Hamilelikte Sağlıklı Kilo Verilebilir Mi?

0
3024
hamilelikte kilo alınır mı
kilo alan hamile

Hamileyken Kilo Almak

Kilo alımı hamileliğin doğal bir sürecidir.

Hamile kalmadan önce fazla kilolu olan kadınlar bunun hamileliğini nasıl etkileyebileceği konusunda endişe duyabilir ve bu zamanda kilo vermenin güvenli olup olmadığını merak edebilirler.

Bebek büyüdükçe ve kadının vücudu değiştikçe, hamilelik sırasında doğal olarak kilo alır. Kan hacmindeki, amniyon sıvısındaki ve büyüyen bebeğindeki artış, hamilelik boyunca sabit bir kilo alımına neden olur.

Çoğu durumda, fazla kilolu veya obezitesi olan kadınların hamilelik sırasında hala biraz kilo almaları gerekir. Bununla birlikte, problemli vücut yağını azaltmak ve kilo ile ilgili olası komplikasyonları önlemek için güvenli yöntemler kullanabilirler.

Bu makalede, kadınların hamilelik sırasında kilo vermeleri gerekip gerekmediğini ve vücut yağını azaltmak ve olası komplikasyon riskini en aza indirmek için güvenli yöntemler sağlayıp sağlamadıklarını tartışıyoruz.

Hamileyken Güvenle Kilo Verebilir Misiniz?

Kilo vermek yerine, doktorlar yeterli miktarda besin almaya ve hamilelik sırasında egzersiz yapmaya odaklanmayı önerir.

Doktorlar genellikle kadınların hamilelik sırasında kilo vermelerini önermemektedir. Bunun yerine, hamile kadınları yeterli beslenmeye odaklanmaya ve kendilerini ve bebeği sağlıklı tutmak için egzersiz yapmaya teşvik ederler.

2015 yılı meta-analizinin yazarları altı çalışmayı gözden geçirdi ve genel olarak, doktorların hamilelik sırasında şişmanlığı olan kadınlara kilo vermeyi önermemesi gerektiği sonucuna vardı. Bu zamanda kilo vermenin bebeğe komplikasyon riskini artırabileceğini öne sürüyorlar.

Bir kadın aşırı kiloluysa veya hamile kalmadan önce obezitesi varsa, doktor olası komplikasyonlardan kaçınmanın yolları hakkında öneride bulunabilir. İdeal olarak, bir kadın hamile kalmadan önce fazla kilo vermeye çalışmalıdır.

Utah Üniversitesi’nden Dr. Jones’a göre, 60 kilo (lb) veya daha fazla kilolu kadınların sağlıklı bir hamilelik için kilo almaları gerekmeyebilir. Fetüs, vücutlarındaki yağ depolarını enerji için kullanabilir.

Hamilelikte kilo almamaya rağmen, bir kadın genellikle yağ depolarını kaybeder. Hamilelikten sonra, doğal olarak hamilelikten daha az vücut ağırlığına sahip olabilir.

Bazı kadınlar, mide bulantısı veya sabah bulantısı nedeniyle hamileliklerinin ilk üç aylık döneminde niyetlenmeden kilo verdiklerini görebilir. Ciddi sabah rahatsızlığı yaşayan kadınlar, nasıl yeterli besin alabilecekleri konusunda bir doktorla konuşmak isteyebilirler. Kilo alımı genellikle hamilelik ikinci üç aylık döneme ulaştığında gerçekleşir ve kadın kendini daha iyi hissetmeye başlar.

Hamilelikte Kilo Almanın Güvenli Yolları

Sağlıklı bir diyet takip etmek ve düzenli fiziksel aktivite yapmak, bebeğin sağlığını arttırmaya yardımcı olacaktır.

Dimes March’a göre, çoğu kadının hamilelik sırasında günlük 300 ekstra kaloriye ihtiyacı vardır. Bu kalori sayısı 2 bardak süt veya bir protein çubuğu ve bir meyve parçasına eşittir.

