Perşembe, Kasım 7, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Hamilelik Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik, bir spermin yumurtlama sırasında yumurtalıktan salındıktan sonra bir yumurtayı döllemesi ile oluşur. Döllenmiş yumurta daha sonra implantasyonun gerçekleştiği uterusa doğru ilerler. Başarılı bir implantasyon gebelikle sonuçlanır.

Ortalama olarak, tam süreli bir hamilelik 40 hafta sürer. Hamileliği etkileyebilecek birçok faktör vardır. Erken gebelik teşhisi ve doğum öncesi bakım alan kadınların sağlıklı bir gebelik yaşama ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirme olasılıkları daha yüksektir.

Tüm hamilelik döneminde ne bekleyeceğinizi bilmek, hem sağlığınızı hem de bebeğin sağlığını izlemek için önemlidir. Hamileliği önlemek istiyorsanız, aklınızda bulundurmanız gereken etkili doğum kontrol yöntemleri de vardır.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik testi yapmadan önce bazı belirti ve semptomları fark edebilirsiniz. Diğerleri, hormon seviyeleriniz değiştikçe haftalar sonra ortaya çıkacaktır.

Adet gecikmesi: Adet gecikmesi, hamileliğin en erken belirtilerinden biridir. Bununla birlikte, adet gecikmesi, özellikle adetiniz düzensiz olma eğilimindeyse, mutlaka hamile olduğunuz anlamına gelmez. Adet gecikmesine neden olabilecek hamilelik dışında birçok sağlık durumu vardır.

Baş ağrısı: Baş ağrısı erken gebelikte yaygındır. Genellikle değişen hormon seviyeleri ve artan kan hacminden kaynaklanırlar. Baş ağrılarınız geçmiyorsa veya özellikle ağrılıysa doktorunuzla iletişime geçin.

Lekelenme: Bazı kadınlar erken gebelikte hafif kanama ve lekelenme yaşayabilir. Bu kanama çoğunlukla implantasyonun sonucudur. İmplantasyon genellikle döllenmeden bir ila iki hafta sonra gerçekleşir. Erken gebelik kanaması, enfeksiyon veya tahriş gibi nispeten küçük durumlardan da kaynaklanabilir. İkincisi genellikle serviksin yüzeyini etkiler. Kanama bazen düşük, ektopik gebelik veya plasenta previa gibi ciddi bir gebelik komplikasyonuna da işaret edebilir. Endişeniz varsa daima doktorunuzla iletişime geçin.

Kilo almak: Hamileliğinizin ilk birkaç ayında 1 ila 4 kilo almayı bekleyebilirsiniz. Kilo alımı, ikinci üç aylık döneminizin başlangıcına doğru daha belirgin hale gelir.

Gebeliğe bağlı hipertansiyon: Yüksek tansiyon veya hipertansiyon bazen hamilelik sırasında gelişir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktör riskinizi artırabilir:

  • aşırı kilolu veya obez olmak
  • sigara içmek
  • daha önce hamileliğe bağlı hipertansiyon öyküsü veya aile öyküsü olmak
  • göğüste ağrılı yanma hissi

Hamilelik sırasında salınan hormonlar bazen mideniz ve yemek borunuz arasındaki kapağı gevşetebilir. Mide asidi dışarı sızdığında, bu mide ekşimesine neden olabilir.

Kabızlık: Hamileliğin erken döneminde hormon değişiklikleri sindirim sisteminizi yavaşlatabilir. Sonuç olarak, kabız olabilirsiniz.

Kramplar: Rahminizdeki kaslar gerilmeye ve genişlemeye başladığında, adet kramplarına benzeyen bir çekme hissi hissedebilirsiniz. Kramplarınızın yanında lekelenme veya kanama meydana gelirse, bu düşük veya dış gebeliğin habercisi olabilir.

