Hepatit, karaciğerin enflamatuar durumunu ifade eder. Genellikle viral bir enfeksiyondan kaynaklanır, ancak hepatitin başka olası nedenleri de vardır. Bunlar arasında otoimmün hepatit ve ilaçlar, ilaçlar, toksinler ve alkolün ikincil bir sonucu olarak ortaya çıkan hepatit yer alır. Otoimmün hepatit , vücudunuz karaciğer dokunuza karşı antikor yaptığında ortaya çıkan bir hastalıktır.
Karaciğeriniz, karnınızın sağ üst bölgesinde bulunur. Aşağıdakiler dahil, vücudunuzdaki metabolizmayı etkileyen birçok kritik işlevi yerine getirir:
- sindirim için gerekli olan safra üretimi
- toksinlerin vücudunuzdan süzülmesi
- bilirubin (parçalanmış kırmızı kan hücrelerinin bir ürünü), kolesterol, hormonlar ve ilaçların atılımı
- karbonhidrat , yağ ve proteinlerin parçalanması
- vücut fonksiyonları için gerekli olan özel proteinler olan enzimlerin aktivasyonu
- glikojenin (bir şeker şekli), minerallerin ve vitaminlerin (A, D, E ve K) depolanması
- albümin gibi kan proteinlerinin sentezi
- pıhtılaşma faktörlerinin sentezi
Tedavi seçenekleri, hangi hepatit türünüz olduğuna bağlı olarak değişir. Bazı hepatit formlarını aşılama ve yaşam tarzı önlemleri ile önleyebilirsiniz.
5 çeşit viral hepatit
Hepatit olarak sınıflandırılan karaciğerin viral enfeksiyonları arasında hepatit A, B, C, D ve E bulunur. Viral olarak bulaşan hepatitlerin her türünden farklı bir virüs sorumludur.
Hepatit A her zaman akut, kısa süreli bir hastalıktır, hepatit B, C ve D ise büyük olasılıkla devam etmekte ve kronikleşmektedir. Hepatit E genellikle akuttur ancak hamile kadınlarda özellikle tehlikeli olabilir.
Hepatit A
Hepatit A, Hepatit A virüsü (HAV) enfeksiyonundan kaynaklanır. Bu tip hepatit en yaygın olarak hepatit A ile enfekte olmuş bir kişiden dışkının bulaştığı yiyecek veya suyu tüketerek bulaşır.
Hepatit B
Hepatit B, Hepatit B virüsünü (HBV) içeren kan, vajinal sekresyonlar veya semen gibi bulaşıcı vücut sıvılarıyla temas yoluyla bulaşır. Enjekte edilen ilaç kullanımı, enfekte bir eşle seks yapmak veya usturaları enfekte bir kişiyle paylaşmak hepatit B riskini artırır.
Hepatit C
Hepatit C, Hepatit C virüsünden (HCV) gelir. Hepatit C, enfekte vücut sıvılarıyla doğrudan temas, tipik olarak enjeksiyon ilacı kullanımı ve cinsel temas yoluyla bulaşır. HCV, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en yaygın kan kaynaklı viral enfeksiyonlar arasındadır.
Hepatit D
Delta hepatit olarak da adlandırılan Hepatit D, Hepatit D virüsünün (HDV) neden olduğu ciddi bir karaciğer hastalığıdır. HDV, enfekte kanla doğrudan temas yoluyla sözleşmelidir. Hepatit D, yalnızca hepatit B enfeksiyonu ile birlikte ortaya çıkan nadir bir hepatit şeklidir. Hepatit D virüsü, hepatit B’nin varlığı olmadan çoğalamaz. Amerika Birleşik Devletleri’nde çok nadir görülür.
Hepatit E
Hepatit E, Hepatit E virüsünün (HEV) neden olduğu su kaynaklı bir hastalıktır. Hepatit E, temel olarak zayıf sanitasyonlu bölgelerde bulunur ve tipik olarak su kaynağını kirleten dışkı maddelerinin alınması sonucu ortaya çıkar. Amerika Birleşik Devletleri’nde bu hastalık nadirdir. Bununla birlikte,
Enfeksiyöz olmayan hepatit nedenleri
Alkol ve diğer toksinler
Aşırı alkol tüketimi karaciğerde hasara ve enflamasyona neden olabilir. Buna bazen alkolik hepatit denir. Alkol doğrudan karaciğerinizin hücrelerine zarar verir. Zamanla kalıcı hasara neden olabilir ve karaciğer yetmezliği ve siroz , karaciğerde kalınlaşma ve skar oluşmasına yol açabilir.
Hepatitin diğer toksik nedenleri arasında aşırı dozda veya aşırı ilaç kullanımı ve zehirlenmeye maruz kalmak sayılabilir.
Otoimmün sistem cevabı
Bazı durumlarda, bağışıklık sistemi karaciğeri zararlı bir nesne olarak yanlışlar ve ona saldırmaya başlar. Hafif ila şiddetli, sıklıkla engelleyici karaciğer fonksiyonlarına kadar süregelen inflamasyona neden olur. Kadınlarda erkeklerden üç kat daha fazla görülür.
