Salı, Mart 18, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Hazımsızlık Nedir? Doğal Tedavileri Nelerdir?

Hazımsızlık Nedir?

Çoğumuz için, yemek zamanı bir zevktir. Bazen, yemek yeme, mide rahatsızlığının veya hazımsızlığın rahatsız edici semptomlarını getirir. Dört kişiden biri, bazen veya düzenli olarak deneyimliyor. [1]

Sorunu hedefleyen çeşitli reçetesiz ve reçeteli ilaçlar bulunurken, sindiriminizi iyileştirmek için etkili doğal yöntemler de mevcuttur.

Bazen dispepsi denilen hazımsızlık, üst karnınızda ağrılı, yanma hissi yaratır.

Ayrıca, yemek sırasında veya sonrasında rahatsızlık verici bir şekilde dolu hissetmenize veya normalden daha fazla gebe kalmanıza neden olabilir. Bu durum genellikle gastrointestinal (GI) sisteminizin üst kısmını oluşturan mide ve yemek borusunu etkiler.

Hazımsızlık Belirtileri Nelerdir?

  • Karnınızdaki veya üst karnınızdaki yanma hissi
  • Şişkinlik
  • Bir basınç hissi
  • Büyüyen bir mide
  • Ağzınızda asidik tat
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • İshal veya kabızlık

Dispepsi tehlikeli değildir, ancak yaşam kalitenizi etkileyebilir. Yemeklerinizden keyif almak ve yemeğinizin tam besin değerini alabilmek için sindirim sisteminizi sorunsuz bir şekilde sürdürmek isteyeceksiniz.

Hazımsızlık, aynı zamanda asit reflü olarak da adlandırılan mide ekşimesi ile aynı değildir, çünkü asit reflüde mide asidi yemek borusuna (özofagus) girdiği için göğsünüzde yanma hissi oluşur. Ancak, hazımsızlık ve mide ekşimesi sıklıkla birlikte ortaya çıkar.

Hazımsızlık İçin Doğal Yöntemler

İyi haber, sağlıklı bir yaşam tarzı yaşayarak hazımsızlığı azaltabilirsiniz.

Destekleyici doğal yöntemler çoğu güvenlidir ancak hamileyseniz veya herhangi bir özel durumunuz varsa her zaman sağlık uzmanınıza danışın.

İşte sizin için hazırladığımız hazımsızlığa karşı doğal tedavi yöntemleri;

1. Elma Sirkesi

Bir çorba kaşığı  ​​- organik, çiğ elma sirkesi – bir bardak saflaştırılmış suya ekleyip içebilirsiniz. Besin maddeleri ve probiyotikler açısından zengin olan elma sirkesi, mide ve mide ekşimesini enzimlerle karşı çalışır.

Bir yemek kaşığı yarım veya bir bardak suya bir yemekten önce veya sonra alın. Önce şişeyi iyice karıştırmak için önce şişeyi salladığınızdan emin olun. Suya da limon sıkması eklemeyi deneyin.

2. Zencefil

Pek çok geleneksel bitki ilacı hazımsızlığı azaltmada oldukça etkilidir. [2, 4] En çok bilinen ve bilinenlerden biri zencefil köküdür. Çalışmalar zencefilin mide bulantısını ve kusmayı azalttığını ve ülserlerin önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. [5]

Bir yemekten önce veya sonra biraz soyulmuş, taze, çiğ zencefil kökü çiğneyin ya da bir çay haline getirin. Herhangi bir formda zencefil, midenin korunmasına yardımcı olur ve kramp, şişkinlik ve mide bulantısı gibi hazımsızlık belirtilerini önler.

3. Meyan Kökü

Meyan kökü bezelye ve baklagiller (baklagiller) ailesindeki bir bitkiden gelir. Antienflamatuar ve analjezik özellikleri mide astarının mukusunu koruyarak hazımsızlık belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.

Bunu zencefil ile aynı şekilde tüketebilirsiniz – çayda veya bulabiliyorsanız çiğ çiğ. Ayrıca DGL veya deglycyrrhizinated meyan kökü olarak eklenebilir.

4. Rezene Tohumları

Rezene meyan kökü gibi meyan kökü benzeri bir lezzet ile bir Akdeniz bitkisidir. Yağının birçok terapötik kullanımı vardır. Rezene tohumları, kas spazmlarını sakinleştirmeye ve gazın ve hazımsızlık mide bulantısının azaltılmasına yardımcı olur. Hint restoranlarında yemek yerseniz, masanın üzerinde küçük bir kase görebilirsiniz.

Yemeklerden sonra yarım çay kaşığı tohumun üzerine çiğnemeyi deneyin. Alternatif olarak, bir yarım çay kaşığı rezene tohumunu kaynar suya, süzmeye ve çay olarak içmeye ekleyin.

5. Siyah Kimyon Tohumu

Siyah tohum, kara kimyon ve kara kimyon olarak da bilinen çiçekli bitki Nigella sativa, mide astarını korumak, iltihapla savaşmak ve zararlı bakterileri yok etmek için en azından King Tut zamanından beri bilinmektedir. [6] Siyah kimyon tohumu, hazımsızlık gibi GI sorunları için yaygın olarak kullanılan bir doğal çözümdür.