Sırt ağrısı: Hormonlar ve kaslardaki stres, erken gebelikte sırt ağrısının en büyük nedenleridir. Daha sonra, artan ağırlığınız ve değişen ağırlık merkeziniz sırt ağrınıza katkıda bulunabilir. Tüm hamile kadınların yaklaşık yarısı hamilelikleri sırasında sırt ağrısı bildirir.

Anemi: Hamile kadınlarda baş dönmesi ve baş dönmesi gibi semptomlara neden olan anemi riski yüksektir. Bu durum erken doğuma ve düşük doğum ağırlığına yol açabilir. Doğum öncesi bakım genellikle anemi taramasını içerir.

Depresyon: Tüm hamile kadınların yüzde 14 ila 23’ü hamilelikleri sırasında depresyon geliştirir. Yaşadığınız birçok biyolojik ve duygusal değişiklik, sebeplere katkıda bulunabilir. Kendinizi her zamanki gibi hissetmiyorsanız doktorunuza bildirdiğinizden emin olun.

Uykusuzluk: Uykusuzluk, erken gebeliğin bir başka yaygın belirtisidir. Stres, fiziksel rahatsızlık ve hormonal değişiklikler katkıda bulunan nedenler olabilir. Dengeli bir diyet, iyi uyku alışkanlıkları ve yoga hareketleri, iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olabilir.

Meme değişiklikleri: Meme değişiklikleri, hamileliğin ilk göze çarpan belirtilerinden biridir. Olumlu bir test için yeterince uzaklaşmadan önce bile, göğüsleriniz hassas, şiş ve genellikle ağır veya dolgun hissetmeye başlayabilir. Ayrıca meme uçlarınız daha büyük ve hassas hale gelebilir ve areola koyulaşabilir.

Akne: Artan androjen hormonları nedeniyle, birçok kadın hamileliğin erken döneminde sivilce yaşar. Bu hormonlar cildinizi daha yağlı hale getirerek gözenekleri tıkayabilir. Hamilelik sivilceleri genellikle geçicidir ve bebek doğduktan sonra geçer.

Kusma: Kusma, genellikle ilk dört ay içinde ortaya çıkan yaygın bir semptom olan sabah bulantısının bir bileşenidir. Sabah bulantısı genellikle hamile olduğunuzun ilk işaretidir. Erken gebelikte artan hormonlar ana nedendir.

Kalça ağrısı: Kalça ağrısı hamilelik sırasında yaygındır ve hamileliğin sonlarında artma eğilimindedir. Aşağıdakiler dahil çeşitli nedenlere sahip olabilir:

  • bağlarınız üzerindeki baskı
  • siyatik
  • duruşunuzdaki değişiklikler
  • daha ağır bir rahim

İshal: İshal ve diğer sindirim güçlükleri hamilelik sırasında sıklıkla görülür. Hormon değişiklikleri, farklı bir diyet ve ek stres olası açıklamalardır. İshal birkaç günden uzun sürerse, susuz kalmadığınızdan emin olmak için doktorunuzla iletişime geçin.

Hamilelik Dönemleri

Hamilelik haftaları, her biri hem siz hem de bebek için tıbbi dönüm noktaları olan üç trimesterde gruplandırılmıştır.

1- İlk Üç Aylık Dönem

Bir bebek ilk trimesterde (1 ila 12. haftalar) hızla büyür. Fetus beyin, omurilik ve organlarını geliştirmeye başlar. Bebeğin kalbi de atmaya başlayacaktır.

İlk üç aylık dönemde, düşük yapma olasılığı nispeten yüksektir. Amerikan Kadın Doğum ve Jinekologlar Koleji’ne (ACOG) göre, yaklaşık 10 gebelikten 1’inin düşükle sonuçlandığı ve bunların yaklaşık yüzde 85’inin ilk trimesterde meydana geldiği tahmin edilmektedir. Düşük yapma belirtileri yaşarsanız derhal yardım isteyin.

