Genel bakış
Hamilelik, bir spermin, yumurtlama sırasında yumurtalıktan salınan bir yumurtanın döllenmesi ile oluşur. Döllenmiş yumurta daha sonra implantasyonun gerçekleştiği uterusa doğru ilerler. Başarılı bir implantasyon gebelikte sonuçlanır.
Ortalama olarak, tam süreli bir hamilelik 40 hafta sürer. Hamileliği etkileyebilecek birçok faktör vardır. Erken bir gebelik teşhisi ve doğum öncesi bakım alan kadınların sağlıklı bir hamilelik yaşamaları ve sağlıklı bir bebek doğurmaları daha olasıdır.
Tüm hamilelik döneminde ne olacağını bilmek, hem sağlığınızı hem de bebeğin sağlığını izlemek için önemlidir. Hamileliği önlemek istiyorsanız, aklınızda bulundurmanız gereken etkili doğum kontrol biçimleri de vardır.
Hamilelik semptomları
Hamilelik testi yapmadan önce bazı belirti ve semptomları fark edebilirsiniz. Hormon seviyeleriniz değiştikçe diğerleri haftalar sonra ortaya çıkacaktır.
Cevapsız dönem
Kaçırılan bir dönem, hamileliğin en erken belirtilerinden biridir (ve belki de en klasik olanıdır). Ancak, kaçırılmış bir dönem mutlaka hamile olduğunuz anlamına gelmez, özellikle de döngünüz düzensizse .
Hamilelikten başka, geç ya da kaybedilen bir döneme neden olabilecek pek çok sağlık durumu vardır.
Baş ağrısı
Baş ağrıları erken gebelikte sık görülür. Bunlar genellikle hormon seviyelerinin değişmesi ve kan hacminin artmasından kaynaklanır. Baş ağrılarınız geçmezse veya özellikle ağrılı ise doktorunuza başvurun.
Hafif kanama veya lekelenme
Bazı kadınlar hamileliğin erken döneminde hafif kanama ve lekelenme yaşayabilir. Bu kanama en sık implantasyonun sonucudur. İmplantasyon genellikle döllenmeden bir ila iki hafta sonra ortaya çıkar.
Erken hamilelik kanaması, enfeksiyon veya tahriş gibi nispeten küçük şartlardan da kaynaklanabilir. İkincisi sıklıkla rahim ağzının yüzeyini etkiler (ki hamilelik sırasında çok hassastır).
Kanama bazen düşük , ektopik gebelik veya plasenta previa gibi ciddi bir gebelik komplikasyonuna da işaret edebilir. Endişeleniyorsanız her zaman doktorunuza danışın.
Kilo almak
İlk birkaç aylık hamileliğinizde 1 ile 4 pound kazanmayı bekleyebilirsiniz. Kilo alımı, ikinci üç aylık dönemin başlangıcında daha belirgindir.
Gebeliğe bağlı hipertansiyon
Yüksek tansiyon ya da hipertansiyon, hamilelik sırasında bazen gelişebilir . Aşağıdakiler dahil bir dizi faktör riskinizi artırabilir:
- fazla kilolu veya obez olmak
- sigara içmek
- ailede gebeliğe bağlı hipertansiyon öyküsü veya ailesi öyküsü olması
Mide ekşimesi
Hamilelik sırasında salınan hormonlar bazen mide ve yemek borusu arasındaki kapağı rahatlatabilir. Mide asidi sızdığında, bu mide yanmasına neden olabilir.
Kabızlık
Hamileliğin erken döneminde görülen hormon değişiklikleri, sindirim sisteminizi yavaşlatabilir. Sonuç olarak, kabız olabilir.
Kramplar
Rahminizdeki kaslar gerinmeye ve genişlemeye başladığında, adet kramplarına benzeyen bir çekme hissi hissedebilirsiniz. Eğer kramplarınızla birlikte lekelenme veya kanama olursa, düşük veya ektopik bir hamilelik belirtisi olabilir.
