Farenjit, boğazın bakteriyel bir enfeksiyonudur. Kadınlar hamilelik sırasında farenjite yakalanabilir, ancak hamile olmak bir kadının farenjite yakalanma olasılığını artırmaz.
Farenjitin yaygın semptomları boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ateş ve boğazın arkasında kırmızı veya beyaz lekelerdir.
Hamile olan ve farenjit olabileceğini düşünen herkes bir doktora görünmelidir. Doktorlar bakteriyel enfeksiyonlarla savaşan ilaçlarla boğaz ağrısını tedavi edebilir. Sık sık olmamakla birlikte, hamilelik sırasında tedavi edilmeyen boğaz ağrısı hem kadında hem de fetüste ciddi tıbbi komplikasyonlara yol açabilir.
Farenjitin Belirtileri Nelerdir?
Farenjit olduğunu düşünen hamile kadınlar en kısa sürede tıbbi yardım almalıdır.
Farenjit genellikle aniden ortaya çıkar, bir kişi Streptococcus veya strep bakterileri ile temas ettikten sonra genellikle 2-5 gün içinde yakalanır.
Boğazda şişlik hissedilir ve kişinin konuşması zor olabilir. Ayrıca yiyecekleri ve hatta sıvıları yutmayı zor bulabilirler. Boğazın arkasında, bademcikleri çevreleyen beyaz lekeler veya irin görülebilir.
Farenjitin diğer belirti ve semptomları şunları içerir:
- boyunda şişmiş, hassas lenf düğümleri
- ateş
- baş ağrısı
- iştah kaybı
- döküntü
- yorgunluk
Birçok kadın hamileyken daha kolay yorgun hissetse de farenjitin neden olduğu yorgunluk daha da fazla olacaktır.
Farenjiti ve soğuk algınlığını ayırt etmenin bir yolu, insanların tipik olarak farenjitte öksürük olmamasıdır.
Farenjitin Nedenleri Nelerdir?
Farenjit, A grubu Streptococcus (GAS) veya Streptococcus pyogenes adı verilen belirli bir bakteri türü nedeniyle oluşur. İnsanlar genellikle bakterileri A grubu strep olarak adlandırır.
Enfeksiyonu olan bir kişi, tükürüklerinde ve akciğerlerinden ve burnundan gelen damlacıklarda bakterileri diğer insanlara bulaştırabilir. Farenjiti olan biri öksürür veya hapşırırsa ve sonra bir nesneye dokunursa, kısa bir süre sonra dokunan herkes farenjit alabilir. İnsanlar ayrıca yemek kaplarını paylaşarak, öpüşerek ve el sıkışarak da bakterileri yayabilir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, yetişkinlerde farenjit hastalığından A grubu strep %5-15 oranda sorumludur.
Risk Faktörleri Nelerdir?
Hamilelik, farenjit olmak için bir risk faktörü değildir. Ancak, birinin zaten evde küçük çocukları varsa veya bir kreş veya okul ortamında veya başka bir kalabalık yerde çalışıyorsa, büyük olasılıkla A grubu strep bakterileri ile temasa geçecektir.
Farenjit en sık 5 ila 15 yaş arasındaki çocuklarda görülür. En sık kış sonlarında ve ilkbahar başlarında görülür. İnsanların yaz aylarında farenjit olması nadirdir.
Farenjite Hangi Bakteriler Neden Olur?
Birçok farklı strep bakterisi türü vardır. Farenjite neden olan bakteri grubu A grubudur.
B Grubu, vücudun vajinal ve rektal bölgelerinde görülen farklı bir strep bakteri türüdür. B Grubu doğum sırasında bebek için tehlikeli olabilir, bu nedenle doktorlar bir kadının hamileliğinin son haftalarında bu tür enfeksiyonlar için tarama yapacaktır.
B grubu strep, farenjite neden olamaz.
Teşhisi Nasıl Yapılır?
Sağlık uzmanları genellikle hızlı bir strep testi kullanarak farenjiti hızlı bir şekilde teşhis edebilir.
İlk olarak, uzun bir pamuklu çubuk kullanacaklar ve bir numune almak için kişinin boğazına ve bademciklerine sürteceklerdir. Doktor numuneyi bir kaba yerleştirecek ve bakteri olup olmadığını kontrol etmek için bir solüsyonla karıştıracaktır.
Pozitif bir test sonucu, bir kişinin farenjit olduğunu ve tedavi gerektireceğini gösterir.
Sonuç negatifse, ancak doktor hala kişinin boğaz ağrısı olduğundan şüpheleniyorsa, boğaz kültürü sürüntüsü yapabilirler. Bu test, doktorun aldığı örnekten bakteri üremesini görmeyi beklemeyi gerektirdiğinden daha uzun sürer. Bununla birlikte, hızlı bir strep testinin gözden kaçırabileceği farenjit vakalarını tespit edebilir.