2- İkinci Üç Aylık Dönem

Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde (13 ila 27. haftalar), sağlık uzmanınız muhtemelen bir anatomi taraması ultrasonu yapacaktır. Bu test, fetüsün vücudunda herhangi bir gelişimsel anormallik olup olmadığını kontrol eder. Bebek doğmadan önce öğrenmek isterseniz, test sonuçları bebeğinizin cinsiyetini de ortaya çıkarabilir.

Muhtemelen bebeğinizin rahminizin içinde hareket ettiğini, tekmelediğini ve yumruk attığını hissetmeye başlarsınız.

23 haftadan sonra, rahimdeki bir bebek “yaşayabilir” olarak kabul edilir. Bu, rahminizin dışında yaşayarak hayatta kalabileceği anlamına gelir. Bu kadar erken doğan bebeklerin genellikle ciddi tıbbi sorunları vardır. Hamileliği ne kadar uzun süre taşıyabiliyorsanız, bebeğinizin sağlıklı doğma şansı çok daha yüksektir.

3- Üçüncü Üç Aylık Dönem

Üçüncü üç aylık dönemde (28 ila 40. haftalar) kilo alımınız hızlanacak ve kendinizi daha yorgun hissedebilirsiniz.

Bebeğiniz artık ışığı hissedebilir ve gözlerini açıp kapatabilir. Kemikleri de oluşur.

Doğum yaklaştıkça pelvik rahatsızlık hissedebilir ve ayaklarınız şişebilir. Braxton-Hicks kasılmaları olarak bilinen doğum eylemine yol açmayan kasılmalar, doğumdan önceki haftalarda oluşmaya başlayabilir.

Hamilelik Testleri Nelerdir?

Adet gecikmenizin ilk gününden sonra evde yapılan gebelik testleri çok doğrudur. Evde yapılan gebelik testinde pozitif sonuç alırsanız, hemen doktorunuzla randevu almalısınız. Hamileliğinizi doğrulamak ve tarihlendirmek için bir ultrason kullanılacaktır.

Hamilelik, vücudun insan koryonik gonadotropin (hCG) seviyelerinin ölçülmesiyle teşhis edilir. Hamilelik hormonu olarak da adlandırılan hCG, implantasyon üzerine üretilir. Ancak, bir dönemi kaçırdıktan sonra tespit edilemeyebilir.

Bir dönemi kaçırdıktan sonra hCG seviyeleri hızla yükselir. hCG, idrar veya kan testi yoluyla tespit edilir.

İdrar testleri bir doktorun ofisinde yapılabilir ve evde yapabileceğiniz testlerle aynıdır.

Laboratuvarda kan testleri yapılabilir. hCG kan testleri, evde yapılan gebelik testleri kadar doğrudur. Aradaki fark, yumurtlamadan altı gün sonra kan testlerinin istenebilmesidir.

Hamile olduğunuzu ne kadar erken onaylarsanız o kadar iyi. Erken teşhis, bebeğinizin sağlığına daha iyi bakmanızı sağlayacaktır. Yanlış negatif bir sonuçtan kaçınmaya yönelik ipuçları gibi hamilelik testleri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hamilelik ve Stres

Hamilelik genellikle mutlu bir dönem olsa da stres kaynağı da olabilir. Yeni bir bebek vücudunuzda, kişisel ilişkilerinizde ve hatta mali durumunuzda büyük değişiklikler anlamına gelir. Bunalmış hissetmeye başlarsanız, doktorunuzdan yardım istemekten çekinmeyin.

Hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, doğrulama için yalnızca bu belirti ve semptomlara güvenmemelisiniz. Evde hamilelik testi yapmak veya laboratuvar testi için doktorunuzu görmek olası bir hamileliği doğrulayabilir. Bu belirti ve semptomların çoğu, adet öncesi sendromu (PMS) gibi diğer sağlık durumlarından da kaynaklanabilir. Gebeliğin erken belirtileri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hamilelik ve Vajinal Akıntı

Vajinal akıntıdaki artış, hamileliğin en erken belirtilerinden biridir. Adet gecikmesinden önce, gebe kaldıktan sonraki bir ila iki hafta kadar erken bir zamanda taburculuk üretiminiz artabilir.