Sağlıklı bir diyet ve düzenli fiziksel aktivite, hamile bir kadının genel sağlığını ve bebeğin sağlığını artırmaya yardımcı olacaktır. Kadınlar, bu yaşam tarzı değişikliklerinin bir sonucu olarak doğal olarak kilo verebilirler.

Sağlıklı bir diyet takip etmeye odaklanmaya ek olarak, bir kadının hamileliği sırasında fiziksel aktivitesi hakkında doktoruyla konuşması gerekir. Egzersiz sadece kalori yakmakla kalmaz, aynı zamanda stres giderici faydalar sunar. Bazı gebeliklerde güvenli olamayacağından egzersizi bir sağlık uzmanıyla görüşmek önemlidir.

Kılavuzlar değişiklik gösterse de, bir doktor başka bir tavsiyede bulunmadıkça, birçok uzman haftanın çoğu günü günde 30 dakikalık aktivite önermektedir. Bu etkinlikler arasında yürüyüş, yüzme, bisiklete binme ve aerobik sayılabilir.

Doktorlar hamile kadınların temas sporlarından kaçınmasını ve çok yüksek irtifalarda egzersiz yapmamalarını önerir. Hamileliğin sonraki aşamalarında, fetusun kan akışını etkileyebileceğinden sırt üstü düz yatmayı gerektiren egzersizlerden kaçınmak en iyisidir.

Hamileler Ne Kadar Kilo Almalı?

Hamilelik sırasında beklenen kilo alımı, bir kadının hamilelikten önceki ağırlığına ve kaç bebek beklediğine bağlı olacaktır. İkizlere hamile kalan bir kadın, tek bebek hameliliklerinden daha fazla kilo alır.

Kadınlar ne kadar kilo almaları gerektiğini belirlemek için başlangıç ​​vücut kitle indeksini (VKİ) kullanabilirler.

Aşağıda hamilelik sırasında bir kadının hamilelik öncesi VKİsine dayanarak ne kadar kilo alması gerektiği konusunda bir tablo verilmiştir.

Düşük Kilolu (BMI 18.5’ten az) Tek bebek 14–20 kilo  / İkiz 25–31kilo

Sağlıklı kilo (BMI 18.5 – 24.9) Tek Bebek 12–17 kilo / İkiz 18 – 27 kilo

Kilolu (BMI 25 – 29.9) Tek Bebek 7 – 12,5 kilo / İkiz 15 – 25 kilo

Obez (BMI 30 veya üzeri) Tek Bebek 5-10 kilo / İkiz 12 – 21 kilo

Görüleceği gibi eğer VKİ – BMI değeriniz yüksekse daha az kilo almanız gerekir.

Özet

Doktorlar genellikle kadınların hamilelik sırasında kilo vermeye odaklanmasını önermemektedir.

Bununla birlikte, bir kadın kilosunun hamileliği nasıl etkileyebileceği konusunda endişe duyuyorsa, diyet ve düşük yoğunluklu egzersiz kullanarak kilo ile ilgili komplikasyon riskini azaltabilir.

MedicalNewsToday, Can I safely lose weight during pregnancy?, 2019

Referanslar

Evenson, K. R. et al.. (2014). Guidelines for physical activity during pregnancy: Comparisons from around the world. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4206837/

Kapadia, M. Z. et al.. (2015). Weight loss instead of weight gain within the guidelines in obese women during pregnancy: A systematic review and meta-analyses of maternal and infant outcomes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4509670/

Rethinking how much weight to gain during pregnancy. (2014). https://healthcare.utah.edu/the-scope/shows.php?shows=0_hoyieku0

Robillard, P.-Y. et al.. (2018). Relationship between pre-pregnancy maternal BMI and optimal weight gain in singleton pregnancies. https://www.heliyon.com/article/e00615

Weight gain during pregnancy. (2019). https://www.marchofdimes.org/pregnancy/weight-gain-during-pregnancy.aspx