Perşembe, Kasım 14, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Hafıza Kaybının Nedenleri Nelerdir?

Çoğumuz, ara sıra veya daha sık olarak, bir şeyi unutmak gibi tatsız bir deneyim yaşadık. Bu hafıza kaybı epizodları tahrişe ve hüsrana neden olabilir, ayrıca “kaybettiğimiz” ve Alzheimer hastalığı geliştirmeye başladığımız korkusuna da neden olabilir.

Alzheimer ve diğer demans türleri birçok hafıza kaybı vakasından sorumlu olsa da iyi haber şu ki hafıza kaybına neden olabilecek kalıcı olmayan başka faktörler de vardır. Daha da iyisi, bazıları kolayca tersine çevrilebilir.

Peki, unutmamıza ne sebep olur? Bu bilgiyi zihinsel olarak saklamamızı veya onu hatırlamamızı engelleyen nedir? İşte hatırlayamadığımız birçok nedenden bazıları…

Hafıza Kaybının Duygusal Nedenleri

Zihnimiz ve bedenimiz birbirine bağlı olduğundan ve birbirini etkilediğinden, duygularımız ve düşüncelerimiz beynimizi etkileyebilir. Belirli duygularla veya yaşam stresiyle başa çıkmak için gereken enerji, ayrıntıları ve programları saklamanın veya hatırlamanın önüne geçebilir.

Çoğu zaman, bu duygusal hafıza kaybı tetikleyicileri, destek, danışmanlık ve yaşam tarzı değişiklikleri ile iyileştirilebilir. Sadece stresi artıran şeylerin farkında olmak ve bunlara maruz kalmayı sınırlamak bile yardımcı olabilir.

Stres: Çok fazla stres zihnimizi aşırı yükleyebilir ve dikkatimizin dağılmasına ve beyin göçüne neden olabilir. Kısa süreli, akut stres anlık bir hafıza sorununu tetikleyebilirken, kronik, uzun süreli strese maruz kalmak demans riskinizi artırabilir. Stres yönetimi, yaşam kalitesini korumak ve vücudunuzun ve beyninizin sağlığını iyileştirmek için önemli bir stratejidir.

Depresyon: Depresyon zihni köreltebilir ve çevrenizde hafıza, konsantrasyon ve farkındalığın acı çekmesine neden olacak kadar ilgisizliğe neden olabilir. Zihniniz ve duygularınız o kadar ağır basmış olabilir ki, neler olup bittiğine fazla dikkat edemezsiniz. Sonuç olarak, dikkat etmediğiniz bir şeyi hatırlamak zordur. Depresyon ayrıca sağlıklı uyku sorunlarına neden olabilir ve bu da bilgileri hatırlamayı zorlaştırabilir. Psödodemans, hafıza kaybı ve depresyonun birleşimini tanımlayan bir terimdir. Sahte bunama yaşadığınızı düşünüyorsanız, bilişsel testler size güven vermede ve gerçek bunamayı ekarte etmede yardımcı olabilir. Günlük yaşamda kendini “dışarıda” hissetmesine rağmen, psödodemansı olan kişi bilişsel testlerde oldukça iyi performans gösterebilecektir. Depresyon genellikle yüksek oranda tedavi edilebilir. Çoğu zaman, danışmanlık ve ilaç kombinasyonu çok etkili olabilir.

Kaygı: Bir sınava girerken cevapları bilseniz bile boş aldıysanız, kaygıyı suçlayabilirsiniz. Bazı insanlar, bu sınava girme örneği gibi belirli durumlarda endişe duyarlar. Diğerleri, hafıza da dahil olmak üzere sağlıklı işleyişe sürekli müdahale eden daha yaygın bir genelleşmiş anksiyete bozukluğuna sahiptir. Anksiyeteyi tanımlamak ve tedavi etmek, yaşam kalitesini ve muhtemelen hafızayı da önemli ölçüde iyileştirebilir.

Keder: Yas tutmak, yüksek miktarda fiziksel ve duygusal enerji gerektirir ve bu, çevremizdeki olaylara ve insanlara odaklanma yeteneğimizi azaltabilir. Sonuç olarak, hafızamız acı çekebilir. Yas, depresyona benzer olabilir, ancak genellikle belirli bir durum veya akut kayıp tarafından tetiklenirken, depresyon belirli bir nedenden yoksunmuş gibi görünebilir. Derin kederin işlenmesi zaman alır ve kederinizle vakit geçirmek uygun ve gereklidir. Kederden geçerken hem fiziksel hem de zihinsel olarak tükenmiş hissetmeyi bekleyebilirsiniz. Yas tutarken kendinize ekstra zaman ve zarafet verin. Bireysel danışmanlık ve destek grupları, yasla etkili bir şekilde başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Hafızayı Bozabilecek İlaçlar ve Tıbbi Tedaviler

Bazen hafıza kayıpları ilaçlara veya diğer maddelere atfedilebilir. Bunlara reçeteli ilaçlar, diğer zihin değiştiren maddeler ve hatta ameliyatlar dahildir.