Hamileliğiniz ilerledikçe, artan miktarlarda akıntı üretmeye devam edeceksiniz. Akıntı ayrıca kalınlaşma ve daha sık meydana gelme eğiliminde olacaktır. Genellikle hamileliğinizin sonunda en ağır olanıdır.

Hamileliğinizin son haftalarında akıntınız kalın mukus ve kan çizgileri içerebilir. Doğumun erken bir belirtisi olabilir. Herhangi bir kanamanız varsa doktorunuza bildirmelisiniz.

Normal vajinal akıntı veya lökore incedir ve ya berrak ya da süt beyazıdır. Ayrıca hafif kokuludur.

Akıntınız güçlü, hoş olmayan bir kokuya sahip sarı, yeşil veya gri ise anormal kabul edilir. Anormal akıntı, özellikle kızarıklık, kaşıntı veya vulvar şişme varsa, bir enfeksiyon belirtisi veya hamileliğinizle ilgili bir sorun olabilir.

Anormal vajinal akıntınız olduğunu düşünüyorsanız, derhal sağlık uzmanınıza bildirin. Hamilelik sırasında vajinal akıntı hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hamilelik ve İdrar Yolu Enfeksiyonları (İYE)

İdrar yolu enfeksiyonları (İYE), kadınların hamilelik sırasında yaşadığı en yaygın komplikasyonlardan biridir. Bakteriler bir kadının üretrasına veya idrar yoluna girebilir ve mesaneye doğru hareket edebilir. Fetus, mesaneye ek baskı uygulayarak bakterilerin sıkışmasına ve enfeksiyona neden olabilir.

Bir İYE semptomları genellikle ağrı ve yanma veya sık idrara çıkmayı içerir. Ayrıca şunları da yaşayabilirsiniz:

  • bulutlu veya kanlı idrar
  • pelvik ağrısı
  • bel ağrısı
  • ateş
  • mide bulantısı ve kusma

Hamile kadınların yaklaşık yüzde 18’i bir İYE geliştirir. Özellikle cinsel ilişkiden önce ve sonra mesanenizi sık sık boşaltarak bu enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Sulu kalmak için bol su için. Genital bölgede duş ve sert sabun kullanmaktan kaçının.

İYE semptomlarınız varsa sağlık uzmanınıza başvurun. Hamilelik sırasındaki enfeksiyonlar, erken doğum riskini artırdıkları için tehlikeli olabilir. Erken yakalandığında, çoğu İYE, bakterilere karşı etkili olan ancak hamilelik sırasında kullanım için hala güvenli olan antibiyotiklerle tedavi edilebilir. UTI’leri başlamadan önce önlemek için buradaki tavsiyelere uyun.

Hamilelik Nasıl Önlenir?

Erkek cinsel partnerleri olan kadınlar, hamile kalmakla ilgilenmiyorlarsa doğum kontrolünü düşünmelidir.

Bazı gebelik önleme yöntemleri, belirli bireyler için daha iyi sonuç verir. Sizin için doğru olan doğum kontrolü hakkında doktorunuzla konuşun. En yaygın doğum kontrol yöntemlerinden birkaçı aşağıdaki gibidir:

Doğum Kontrol YöntemiEtkinlik Oranı
Rahim içi cihazlar (RİA)Yüzde 99’un üzerinde
Doğum kontrol hapıKusursuz kullanım ile yüzde 99; tipik kullanımda yaklaşık yüzde 91
Erkek prezervatifiKusursuz kullanım ile yüzde 98; tipik kullanım ile yüzde 82
Kadın prezervatifi (veya iç prezervatif)Kusursuz kullanımla yüzde 95 etkili; tipik kullanımda yaklaşık yüzde 79
Ertesi gün hapıYüzde 95’e kadar (cinsel temastan sonraki bir gün içinde alınır); yüzde 75 ila 89 (üç gün içinde alınır)
Doğal aile planlaması (NFP)Tek başına kullanıldığında yüzde 75