Sırt ağrısı
Hormonlar ve kaslardaki stres, erken gebelikte bel ağrısının en büyük nedenidir. Daha sonra, artan kilonuz ve değişen ağırlık merkeziniz sırt ağrınıza katkıda bulunabilir. Tüm hamile kadınların yaklaşık yarısı hamileliği sırasında sırt ağrısı bildirmektedir.
Anemi
Hamile kadınlar, baş dönmesi ve baş dönmesi gibi semptomlara neden olan anemi riskinin artmasına neden olur.
Koşul yol açabilir prematüre doğum ve düşük doğum ağırlığı . Doğum öncesi bakım genellikle anemi taramasını içerir.
Depresyon
Tüm gebelerin yüzde 14-23’ü hamileliği sırasında depresyon geçirir. Karşılaştığınız birçok biyolojik ve duygusal değişiklik buna neden olabilir.
Her zamanki gibi hissetmiyorsan doktoruna söylediğinden emin ol.
Uykusuzluk hastalığı
Uykusuzluk erken gebeliğin başka bir yaygın belirtisidir. Stres, fiziksel rahatsızlık ve hormonal değişiklikler buna neden olabilir. Dengeli bir diyet , iyi uyku alışkanlıkları ve yoga esnemeleri , iyi bir gece uykusu almanıza yardımcı olabilir.
Meme değişiklikleri
Meme değişiklikleri hamileliğin ilk göze çarpan belirtilerinden biridir. Olumlu bir test için yeterince uzakta olsanız bile, göğüsleriniz hassas , şişmiş ve genellikle ağır veya dolu hissetmeye başlayabilir. Meme uçlarınız daha büyük ve daha hassas olabilir ve areolalar kararabilir.
Akne
Artan androjen hormonları nedeniyle, birçok kadın erken gebelikte sivilce yaşar. Bu hormonlar cildinizi yağlandırabilir ve bu da gözenekleri tıkayabilir. Gebelik sivilce genellikle geçicidir ve bebek doğduktan sonra temizler.
Kusma
Kusma , genellikle ilk dört ay içinde ortaya çıkan yaygın bir semptom olan “ sabah hastalığının ” bir bileşenidir. Sabah bulanması genellikle hamileliğinizin ilk işaretidir. Hamileliğin erken döneminde artan hormonlar ana nedendir.
Kalça ağrısı
Kalça ağrısı hamilelikte sık görülür ve geç hamilelikte artış eğilimindedir. Aşağıdakiler dahil çeşitli nedenlere sahip olabilir:
- bağların üzerinde baskı
- siyatik
- duruşunuzdaki değişiklikler
- daha ağır bir rahim
İshal
Gebelikte ishal ve diğer sindirim güçlükleri sıkça görülür. Hormon değişiklikleri, farklı bir diyet ve stres eklenmesi olası açıklamaların tümüdür. İshal birkaç günden fazla sürerse, susuz kalmadığınızdan emin olmak için doktorunuza başvurun.
Stres ve hamilelik
Hamilelik genellikle mutlu bir zaman olsa da, stres kaynağı da olabilir. Yeni bir bebek vücudunuzda, kişisel ilişkileriniz ve hatta mali durumunuzda büyük değişiklikler anlamına gelir. Bunalmış hissetmeye başlarsanız doktorunuzdan yardım istemek için tereddüt etmeyin.
Alt çizgi
Hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, onay için yalnızca bu işaret ve belirtilere güvenmemelisiniz. Evde hamilelik testi yaptırmak veya doktorunuzu laboratuar testi için görmek olası bir hamileliği onaylayabilir.
Bu belirti ve semptomların birçoğuna ayrıca premenstrüel sendrom (PMS) gibi diğer sağlık koşullarından da neden olabilir. Gebeliğin erken belirtileri hakkında daha fazla bilgi edinin;
Gebelik hafta hafta
Hamilelik haftaları, her biri hem sizin hem de bebek için tıbbi dönüm noktalarına sahip üç trimesterde gruplandırılmıştır.
İlk üç aylık dönem
Bebek ilk trimesterde (1 ila 12 haftalar arasında) hızla büyür. Fetus beyin, omurilik ve organlarını geliştirmeye başlar. Bebeğin kalbi de atmaya başlar .
