Hamilelik, gıda zehirlenmesine yakalanma şansını artırır. Anneler ve babalar için korkutucu bir deneyim olabilir. Hamilelik sırasında gıda zehirlenmesiyle birlikte gelen birçok risk vardır.
Hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler, bir kişinin bağışıklık sistemini değiştirerek, onları gıda zehirlenmesine karşı daha duyarlı hale getirebilir.
Gıda zehirlenmesi, bir kişi bakteri, virüs, parazit veya diğer kirletici maddeler içeren bir şey yedikten veya içtikten sonra meydana gelebilir.
Hamilelikte gıda zehirlenmesi erken doğum, gebelik kaybı veya ölü doğuma neden olabilir. Bununla birlikte, onu önlemenin veya tedavi etmenin birçok yolu vardır.
Bu yazı, hamilelik sırasında gıda zehirlenmesinin semptomlarını açıklayacak, olası tehlikelerini keşfedecek ve tedavi ve önleme yöntemlerini tartışacaktır.
Semptomlar
Gıda zehirlenmesinin genel belirtileri şunları içerebilir:
- Mide bulantısı
- Karın krampları
- Mide bulantısı
- Kusma
- İshal
- Ateş
Semptomların zamanlaması, bir kişinin kontamine gıdayı ne zaman yediğine ve bir kişinin ne tür gıda zehirlenmesine sahip olduğuna bağlı olarak değişebilir.
Gıda zehirlenmesinin türü de çeşitli semptomlara neden olabilir.
CDC’ye göre, aşağıdaki gıda zehirlenmesi türleri aşağıdaki semptomlara sahiptir:
Listeria
Hamile kadınların Listeria enfeksiyonuna yakalanma olasılığı genel popülasyona göre 10 kat daha fazladır. Semptomların gelişmesi bir hafta ila bir ay sürebilir. Şunları içerebilirler:
- Ateş
- Kas ağrısı
- Baş ağrısı
- Yorgunluk
Salmonella
Salmonella semptomları, kontamine gıdaya maruz kaldıktan 6 saat ila 6 gün sonra başlayabilir ve şunları içerebilir:
- Karın ağrısı
- Kusma
- İshal
- Mide bulantısı
Nörovirüs
Norovirüs semptomları genellikle kişinin kontamine yiyecek veya içeceği tüketmesinden 12-48 saat sonra başlar. Norovirüs semptomları şunları içerir:
- Karın krampları
- İshal
- Kusma
- Mide bulantısı
E. Coli (Escherichia Coli)
Kişi, kontamine yiyecek veya içeceği tükettikten 3-4 gün sonra E. coli semptomları yaşamaya başlayabilir . Bu semptomlar şunları içerebilir:
- Karın krampları
- Kusma
- İshal
Staph (Staphylococcus aureus)
Staph semptomları, bir kişinin etkilenen yiyeceği tüketmesinden 30 dakika ila 8 saat sonra hızla ortaya çıkabilir . Şunları içerebilirler:
- Mide bulantısı
- Kusma
- Karın krampları
- İshal
Benzer Semptomlara Sahip Durumlar
Bir kişiye gıda zehirlenmesine benzer semptomlar verebilecek başka durumlar da vardır.
Yiyecek Zehirlenmesi Mi Yoksa Mide Rahatsızlığı Mı?
Mide iltihabı veya mide iltihabı oldukça bulaşıcıdır ve kişiden kişiye kolayca yayılabilir. Bu bir olan iltihap bağırsağından. Kontamine yiyecek veya içecek gastroenterite neden olabilir, ancak ana neden genellikle bakteriyel veya viral bir enfeksiyondur.
Gıda zehirlenmesi genellikle bulaşıcı değildir. İnsanlar, aynı kontamine yiyecekleri yediklerinde, onu yalnızca başkalarıyla aynı anda alacaklardır.
Yiyecek Zehirlenmesi Mi Yoksa Sabah Bulantısı Mı?
Sabah bulantısı da gıda zehirlenmesine benzer belirtiler gösterir. Sabah bulantısı olan bir kişi , gebeliğin ilk 12 haftasında semptomlar yaşayabilir, ancak bunlar herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir.
