Normal, tam süreli bir hamilelik 40 haftadır ve 37 ila 42 hafta arasında değişebilir. Üç trimestere ayrılmıştır. Her üç aylık dönem 12 ila 14 hafta veya yaklaşık 3 ay sürer. Her üç aylık dönem kendine özgü hormonal ve fizyolojik değişikliklerle gelir.
Büyüyen bebeğinizin vücudunuzu nasıl etkilediğinin farkında olmak, bu değişiklikler meydana gelirken kendinizi daha iyi hazırlamanıza yardımcı olacaktır. Trimesterlerin her biri için spesifik risk faktörlerinin (ve ilgili tıbbi testlerin) farkında olmak da yararlıdır.
İlk Üç Aylık Dönem (Birinci Trimester)
Hamilelik tarihi sayımı, son normal adet döngünüzün ilk günü ile başlar ve gebe kalma 2. haftada gerçekleşir. İlk üç aylık dönem, hamileliğin ilk haftasından 12. haftasına kadar sürer.
İlk üç aylık dönemde hamile görünmeseniz de, vücudunuz büyüyen bebeğinize uyum sağladığı için muazzam değişiklikler geçirmektedir.
Gebeliği takip eden ilk birkaç hafta içinde hormon seviyeleriniz önemli ölçüde değişir. Rahminiz plasentanın ve fetüsün büyümesini desteklemeye başlar, vücudunuz gelişmekte olan bebeğe oksijen ve besin taşımak için kan dolaşımına katkıda bulunur ve kalp atış hızınız artar. Bu değişiklikler, aşağıdakiler gibi birçok erken gebelik belirtisine eşlik eder:
- tükenmişlik
- sabah rahatsızlığı
- baş ağrısı
- kabızlık
İlk üç aylık dönem bebeğinizin gelişimi için çok önemlidir. Bebek üçüncü ayın sonunda tüm organlarını geliştirecek, bu yüzden bu çok önemli bir zamandır. Nöral tüp defektlerini önlemeye yardımcı olmak için yeterli miktarda folik asit eklemek de dahil olmak üzere sağlıklı bir diyet sürdürmek önemlidir.
Sigara içmekten ve alkol almaktan kaçının. Bu alışkanlıklar ve herhangi bir ilaç kullanımı (bazı reçeteli ilaçlar dahil), ciddi gebelik komplikasyonları ve doğum anormallikleri ile ilişkilendirilmiştir.
Bu üç aylık dönemde yapacağınız ilk test, büyük olasılıkla hamile olduğunuzu doğrulayan bir evde hamilelik testi olacaktır.
İlk doktor randevunuz, son adet döneminizden 6 ila 8 hafta sonra yapılmalıdır. Hamileliğiniz başka bir idrar testi veya kan testi ile doğrulanacaktır.
Bebeğin kalp atışı olduğundan emin olmak ve bebeğin sağlığını kontrol etmek için bir Doppler makinesi kullanılacak veya ultrason yapılacaktır. Doktorunuz ayrıca bağışıklığınızı, beslenme seviyenizi ve bebeğin sağlığıyla ilgili göstergeleri kontrol etmek için bir kan testi isteyebilir.
İlk üç aylık dönemde, düşük yapma riski önemli olabilir. Doğum öncesi vitaminleri alıyor ve zararlı maddelerden kaçınıyorsanız, bebeğinize zaten büyük bir hizmet veriyorsunuz ve düşük yapma riskini azaltıyorsunuz.
Amerikan Kadın Doğum ve Jinekologlar Koleji, ılımlı tüketimin (günde 200 mg’dan az) iyi olduğunu söylese de , bazı doktorlar kafeini kesmeyi savunuyorlar. Özellikle ilk üç aylık dönemde, hamilelikte şarküteri eti ve kabuklu deniz ürünlerinden kaçınılmalıdır. Bu diyet değişikliklerinin düşük yapma olasılığını daha da azaltmaya ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olduğuna inanılıyor. İhtiyacınız olabilecek belirli diyet değişiklikleri hakkında bir doktorla konuşun.
Bebeğiniz için yapabileceğiniz en önemli şey, yaptığınız seçimler hakkında sağlık uzmanınızla dürüst ve doğrudan iletişim kurmak ve tavsiyelerine uymaktır.
İlk üç aylık dönem hamilelik, doğum, emzirme ve ebeveynlik sınıfları hakkında düşünmek ve topluluğunuzdaki veya çevrimiçi olanlara kaydolmak için iyi bir zamandır.
İkinci Üç Aylık Dönem (İkinci Trimester)
İkinci üç aylık dönem (13 ila 27. haftalar) hamilelerin çoğu için tipik olarak en rahat dönemdir.
Erken gebelik semptomlarının çoğu yavaş yavaş kaybolacaktır. Muhtemelen gündüz enerji seviyelerinde bir artış hissedecek ve daha dinlendirici bir gece uykusunun tadını çıkarabileceksiniz.
Rahim hızla büyüyeceğinden karnınız hamile gibi görünmeye başlayacaktır. Hamile kıyafetlerine yatırım yapmak, kısıtlayıcı kıyafetlerden kaçınmak ve kendinizi iyi hissediyorsanız hamilelik haberlerini arkadaşlarınıza ve ailenize yaymak için iyi bir zamandır.
