Belladonna (güzelavrat otu) bir bitkidir. Yaprakları ve kökleri ilaç yapmak için kullanılır.
“Belladonna” adı “güzel bayan” anlamına gelir ve İtalya’daki riskli bir uygulama nedeniyle seçilmiştir. Belladonna’nın suyu geçmişte İtalya’da, kadınların göz bebeklerini büyütmek için kullanılıyordu ve onlara çarpıcı bir görünüm veriyordu. Ancak bu iyi bir fikir değildi. Çünkü belladonna zehirli olabilir.
2010’dan bu yana homeopatik bebek diş çıkarma tabletleri ve jelleri üzerinde durulmaktadır. Çünkü bu ürünler yanlış dozlarda güzelavrat otu içerebilir. Bu ürünleri alan bebeklerde nöbetler, solunum problemleri, yorgunluk, kabızlık, idrar yapma zorluğu ve ajitasyon gibi ciddi yan etkiler bildirilmiştir.
Yaygın olarak güvensiz olarak kabul edilmesine rağmen güzelavrat otu, astım ve boğmaca öksürüğü, soğuk algınlığı ve saman nezlesi ilacı olarak bronşiyal spazmları durdurmak için ağız yoluyla sakinleştirici olarak alınır. Ayrıca Parkinson hastalığı, sancı, iltihabi bağırsak hastalığı, yol tutması için ve ağrı kesici olarak da kullanılır.
Güzelavrat otu, eklem ağrısı, siyatik sinir ağrısı ve genel sinir ağrısı için cilde uygulanan merhemlerde de kullanılır. Güzelavrat otu ayrıca zihinsel bozukluklar, hiperaktivite, konsantre olamama ve aşırı terleme için de kullanılır.
Güzelavrat otu hemoroid için kullanılan fitillerde de kullanılır.
Ne Kadar Etkili?
Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemel etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemelen etkisiz, etkisiz ve etkinliği değerlendirmek için yeterli kanıt yok
BELLADONNA için etkinlik dereceleri aşağıdaki gibidir:
Etkinliği Değerlendirmek İçin Yeterli Kanıt Yok
- İrritabl barsak sendromu (IBS): Güzelavrat otunun fenobarbital ile birlikte ağızdan alınması bu durumun semptomlarını iyileştirmez.
- Artrit benzeri ağrı
- Astım
- Soğuk algınlığı
- Saman nezlesi
- Hemoroid
- Yol tutması
- Sinir problemleri
- Parkinson hastalığı
- Mide ve safra kanallarında spazmlar ve kolik benzeri ağrı
- Boğmaca
Nasıl Etki Eder?
Güzelavrat otu, vücudun sinir sisteminin fonksiyonlarını engelleyebilecek kimyasallara sahiptir. Sinir sistemi tarafından düzenlenen vücut fonksiyonlarından bazıları tükürük salgısı, terleme, idrar yapma, sindirim fonksiyonlarıdır. Güzelavrat otu ayrıca kalp atış hızının ve kan basıncının artmasına da neden olabilir.
Güzelavrat Otu Kullanmak Güvenli Mi?
Güzelavrat otu, yetişkinlerde ve çocuklarda ağız yoluyla alındığında TEHLİKELİ kabul edilmektedir. Çünkü toksik olabilecek kimyasal maddeler içerir.
Güzelavrat otunun yan etkileri, vücudun sinir sistemi üzerindeki etkilerinden kaynaklanmaktadır. Belirtiler arasında ağız kuruluğu, büyümüş göz bebeği, bulanık görme, kırmızı kuru cilt, ateş, hızlı kalp atışı, idrar yapma ya da terleme yetersizliği, halüsinasyonlar, spazmlar, zihinsel problemler, kasılmalar, koma sayılabilir.
Özel Önlemler ve Uyarılar:
Hamilelik ve emzirme: Belladonna hamilelik sırasında ağızdan alındığında TEHLİKELİ kabul edilir. Belladonna, potansiyel olarak toksik kimyasallar içerir ve ciddi yan etki raporlarıyla ilişkilendirilmiştir. Ayrıca güzelavrat otu emzirme döneminde de TEHLİKELİ kabul edilir. Sütü azaltabilir ve aynı zamanda anne sütüne geçer.
Konjestif kalp yetmezliği (CHF): Belladonna hızlı kalp atışına (taşikardi) neden olabilir ve CHF’yi daha kötü hale getirebilir.
Kabızlık: Güzelavrat otu kabızlığı daha da kötüleştirebilir.
Down sendromu: Down sendromlu insanlar belladonna’daki potansiyel toksik kimyasallara ve zararlı etkilerine karşı ekstra duyarlı olabilirler.
Reflü: Güzelavrat otu, reflüyü kötüleştirir.
Ateş: Belladonna, ateşli kişilerde ateşin daha da artmasına neden olabilir.
Mide ülseri: Belladonna, mide ülserini daha kötü hale getirebilir.