İlk üç aylık dönemde, düşük yapma olasılığı nispeten yüksektir. Amerikan Kadın Doğum ve Jinekologlar Koleji’ne (ACOG) göre , 10 gebeden yaklaşık 1’inde düşük olduğu ve bunların yaklaşık yüzde 85’inin ilk trimesterde gerçekleştiği tahmin ediliyor.
Düşük yapma belirtileri yaşarsanız derhal yardım isteyin.
İkinci üç aylık dönem
Gebeliğin ikinci üç aylık döneminde (hafta 13 ila 27 ), sağlık uzmanınız büyük olasılıkla bir anatomi tarama ultrasonu gerçekleştirecektir .
Bu test fetüsün vücudunu gelişimsel anormallikler açısından kontrol eder. Test sonuçları, bebeğinizin doğumundan önce öğrenmek istiyorsanız, bebeğinizin cinsiyetini de ortaya çıkarabilir.
Muhtemelen bebeğinizin rahim içinde hareket ettiğini , tekme attığını ve yumrukladığını hissetmeye başlarsınız.
23 hafta sonra uteroda bir bebeğin “yaşayabilir” olduğu düşünülür. Bu, rahminizin dışında yaşamaya devam edebileceği anlamına gelir. Bu erken doğmuş bebeklerin sıklıkla ciddi tıbbi sorunları vardır. Bebeğiniz, hamileliğinizi daha uzun süre taşıyabildiğiniz sürece, sağlıklı doğma şansınız çok daha yüksektir.
Üçüncü üç aylık dönem
Üçüncü üç aylık dönemde (hafta 28 ila 40 arası), kilo alımınız hızlanır ve kendinizi daha yorgun hissedebilirsiniz.
Bebeğiniz artık ışığı algılayabilir, gözlerini açıp kapatabilir. Kemikleri de oluşur.
Doğum yaklaşırken pelvik rahatsızlık hissedebilirsiniz ve ayaklarınız şişebilir . Braxton-Hicks kasılmaları olarak bilinen doğum yol açmayan kasılmalar , doğumdan önceki haftalarda meydana gelmeye başlayabilir.
Alt çizgi
Her hamilelik farklıdır, ancak gelişmeler büyük olasılıkla bu genel zaman diliminde gerçekleşecektir. Siz ve bebeğinizin trimester boyunca geçireceği değişiklikler hakkında daha fazla bilgi edinin.
Hamilelik testleri
Evde hamilelik testleri kaçırılan sürenin ilk gününden sonra çok doğru. Evde hamilelik testi ile olumlu bir sonuç alırsanız, derhal doktorunuzla bir randevu almalısınız. Gebeliğinizi onaylamak ve tarih atmak için bir ultrason kullanılacaktır.
Gebelik vücudun insan koryonik gonadotropin (hCG) seviyelerini ölçerek teşhis edilir. Ayrıca hamilelik hormonu olarak adlandırılan, hCG implantasyon üzerine üretilir. Ancak, bir süre kaçırana kadar algılanamayabilir.
Bir süreyi kaçırdıktan sonra, hCG seviyeleri hızla artar. hCG idrar veya kan testi ile tespit edilir.
İdrar testleri bir doktor ofisinde sağlanabilir ve bunlar evde alabileceğiniz testlerle aynıdır.
Kan testleri laboratuarda yapılabilir. hCG kan testleri ev gebelik testleri kadar kesindir. Aradaki fark, kan tahlillerinin yumurtlamadan altı gün sonra sipariş edilebilir.
Hamile olduğunuzu ne kadar erken onaylarsanız, o kadar iyi. Erken tanı, bebeğinizin sağlığına daha iyi bakmanıza olanak sağlar. “Yanlış negatif” sonuçlardan kaçınmak için ipuçları gibi hamilelik testleri hakkında daha fazla bilgi edinin.
Gebelik ve vajinal akıntı
Vajinal akıntının artması, hamileliğin en eski belirtilerinden biridir. Taburculuk üretiminiz, doğumdan bir hafta sonra bile kaçırılmadan bir iki hafta kadar erken artabilir.
