Hamilelik, hamilelik ve doğumu zorlaştırabilen demir eksikliği için bir risk faktörüdür. Gebe kalmadan önce demir eksikliği olan kişiler hamileyken daha ciddi bir eksiklik yaşayabilirler.
Demir eksikliği hem hamile kişiyi hem de gelişmekte olan fetüsü etkileyebilen yaygın bir sağlık sorunudur.
Vücut, vücutta oksijen taşıyan bir protein olan hemoglobin üretmek için demir kullanır. Bir kişinin yeterli demiri yoksa, vücudun hücrelerini oksijenden yoksun bırakabilecek yeterli hemoglobin üretemez. Bu, nefes darlığına, halsizliğe ve kalp atış hızının artmasına neden olabilir.
Demir takviyesi almak genellikle demir eksikliğini giderebilir. Bir doktor ayrıca folat ve B12 takviyeleri önerebilir.
Hamilelik sırasında düşük demire neyin neden olduğu, durumun belirtileri, kimin risk altında olduğu ve daha fazlası hakkında daha fazla bilgi edinin.
Hamilelikte Demir Eksikliği Neden Olur?
Hamilelik sırasında, bir bireyin kan hacmi istikrarlı bir şekilde büyür. Çoğu insan üçüncü trimesterde %45 artış gösterir. Artan kan hacmi, bir kişinin daha fazla demire ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Yeterince tüketmezlerse, eksik olabilirler. Bununla birlikte, düşük demir her zaman anemiye neden olmaz – bu ayrı bir teşhistir.
Ciddi derecede düşük demir veya kronik olarak düşük demir, demir eksikliği anemisine yol açabilir. Bu, bir kişinin vücudu, kırmızı kan hücresi sayısını veya hemoglobin seviyelerini azaltabilecek yeterli miktarda demir almadığında meydana gelir.
Hafif anemi hamilelik sırasında nispeten normaldir. Ya küçük semptomlara neden olabilir ya da hiç olmayabilir. Bununla birlikte, daha şiddetli anemi hamileliği zorlaştırabilir ve hamile bir kişinin sağlığını tehlikeye atabilir.
Hamilelik Sırasında Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Demir eksikliği olabilir ve hiçbir belirti göstermeyebilir. Birçok hamilelik belirtisi demir eksikliği belirtilerine benzer, bu nedenle bazı insanlar bu duruma sahip olduklarını bilmeyebilir. Bir kişi demir eksikliğinden şüphelenirse, teşhisi doğrulamak için kan testine ihtiyaç duyacaktır.
Hamilelik sırasında bazı anemi, demir eksikliği veya her ikisinin birden belirtileri şunlardır:
- düşük enerji
- halsizlik
- tükenmişlik
- nefes darlığı
- günlük aktivitelerden sonra nefes darlığı veya soluk soluğa kalmak
- özellikle tırnak etlerinde ve iç göz kapaklarında cilt solgunluğu
Kimler Risk Altındadır?
Tüm hamile kişilerde demir eksikliği riski daha yüksektir. 2020’de hamile bireyler üzerinde yapılan bir araştırma, hamilelikleri ilerledikçe demir eksikliği anemisi oranının arttığını bulmuştur. Bunun nedeni, hamileliğin kan hacmini artırması ve bu da vücudun demir talebini artırmasıdır.
Bazı insanlar daha yüksek demir eksikliği riski altındadır. Bunlar şunları içerir:
- ağır adet dönemleri de dahil olmak üzere ağır kanama öyküsü olanlar
- genellikle 18 ay olmak üzere birbirine yakın iki hamilelik durumu olan kişiler
- yeterince demir almayanlar
- vejetaryen veya vegan kişiler
- birden fazla bebeğe hamile olanlar
- şiddetli kusma yaşayanlar
Olası Komplikasyonlar Nelerdir?
Anemi olsun ya da olmasın, düşük demire sahip olmak hamile bir kişinin bitkin ve bitkin hissetmesine neden olabilir. Egzersiz yapmayı, sağlıklı yiyecekler hazırlamayı ve hamilelik sonuçlarını iyileştiren diğer sağlıklı kararları vermeyi zorlaştırabilir.