Hepatit ortak semptomları
Hepatit B ve C gibi kronik enfeksiyöz hepatit formlarınız varsa, başlangıçta semptomlarınız olmayabilir. Zarar karaciğer fonksiyonunu etkileyene kadar semptomlar ortaya çıkmayabilir.
Akut hepatitin belirti ve semptomları hızla görülür. İçerirler:
- yorgunluk
- grip benzeri semptomlar
- koyu idrar
- soluk dışkı
- karın ağrısı
- iştah kaybı
- açıklanamayan kilo kaybı
- sarılık ve sarılık belirtileri olabilir
Kronik hepatit yavaşça gelişir, bu yüzden bu belirti ve semptomlar farkedilmeyecek kadar ince olabilir.
Hepatit nasıl teşhis edilir?
Hasta geçmişi ve fiziksel muayne
Hepatit tanısı koymak için ilk önce doktorunuz bulaşıcı veya bulaşıcı olmayan hepatit için olabilecek risk faktörlerini belirlemek üzere geçmişinizi alacak.
Fizik muayenesinde doktorunuz ağrı veya hassasiyet olup olmadığını görmek için karnınıza hafifçe bastırabilir. Doktorunuz ayrıca karaciğerinizin genişlemiş olup olmadığını görmek isteyebilir. Cildiniz veya gözleriniz sarıysa, muayene sırasında doktorunuz bunu not edecektir.
Karaciğer fonksiyon testleri
Karaciğer fonksiyon testleri, karaciğerinizin ne kadar verimli çalıştığını belirlemek için kan örnekleri kullanır. Bu testlerin anormal sonuçları, özellikle karaciğer hastalığının fiziksel muayenesinde herhangi bir belirti göstermezseniz, bir sorun olduğuna dair ilk gösterge olabilir. Yüksek karaciğer enzimi seviyeleri, karaciğerinizin stresli, hasarlı veya düzgün çalışmadığını gösterir.
Diğer kan testleri
Karaciğer fonksiyon testleriniz anormal ise, doktorunuz sorunun kaynağını tespit etmek için muhtemelen başka kan testleri isteyecektir. Bu testler hepatite neden olan virüsleri kontrol edebilir. Otoimmün hepatit gibi durumlarda yaygın olan antikorları kontrol etmek için de kullanılabilirler.
Ultrason
Bir karın ultrasonu , karnınızdaki organların görüntüsünü oluşturmak için ultrason dalgalarını kullanır. Bu test doktorunuzun karaciğerinize ve yakınınızdaki organlara yaklaşmasını sağlar. Bu ortaya çıkarabilir:
- karnınızdaki sıvı
- karaciğer hasarı veya genişlemesi
- karaciğer tümörleri
- safra kesenizdeki anormallikler
Bazen pankreas da ultrason görüntülerinde ortaya çıkar. Bu, anormal karaciğer fonksiyonunuzun nedenini belirlemede faydalı bir test olabilir.
Karaciğer biyopsisi
Bir karaciğer biyopsisi doktorunuzun karaciğerinizden bir doku örneği almasını içeren invaziv bir işlemdir. İğne ile cildinizden yapılabilir ve ameliyat gerektirmez. Tipik olarak, biyopsi numunesi alınırken doktorunuza rehberlik etmek için bir ultrason kullanılır.
Bu test doktorunuzun enfeksiyon veya iltihabın karaciğerinizi nasıl etkilediğini belirlemesini sağlar. Karaciğerinizde anormal görünen bölgeleri örneklemek için de kullanılabilir.
Hepatit nasıl tedavi edilir?
Tedavi seçenekleri, hangi tip hepatitiniz olduğuna ve enfeksiyonun akut mu yoksa kronik mi olduğuna göre belirlenir.
Hepatit A
Hepatit A genellikle tedavi gerektirmez, çünkü kısa süreli bir hastalıktır. Belirtiler çok fazla rahatsızlığa neden olursa, yatak istirahati önerilebilir. Kusma veya ishal yaşarsanız, doktorunuzun hidrasyon ve beslenme talimatlarını takip edin.
Bu enfeksiyonu önlemek için Hepatit A aşısı mevcuttur. Çocukların çoğu 12 ila 18 ay arasında aşılamaya başlar. Bir dizi iki aşı. Hepatit A aşılaması yetişkinler için de mevcuttur ve hepatit B aşısıyla birleştirilebilir.
Hepatit B
Akut Hepatit B spesifik bir tedavi gerektirmez.
Kronik Hepatit B antiviral ilaçlar ile tedavi edilir. Bu tedavi şekli maliyetli olabilir çünkü birkaç ay veya yıllar boyunca sürdürülmesi gerekir. Kronik hepatit B’nin tedavisi ayrıca virüsün tedaviye cevap verip vermediğini belirlemek için düzenli tıbbi değerlendirmeler ve izleme gerektirir.