Çocuklar tedavi edilmemiş bir strep enfeksiyonunun komplikasyonları için daha fazla risk altında olduğundan, boğaz kültürü sürüntüleri çocuklar arasında yetişkinlerden daha yaygındır.
Farenjitin Tedavisi nedir?
Hamilelik, doktorların bakterileri yok eden ilaçlarla tedavi ettiği boğaz ağrısı tedavisini etkilemez. Bu ilaç sınıfına antibiyotik denir.
Farenjit tedavisinde kullanılan ilk seçenek gebelik kategorisi B olan bir ilaç olan penisilindir. Bu kategori, hayvan çalışmalarının fetüse zarar verdiğine dair herhangi bir kanıt göstermediği, ancak araştırmacıların ilacı hamile kadınlarda henüz incelemediği anlamına gelir.
Birisinin penisiline alerjisi varsa, doktorun farenjiti tedavi etmek için kullanabileceği başka güvenli seçenekler de vardır.
Farenjit için antibiyotik almak, romatizmal ateş olarak bilinen olası ancak nadir bir komplikasyonu önleyebilir. Bununla birlikte, bu ilaçlar semptomların süresini yalnızca yaklaşık bir gün kısaltacaktır.
Evde Uygulanabilecek Bakım Nasıl Olmalıdır?
Antibiyotik almaya ek olarak, insanlar boğaz ağrısının neden olduğu ağrıları ve ağrıları hafifletmek için başka önlemler de denemek isteyebilirler.
Kadınlar, asetaminofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesicileri almadan veya hamileyken doğal tedavileri denemeden önce doktorlarından onay almalıdır.
Boğaz ağrısı rahatsızlığını azaltmaya yardımcı olabilecek bazı ev ilaçları ve yönetim ipuçlarının bir listesi şu şekildedir:
Tuzlu su gargaraları (8 ons suya çeyrek çay kaşığı tuz) yardımcı olabilir. Bir ağız dolusu alın, birkaç saniye gargara yapın ve sonra tükürün. Bunu günde bir veya iki kez yapın.
Sıcak bir çay veya çorba suyu yudumlayın. Biraz bal, limon veya tarçın eklemek lezzeti artırmaya yardımcı olabilir.
Sadece yardımcı olurlarsa buz parçalarını emdirin. Aksi takdirde, içecekleri biraz ılık veya oda sıcaklığında tutun ve susuz kalmayın.
Yatak odasında hava kuruysa geceleri oda nemlendiricisi kullanın.
Portakal veya ananas gibi narenciye sularından kaçının çünkü bunlar boğazı tahriş edebilir.
Hamilelikte boğaz ağrısı olan kadınların yapabileceği en iyi şey istirahat etmektir. Vücut bir enfeksiyonla savaştığı için ekstra yorgun olacaklar. Dinlenmek için ipuçları şunları içerir:
- gün boyunca evde kalmak
- sadece gerekli olan görevleri tamamlamayı amaçlamak
- yorgunken uyumaya çalışmak
- geceleri fazladan uyumaya çalışmak
Farenjit Nasıl Önlenir?
Hamilelik sırasında farenjiti önlemenin tek yolu, enfeksiyona neden olan bakterilerle temastan kaçınmaktır.
Kadınlar, özellikle aşağıdaki zamanlarda ellerini sık ve iyice sabun ve suyla yıkamalıdır:
- alışveriş sepetleri gibi paylaşılan öğeleri kullandıktan sonra
- kapı kollarına veya asansör düğmelerine dokunduktan sonra
- tuvaleti kullandıktan sonra
- sağlık merkezlerinden ayrıldıktan sonra
- işten eve gelirken veya dışarıdayken
- yemekten önce
Bir kadın, evde başka biri durumu geliştirirse, boğaz ağrısı hakkında bir doktora görünmelidir. Farenjit, aynı hanenin üyeleri arasında kolayca yayılabilir.
Özet
Hamilelik sırasında farenjitin belirtileri hamile olmayan yetişkinlerde görülenlerle aynıdır. Çoğu insan boğaz ağrısı yaşar, ateş yükselir ve boğazın arkasında beyaz çizgiler veya kırmızı noktalar görür.
Farenjit olan kişiler, vücutlarının ve ilacın enfeksiyonu temizlemesine izin vermek için ekstra dinlenmeye ihtiyaç duyar. Hamilelik sırasında, vücudun enerji seviyelerinin normale dönmesi birkaç gün daha sürebilir.
Çoğu vaka, antibiyotiklere başladıktan bir veya iki gün sonra iyileşir. Bir kişi tüm ilaç tedavisini bitirdiği sürece, herhangi bir komplikasyon yaşamamalı ve bir hafta içinde tamamen daha iyi hissetmelidir.
Antibiyotik aldıktan 48 saat sonra boğaz ağrısı düzelmediyse, hamile kadınlar doktorlarıyla konuşmalıdır.