Rahim İçi Cihazlar (RİA):Rahim içi cihazlar (RİA) çoğunlukla döllenmeyi durdurarak çalışır. Şu anda doğum kontrolünün en etkili şeklidirler. Dezavantajı, cinsel yolla bulaşan hastalıkları (STD’ler) önlememeleridir.

Hap ve diğer hormonal doğum kontrol yöntemleri: Doğum kontrol hapları , yamalar ve vajinal halka, bir kadının vücudundaki hormon seviyelerini kontrol ederek çalışır. Reçete ile temin edilebilirler.

Bu yöntemlerin etkinliğini azaltabilecek eylemler, bunları reçete edildiği gibi kullanmayı unutmayı içerir. “Tipik kullanımdan” bahseden etkinlik oranları, bu tür insan hatalarından sorumludur.

Hormonal doğum kontrolünün diğer biçimleri arasında yama ve vajinal halka bulunur. Ayrıca reçeteyle alınabilirler ve etkinlik oranları haplarınkine benzer.

Prezervatif ve diğer bariyer yöntemleri: Prezervatifler, diyaframlar ve süngerler, reçetesiz satın alınabilen uygun ve ucuz doğum kontrol yöntemleridir. Her cinsel ilişkide doğru kullanıldığında en etkilidirler. Hamile kalmaktan kaçınmak için bu bariyer yöntemlerine güveniyorsanız, sperm öldürücü veya doğum kontrol hapı gibi ek bir doğum kontrol yöntemi kullanmayı da düşünün.

Prezervatifler hem hamileliği önleyen hem de cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyan tek doğum kontrol yöntemidir.

Acil kontrasepsiyon: Hem reçetesiz hem de reçeteyle satılan birkaç ertesi gün hapı mevcuttur. Bu haplar, normal doğum kontrol formları olarak tasarlanmamıştır. Bunun yerine, korunmasız cinsel ilişkiye girerseniz veya normal doğum kontrol yönteminizi kullanmayı unutursanız, yedek olarak hareket edebilirler. Etkili olmaları için cinsel temastan sonraki 120 saat (beş gün) içinde kullanılmalıdırlar. Bazı haplar en çok 72 saat (üç gün) içinde alındığında etkilidir.

Doğal aile planlaması (NFP): Doğal aile planlaması (NFP) veya doğurganlık bilinci, başarısızlık oranı en yüksek olan doğum kontrol yöntemidir. NFP ile bir kadın, ne zaman yumurtlayacağını tahmin edebilmek için adet döngüsünü takip eder. Daha sonra doğurganlık döneminde cinsel ilişkiden kaçınacaktır. Bir kadının döngüsünü aydan aya etkileyen birçok değişken olduğundan, kaza sonucu gebelikler meydana gelebilir.

Hamilelik veya PMS

Erken gebelik belirtileri genellikle adet öncesi sendromun (PMS) belirtilerini taklit edebilir. Bir kadının hamile olup olmadığını veya sadece başka bir adet döneminin başlangıcını yaşadığını bilmesi zor olabilir.

Bir kadının uygun doğum öncesi bakım alabilmesi için hamile olup olmadığını mümkün olan en kısa sürede bilmesi önemlidir. Ayrıca alkolden uzak durmak, doğum öncesi vitaminleri almak ve diyetini optimize etmek gibi bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmak isteyebilir.

Hamilelik testi yapmak, PMS veya erken hamilelik olup olmadığını belirlemenin en iyi ve en kolay yoludur. Evde bir test yapabilir veya sağlık uzmanınızı ziyaret edebilirsiniz.