Hepatit B aşılama ile önlenebilir.
Hepatit C
Antiviral ilaçlar, hem Hepatit C’nin hem akut hem de kronik formlarını tedavi etmek için kullanılır. Kronik hepatit C gelişen insanlar, tipik olarak, antiviral ilaç tedavilerinin bir kombinasyonu ile tedavi edilir. Ayrıca, en iyi tedavi şeklini belirlemek için ileri testlere ihtiyaç duyabilirler.
Siroz (karaciğerin skarlanması) veya kronik hepatit C’nin bir sonucu olarak karaciğer hastalığı gelişen kişiler, karaciğer nakli için aday olabilir.
Halen, Hepatit C için aşı bulunmamaktadır.
Hepatit D
Bu sırada hepatit D’nin tedavisi için antiviral ilaç mevcut değildir.
Hepatit B aşısı Hepatit B aşılamasıyla önlenebilir, çünkü Hepatit D’nin gelişmesi için Hepatit B ile enfeksiyon gereklidir.
Hepatit E
Halen, Hepatit E’yi tedavi etmek için spesifik bir tıbbi tedavi mevcut değildir. Enfeksiyon genellikle akut olduğundan, genellikle kendi kendine düzelir. Bu tip enfeksiyonlara sahip kişilerin genellikle yeterince dinlenmeleri, bol miktarda sıvı içmeleri, yeterince besin almaları ve alkolden uzak durmaları önerilir. Bununla birlikte, bu enfeksiyonu geliştiren hamile kadınlar yakından izlenmeli ve bakım gerektirmektedir.
Otoimmün Hepatit
Prednizon veya budesonid gibi kortikosteroidler, otoimmün hepatitin erken tedavisinde son derece önemlidir. Bu rahatsızlığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 80’inde etkilidirler.
Bağışıklık sistemini baskılayan bir ilaç olan Azotiyoprin genellikle tedaviye dahil edilir. Steroidli veya steroidsiz kullanılabilir.
Mikofenolat, takrolimus ve siklosporin gibi diğer immün baskılayıcı ilaçlar da tedavi için azatiyoprine alternatif olarak kullanılabilir.
Hepatit önlemek için ipuçları
Temizlik
İyi hijyen uygulamak, Hepatit A ve E ile temas etmekten kaçınmanın önemli bir yoludur. Gelişmekte olan bir ülkeye seyahat ediyorsanız, kaçınmanız gerekir:
- yerel su
- buz
- çiğ veya az pişmiş kabuklu deniz ürünleri ve istiridye
- çiğ meyve ve sebzeler
Kirlenmiş kanla büzülmüş Hepatit B, C ve D aşağıdakilerle önlenebilir:
- ilaç iğnelerini paylaşmamak
- ustura paylaşmamak
- başkasının diş fırçası kullanmamak
- dökülen kanla temas etmemek
Hepatit B ve C ayrıca cinsel ilişki ve yakın cinsel ilişki yoluyla da anlaşılabilir. Prezervatif ve diş barajları kullanarak güvenli seks yapmak enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Çevrimiçi satın alınabilecek birçok seçenek bulabilirsiniz.
Aşılar
Aşı kullanımı, hepatitin önlenmesinde önemli bir anahtardır. Hepatit A ve B’nin gelişmesini önlemek için aşılar mevcuttur. Uzmanlar şu anda Hepatit C’ye karşı aşı geliştirmektedir. Çin’de Hepatit E için bir aşı vardır, ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde mevcut değildir.
Hepatit komplikasyonları
Kronik hepatit B veya C sıklıkla daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Virüs karaciğeri etkilediğinden, kronik Hepatit B veya C olan insanlar aşağıdaki risk altındadır:
- kronik karaciğer hastalığı
- siroz
- karaciğer kanseri
Karaciğeriniz normal çalışmayı bıraktığında karaciğer yetmezliği oluşabilir. Karaciğer yetmezliği komplikasyonları şunları içerir:
- kanama bozuklukları
- karnınızdaki, asit olarak bilinen bir sıvı birikimi
- portal hipertansiyon olarak bilinen, karaciğerinize giren portal damarlarda kan basıncında artış
- böbrek yetmezliği
- amonyak gibi beyin işlevini etkileyen toksinlerin birikmesi nedeniyle yorgunluk, hafıza kaybı ve azalmış zihinsel yetenekleri içerebilen hepatik ensefalopati
- bir karaciğer kanseri şekli olan hepatoselüler karsinom
- ölüm
Kronik Hepatit B ve C’li kişilerin karaciğer hastalığını ve yetersizliğini hızlandırabileceğinden alkolden uzak durmaları teşvik edilir. Bazı takviyeler ve ilaçlar da karaciğer fonksiyonunu etkileyebilir. Kronik Hepatit B veya C varsa, yeni bir ilaç almadan önce doktorunuza danışın.