun, gözler veya boğazda yanma

Bitki gübrelerini alırsanız bu belirtileri yaşayabilirsiniz:

  • vücut parçaları (tırnaklarınız, dudaklarınız veya elleriniz gibi) oksijen eksikliğinden maviye döner
  • baş dönmesi
  • bayılma
  • düşük kan basıncı
  • nöbetler
  • nefes darlığı
  • mide veya mide ağrısı

Bitki Gübresi Zehirlenmelerine Neden Olan Nedir?

Bitki gübreleri solunduğunda veya yanlışlıkla yutulursa insanları ve evcil hayvanları zehirleyebilir. Gübreye dokunmak cilt tahrişine neden olabilir ve yutulması zehirli olabilir. Nitratlar zehirlenmeye neden olan maddelerdir.

Nitratlar, bitkilerin kolayca emebilecekleri bir nitrojen şeklidir. Azot bitkinin büyümesi için gereklidir, ancak insanlarda yüksek seviyelerde bulunduğunda çok tehlikeli olabilir. Vücudumuzda nitratlar, kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıma ve verme kabiliyetini azaltır.

Bitki Gübresi İle Zehirlendiğinde Ne Yapmalı?

Gübre ile zehirlendiğinize inanıyorsanız, derhal Ulusal Zehir Kontrol Merkezleri Yardım Hattını aramalısınız. Ayrıca tıbbi yardım almalısınız. Sağlık görevlileri geldiğinde, onlara şunu söylediğinden emin ol:

  • hangi gübreye maruz kaldınız
  • solunması, yutulması veya dokunulması
  • ne kadar malzemeyle temas ettiğinizi
  • temas gerçekleştiğinde

Gübre solunursa hemen temiz hava alın.

Bitki gübresi gözlerinizde veya cildinizde ise, en az 15 dakika su ile iyice yıkayın.

Maddeyi yutmuşsanız, zehir kontrol merkezi size söylemediği sürece kusturmaya çalışmayın. Zehir kontrol merkezi buna karşı tavsiyede bulunmadıkça, su veya süt içmelisiniz. Kusursuz veya bilinçsiz bir mağdurla ilgileniyorsanız aynı kurallar geçerlidir.

Zehir kontrol merkezi, hastaneye gitmenizi önerebilir. Bir kez orada, personel zehirlenmenizin ciddiyetini değerlendirecek.

Doktorunuz methemoglobinemiyi kontrol etmek için testler yapabilir. Bu durumda, nitrat kanınızdaki hemoglobine bağlanır. Normal olarak, hemoglobin, kan hücrelerinin vücudunuz boyunca oksijen taşımasına izin veren bileşiktir. Methemoglobineminiz varsa, kanınız yeteri kadar dolaşımda olamaz, bu da oksijene bağlı alanlarda mavimsi bir renk tonuna neden olur. Methemoglobinema bebeklerde daha yaygın olduğundan, bazen “mavi bebek sendromu” olarak adlandırılır.

Gerekirse, hastanedeki doktorlar size ilaçlar, solunum desteği veya damardan sıvılar verebilir.

Bitki Gübresi Zehirlenmelerine Genel Bakış

Bitkisel gübre zehirlenmesinden kurtulabilmeniz aşağıdaki faktörlere bağlıdır:

  • ne tür bir gübre ile temas kurdunuz
  • ne kadar gübre soluduğunuz, yuttuğunuz veya dokunduğunuz
  • tıbbi yardım aramadan önce ne kadar zaman geçti

Ne kadar hızlı yardım alırsanız, iyileşme şansınız o kadar artar. Siz veya sevilen bir kişinin bitki besin zehirlenmesinden muzdarip olabileceğini düşünüyorsanız, her zaman doktorunuzu veya zehir kontrol merkezini aramayı unutmayın. Derhal tedavi edilmezse ölümcül olabilir.

Kaynaklar:

Mowry, JB, Spyker, DA, Brooks, DE, McMillan, N., ve Schauben, JL (2015, 1 Aralık). Amerikan Zehir Kontrol Merkezleri Birliği Ulusal Zehir Veri Sistemi (NPDS) 2014 yıllık raporu. Klinik Toksikoloji, 53 (10, 962-1147

Nitratlar / nitritler zehirlenmesi: Hasta bilgileri bakım sayfası. (Nd)

Besin kirliliği: Etkileri: İnsan sağlığı. (2015, 20 Ağustos)

Besin kirliliği: Yapabilecekleriniz: Bahçenizde. (2015, 3 Şubat)