Alkol veya yasadışı uyuşturucular: Alkol almak veya yasadışı uyuşturucu kullanmak hem kısa hem de uzun vadede hafızanızı bozabilir. Bayılmalardan yıllar sonra artan bunama riskine kadar, bu maddeler diğer birçok şeyin yanı sıra hafızanıza önemli ölçüde zarar verebilir. Çok fazla alkol de Wernicke-Korsakoff sendromuna neden olabilir ve hemen tedavi edilirse bazı kişilerde kısmen tersine çevrilebilir.

Reçeteli ilaçlar: Bir ilacın yasal olarak bir doktor tarafından reçete edilmiş olması, vücudunuza zarar vermeyeceği veya hafızanızı bozmayacağı anlamına gelmez. İlacı tam olarak doktorun önerdiği şekilde alıyor olabilirsiniz, ancak reçeteli ilaçlar (özellikle birlikte alındığında) net bir şekilde düşünme ve hatırlama yeteneğinizi önemli ölçüde etkileyebilir. Birden fazla durum için farklı doktorlara giderseniz, her birinin tam ilaç listenize sahip olduğundan emin olun. Halihazırda almakta olduğunuz ilaçla etkileşime girebilecek bir ilaç sipariş etmemeleri için bilmeleri gerekir. Bu unutkanlık nedenini ortadan kaldırmak için ilaçlarınızdan herhangi birinin yavaş yavaş azaltılıp azaltılamayacağını doktorunuza sorun.

Kemoterapi: Kanser tedavisi olarak kemoterapi alıyorsanız, kanserinizi hedef alan ilaçlardan kaynaklanan beyin sisi olarak tanımlanan “kemo beyin” ile karşılaşabilirsiniz. Bunun kemoterapinin yaygın ve genellikle geçici bir etkisi olduğunu bilmek güven verici olabilir.

Kalp ameliyatı: Bazı araştırmalar, kalpte baypas ameliyatını takiben, kafa karışıklığı ve hafıza bozukluğu riskinin artabileceğini göstermiştir. Bu, siz iyileştikçe düzelebilir ve tipik olarak bu tür kalp ameliyatına duyulan ihtiyaç, olası riskten daha fazladır. Endişelerinizi doktorunuzla tartıştığınızdan emin olun.

Anestezi: Bazı insanlar, anestezi kullanımını takiben tipik olarak birkaç gün süren hafıza kaybı veya kafa karışıklığı bildirir. Bununla birlikte, araştırma, anestezi arasında doğrudan bir ilişki olup olmadığını veya beynin daha az etkili çalışmasına neden olan diğer faktörlerin olup olmadığını belirleme konusunda net değildir.

Elektrokonvülsif tedavi: Bazen “şok” tedavisi olarak adlandırılan EKT, şiddetli depresyondan muzdarip olanlar için çok yardımcı olabilir, ancak aynı zamanda bir miktar hafıza kaybına da neden olabilir. ECT’nin riskleri ve yararları hakkında doktorunuzla konuşmalısınız. Bazı insanlar için etkili olduğu için, yaşam kaliteniz için bir miktar hafıza kaybı riski buna değer olabilir.

Hafızayı Bozabilecek Fiziksel ve Tıbbi Durumlar

Demans veya Alzheimer hastalığı dışındaki diğer durumlar hafıza kaybına veya hafıza sorunlarına yol açabilir.

Yorgunluk ve uyku yoksunluğu: İyi bir gece uykusu almanın faydaları çoktur: Daha az kilo alımı, daha fazla enerji ve daha net düşünme yeteneği. Dün gece iyi uyuyamadığınız için yorgun olmanın ve kronik olarak yetersiz uykunun hafızayı ve öğrenmeyi etkilediği gösterilmiştir. Uyku alışkanlıklarınızı iyileştirmenin bazı kolay yollarını denemeye değer.