Riskler
Yiyecek zehirlenmesi, anne-baba kadar doğmamış çocuk için de tehlikeli olabilir. Çocukta ciddi sağlık sorunlarına, çocuk kaybına, erken doğum, ölü doğuma hatta çocuğu taşıyan kişinin ölümüne bile neden olabilir.
Gelişmekte olan fetüslerin, onları taşıyan ebeveynlerinden mümkün olduğunca çok besin almaları gerekir. Ebeveyn, vücudunun besinleri emmesine yetecek kadar yiyecekleri vücudunda tutamazsa, fetüs uygun şekilde büyümeyebilir.
Hafif semptomları olan bir kişi , ebeveyni gıda zehirlenmesi olduğunu bile bilmeden hamilelik sırasında doğmamış çocuğuna enfeksiyon geçirebilir.
Yenidoğanlar ayrıca sağlık sorunları yaşayabilir ve hatta çocuğu taşıyan kişinin enfeksiyon kapması durumunda gıda zehirlenmesiyle doğabilirler.
Evde Gıda Zehirlenmesinin Tedavisi
Hamile insanlar gıda zehirlenmesi belirtileri varsa her zaman bir doktora gitmelidir, ancak evde de yardımcı olmak için yapabilecekleri bazı şeyler vardır.
Gıdalar
Bir kişinin gıda zehirlenmesi olduğunda herhangi bir şey yemek istemesi zor olabilir. Bununla birlikte, hamile bir kişinin gücünü yüksek tutmak ve kendileri ve doğmamış çocuk için yeterince yemek yemesini sağlamak için yemek yemesi gerekir. Mideyi olabildiğince sakin tutmaya yardımcı olacak hafif, az yağlı yiyecekler yemek en iyisidir.
Yiyebilecekleri yiyecekler şunları içerir:
- Tuzlu kraker
- Kızarmış ekmek
- Elma püresi
- Patates püresi
- Haşlanmış pirinç
İçecekler
Gıda zehirlenmesi olan bir kişinin dehidratasyon gelişme riski yüksektir . Bu nedenle yeterli sıvı tüketmelerini sağlamak çok önemlidir.
Kaybedilen sıvıları değiştirmenin kolay yolları şunları içerir:
- Su
- Su ile seyreltilmiş meyve suları
- Elektrolit içeren spor içecekleri
- Et suyu
Oral rehidrasyon solüsyonları veya tuzları da glikoz ve elektrolitlerin değiştirilmesine yardımcı olabilir. Vücudun rehidrasyonuna yardımcı olan ekstra tuz ve glikoz içeren sudan oluşurlar.
Doğal ilaçlar
Zencefil, mide bulantısı ve kusmayı hafifleten özelliklere sahiptir. Zencefil çayı, bu semptomları yaşayan bir kişiye yardımcı olabilir.
Kaynak: Medical News Today. 2020. Everything to know about food poisoning in pregnancy.
Referanslar
- Kouba, S., Hällström, T., Lindholm, C., & Hirschberg, A. L. (2005). Pregnancy and neonatal outcomes in women with eating disorders [Abstract]. Obstetrics & Gynecology, 105(2), 255-26
- Olmedo-Requena, R., Fernández, J. G., Prieto, C. A., Moreno, J. M., Bueno-Cavanillas, A., & Jiménez-Moleón, J. J. (2014). Factors associated with a low adherence to a Mediterranean diet pattern in healthy Spanish women before pregnancy. Public health nutrition, 17(03), 648-656
- Leung, C. W., Epel, E. S., Bush, N. R., Coleman-Phox, K., Adler, N. E., & Laraia, B. A. (2016). Maternal diet quality during pregnancy and fetal growth outcomes: a pilot study of lower-income pregnant women. The FASEB Journal, 30(1 Supplement), 671-20
- Strakovsky, R. S., Zhang, X., Zhou, D., & Pan, Y. X. (2011). Gestational high fat diet programs hepatic phosphoenolpyruvate carboxykinase gene expression and histone modification in neonatal offspring rats. The Journal of physiology, 589(11), 2707-2717