Erken gebelik ve PMS’yi birbirinden ayırmak genellikle zordur. Hem PMS’nin hem de erken gebeliğin bazı yaygın belirtileri şunlardır:

  • meme ağrısı
  • kanama
  • ruh hali değişiklikleri
  • tükenmişlik
  • gıda hassasiyetleri
  • kramp

Hamilelik ve Beslenme

Sağlıklı bir hamilelik diyeti, tipik sağlıklı diyetinizle hemen hemen aynı olmalıdır, yalnızca günde 340 ila 450 ek kalori olmalıdır. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere sağlıklı bir gıda karışımını hedefleyin:

  • kompleks karbonhidratlar
  • protein
  • sebze ve meyveler
  • tahıllar ve baklagiller
  • sağlıklı yağlar

Zaten sağlıklı bir diyet yiyorsanız, yalnızca küçük değişiklikler yapmanız gerekir. Sıvılar, lif ve demir açısından zengin besinler hamilelik sırasında özellikle önemlidir.

Vitaminler ve Mineraller

Hamile kadınlar, hamile olmayan kadınlara göre daha fazla miktarda vitamin ve mineral gerektirir. Folik asit ve çinko sadece iki örnektir.

Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde, takviyeler yardımıyla vitamin ve mineral alımınızı artırmak isteyebilirsiniz. Herhangi bir takviye veya reçetesiz (OTC) ilaç kullanmadan önce beslenme etiketlerini okuduğunuzdan ve doktorunuzun tavsiyesine başvurduğunuzdan emin olun.

Nadir olmasına rağmen, takviye almak vitamin toksisitesine veya aşırı doza neden olabilir. Bununla birlikte, tam bir doğum öncesi vitamini, muhtemelen sağlıklı bir hamilelik için ihtiyacınız olan besinlerin iyi bir karışımını içerecektir.

Hamilelik ve Egzersiz

Egzersiz, sizi zinde, rahat ve doğuma hazır tutmak için gereklidir. Özellikle yoga esnemeleri zinde kalmanıza yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, yaralanma riskiniz olabileceğinden, uzantılarınızı aşırıya kaçmamak önemlidir.

Hamilelik için diğer iyi egzersizler hafif pilates, yürüyüş ve yüzmedir.

Değişen bedeninize ve daha düşük enerji seviyelerinize uyum sağlamak için mevcut fitness rutininizi değiştirmeniz gerekebilir. Kendinizi aşırı zorlamadığınızdan emin olmak için sağlık uzmanınızla veya kişisel bir eğitmenle birlikte çalışın. İlk üç aylık döneminizde formda kalmak için daha fazla fikir edinin.

Hamilelik ve Masaj

Gevşeme teknikleri uygulamak, hamileliğiniz boyunca hissedebileceğiniz stres ve kaygının bir kısmını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Sakin kalmanın yollarını arıyorsanız, doğum öncesi masajı denemeyi düşünün. Doğum öncesi masaj, hafif gerginliği gidermek için iyidir. Ayrıca vücut ve kas ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Masajlar genellikle hamileliğiniz sırasında herhangi bir zamanda güvenlidir. Bazı tesisler ilk trimesterde bunları yapmaktan kaçınır çünkü bu dönemde düşük yapma riski en yüksektir.

Özellikle baldırlarınızda veya bacaklarınızın diğer kısımlarında ağrınız varsa, masaj yaptırmadan önce doktorunuzun onayını almak iyi bir fikirdir.

Bir Doktora Ne Zaman Gidilmelidir?

20’li yaşlarındaki veya 30’lu yaşlarının başındaki kadınların çoğu, sorunsuz bir hamilelik şansına sahiptir. 35 yaşın üzerindeki gençler ve kadınlar sağlık komplikasyonları için daha yüksek risk altındadır.