Hamileliğiniz ilerledikçe, artan miktarlarda akıntı üretmeye devam edersiniz. Boşalma ayrıca daha kalın olma ve daha sık meydana gelme eğiliminde olacaktır. Hamileliğinizin sonunda genellikle en ağır olanıdır.
Hamileliğinizin son haftalarında akıntınız kalın mukus ve kan izleri içerebilir. Buna “ kanlı gösterge/nişan ” denir. Bu, doğumun erken bir işareti olabilir. Herhangi bir kanama varsa doktorunuza bildirmelisiniz.
Normal vajinal akıntı veya lökore, incedir ve berrak veya süt beyazıdır. Aynı zamanda hafif kokulu.
Akıntınız sarı, yeşil ya da gri , güçlü ve nahoş bir kokuya sahipse, anormal olduğu kabul edilir. Anormal akıntı, özellikle kızarıklık, kaşıntı veya vulvar şişlik varsa, bir enfeksiyonun işareti veya hamileliğinizle ilgili bir sorun olabilir.
Anormal vajinal akıntınız olduğunu düşünüyorsanız, derhal sağlık uzmanınıza bildirin. Hamilelik sırasında vajinal akıntı hakkında daha fazla bilgi edinin.
Hamilelik ve idrar yolu enfeksiyonları (İYE)
Üriner sistem enfeksiyonları (İYE) , kadınların hamilelik sırasında yaşadıkları en yaygın komplikasyonlardan biridir. Bakteriler bir kadının üretra veya idrar yolunun içine girebilir ve mesanenin içine doğru hareket edebilir. Fetus, mesaneye baskı uygular ve bu da bakterilerin sıkışmasına ve enfeksiyona neden olabilir.
Bir İYE belirtileri genellikle ağrı ve yanma veya sık idrara çıkma içerir . Ayrıca şunları da deneyimleyebilirsiniz:
- bulutlu veya kanlı idrar
- pelvik ağrısı
- bel ağrısı
- ateş
- mide bulantısı ve kusma
Hamile kadınların yaklaşık yüzde 18’i İYE geliştirir. Özellikle enfeksiyondan önce ve sonra mesanenizi sık sık boşaltarak bu enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Hidrate kalmak için bol miktarda su için. Genital bölgede dokunuş ve sert sabun kullanmaktan kaçının.
Bir İYE belirtisi varsa, sağlık kuruluşu ile iletişime geçin. Hamilelikteki enfeksiyonlar , erken doğum riskini arttırdığı için tehlikeli olabilir.
Erken yakalandığında çoğu İYE, bakterilere karşı etkili olan ancak yine de hamilelik sırasında güvenli olan antibiyotiklerle tedavi edilebilir. UTI’leri başlamadan önce önlemek için buradaki tavsiyelere uyun.
Hamilelik önleme
Erkek cinsel partnerleri olan kadınlar, hamile kalmak istemiyorlarsa doğum kontrolünü düşünmelidir.
Bazı gebelik önleme yöntemleri bazı kişiler için daha iyi sonuç verir. Doktorunuzla, size uygun doğum kontrolü hakkında konuşun. En yaygın doğum kontrol yöntemlerinden birkaçı aşağıda tartışılmaktadır:
Doğum kontrol yöntemi | Etkinlik oranı |
Rahim içi cihazlar (RİA) | Yüzde 99’dan fazla |
Hap | Mükemmel kullanımda yüzde 99 ; tipik kullanımda yaklaşık yüzde 91 |
Erkek prezervatifleri | Mükemmel kullanımla yüzde 98 ; tipik kullanımda yaklaşık yüzde 82 |
Kadın kondomu (veya iç prezervatif) | Mükemmel kullanımda yüzde 95 etkili ; tipik kullanımda yaklaşık yüzde 79 |
Ertesi gün hapı | Yüzde 95’e kadar (cinsel ilişkiden bir gün içinde alınmış); Yüzde 75 ila 89 (üç gün içinde alınmış) |
Doğal aile planlaması (NFP) | Kendi başına kullanıldığında yüzde 75 |
Rahim içi cihazlar (RİA)
Rahim içi cihazlar (RİA) çoğunlukla döllenmeyi durdurarak çalışır. Şu anda en etkili doğum kontrol şekli. Dezavantajı cinsel yolla bulaşan hastalıkları (CYBH) önlememeleridir.