Sarsıntı ve kafa yaralanmaları: Beyin sarsıntıları ve travmatik kafa yaralanmaları, kısa süreli hafıza bozukluğuna neden olabilir, ancak bazı araştırmalar, yıllar içinde bunama gelişme olasılığını da artırabileceğini bulmuştur. Spor yaparken koruyucu başlık ve kask takmak gibi önlemler aldığınızdan emin olun. Ve eğer bir sarsıntı geçirirseniz, düzenli aktivitelere dönmeden ve spora katılmadan önce başınızın tamamen iyileşmesine izin vermeniz önemlidir. Kafa travmasından sonra herhangi bir baş ağrısı ve konsantrasyon güçlüğünü doktorunuzla tartışın.

Düşük B12 vitamini: B12 vitamini çok önemli bir vitamindir. Daha aşırı durumlarda, B12 vitamini eksiklikleri demansla karıştırılan semptomlara neden olmuştur. Yeterli B12 vitamini alındıktan sonra, bu semptomlar bazı insanlarda iyileşebilir ve hatta düzelebilir.

Tiroid problemleri: Hem hipotiroidizm hem de hipertiroidizm, hafıza kaybı ve zihinsel sis gibi bilişsel sorunlara neden olabilir. Beyninde bir yavaşlık olduğunu veya bazı şeyleri hatırlamanın daha zor olduğunu fark ediyorsanız, bunu doktorunuza bildirin. Özellikle tiroid sorunlarının diğer semptomlarını yaşıyorsanız, tiroid işleyişinizi test etmek uygun olabilir. Tiroid problemlerini tedavi etmek hafızanızı ve konsantrasyonunuzu iyileştirebilir.

Böbrek bozuklukları: Kronik veya akut böbrek yetmezliği (böbrek yetmezliği olarak da adlandırılır) gibi böbrekleriniz iyi çalışmadığında, proteinlerin parçalanması gibi atık ürünlerin birikmesi beyin fonksiyonlarını etkileyebilir. Albüminürisi (idrarda albümin proteini varlığı) olanların hafıza ve biliş bozukluğu gösterme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Karaciğer bozuklukları: Hepatit gibi karaciğer hastalıkları, kan dolaşımınıza toksinlerin salınmasına neden olabilir ve bu da beyin fonksiyonlarını etkileyebilir. Hepatik ensefalopati, ciddi karaciğer problemlerinden gelişebilen ilgili bir beyin bozukluğudur. Karaciğer sorunlarınız varsa ve hafıza ve düşünme ile ilgili bazı güçlükler fark ederseniz, derhal teşhis ve tedavi için bunu doktorunuza bildirdiğinizden emin olun.

Ensefalit: Beyin dokusunun bu akut enfeksiyonu, ateş, baş ağrısı ve hatta nöbetler ile birlikte kafa karışıklığı ve hafıza sorunları gibi demans semptomlarını tetikleyebilir. Ensefalitten şüpheleniyorsanız, acil tıbbi tedavi isteyin.

Normal basınçlı hidrosefali: Normal basınçlı hidrosefali (NPH) tipik olarak şu üç alanda semptomlara sahiptir: bilişsel problemler, inkontinans ve denge ve yürümede azalma. Bir doktor tarafından hızlı değerlendirme ve tedavi, NPH’de hafıza ve düşünme ile ilgili sorunları tersine çevirme potansiyeline sahiptir. Ayrıca kıta olma ve iyi yürüme yeteneğini yeniden kazanmaya yardımcı olur.

Gebelik: Bazen vücudun kimyasallarındaki ve hormonlarındaki değişiklikler, hamilelikteki duygusal ve fiziksel değişikliklerle birleşerek unutkanlığa ve konsantrasyon bozukluğuna neden olabilir. Neyse ki bu, zamanla düzelen geçici bir durumdur.

Menopoz: Hamilelikte olduğu gibi, menopozdaki hormonal değişiklikler düşünce süreçlerine kaos getirebilir ve bilişsel süreçlerinizi de etkileyen uykuyu bozabilir. Bazı doktorlar, menopozun geçici semptomlarını hafifletmek için hormon takviyeleri veya diğer tedavileri reçete eder.

Enfeksiyonlar: Zatürre veya idrar yolu enfeksiyonları gibi enfeksiyonlar, özellikle yaşlı erişkinlerde ve kronik sağlık sorunları olan diğerlerinde unutkanlığa neden olabilir. Bazı insanlar için deliryum -zihinsel yetenekte ani bir değişiklik- bir enfeksiyonun dış belirtilerinden biridir, bu nedenle bu belirtileri hemen doktora bildirdiğinizden emin olun. Hızlı tedavi genellikle belleğin normal işleyişine geri dönmesine yardımcı olabilir.

İnme: İnme, beyin işleyişini önemli ölçüde etkileyebilir. Bazen, inme ile ilgili hafıza kaybı kalıcıdır, ancak diğer zamanlarda beyin iyileştikçe bilişsel işlevler gelişir.