Yüksek tansiyon, diyabet veya kardiyovasküler hastalık gibi altta yatan sağlık koşulları, hamilelik komplikasyonları riskinizi artıracaktır. Diğer örnekler şunlardır:

  • kanser
  • böbrek hastalığı
  • epilepsi

Bu koşullardan birine sahipseniz, hamileliğiniz boyunca uygun şekilde izlendiğinden ve tedavi edildiğinden emin olun. Aksi takdirde, düşük, zayıf fetal büyüme ve doğum kusurlarına yol açabilir.

Diğer risk faktörleri: Sağlıklı bir hamileliği etkileyebilecek diğer faktörler şunlardır:

  • ikizler veya üçüzler gibi çoğul doğumlar
  • STD’ler dahil enfeksiyonlar
  • aşırı kilolu veya obez olmak
  • anemi

Hamilelik Komplikasyonları Nelerdir?

Hamilelik komplikasyonları bebeğin sağlığını, annenin sağlığını veya her ikisini de içerebilir. Hamilelik veya doğum sırasında ortaya çıkabilirler. Yaygın gebelik komplikasyonları şunlardır:

  • yüksek kan basıncı
  • gestasyonel diyabet
  • preeklampsi
  • erken doğum
  • düşük

Bunları erken ele almak anneye veya bebeğe verilen zararları en aza indirebilir. Hamilelik komplikasyonlarının tedavisi söz konusu olduğunda seçeneklerinizi bilin.

Hamilelik ve Doğum

Hamileliğinizin dördüncü ayından bir süre sonra, Braxton-Hicks kasılmaları veya yanlış doğum yaşamaya başlayabilirsiniz. Tamamen normaldirler ve rahminizi gerçek doğumdan önce işe hazırlamaya hizmet ederler.

Braxton-Hicks kasılmaları düzenli aralıklarla oluşmaz ve şiddeti artmaz. 37. haftadan önce düzenli kasılmalar yaşıyorsanız, erken doğum olabilir. Bu olursa, yardım için sağlık uzmanınızı arayın.

Erken Doğum

Doğum kasılmaları genellikle erken doğum kasılmaları ve aktif doğum kasılmaları olarak sınıflandırılır. Erken doğum kasılmaları 30 ile 45 saniye arasında sürer. İlk başta birbirlerinden çok uzakta olabilirler, ancak erken doğumun sonunda kasılmalar yaklaşık beş dakika arayla olacaktır.

Suyunuz doğum sırasında erken kırılabilir veya doktorunuz doğum sırasında sizin için daha sonra kırabilir. Rahim ağzı açılmaya başladığında, mukus tıkacınızı kaplayan kanlı bir akıntı göreceksiniz.

Aktif Doğum

Aktif doğumda serviks genişler ve kasılmalar birbirine yaklaşır ve daha yoğun hale gelir.

Aktif doğum yapıyorsanız, sağlık uzmanınızı aramalı ve doğum ortamınıza gitmelisiniz. Aktif doğum olup olmadığından emin değilseniz, arayıp kontrol etmek yine de iyi bir fikirdir.

Doğum Ağrısı

Aktif doğum sırasında ağrı en yüksek noktasında olacaktır. Ağrıyla başa çıkmak için tercih ettiğiniz yöntem hakkında doktorunuzla bir görüşme yapın.

Meditasyon, yoga veya müzik dinlemek gibi ilaçsız önlemleri tercih edebilirsiniz.

Ağrınızı ilaçlarla yönetmeyi seçerseniz, doktorunuzun analjezik mi yoksa anestezik mi kullanacağını bilmesi gerekecektir. Meperidin gibi analjezikler ağrıyı dindirir ancak biraz duyguyu korumanıza izin verir. Epidural gibi anestezikler belirli kas hareketlerini engeller ve ağrıyı tamamen bloke eder.