Hap ve diğer hormonal doğum kontrol yöntemleri
Doğum kontrol hapları , yamalar ve vajinal halka, bir kadının vücudundaki hormon seviyelerini kontrol ederek çalışır. Reçeteyle kullanılabilirler.
Bu yöntemlerin etkinliğini azaltabilecek faaliyetler, öngörülen şekilde kullanılmayı unutmayı içerir. “Tipik kullanım” olarak adlandırılan etkililik oranları, bu tür insan hatalarına neden olmaktadır.
Hormon doğum kontrolünün diğer formları yamayı ve vajinal halkayı içerir . Reçeteyle de alınabilirler ve etkinlik oranları hapınkine benzerdir.
Prezervatifler ve diğer bariyer yöntemleri
Prezervatifler , diyaframlar ve süngerler reçetesiz alınabilen uygun ve ucuz doğum kontrol yöntemleridir.
Her cinsel ilişkide doğru kullanıldığında çok etkilidirler. Hamile kalmamak için bu bariyer yöntemlere güveniyorsanız, spermisit veya doğum kontrol hapı gibi ek bir doğum kontrol yöntemi kullanmayı da düşünün.
Diğer bariyer yöntemleri diyaframları ve süngerleri içerir . Reçetesiz alınabilir.
Acil kontrasepsiyon
Hem reçetesiz hem de reçeteyle satılan birkaç hap sonra kullanılabilir. Bu hapların düzenli doğum kontrol biçimleri olması amaçlanmamıştır. Bunun yerine, korunmasız seks yaparsanız ya da normal doğum kontrol biçiminizi kullanmayı unutursanız yedek olarak hareket edebilirler.
Etkili olması için 120 saat (beş gün) cinsel ilişkide kullanılmaları gerekir. Bazı haplar 72 saat içinde alındığında en etkilidir (üç gün).
Doğal aile planlaması (NFP)
Doğal aile planlaması (NFP) veya doğurganlık bilinci, en yüksek başarısızlık oranına sahip doğum kontrol yöntemidir. NFP ile, bir kadın adet döngüsünü izler, böylece ne zaman yumurtlayacağını tahmin edebilir. Daha sonra doğurgan olduğu pencerede cinsel ilişkiden kaçınır.
Kaza sonucu görülen gebelikler , bir kadının döngüsünü aydan aya etkileyen birçok değişken olduğundan dolayı oluşabilir.
Alt çizgi
Prezervatif hem hamileliği önleyen hem de STD’lere karşı koruyan tek doğum kontrol yöntemidir. Buradaki piyasadaki en güvenli prezervatifleri keşfedin.
Hamilelik veya PMS
Erken hamilelik belirtileri sıklıkla premenstrüel sendromun (PMS) semptomlarını taklit edebilir. Bir kadının hamile olup olmadığını veya başka bir adet döneminin başlangıcını yaşadığını bilmek zor olabilir.
Bir kadının hamile olup olmadığını, mümkün olduğunca doğum öncesi bakım alabilmesi için mümkün olan en kısa sürede öğrenmesi önemlidir. Ayrıca alkolden uzak durmak , doğum öncesi vitaminleri almak ve diyetini optimize etmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmak isteyebilir.
Hamilelik testi yaptırmak , PMS mi yoksa erken gebelik mi olduğunu belirlemenin en iyi ve en kolay yoludur. Evde bir muayeneye girebilir veya sağlık hizmeti sağlayıcınızı ziyaret edebilirsiniz.
Hem PMS hem de erken gebelikte görülen bazı ortak semptomlar şunlardır:
- meme ağrısı
- kanama
- ruh hali değişiklikleri
- yorgunluk
- besin duyarlılıkları
- Kasılma
Erken hamilelik ve PMS genellikle ayırt etmek zordur. Bu Venn şeması yardımıyla ikisini birbirinden ayırt etmeyi öğrenin.
