Halsizlik, aşağıdakilerden herhangi biri olarak tanımlanır:
- genel bir zayıflık hissi
- rahatsızlık hissi
- bir hastalık varmış gibi bir his
- iyi hissetmemek
Genellikle yorgunluk ve uygun dinlenme yoluyla sağlık hissini geri yükleyememe ile ortaya çıkar. Bazen, halsizlik aniden olur. Diğer zamanlarda yavaş yavaş gelişebilir ve uzun süre devam edebilir. Rahatsızlığınızın arkasındaki nedeni belirlemek son derece zor olabilir çünkü birçok koşulun sonucu olabilir. Bununla birlikte, doktorunuz rahatsızlığınızın nedenini teşhis ettiğinde, durumu tedavi etmek daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
Halsizliğe Ne Sebep Olur?
1- Tıbbi Durumlar
Halsizliğin birçok olası nedeni vardır. Vücudunuz herhangi bir yaralanma, hastalık veya travma gibi bir kesintiye uğradığında, halsizlik yaşayabilirsiniz. Burada listelenen nedenler, birçok olasılığın bazılarını temsil eder. Doktorunuzu görene kadar rahatsızlığınızın nedeni hakkında hemen sonuçlara varmamaya çalışın.
Kas-iskelet rahatsızlığınız varsa, genellikle genel bir rahatsızlık ve rahatsızlık hissi yaşayabilirsiniz. Ek olarak, kırıklık, osteoartrit veya romatoid artrit gibi çeşitli artrit formlarının tipik bir semptomudur.
Aşağıdakiler gibi akut viral bozukluklar halsizliğe neden olabilir:
- HIV
- AIDS
- fibromiyalji
- Lyme hastalığı
- hepatit
Kronik yorgunluk sendromu, genel olarak ağrı, yorgunluk ve halsizlik hissi ile karakterize edilen özellikle karmaşık bir hastalıktır. Bu kronik durumlar halsizliğe neden olabilir:
- şiddetli anemi
- konjestif kalp yetmezliği
- kronik obstrüktif akciğer hastalığı
- böbrek hastalığı
- karaciğer hastalığı
- diyabet
Depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık koşulları genellikle halsizliğe yol açabilir. Bununla birlikte, halsizliğiniz varsa, depresyon ve anksiyete belirtileri hissetmeye başlamanız da mümkündür. Kırgınlığın mı yoksa depresyonun önce mi meydana geldiğini belirlemek zor olabilir. Halsizliğin diğer nedenleri arasında şunlar olabilir:
- paraziter enfeksiyonlar
- grip
- mononükleoz
- kanser
- adrenal bez disfonksiyonu
- diyabet
2- İlaçlar
Sizi ayrıca halsizlik riskine sokabilecek ilaçlar şunları içerir:
- antikonvülsanlar
- yüksek tansiyon ve kalp hastalığını tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar, özellikle beta blokerler
- psikiyatrik durumları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar
- antihistaminikler
Bazı ilaçlar tek başına halsizliğe neden olmayabilir, ancak diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında halsizliğe neden olabilir.
Halsizlik ve Yorgunluk
Yorgunluk genellikle halsizlik ile birlikte ortaya çıkar. Halsizlik yaşarken, genel bir iyi olmama hissine ek olarak genellikle bitkin veya uyuşuk hissedeceksiniz. Halsizlik gibi, yorgunluğun da çok sayıda olası açıklaması vardır. Yaşam tarzı faktörlerine, hastalıklara ve bazı ilaçlara bağlı olabilir.
Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Halsizlik hissinden bunalmış hissediyorsanız veya rahatsızlığınız yedi günden uzun sürerse doktorunuza görünün. Rahatsızlığınız başka belirtilerle ortaya çıkarsa da doktorunuzla konuşmalısınız.
Halsizlik yaşıyorsanız, kendi sağlık savunucunuz olmanız önemlidir. Halsizliğin nedenini belirlemek zordur. Teşhis arama konusunda proaktif olmak, yalnızca durumunuza yardımcı olacaktır.
Doktorunuzla sağlığınız hakkında konuşmaya devam etmeniz gerektiğini düşünüyorsanız, sorular sorun ve konuşun.
Halsizlik Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz fizik muayene yapacaktır. Rahatsızlığınızın nedeni olabilecek veya nedeni hakkında ipuçları verebilecek bariz bir fiziksel durum arayacaklardır. Ayrıca rahatsızlığınız hakkında sorular soracaklar. Rahatsızlığın yaklaşık olarak ne zaman başladığı ve rahatsızlığın gelip geçici görünüp görünmediği veya sürekli var olup olmadığı gibi ayrıntıları sağlamaya hazır olun.
Doktorunuz ayrıca muhtemelen son seyahatiniz, yaşadığınız ek semptomlar, günlük aktivitelerinizi tamamlarken karşılaştığınız zorluklar ve bu zorlukları neden yaşadığınızı düşündüğünüz hakkında sorular soracaktır.
Size hangi ilaçları aldığınızı, uyuşturucu veya alkol kullanıp kullanmadığınızı ve bilinen herhangi bir sağlık sorununuz veya durumunuz olup olmadığını soracaklardır.
Halsizlik hissetmenize neyin sebep olduğundan emin değillerse, bir veya daha fazla tanıyı doğrulamak veya ekarte etmek için testler isteyebilirler. Bu testler kan testleri, röntgenler ve diğer teşhis araçlarını içerebilir.
Halsizlik İçin Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Malaise kendi başına bir durum değildir. Bu nedenle, tedavi altta yatan nedeni ele almaya odaklanacaktır. Bu tedavinin nelerden oluşacağını tahmin etmek olası değildir, çünkü halsizlik çok çeşitli koşullardan kaynaklanabilir. Bu yüzden bir muayene ve test gereklidir. Bu bilgiler doktorunuzun doğru bir teşhis koymasına yardımcı olabilir.
Rahatsızlığınızın nedeninin tedavisi, duyguyu kontrol etmeye yardımcı olabilir ve bunaltıcı hale gelmesini önleyebilir. Rahatsızlığınızı şu şekilde en aza indirebilirsiniz:
- Bol bol dinlenmek
- Düzenli egzersiz yapmak
- Dengeli, sağlıklı bir diyet uygulamak
- Stres kaynaklarını azaltmak
Özet
Halsizlik, birçok olası nedeni olduğu için önlenmesi zor olabilir.
Fiziksel ve zihinsel sağlığınızın kaydını tutmak, rahatsızlığınızın nedenlerini ve tetikleyicilerini belirlemenize yardımcı olabilir. Rahatsızlığınızı takip etmenize yardımcı olacak bir günlük tutun. Gerekirse bulgularınızı doktorunuza sunabilirsiniz.