Prognoz

Hamileliğinizin her haftasını çok fazla sorun yaşamadan geçirmeniz muhtemeldir. Hamilelik vücudunuzda birçok değişikliği beraberinde getirir, ancak bu değişikliklerin sağlığınız üzerinde her zaman ciddi bir etkisi olmaz. Bununla birlikte, belirli yaşam tarzı seçimleri bebeğinizin gelişimine yardımcı olabilir veya aktif olarak zarar verebilir. Sizi ve bebeğinizi sağlıklı tutabilecek bazı eylemler şunlardır:

  • Multivitamin almak
  • Yeterli uyku almak
  • Güvenli seks yapmak
  • Grip aşısı olmak
  • Diş hekiminizi ziyaret etmek
  • Kaçınmak isteyeceğiniz bazı şeyler şunlardır:
  • Sigara içmek
  • Alkol içmek
  • Çiğ et, şarküteri eti veya pastörize edilmemiş süt ürünleri yemek
  • Jakuzide veya saunada oturmak
  • Çok fazla kilo almak

İlaçlar

Hamilelik sırasında hangi ilaçları alabileceğinizi ve hangilerinden kaçınmanız gerektiğini belirlemek zor olabilir. Gelişmekte olan bebeğe yönelik potansiyel risklere karşı sağlığınıza olan faydaları tartmanız gerekecek.

Baş ağrısı gibi küçük rahatsızlıklar için OTC olanlar dahil, alabileceğiniz herhangi bir ilaç hakkında sağlık uzmanınıza danışın.

Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) göre, her yıl Amerika Birleşik Devletleri’ndeki hamile kadınların yüzde 50’si en az bir ilaç aldığını bildiriyor.

1970’lerde FDA, ilaçları ve hamile kadınlara yönelik algılanan risklerini kategorize etmek için bir mektup sistemi oluşturdu. Ancak, 2015 yılında bu mektup sistemini aşamalı olarak kaldırmaya (ve güncellenmiş ilaç etiketlemesini kullanmaya) başladılar. İlaç etiketleme konusundaki yeni kuralları yalnızca reçeteli ilaçlar için geçerlidir.

Özet

Uygun Bakım Yasası (ACA) uyarınca, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm sağlık sigortası planlarının bir miktar doğum öncesi bakım sunması gerekir.

Hamileliğiniz onaylandıktan sonra, özel planınızın neleri kapsadığı hakkında bir fikir edinmek için sigorta sağlayıcınızı arayın. Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde sağlık sigortanız yoksa, sigorta yaptırmak için atabileceğiniz adımlar hakkında doktorunuzla konuşun.

İlk doğum öncesi ziyaretinizin zamanlaması genel sağlığınıza bağlı olabilir. Çoğu kadın hamileliğinin 8. haftasında ilk ziyaretini yapabilir. 35 yaş üstü veya kronik rahatsızlığı olanlar gibi hamilelikleri yüksek riskli kabul edilen kadınlardan daha erken doktorlarını görmeleri istenebilir.

Doğuma zihinsel ve fiziksel olarak hazırlanmanın birçok yolu vardır. Birçok hastane, kadınların doğumun belirtilerini ve aşamalarını daha iyi anlayabilmeleri için doğumdan önce doğum sınıfları sunar.

Üçüncü üç aylık döneminizde, tuvalet malzemeleri, pijama ve diğer günlük ihtiyaçlarınızı içeren bir hastane çantası hazırlamak isteyebilirsiniz. Bu çanta, doğum başladığında yanınızda götürmeye hazır olacaktır. Üçüncü üç aylık dönemde, siz ve doktorunuz doğum ve doğum planınızı ayrıntılı olarak tartışmalısınız.

Doğuma ne zaman gidileceğini, doğumda kimin yardımcı olacağını ve bu süreçte doktorunuzun hangi rolü oynayacağını bilmek, bu son haftalara girerken daha fazla iç huzuruna katkıda bulunabilir.

Popüler Gönderiler