Sağlıklı gıda seçimleri yapmak, hamile olduklarında kadınlar için çok önemlidir. Diyetleri fetüse büyüme ve gelişme için gerekli besinleri sağlayacaktır.
Besleyici bir diyet, bir kişinin genel sağlığında önemli bir rol oynar, vücudun etkili bir şekilde çalışmasına yardımcı olur ve bazı hastalık riskini azaltır.
Çoğu insan sağlıklı bir diyetin bol miktarda meyve, sebze, kepekli tahıllar, yağsız protein ve sağlıklı yağlar içermesi gerektiğinin farkındadır. Bununla birlikte, belirli meyvelerin hamilelik sırasında özellikle faydalı olduğunu fark etmeyebilirler.
Hamilelikte Meyve Yemenin Faydaları Nelerdir?
Doğru besinler fetüsün gerektiği gibi gelişmesine ve büyümesine yardımcı olabileceğinden, sağlıklı, çeşitli bir diyet yemek hamilelik sırasında özellikle önemlidir.
Büyüyen bebeği desteklemeye ek olarak, artan vitamin ve mineral alımı, hamile bir kadının kendi vücudunu mümkün olan en iyi durumda tutmasına yardımcı olabilir.
Hamilelik sırasında bol miktarda taze meyve yemek, hem kadının hem de bebeğin sağlıklı kalmasını sağlamaya yardımcı olabilir. Taze meyve çok sayıda temel vitamin ve besin içerir ve aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır.
Hamilelikte En Faydalı Meyveler
Meyve tüketmek, şeker ihtiyacını azaltmanın yanı sıra vitamin alımını artırmanın harika bir yolu olabilir.
1. Kayısı
Kayısı şunları içerir:
- A, C ve E vitaminleri
- kalsiyum
- ütü
- potasyum
- beta karoten
- fosfor
- silikon
Tüm bu besinler bebeğin gelişimine ve büyümesine yardımcı olur. Demir kansızlığı önleyebilir ve kalsiyum kemiklerin ve dişlerin güçlenmesine yardımcı olur.
2. Portakal
Portakallar şunlar için mükemmel bir kaynaktır:
- folat
- C vitamini
- su
Portakallar, bir insanı sulu ve sağlıklı tutmak için harikadır. C vitamini, hücre hasarını önlemeye ve demir emilimine yardımcı olabilir.
Folat, bebekte beyin ve omurilik anormalliklerine neden olabilen nöral tüp kusurlarını önlemeye yardımcı olabilir. Nöral tüp defektleri, omuriliğin düzgün gelişmediği spina bifida ve beynin ve kafatasının büyük bir bölümünün eksik olduğu anensefali gibi durumlara neden olabilir.
3. Mango
Mango, A ve C vitaminleri açısından zengindir. Bir fincan kıyılmış mango, bir kişinin önerilen günlük C vitamini ödeneğinin (RDA) yüzde 100’ünü ve RDA A vitamininin üçte birinden fazlasını sağlar.
A vitamini eksikliği ile doğan bir bebeğin bağışıklığı daha düşük olabilir ve solunum yolu enfeksiyonları gibi doğum sonrası komplikasyon riski daha yüksek olabilir.
4. Armut
Armut, aşağıdaki besinlerin çoğunu sağlar:
- lif
- potasyum
- folat
Hamilelik diyetinde bol miktarda lif almak , yaygın bir hamilelik belirtisi olan kabızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Potasyum hem kadın hem de bebek için kalp sağlığına fayda sağlayabilir. Aynı zamanda hücre yenilenmesini de uyarır.
5. Nar
Nar, hamile kadınlara aşağıdakileri bol miktarda sağlayabilir:
- K vitamini
- kalsiyum
- folat
- ütü
- protein
- lif
Besin açısından yoğun narlar da iyi bir enerji kaynağıdır ve yüksek demir içeriği demir eksikliğini önlemeye yardımcı olur.
K vitamini, sağlıklı kemiklerin korunması için de gereklidir. Araştırmalar, nar suyu içmenin plasentanın yaralanma riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
6. Avokado
Avokado şunlar için mükemmel bir kaynaktır:
- C, E ve K vitaminleri
- doymamış yağ asitleri
- lif
- B vitaminleri
- potasyum
- bakır
Avokado, enerji sağlayan ve nöral tüp kusurlarını önlemeye yardımcı olan sağlıklı yağlar içerir. Ayrıca gelişmekte olan bebeğin cilt ve beyin dokularını oluşturmaktan sorumlu hücreleri de güçlendirirler.
Avokadodaki potasyum, hamilelik sırasında, özellikle üçüncü trimesterde sık görülen bir başka semptom olan bacak kramplarından kurtulma sağlayabilir.
7. Guava
Guava, aşağıdaki besinlerden daha fazlasını isteyen insanlar için mükemmel bir meyve seçimidir:
- C ve E vitaminleri
- polifenoller
- karotenoidler
- izoflavonoidler
- folat
Guava, hamile kadınlar için ideal hale getiren çeşitli besin kombinasyonları içerir. Hamilelik sırasında guava yemek, kasları gevşetmeye, sindirime yardımcı olmaya ve kabızlığı azaltmaya yardımcı olabilir.