Hamilelik diyeti
Sağlıklı bir hamilelik diyeti, günlük ortalama 340 ila 450 ek kaloriyle , normal sağlıklı beslenmenizle aynı olmalıdır. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere sağlıklı bir yiyecek karışımı hedefleyin:
- kompleks karbonhidratlar
- protein
- sebze ve meyveler
- tahıl ve bakliyat
- sağlıklı yağlar
Zaten sağlıklı bir diyet yiyorsanız, sadece küçük değişiklikler yapmanız gerekecektir. Sıvı, lif ve demir açısından zengin besinler hamilelik sırasında özellikle önemlidir.
Vitaminler ve mineraller
Hamile kadınlar, hamile olmayan kadınlardan daha fazla miktarda vitamin ve mineral gerektirir. Folik asit ve çinko sadece iki örnektir.
Hamile olduğunuzu öğrendikten sonra, vitamin ve mineral alımınızı takviyelerle arttırmak isteyebilirsiniz. Herhangi bir takviye veya reçetesiz (OTC) ilaç kullanmadan önce beslenme etiketlerini okuduğunuzdan ve doktorunuzun tavsiyesine başvurduğunuzdan emin olun.
Nadir olmasına rağmen, takviye almak vitamin toksisitesine veya aşırı doza neden olabilir. Bununla birlikte, tam bir doğum öncesi vitamin muhtemelen sağlıklı bir hamilelik için ihtiyacınız olan besinlerin iyi bir karışımını içerecektir.
Alt çizgi
Kendine iyi bak, büyüyen bebeğine bakmanın en iyi yollarından biri. Optimum gebelik diyeti için temel oluşturan 18 vitamin ve minerali keşfedin.
Hamilelik ve egzersiz
Egzersiz, formda, rahat ve çalışmaya hazır olmanız için çok önemlidir. Özellikle yoga uzanıyor , esnek kalmanıza yardımcı olacak. Ancak, yaralanma riskini taşıyabileceğiniz için gerilmelerinizi aşırıya kaçmamak önemlidir.
Hamilelik için diğer iyi egzersizler hafif Pilates , yürümek ve yüzmektir .
Değişen bedeninize ve daha düşük enerji seviyelerine uyum sağlamak için mevcut fitness rutininizi değiştirmeniz gerekebilir. Kendinizi fazla yormamak için sağlık uzmanınızla veya kişisel bir eğitmenle birlikte çalışın. İlk üç aylık döneminize formda kalmak için daha fazla fikir edinin.
Hamilelik masajı
Gevşeme teknikleri uygulamak , hamileliğiniz boyunca hissedebileceğiniz stres ve kaygıların bir kısmını hafifletmeye yardımcı olabilir .
Sakin kalmak için yollar arıyorsanız, doğum öncesi masajı yapmayı deneyin. Doğum öncesi masaj hafif tansiyonu hafifletmek için iyidir. Aynı zamanda vücudunuzu ve kas ağrılarınızı rahatlatabilir.
Masajlar, hamileliğiniz sırasında herhangi bir zamanda genellikle güvenlidir. Bazı tesisler, ilk trimesterde bunları yapmaktan kaçınır, çünkü düşük olma riski bu dönemde en yüksektir.
Masaj yaptırmadan önce doktorunuzun onayını almak iyi bir fikirdir, özellikle de baldırlarınızda veya bacaklarınızın diğer kısımlarında ağrı varsa.
Uçucu yağlar
Hamilelikte esansiyel yağların kullanılması tartışmalıdır. Bazı sağlık uzmanları , bazı yağların hamilelik ve doğum sırasındaki ağrıyı dindirmek ve hafifletmek için güvenli ve yardımcı olabileceğini söylüyor. Ancak, ilk üç aylık dönemde yağların kullanılmasına karşı uyarmaktadırlar.
Kâr amacı gütmeyen Ulusal Bütünsel Aromaterapi Birliği’ne göre, ana tartışma konusu, gebelik sırasında kullanılan yağların plasentaya geçmeleri durumunda büyüyen bebeğe zarar verip vermeyeceğidir.
Hamilelik ve doğum sırasında esansiyel yağların kullanımı hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bunları kullanmayı planlıyorsanız, sağlık hizmeti sağlayıcınızdan rehberlik isteyin.