Hamilelik sırasında demir eksikliği olan birçok kişi, doğumdan sonra da bunu yaşar. Doğum sonrası dönemde demir eksikliği, genellikle yenidoğan bakımına eşlik eden yorgunluğu yoğunlaştırabilir.
Demir eksikliği, hamileliği ve doğum sonrası süreci daha da zorlaştırmasının yanı sıra aşağıdakiler gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir:
- rahim içi büyümenin kısıtlanması
- düşük doğum ağırlığı
- erken doğum
- yenidoğanda anemi
- doğumda bebekte solunum sorunları
Demir Eksikliği Nasıl Teşhis Edilir?
Bir kişinin düşük demir semptomları varsa, doktor birkaç test yapmaya karar verebilir. Hemoglobin seviyelerini kontrol etmek için tam kan sayımı ve demir seviyelerini kontrol etmek için bir ferritin testi kullanabilirler. Bir kişinin demir içeren bir protein olan ferritinini test etmek, demir eksikliğini tespit etmenin en doğru yoludur.
Demir Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?
Demir eksikliği yaygındır ve tedavisi nispeten kolaydır. Çoğu durumda, kişinin demir takviyesi alması gerekir. Tablet, kapsül veya sıvı takviyeleri seçebilirler. Şiddetli demir eksikliği anemisi olan kişilerde intravenöz (IV) demir gerekebilir. Bir kişinin demirinin normal seviyelere ulaşması birkaç hafta sürebilir. O zamana kadar semptomlarını yönetmek için yardıma ihtiyaçları olabilir. Bu, daha sık kestirmeyi, yorucu faaliyetlerden kaçınmayı ve ev işlerinde arkadaşlarınızdan ve ailenizden yardım istemeyi içerebilir.
Demir Eksikliği Nasıl Önlenir?
Hamilelikte demir eksikliği sık görülen bir durumdur. Birçok insan için bunu önlemek zor veya imkansızdır. Bununla birlikte, demir seviyeleri konusunda endişe duyan kişiler, anemi geliştirme şanslarını azaltmak için adımlar atabilirler. Şunları deneyebilirler:
- Doktorlarına veya ebelerine demir eksikliği riski altında olup olmadıklarını sormak
- Demir içeren bir demir takviyesi veya doğum öncesi vitaminler almak
- Demir emilimini artırmak için aç karnına C vitamini içeren demir takviyeleri almak
- Koyu yapraklı yeşillikler, yumurtalar, kırmızı et ve baklagiller gibi yiyecekler de dahil olmak üzere demir açısından zengin bir diyet uygulamak
Özet
Demir eksikliği olan kişiler, tedavilerinin işe yaradığından emin olmak için düzenli kan testlerine ihtiyaç duyabilir. Demir takviyelerine ek olarak, bir doktor D vitamini, folat veya B12 tavsiye edebilir. Bunların hepsi sağlıklı kırmızı kan hücrelerini teşvik edebilir.
Bir doktor veya ebe, sağlıklı kırmızı kan hücrelerini teşvik etmek için D vitamini, folat veya B12 gibi diğer takviyelerin yanı sıra demir takviyeleri almayı önerebilir.
Bir takviye aldıktan birkaç hafta sonra demir seviyeleri yeterince yükselmezse, doktor başka müdahaleler önerebilir.
Hamilelikte demir eksikliği sık görülen bir durumdur. Bir kişinin yorgun, zayıf ve yorgun hissetmesine neden olabilir.
Bir kişinin düşük demir semptomları varsa, bir kan testi ile tanıyı doğrulayabilecek bir doktora başvurabilirler. Bir kişinin demir eksikliğini demir takviyeleri ile tedavi edebilirler.
İnsanlar, demir açısından zengin yiyecekler yiyerek ve demir içeren doğum öncesi bir vitamin alarak hamilelik sırasında demir eksikliği şanslarını azaltabilirler.