Erken hamileliğin rahatsızlıkları hafiflerken, alışılması gereken birkaç yeni semptom vardır. Yaygın şikayetler arasında bacak krampları ve mide ekşimesi bulunur. Kendinizi daha fazla iştah açarken bulabilirsiniz ve kilo alımı hızlanacaktır.
Doktorunuzun önerdiği kilo miktarını almaya çalışın. Yürüyün, sağlıklı, besleyiciliği yoğun yiyecekler seçin ve her ziyarette kilo alımı hakkında doktorunuzla konuşun.
Varisli damarlar, sırt ağrıları ve burun tıkanıklığı belirgin hale gelebilir.
İkinci üç aylık dönem, çoğu hamile insanın bebeğinin ilk kez hareket ettiğini, genellikle 20 haftaya kadar hissedebildiği zamandır. Bebek, ikinci üç aylık dönemde sesinizi bile duyabilir ve tanıyabilir.
İkinci trimesterde bazı tarama testleri yapılabilir. Tıbbi geçmişiniz, aile geçmişiniz veya sizi veya bebeğinizi riske atabilecek genetik sorunlarınız hakkında doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.
18 ve 22. haftalar arasında bir anatomi ultrasonu yapılabilir. Bu taramada, bebeğin vücudunun bölümleri ölçülecek ve çalıştıklarından emin olmak için değerlendirilecektir. Bu vücut parçaları şunlardır:
- kalp
- akciğerler
- böbrek
- beyin
Anatomi taramasında bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Bilmek isteyip istemediğinizi doktorunuza bildirin.
İkinci üç aylık dönemde, doktorlar gestasyonel diyabet için test yapma eğilimindedir. Gestasyonel diyabet, gebeliğin 26 ve 28. haftaları arasında tespit edilebilir. Ailenizde diyabet öyküsü varsa veya diyabet gelişimi için risk faktörleriniz varsa, daha erken test yaptırabilirsiniz. Bu test sırasında yüksek glikozlu bir madde içmeniz istenecektir. İçtikten sonra, kanınızı çekmeden önce bir saat bekleyeceksiniz. Bu test, vücudunuzun hamilelik sırasında şekere düzgün tepki vermesini sağlayacaktır.
Üçüncü Üç Aylık Dönem (Üçüncü Trimester)
Üçüncü üç aylık dönem, 28. haftadan bebeğinizin doğumuna kadar sürer. Üçüncü üç aylık dönemde, sağlık uzmanınızı daha sık görmeye başlayacaksınız.
Doktorunuz düzenli olarak:
- İdrarınızı protein için test etmeli
- Kan basıncınızı kontrol etmeli
- Fetal kalp atış hızını dinlemeli
- Fundal boyunuzu ölçmeli (rahiminizin yaklaşık uzunluğu)
- Herhangi bir şişlik için ellerinizi ve bacaklarınızı kontrol etmeli
Doktorunuz ayrıca vücudunuzun doğum için nasıl hazırlandığını izlemek için bebeğinizin pozisyonunu belirleyecek ve rahim ağzınızı kontrol edecektir.
36 ve 37. haftalar arasında, B grubu streptokok adı verilen bakteriler için taranacaksınız. Laboratuvar değerlendirmesi için gönderilmeden önce vajinal bölgenizden basit bir sürüntü alınacaktır. GBS olarak da adlandırılan B Grubu strep, doğum sırasında onlara geçerse yeni doğanlar için ciddi bir tehdit oluşturabilir. GBS pozitifseniz, doğum sırasında bebeğin bunu almasını önlemek için antibiyotik alacaksınız.
Seyahat kısıtlamaları üçüncü üç aylık dönemde yürürlüğe girer. Erken doğum yapmanız durumunda doktorunuz veya ebenize nispeten yakın bir yerde kalmanız tavsiye edilir.
Yolcu gemileri genellikle 28 haftadan fazla hamile olan kişilerin uçağa binmesine izin vermez. Havayolları, uçmalarına izin verseler de, bunu yalnızca sağlık uzmanınızın izniyle yapmanızı tavsiye eder.
Üçüncü üç aylık dönem, kendinizi doğum ve doğum konusunda eğitmek için iyi bir zamandır. Bir doğum sınıfına kaydolmak için zaman ayırın. Doğum kursları, sizi ve eşinizi doğum ve doğuma hazırlamak için tasarlanmıştır. Doğumun farklı aşamaları, doğum seçenekleri hakkında bilgi edinmenin harika bir yoludur ve size herhangi bir soru sorma veya eğitimli bir doğum eğitmenine endişelerinizi dile getirme fırsatı verir.
Özet
Hamilelik, hayatınızdaki hiçbir şeye benzemeyen bir zamandır. En iyi sonucu elde etmek için sağlık uzmanınızı düzenli olarak görmek önemlidir.
Düzenli doğum öncesi bakım alan kişilerin bebekleri çok daha iyi sonuçlara sahiptir.
Doğum öncesi vitaminlerinizi alarak, her doktor randevusuna katılarak ve önerilen tüm testlerden geçerek bebeğinize hayata sağlıklı bir başlangıç yapmak için elinizden gelen her şeyi yapıyorsunuz.