Alt çizgi
Prenatal masaj, hamilelik rutininizin esansiyel yağları olsun ya da olmasın, dinlendirici ve sakin bir parçası olabilir. Burada diğer masaj türleriyle nasıl karşılaştırıldığını görün.
Ne zaman tıbbi yardım alınmalı
20’li veya 30’lu yaşların başındaki kadınların çoğu, sorunsuz bir hamilelik için iyi bir şansa sahiptir. Ergenler ve 35 yaşın üzerindeki bayanlar sağlık komplikasyonları için daha yüksek risk altındadır.
Temel şartları
Yüksek tansiyon , diyabet veya kardiyovasküler hastalık gibi altta yatan sağlık koşulları, gebelik komplikasyon riskini artıracaktır . Diğer örnekler:
- kanser
- böbrek hastalığı
- epilepsi
Bu koşullardan birine sahipseniz, hamileliğiniz boyunca uygun şekilde izlendiğinden ve tedavi edildiğinden emin olun. Aksi takdirde, düşük , düşük fetal büyüme ve doğum kusurlarına neden olabilir .
Diğer risk faktörleri
Sağlıklı bir hamileliği etkileyebilecek diğer faktörler şunlardır:
- ikizler veya üçüzler gibi çok doğumlu gebelikler
- STD’ler dahil enfeksiyonlar
- fazla kilolu veya obez olmak
- anemi
Hamilelik komplikasyonları
Hamilelik komplikasyonları bebeğin sağlığını, annenin sağlığını veya her ikisini de içerebilir. Hamilelik veya doğum sırasında oluşabilirler.
Sık görülen hamilelik komplikasyonları:
- yüksek tansiyon
- gestasyonel diyabet
- preeklampsi
- erken doğum
- düşük
Onlara erken müdahale etmek anne veya bebeğe verilen zararları en aza indirebilir. Hamilelik komplikasyonlarının tedavisi konusunda seçeneklerinizi bilin.
Hamilelik ve doğum
Dördüncü hamilelik ayınızdan sonra, Braxton-Hicks kasılmalarını veya sahte doğumu yaşamaya başlayabilirsiniz. Tamamen normaldirler ve rahminizi gerçek doğuma hazırlamak için hizmet ederler.
Braxton-Hicks kasılmaları düzenli aralıklarla gerçekleşmez ve yoğunluğu artmaz. 37. haftadan önce düzenli kasılmalar yaşarsanız, erken doğum olabilir. Bu durumda, yardım için sağlık uzmanınızı arayın.
Erken doğum
Doğum kasılmaları genellikle erken doğum kasılmaları ve aktif doğum kasılmaları olarak sınıflandırılır. Erken doğum kasılmaları 30 ila 45 saniye sürer . İlk başta çok uzakta olabilirler, ancak erken doğumun sonunda kasılmalar yaklaşık beş dakika sürecek.
Suyunuz doğum sırasında erken kırılabilir veya doktorunuz doğumunuz sırasında sizin için daha sonra kırabilir. Rahim ağzı açılmaya başladığında, mukoza tıkaçınızı kaplayan kanlı bir akıntı göreceksiniz.
Aktif doğum
Aktif doğumda, rahim ağzı dilate olur ve kasılmalar birbirine yaklaşır ve daha yoğun hale gelir.
Aktif doğum yapıyorsanız, sağlık hizmeti sağlayıcınızı aramalı ve doğum yerinize gitmelisiniz. Aktif doğum olup olmadığından emin değilseniz, aramak ve check-in yapmak hala iyi bir fikirdir.
Doğum ağrısı
Aktif doğum eyleminde ağrı en yüksek noktasında olacaktır. Doktorunuzla , ağrı ile başa çıkmak için tercih ettiğiniz yöntem hakkında bir tartışma yapın.
Meditasyon , yoga veya müzik dinlemek gibi ilaçsız önlemler seçebilirsiniz.
Ağrınızı ilaçlarla tedavi etmeyi seçerseniz, doktorunuzun analjezik veya anestezik kullanıp kullanmayacağını bilmesi gerekecektir.
