Çarşamba, Ocak 22, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Hepatik Ven Trombozunu (Budd-Chiari Sendromu) Anlamak

Hepatik ven trombozu nedir?

Hepatik ven trombozu (HVT), karaciğerin hepatik damarlarında bir kan pıhtısından kaynaklanan bir tıkanıklıktır.

Bu durum karaciğerinizin drenaj sistemini bloke ederek kalbe geri kan akışını engeller. Doğru kan akışı olmadan, karaciğeriniz çalışması için ihtiyaç duyduğu taze oksijeni almayı durdurur. Bu, karaciğerinize ciddi şekilde zarar verebilir ve karaciğer yetmezliğine yol açabilir.

Devamını oku: Hepatik yetmezlik hakkında bilmeniz gerekenler »

HVT’nin neden olduğu semptomlar kişiden kişiye değişir. Bazı kişiler blokaj karaciğer hasarına neden olana kadar hiçbir semptom göstermeyebilir.

HVT ayrıca Budd-Chiari sendromu olarak da adlandırılır.

HVT’nin Nedenleri

Bazı ilaçlar, hastalıklar ve kalıtsal bozukluklar HVT’ye neden olabilir. Karaciğerinizin damarlarında kanın pıhtılaşmasına neden olabilecek herhangi bir şey HVT’ye neden olabilir.

HVT’nin en yaygın nedenleri şunlardır:

  • kalıtsal kan hastalıkları
  • karaciğer kanseri
  • karaciğer travması
  • enfeksiyonlar
  • damar iltihabı (flebit)
  • doğum kontrol hapları
  • gebelik
  • immünsüpresif ilaçlar
  • otoimmün hastalıklar
  • inflamatuar bozukluklar
  • bağ dokusu hastalıkları

HVT semptomları

HVT’li herkes, durumun erken aşamalarında belirgin semptomlara sahip olmayacaktır. Bunu yapanlar için en yaygın semptomlar karınlarında sıvı birikmesi ve genişlemiş bir karaciğer olmasıdır . Bu, tıkanmanın arkasında basınç oluşmasından kaynaklanır.

HVT’nin diğer semptomları şunları içerir:

Bunlardan herhangi birini yaşarsanız doktorunuzu arayın. Hızlı tedavi karaciğer hasarını önler ve iyileşme için size daha iyi bir görünüm sağlar.

HVT teşhisi

Doktorunuz HVT’yi tıbbi geçmişinizi alarak, kan testleri yaparak ve fizik muayene yaparak teşhis edebilir.

Muayene sırasında doktorunuz, sıvının veya genişlemiş bir karaciğerin varlığını hissetmek için karnınıza hafifçe bastırır.

Karaciğerinizin düzgün çalışıp çalışmadığını bir kan örneği gösterebilir. Kan testi sonuçlarında karaciğer hasarı varsa, bir görüntüleme testine ihtiyacınız olabilir.

Doktorunuz, boyutunu kontrol etmek ve hasar belirtileri olup olmadığını görmek için karaciğerinizden bir ultrason testi isteyebilir. Bir BT taraması ayrıca engelleri ve hasarlı dokuları aramak için de kullanılabilir.

Doktorunuz karaciğerinizde anormallikler varsa, bir karaciğer biyopsisine ihtiyacınız olabilir. Bir biyopsi yapmak için doktorunuz karaciğerinizden küçük bir parça mendil alır ve hasarı araştırır.

Daha fazla bilgi edinin: Karaciğer biyopsisi »

Doktorunuz ayrıca hepatik damarlarınızdaki basıncı ölçebilir. Bunu yapmak için, bir kateterin içinden küçük bir aleti vene sokarlar. Bu prosedür hepatik ven kateterizasyonu olarak adlandırılır.

HVT tedavisi

İlaç

Çizilmez ilaçlar genellikle HVT’yi tedavi edebilir. Kan pıhtılarını çözmek için kullanılan ilaçlara fibrinolitik ilaçlar denir. Doktorunuz ayrıca kanın pıhtılaşmasını önlemek için antikoagülanlar önerebilir.

Cerrahi Tedavi

Doktorunuz kan akışını iyileştirmek için etkilenen hepatik damarı genişletmeyi seçebilir. Bu işleme perkütan transluminal anjiyoplasti denir.

İşlem sırasında, bir cerrah bloke damarın içine bir kateter besler. Kateterin ucunda, cerrahın vene girdikten sonra şişirdiği sönük bir balon vardır. Bu damarın genişlemesine neden olur.

Damar yeterince genişledikten sonra, cerrah damarın içine tel örgü yerleştirir. Bu onu açık tutar.

Cerrahınız, kan akışını karaciğerinizden uzağa yönlendirmek için transjuge intrahepatik portosistemik şant kullanabilir. Bu, kanı karaciğerinize almaktan sorumlu olan portal damarınız üzerinde baskı yapar.

Gelecekteki sağlık komplikasyonları ve görünüm

Tedavi edilmeyen HVT karaciğer yetmezliğine yol açabilir. Transplant almayan karaciğer yetmezliği olan kişilerin üç yıllık yaşam beklentisi olabilir.

Tedavi planınızın etkinliği, aşağıdakiler dahil birçok faktöre bağlı olacaktır:

  • tıkanma yeri
  • tedavi hızı
  • tedavi türü
  • HVT’nizin altında yatan neden

HVT’nin erken evrelerinde her zaman belirgin semptomlar yoktur. Erken tanı alır ve hemen tedaviye başlarsanız daha iyi bir görünüme sahip olacaksınız.

Doktorunuzla düzenli kontroller planlayın ve endişelendiğiniz semptomları yaşayıp yaşamadığınızı söyleyin. Bu, erken aşamalarda potansiyel olarak ciddi sağlık koşullarını yakalamayı daha muhtemel hale getirecektir.

Kaynaklar:

Budd-Chiari sendromu. (2017).

Budd-Chiari sendromu belirtileri ve tedavisi. (Nd).

Orfanidis NT. (Nd). Budd-Chiari sendromu.

Popüler Gönderiler