Gastrointestinal kanal enfeksiyonu: Belladonna bağırsakların boşalmasını yavaşlatabilir ve enfeksiyona neden olabilecek bakteri ve virüslerin tutulmasına neden olabilir.
Hiyatus hernisi: Güzelavrat otu, hiyatus hernisini daha da kötüleştirir.
Yüksek tansiyon: Çok miktarda belladona almak kan basıncını artırabilir. Bu da kan basıncının yüksek tansiyonlu insanlarda çok yüksek olmasına neden olabilir.
Dar açılı glokom: Belladonna dar açılı glokomu daha da kötüleştirebilir.
Psikolojik bozukluklar: Çok miktarda belladonna alınması psikiyatrik hastalıkları kötüleştirebilir.
Hızlı kalp atışı (taşikardi): Belladonna hızlı kalp atışını kötüleştirebilir.
Ülseratif kolit: Belladonna, toksik megakolon dahil olmak üzere ülseratif kolitin komplikasyonlarını artırabilir.
İdrar zorluğu (idrar retansiyonu): Belladonna idrar retansiyonunu daha da kötüleştirebilir.
Farklı İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?
Sisaprid (Propulsid)
Belladonna, hiposiyamin (atropin) içerir. Hiposiyamin (atropin), sisapridin etkilerini azaltabilir. Dolayısıyla sisaprid ile belladonna alınması sisapridin etkilerini azaltabilir.
Antikolinerjik İlaçlar
Güzelavrat otu, kuruma etkisine neden olan kimyasallar içerir. Aynı zamanda beyni ve kalbi de etkiler. Antikolinerjik ilaçlar adı verilen ilaçlar da bu etkilere neden olabilir. Belladonna ve bu ilaçları birlikte almak kuru cilt, baş dönmesi, düşük tansiyon, hızlı kalp atışı ve diğer ciddi yan etkilere neden olabilir.
Bitkiler ve Takviye Gıdalarla Etkileşimi Var Mı?
Bitkiler ve takviye gıdalarla bilinen bir etkileşimi yoktur.
Yiyeceklerle Etkileşimi Var Mı?
Yiyeceklerle bilinen bir etkileşimi yoktur.
Hangi Dozda Kullanılır?
Uygun belladonna dozu kullanıcının yaşı, sağlığı ve diğer bazı koşullar gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Şu anda güzelavrat otu için uygun doz aralığını belirlemek için yeterli bilimsel bilgi yoktur. Doğal ürünlerin her zaman güvenli olmadığını ve dozajların önemli olabileceğini unutmamakta fayda var. Ürün etiketlerindeki ilgili talimatları takip ettiğinizden emin olun ve kullanmadan önce eczacınıza, doktorunuza veya diğer sağlık profesyonellerine danışın.
Diğer İsimler
Atropa belladonna, Atropa acuminata, Baccifère, Belladona, Belladone, Belle-Dame, Belle-Galante, Bouton Noir, Cerise du Diable, Cerise Enragée, Cerise d’Espagne, Deadly Nightshade, Devil’s Cherries, Devil’s Herb, Divale, Dwale, Dwayberry, Grande Morelle, Great Morel, Guigne de la Côte, Herbe à la Mort, Herbe du Diable, Indian Belladonna, Morelle Furieuse, Naughty Man’s Cherries, Poison Black Cherries, Suchi.
Referanslar
- Abbasi J. Amid Reports of Infant Deaths, FTC Cracks Down on Homeopathy While FDA Investigates. JAMA. 2017;317:793-795. View abstract.
- Berdai MA, Labib S, Chetouani K, Harandou M. Atropa belladonna intoxication: a case report. Pan Afr Med J 2012;11:72. View abstract.
- Lee MR. Solanaceae IV: Atropa belladonna, deadly nightshade. J R Coll Physicians Edinb 2007;37:77-84. View abstract.
- Certain Homeopathic Teething Products: FDA Warning- Confirmed Elevated Levels of Belladonna. FDA Safety Alerts for Human Medical Products, January 27, 2017. Available at: http://www.fda.gov/Safety/MedWatch/SafetyInformation/SafetyAlertsforHumanMedicalProducts/ucm538687.htm. [Accessed March 22, 2016]
- Golwalla A. Multiple extrasystoles: an unusual manifestation of belladonna poisoning. Dis Chest 1965;48:83-84.
- Hamilton M and Sclare AB. Belladonna poisoning. Br Med J 1947;611-612.
- Cummins BM, Obetz SW, Wilson MR, and et al. Belladonna poisoning as a facet of psychodelia. Jama 1968;204:153.
- Sims SR. Poisoning due to belladonna plasters. Br Med J 1954;1531.
- Firth D and Bentley JR. Belladonna poisoning from eating rabbit. Lancet 1921;2:901.
- Bergmans M, Merkus J, Corbey R, and et al. Effect of Bellergal Retard on climacteric complaints: a double-blind, placebo-controlled study. Maturitas 1987;9:227-234.