Meperidin (Demerol) gibi analjezikler ağrıyı soluyor, ancak bazı hisleri korumanıza izin veriyor. Epidural gibi anestezikler kas hareketini önler ve ağrıları tamamen engeller.
Alt çizgi
İster vajinal , ister sezaryan bir doğum yapmayı planlıyor olun, bitiş tarihiniz yaklaşırken gergin hissedebilirsiniz. Bu rehberle emeğin farklı aşamalarına ne olacağını bilmek.
Prognoz
Hamileliğinizin her haftasında çok fazla sorun yaşamadan geçme ihtimaliniz var. Hamilelik, vücudunuza birçok değişiklik getirir, ancak bu değişikliklerin her zaman sağlığınız üzerinde ciddi bir etkisi yoktur.
Bununla birlikte, bazı yaşam tarzı seçimleri bebeğinizin gelişimine ya yardım edebilir ya da aktif olarak zarar verebilir.
Sizi ve bebeğinizi sağlıklı tutabilen bazı eylemler şunlardır:
- multivitamin almak
- yeterli uyku almak
- güvenli seks yapmak
- grip aşısı olmak
- dişçinizi ziyaret edin
Kaçınılması gereken bazı şeyler şunlardır:
- sigara içmek
- alkol içmek
- çiğ et, şarküteri et veya pastörize edilmemiş süt ürünleri yemek
- jakuzide veya saunada oturmak
- çok fazla kilo almak
İlaçlar
Hamilelik sırasında hangi ilaçları kullanabileceğinizi ve hangisinden kaçınmanız gerektiğini belirlemek zor olabilir . Gelişmekte olan bebeğe karşı potansiyel risklere karşı sağlığınız için faydaları ölçmek zorunda kalacaksınız.
Sağlık uzmanınıza, baş ağrıları gibi küçük rahatsızlıklar için OTC olanlarını bile alabileceğiniz ilaçları sorun.
1970’lerde FDA, ilaçları ve hamile kadınlara yönelik algılanan risklerini sınıflandırmak için bir
Alt çizgi
Hamileliğin tüm kurallarını öğrenmek veya yeniden öğrenmek, özellikle de ilk çocuğunuz varsa, çok zor olabilir. Bu kullanışlı hamilelik ve yapılmaması gerekenler listesiyle daha hazırlıklı olun.
Götürmek
Uygun Bakım Yasası (ACA) uyarınca, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm sağlık sigortası planlarının bir miktar doğum öncesi bakım sunması gerekmektedir.
Hamileliğiniz onaylandıktan sonra, spesifik planınız tarafından kapsanan hakkında bir fikir edinmek için sigorta sağlayıcınızı arayın. Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde sağlık sigortanız yoksa, doktorunuza danışarak atmanız gereken adımlar hakkında konuşun.
İlk doğum öncesi ziyaretinizin zamanlaması genel sağlığınıza bağlı olabilir. Çoğu kadın ilk ziyaretini hamileliğin 8. haftasında yapabilir . Gebeliği 35 yaşın üzerinde veya kronik rahatsızlığı olanlar gibi yüksek riskli kabul edilen kadınlardan doktorlarını daha önce görmeleri istenebilir.
Zihinsel ve fiziksel olarak doğum için hazırlanmanın birçok yolu var. Birçok hastane doğum öncesi doğum sınıfları sunar, böylece kadınlar doğum eyleminin işaretlerini ve aşamalarını daha iyi anlayabilir.
Üçüncü üç aylık dönemde, bir hastane çantası malzemeleri, uyku tulumu ve diğer günlük ihtiyaçlar hazırlamak isteyebilirsiniz. Bu çanta, doğum başladığında yanınıza almaya hazır olurdu. Üçüncü üç aylık dönemde, siz ve doktorunuz iş ve doğum planınızı da detaylı olarak tartışmalısınız.
Doğum ayarlarına ne zaman gideceğinizi, doğumda kime yardımcı olacağınızı ve doktorunuzun bu süreçte oynayacağı rolün ne olduğunu bilmek, bu son haftalara girerken daha fazla zihin rahatlığına katkıda bulunabilir.