8. Muz
Muz yüksek düzeyde şunları içerir:
- C vitamini
- potasyum
- B-6 vitamini
- lif
Muzların yüksek lif içeriği hamilelikle ilgili kabızlığa yardımcı olabilir ve B-6 vitamininin hamileliğin erken döneminde bulantı ve kusmayı hafifletmeye yardımcı olabileceğini gösteren bazı kanıtlar vardır.
9. Üzüm
Bol miktarda üzüm yemek, insanların şu besinleri alımını artırabilir:
- C ve K vitaminleri
- folat
- antioksidanlar
- lif
- organik asitler
- pektin
Üzümdeki besinler, hamilelik sırasında meydana gelen biyolojik değişikliklere yardımcı olabilir. Flavonol, tanen, linalool, antosiyaninler ve geraniol gibi bağışıklık güçlendirici antioksidanlar içerirler ve bu da enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur.
10. Kırmızı Meyveler
Kırmızı meyveler şunlar için iyi bir kaynaktır:
- C vitamini
- sağlıklı karbonhidratlar
- antioksidanlar
- lif
Kırmızı meyveler ayrıca bol su içerir, bu nedenle mükemmel bir hidrasyon kaynağıdır. C vitamini demir emilimine yardımcı olur ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
11. Elma
Elma, büyüyen bir fetüse yardımcı olmak için aşağıdakiler dahil besinlerle doludur:
- A ve C vitaminleri
- lif
- potasyum
Bir çalışma, hamileyken elma yemenin bebeğin zaman içinde astım ve alerji geliştirme olasılığını azaltabileceğini bulmuştur.
12. Kuru Meyve
Kurutulmuş meyvelerde aşağıdaki besinler bulunur:
- lif
- vitaminler ve mineraller
- enerji
Kurutulmuş meyve, taze meyve ile aynı besin maddelerini içerir. Bu nedenle, hamile kadınlar, eşdeğer miktarda taze meyveden daha küçük olan kuru meyve porsiyonlarını yiyerek BKİ vitamin ve minerallerini alabilirler. Bununla birlikte, kurutulmuş meyvenin şeker açısından yüksek olabileceğini ve taze meyvenin içerdiği su içeriğini içermediğini hatırlamak önemlidir. Bu, sindirime yardımcı olmadığı anlamına gelir. Hamile kadınlar kuru meyveleri ölçülü yemeli ve şekerli meyvelerden tamamen uzak durmalıdır.
Hamilelik Sırasında Ne Kadar Meyve Yenmelidir?
Hamileler için tavsiye, her gün en az beş porsiyon taze meyve ve sebze yemeleri ve bunları mümkün olduğunca çeşitlendirmeleridir. Meyveler taze, konserve, dondurulmuş veya kurutulmuş olabilir.
Genel bir kural olarak, bir porsiyon meyve şunları ifade eder:
- Tenis topunun boyutundan daha büyük meyveler için bir parça meyve
- Bir su bardağı doğranmış meyve
Hamilelik sırasında bol miktarda meyve ve sebze yemek, hamile kadınların gelişmekte olan bebeklerini desteklemek için yeterli beslenmeyi sağlar. Ayrıca belirli hastalık ve kusur riskini en aza indirmeli ve kadının vücudunu beslemeye yardımcı olmalıdır.
Hamilelik Sırasında Kaçınılması Gereken Meyveler Var Mıdır?
Hamile kadınların kaçınması gereken belirli bir meyve yoktur. Bununla birlikte, kadınların porsiyon büyüklüğünün farkında olması önemlidir. Bazı meyveler yüksek şeker içeriğine sahiptir ve meyve suları ve kuru meyveler gibi belirli meyve türleri, genellikle taze muadillerine göre şeker ve kalori bakımından önemli ölçüde daha yüksektir.
Organik meyve satın almak, kalitesine zarar verebilecek gübre ve zirai ilaçlarla temas etmemesini sağlayacaktır. Bununla birlikte, organik meyve bir seçenek değilse, organik olmayan meyveler, meyveleri diyetten tamamen çıkarmaktan daha iyidir.
Meyveleri yemeden önce iyice yıkayarak üzerinde bulunabilecek pestisitleri ve bakterileri yok etmek önemlidir. İnsanlar aşağıdakileri yaparak diğer güvenlik önlemlerini almalıdır:
- Bakteri içerme olasılığı daha yüksek olan çürük meyve alanlarını temizlemek
- Meyveleri herhangi bir çiğ et ürününden buzdolabının ayrı bir alanında saklamak
- Önceden kesilmiş kavunlardan kaçınmak
- Sadece pastörize veya haşlanmış meyve suyu içmek
Özet
Meyve, hamilelik sırasında gerekli olan mükemmel bir besin kaynağıdır. Meyveler, kadın ve bebeği sağlıklı tutmaya yardımcı olan vitaminler, folat, lif ve daha fazlasını sağlayabilir. Bu besinler ayrıca hamileliğin bazı yaygın semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Hamile kadınlar her gün en az beş farklı porsiyon meyve ve sebze tüketmeyi hedeflemelidir. Bu makalede listelenen 12 meyve, hamilelik sırasında özellikle iyi seçimlerdir. Hamile kadınlar, taze türlere göre şeker ve kalorileri yüksek olabileceğinden, kuru meyve ve meyve sularının alımını da sınırlandırmalıdır.