Geçici iskemik ataklar: “Küçük felç” olarak da bilinen bir TIA (tıbben tam olarak doğru olmasa da), beyinde diğer felç benzeri semptomlarla birlikte bellekte gecikmelere neden olabilen kısa bir tıkanıklıktır. Semptomlar genellikle kendi kendine düzelir, ancak gelecekteki felçleri önlemek için tedavi önemlidir.

Beyin tümörü: Beyin tümörleri baş ağrısına ve fiziksel sorunlara neden olabilir, ancak bazen hafızamızı ve kişiliğimizi de etkileyebilirler. Tümörün ciddiyetine ve tipine bağlı olarak, tedavi genellikle bu semptomları hafifletebilir.

Uyku apnesi: Uyurken birkaç saniye nefes almayı bıraktığınız uyku apnesi, daha yüksek demans riskine bağlanmıştır. 2018’de yayınlanan bir araştırma da uyku apnesini hafıza problemlerine bağladı, bu da uyku yoksunluğunun unutkanlığa ve beyin fonksiyonlarının azalmasına neden olabileceği düşünüldüğünde şaşırtıcı değil.

Yaşlanma: İnsanlar daha yaşlı yetişkinliğe doğru yaşlandıkça, bilişsel işlem genellikle yavaşlar ve hafıza yeteneği biraz düşebilir. Örneğin, sağlıklı bir yaşlı kişi yine de bilgileri ezberleyebilecektir, ancak bu muhtemelen bir çocuk ya da genç bir yetişkin olduğu zamanki kadar kolay olmayacaktır. Normal yaşlanma ile gerçek hafıza sorunları arasındaki farkı bilmek, doktora gitmeniz mi yoksa bu konuda endişelenmeyi bırakmanız mı gerektiğine karar vermenize yardımcı olabilir.

Hafıza Kaybının Bilişsel Nedenleri

Bazen beynin işleyişiyle ilgili sorunlar hafıza kaybına neden olabilir. Bunlar yaşlanmaya bağlı olabilir.

Dikkati başka yöne çekme: Aynı anda çok fazla şey mi düşünüyorsunuz? Verimli olmak için çoklu görev girişimleri, bazen yetersiz tamamlanan veya unutulan bir görevi tekrarlama ihtiyacı nedeniyle verimliliği azaltabilir. Beyninizin aynı anda neyi etkili bir şekilde işleyebileceği ve hatırlayacağı konusunda bir sınırı vardır.

Doğal hafıza yeteneği: Bazı insanların doğal olarak harika bir hafızası yoktur. Belki de materyali etkili bir şekilde öğrenmek ve hatırlamak için üç saat harcaması gereken bir kişi ile o materyalde ustalaşmış ve sayfalarını okumak için sadece 20 dakika ayırdıktan sonra çabucak hatırlayabilen bir kişi arasındaki farkı görmüşsünüzdür.

Hafif bilişsel bozukluk: Hafif bilişsel bozukluk (MCI), yavaş yavaş gelişen ancak genellikle kişinin günlük olarak oldukça iyi işlev görme yeteneğini değiştirmeyen zihinsel yeteneklerde bir düşüşten oluşur. HBB’nin bir belirtisi unutkanlıktır. Bazen MCI, Alzheimer’ı tedavi etmek için tasarlanmış ilaçlara yanıt verir. Bazı HBB vakaları sabit kalır veya tamamen düzelirken, diğerleri Alzheimer hastalığına veya diğer demans türlerine ilerler.

Alzheimer: Alzheimer hastalığı demansın en yaygın nedenidir ve diğer birçok semptomun yanı sıra önemli hafıza kaybına neden olur. Hafıza kaybınızın Alzheimer’dan kaynaklanabileceğini düşünüyorsanız, belirtileri gözden geçirin ve bir değerlendirme için doktorunuzdan randevu alın. Alzheimer tipik olarak 65 yaşın üzerindekileri etkilese de erken başlangıçlı Alzheimer 40 yaşından küçüklerde ortaya çıkabilir.

Hafıza kaybına ayrıca vasküler demans, Lewy cisimli demans, frontotemporal demans ve diğerleri gibi diğer demans türleri neden olabilir. Geri döndürülebilir herhangi bir nedenin bulunabilmesi ve tedavi edilebilmesi için veya neden buysa Alzheimer veya bunama tedavisinin mümkün olan en kısa sürede başlayabilmesi için bellekle ilgili sorunlar doktorunuzla tartışılmalıdır.

Popüler Gönderiler