Siyah tohumları bütün olarak çiğneyebilir, öğütebilir veya çay yapmak için suda kaynatın. Organik gıda sınıfı siyah kimyon tohumu yağını da küçük miktarlarda dahili olarak kullanabilirsiniz.

6. Nane Yağı

Nane yağı, hazımsızlık ve mide ekşimesi gibi GI sorunları için rahatlama da dahil olmak üzere birçok tedavi edici özelliğe sahiptir. [7] Anti-spazmodik olarak, nane yağı ağrı, şişkinlik ve mide bulantısı ile ilişkili mide kas kasılmalarını rahatlatır. Nane yağı da zararlı bakterilerle savaşmaya yardımcı olur.

Kapsül formunda bir tamamlayıcı olarak nane yağını alabilir, bir taşıyıcı yağ ile harmanlanmış cilde uygulayabilir veya yemek sonrası bir çay yapmak için birkaç damla kullanabilirsiniz. Yine de dikkatli olun: Gastroözofageal reflü hastalığınız (GERD) varsa, nane semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir. Papatya gibi bir bitkisel çay daha iyi bir seçimdir.

7. Sindirim Enzimleri

Sindirim enzimleri, diyet lifi, protein, karbonhidrat ve yağları parçalamaya yardımcı olur. Vücut bunları üretirken, biz de onları belirli gıdalardan alırız – papayada papain veya ananasda bromelain gibi. Yeterince sindirim enzimi almazsanız – diyetinizle veya vücudunuz bunları düzgün bir şekilde üretmiyorsa – hazımsızlığa neden olabilir.

Yaşlandıkça, vücudunuz daha az sindirim enzimi üretir ve takviye daha önemli hale getirir. Çiğ gıdaları tüketmek de vücudun enzim üretimini artırır. Çok fazla çiğ sebze ve meyve yemiyorsanız, hazımsızlığa yardımcı olmak için sindirim enzimlerinin bir karışımını veya bir papain veya bromelain içeren bir ek almayı deneyin.

8. Probiyotikler

Probiyotikler sindirim sağlığını destekleyen yararlı bakteriler veya mikroplardır. “Kötü” bağırsak bakterileri iyi olanlardan daha fazla olduğunda, hazımsızlık gibi GI hastalıkları da dahil olmak üzere sağlık sorunları ortaya çıkabilir Probiyotik takviyeler dengeyi yeniden kazanmaya yardımcı olabilir.Yeni bir çalışma [8], fonksiyonel dispepsisi olan insanların farklı bağırsak mikroplarına sahip olduklarını bulmuşlardır. Birkaç ay boyunca Lactobacillus ile yoğurt yemek kadar basit restore edilmiş sağlıklı probiyotik flora ve azaltılmış hazımsızlık belirtileri.

Bir probiyotik takviyesi almak veya lahana turşusu, kombucha, miso ve diğer fermente gıdalar gibi probiyotik açısından zengin yiyecekleri almak, bağırsak sağlığınızı güçlendirmek için harika bir yoldur.

9. Karbonat / Kabartma Tozu

Ayrıca kabartma tozu olarak bilinen sodyum bikarbonat, aşırı mide asidini hızla nötralize ettiği ve vücudun pH’ını yeniden dengelediği için popüler bir hazımsızlık ilaçtır. Bir bardak suya kabartma tozu yarım çay kaşığı karıştırın ve bir yemekten sonra içilir. İlaç alıyorsanız, kabartma tozu almadan önce son dozunuzdan bir veya iki saat sonra olduğundan emin olun.

GlobalHealingCenter, 9 Proven Indigestion Remedies You Can Try Today, 2018

Referanslar,

  1. Agréus L, Talley NJ. “Dyspepsia: current understanding and management.” Annu Rev Med. 1998;49:475-93.
  2. Babaein M, et al. “Herbal remedies for functional dyspepsia and traditional Iranian medicine perspective.” Iran Red Crescent Med J. 2015 Nov; 17(11): e20741.
  3. Coon JT, Ernst E. “Herbal medicinal products for non‐ulcer dyspepsia.” Aliment Pharmacol Ther. 2002 Oct; 16(10): 1689-99.
  4. Haniadka R, et al. “A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe).” Food Funct. 2013 Jun; 4(6): 845-55.
  5. Ahmad A, et al. “A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb.” Asian Pac J Trop Biomed 2013 May; 3(5): 337–352.
  6. Grigoleit HG, Grigoleit P. “Pharmacology and preclinical pharmacokinetics of peppermint oil.” Phytomedicine. 2005; 612—16.
  7. Igarashi M, et al. “Alteration in the gastric microbiota and its restoration by probiotics in patients with functional dyspepsia.” BMJ Open Gastroenterology. 2017.
  8. Talley NJ, Ford AC. “Functional Dyspepsia.” The New England Journal of Medicine. 2015;373(19):1853–1863.

Popüler Gönderiler