Herpangina, boğazın arkasında ve ağzın çatısında küçük kabarcıklar veya ülserlerle karakterizedir ve tipik olarak yaz ve sonbahar aylarında çocukları etkiler. Ağız ve boğaz enfeksiyonu olan herpangina, enterovirüs adı verilen bir grup virüsten kaynaklanır. Enterovirüslerin neden olduğu, el-ayak-ağız hastalığı (HFM) olarak bilinen çocukları etkileyen başka bir duruma benzer. Her iki durum da oral kabarcıklara ve ülserlere neden olurken, bu yaraların yeri farklıdır.
Enterovirüslerin neden olduğu enfeksiyonlar oldukça bulaşıcıdır ve bir çocuktan diğerine kolayca yayılır. Yetişkinler herpangina yaşayabilirken, virüsle savaşmak için antikorlar oluşturdukları için bu olasılığı daha düşüktür. Çoğu durumda, herpangina kolayca tedavi edilebilir ve semptomlar hızla düzelir.
Herpangina Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?
Herpanginaya neden olan en yaygın enterovirüs türleri şunlardır:
- Coxsackie virüsü A
- Coxsackie virüsü B
- Enterovirüs 71
- Ekovirüs
3 ila 10 yaş arası çocuklar, genellikle henüz virüse maruz kalmadıkları ve viral enfeksiyonla savaşmak için gerekli antikorları geliştirmedikleri için hastalığa yakalanma riski en yüksek olanlardır. Herpangina en yaygın olarak solunum damlacıkları ile temas yoluyla, hapşırma veya öksürme yoluyla veya dışkı maddesiyle temas yoluyla bulaşır. Virüs vücudun dışında, kapı kolları, oyuncaklar ve musluklar gibi nesnelerde birkaç gün canlı kalabilir. Herpangina kapma riski şu durumlar ve kişilerde artar:
- 3 ila 10 yaş arası çocuklar
- Amerika Birleşik Devletleri’nde yaz ve sonbaharda veya tropikal iklimlerde yıl boyunca
- Okullar, yaz kampları ve çocuk bakım merkezleri
- Ellerini düzenli ve iyice yıkamayanlar
Çocuklar belirli bir enterovirüs suşundan etkilendikten sonra, o suşa karşı bağışıklık kazanma eğilimindedirler. Bununla birlikte, yine de diğer viral suşlar tarafından enfeksiyon riski altında olabilirler.
Herpangina Belirtileri Nelerdir?
Herpangina belirtileri kişiden kişiye değişir. Bununla birlikte, en yaygın semptomlar şunları içerir:
- yüksek ateş
- boğaz ağrısı
- boğazda ve ağızda kırmızı çerçeveli gri renkli kabarcıklar veya ülserler
- yemeyi reddetme
- yutma güçlüğü
- iştah kaybı
- baş ağrısı
- boyun ağrısı
- şişmiş lenf bezleri
- yorgunluk
- salya akması
- kusma
Bazı çocuklar ağrı nedeniyle yemek yemeyi veya içmeyi reddedebileceğinden, susuz kalma riski daha yüksek olabilir. Herpangina ile enfekte olanlar, görsel semptom göstermeseler bile, enfeksiyondan sonraki ilk 7 gün boyunca en bulaşıcıdır. Bu kuluçka dönemi olarak bilinir.
Herpangina’nın HFM’den Farkı Nedir?
Herpangina ve HFM, aynı virüs grubundan kaynaklanır ve benzer semptomlar gösterir. Ayrıca her ikisi de genellikle çocukları etkiler. Ek olarak, hem herpangina hem de HFM, ağızda ülserler ortaya çıkmadan birkaç gün önce ateş ve boğaz ağrısı ile başlayabilir. Herpangina’da olduğu gibi, HFM yıkanmamış eller, dışkı ve solunum salgıları yoluyla bulaşır. Her iki durumun tedavisi aynıdır ve her iki enfeksiyon da 7 ila 10 gün içinde iyileşme eğilimindedir. Bununla birlikte, iki koşul arasında bazı farklılıklar vardır. Ülserlerin yerleri farklıdır. Herpangina vakalarında, ağzın arkasında yaralar görülürken, ön tarafta HFM ülserleri oluşur. Adından da anlaşılacağı gibi, HFM’li çocuklar vakaların büyük çoğunluğunda ayak tabanlarında ve avuç içlerinde de lezyonlar yaşayacaklardır. Herpangina lezyonları tipik olarak sadece boğazda ve ağızda bulunur.
Herpangina Nasıl Teşhis Edilir?
Herpangina tanısı genellikle tıbbi öykü ve fizik muayeneye dayanılarak konur. Ülserler çok belirgin olduğundan, herpangina ile diğer ağız ve boğaz hastalıklarını ayırt etmek kolaydır. Ek olarak, herpangina’yı diğer koşulların üzerinde gösteren faktörler şunları içerir:
- yılın zamanı
- etkilenen çocuğun yaşı
- durumla başkalarına maruz kalma
- kuluçka süresi
Enterovirüsleri test etmek için laboratuvar testleri mevcut olsa da, bunlar genellikle gereksizdir.
Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
İnsanlar, herhangi bir herpangina semptomu yaşarlarsa, resmi bir teşhis koyabilmeleri ve diğer koşulları ekarte edebilmeleri için bir doktora başvurmalıdır. Birisi aşağıdakilerden herhangi birini yaşarsa acil tıbbi tedavi almak özellikle önemlidir:
- 106 ° F’nin üzerinde ateş veya devam eden ateş
- 5 veya daha fazla gün boyunca ağız veya boğaz yaraları
- 1 günden fazla kusma veya ishal
İnsanlar ayrıca herhangi bir dehidrasyon semptomu geliştirirlerse bir sağlık uzmanına başvurmalıdır. Bunlar şunları içerir:
- kuru ağız
- gözyaşı eksikliği
- susuzluk
- yorgunluk
- baş dönmesi veya zayıf hissetmek
- azaltılmış idrar çıkışı
- koyu idrar
- çökük yanaklar veya gözler
Herpangina Nasıl Tedavi Edilir?
Virüsler antibiyotiklerle tedavi edilemez ve herpanginaya neden olan virüsler için antiviral ilaçlar mevcut değildir. Sonuç olarak, tedavinin amacı rahatsızlığı azaltmak ve genellikle 7 ila 10 gün içinde düzelene kadar hastalığın semptomlarını yönetmektir. Herpangina olan kişiler, ateş, baş ağrısı ve ağız ve boğazdaki ağrıyı hafifletmek için ibuprofen veya asetaminofen gibi ağrı kesici ilaçlar alabilirler.
Bazıları uygun olmayabileceği gibi çocuklar için uygun olan ilaçları kullanmak önemlidir. Örneğin, beyinde şişmeye ve karaciğerde hasara neden olan nadir fakat hayatı tehdit eden bir durum olan Reye sendromuyla bağlantılı olduğu için aspirin çocuklara asla verilmemelidir. Diğer mevcut tedavi seçenekleri şunları içerir:
Topikal anestezikler: Lidokain ve topikal olarak uygulanan diğer kremler ve jeller, ağız ve boğaz ağrısında rahatlama sağlayabilir. İnsanlar her zaman yaşına uygun bir ürün kullanmalıdır.
Ağız çalkalama: Ağzı ılık su ve tuz solüsyonuyla çalkalamak, ağız ve boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu, ihtiyaç duyulduğu sıklıkta tekrarlanabilir.
Hidrasyon: Dehidrasyon herpanginanın potansiyel bir komplikasyonu olduğundan, yeterli su alımına sahip olmak önemlidir. Sıcak içecekler ve meyve suları ağız ve boğaz ağrısını şiddetlendirebileceği için önerilmez. Bununla birlikte, narenciye içermeyen donmuş buzlu çubuklar ağrıyı azaltabilir ve sıvı sağlayabilir.
Tahriş edici olmayan yiyecekler: Sıcak, kızartılmış, baharatlı, tuzlu veya narenciye gibi bazı yiyecekler ağız ve boğazdaki ülserleri tahriş edebilir. Narenciye olmayan meyveler (muz gibi), sebzeler, süt ürünleri ve diğer yatıştırıcı yiyecekler herpangina enfeksiyonu sırasında daha iyi seçeneklerdir.
Belirtiler 1 hafta içinde düzelmezse, kötüleşirse veya yeni belirtiler ortaya çıkarsa acil tıbbi yardım almak önemlidir.
Herpangina Nasıl Önlenebilir?
Herpanjini önlemek için atılabilecek en önemli adım, uygun el yıkamayı uygulamaktır. Çocuklara tuvaleti kullandıktan sonra ve yemek yemeden önce ellerini iyice yıkamaları öğretilmelidir. Öksürürken veya hapşırırken virüslerin yayılmasını önlemek için ağzınızı ve burnunuzu kapatın ve hemen ellerinizi yıkayın. Herpanjinli çocukların ebeveynlerinin, özellikle çocuk bezlerini değiştirdikten veya mukusla temas ettikten sonra ellerini sık sık yıkaması gerekecektir. Virüsü yok etmek için mutfak tezgahlarını, banyoları, oyuncakları ve giysileri iyice temizleyin ve dezenfekte edin. Herpanjinli bir çocuğun, hastalığı başkalarına yayma riskini azaltmak için okuldan veya kamptan uzak durması tavsiye edilebilir.
Özet
Herpangina oldukça bulaşıcı olmasına rağmen, normalde 7 ila 10 gün içinde düzelen hafif bir durumdur. En yaygın komplikasyon dehidrasyondur, ancak bu uygun evde bakım ile önlenebilir. Diğer komplikasyonlar çok nadirdir. Herpangina vakalarında ölümler bildirilmiş olsa da, bunlar nadirdir ve çoğunlukla 1 yaşın altındaki bebeklerde görülür. Herpangina yetişkinlerde yaygın olmasa da, bazı araştırmalar, hastalığa yakalanan hamile kadınların düşük doğum ağırlığı, gebelik yaşına göre küçük bebekler ve erken doğum gibi olumsuz gebelik sonuçları açısından daha yüksek risk altında olabileceğini düşündürmektedir.
Kaynak
Medical News Today, Everything you need to know about herpangina, 2017
Chen et al. Increased risk of adverse pregnancy outcomes among women affected by herpangina [Abstract]. 2010.
Chung et al. Clinicopathologic analysis of coxsackievirus A6 new variant induced widespread mucocutaneous bullous reactions mimicking severe cutaneous adverse reactions. 2013.
Herpangina. (n.d.)