Perşembe, Mart 28, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Herpes Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Herpes yaraları ağız, cinsel organlar ve gözler dahil olmak üzere vücudun birçok bölgesini etkileyebilir.

Herpes Nedir?

Herpesin vücutta nasıl göründüğünü bilmek, insanların durumu teşhis etmesine yardımcı olabilir.

Herpes, herpes simpleks virüsünün neden olduğu bir cilt hastalığıdır. Belirtiler zamanla gelen ve geçen yaraları içerir. Farklı uçuk tipleri, farklı vücut kısımlarını etkiler.

Bu makale uçukların ne olduğunu, insanların nasıl yakalandığını ve uçukların resimlerle nasıl göründüğünü açıklayacaktır.

Görüntüler +18 yaş gerektirmektedir. 18 yaşından büyük değilseniz lütfen makalemizi okumayın.

Uçuk Nedir?

Uçukların görünümü, etkilediği vücut bölgesine bağlı olarak değişecektir.

Herpes ciltte küçük yaralara neden olan ılımlı bir durumdur.

İnsanlar herpes simpleks virüsüne (HSV) maruz kaldıktan sonra herpes geliştirir. Bu virüsün iki türü vardır:

  • Herpes simpleks 1 (HSV-1) veya genellikle ağzı etkileyen oral herpes
  • Genellikle cinsel organları etkileyen herpes simpleks 2 (HSV-2) veya genital herpes

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, 50 yaşın altındaki kişilerin yüzde 67’si HSV-1 virüsüne sahipken, 15 ile 49 yaşındakilerin yüzde 11’i dünyadaki HSV-2 enfeksiyonuna sahip.

Hem HSV-1 hem de HSV-2, yüzde veya cinsel organlarda ortaya çıkabilir. İnsanlar her iki herpes virüsünü de genital sıvılar ve tükürük dahil olmak üzere bedensel sıvılardan geçirebilirler.

Birisi virüse yakalandıktan sonra, semptomlar hayatlarının geri kalanında zaman zaman parlayabilir. Yaralar rahatsız edici ve hatta acı verici olsa da, sağlıklı yetişkinler için genellikle tehlikeli değildir.

Uçuk Neye Benziyor?

HSV’li çoğu insan asemptomatiktir, yani herhangi bir belirti göstermezler. Diğerleri ise yaralar veya lezyonlar ile belirtileri görecektir. Bu yaralar sıvıyla dolu kabarcıklara benzer. Birkaç gün boyunca, yaralar patlar, sıvı akıtır ve iyileşmeden önce bir kabuk oluşturur.

İnsanlar ayrıca, yaralar ortaya çıkmadan birkaç gün önce karıncalanma, kaşıntı veya yanma hissi yaşayabilir. Bazı insanlar, örneğin:

  • Ateşlenebilir
  • Kas ağrıları hissedebilir.

Virüse yakalanan kişi, genellikle 2 ile 20 gün sonra ilk yaralarını veya bir lezyonunu yaşar. Yaralar bir hafta veya 10 gün kadar sürebilir.

Salgın, tek bir yara veya bir dizi yara içerebilir. Genellikle ağız çevresini, cinsel organları veya rektumu etkiler. Kabarcıkların iyileşmesi 2 ile 4 hafta sürebilir.

Semptomlar genellikle zaman zaman tekrar ortaya çıkar, ancak ilk defa olduğu kadar şiddetli olma eğilimi yoktur.

Aşağıdaki bölümlerde, yaygın olarak etkilenen vücut bölümlerinde ortaya çıkan herpes semptomları tartışılmaktadır.

Ağızda Herpes Uçuğu

Oral uçuklarda, kabarcıkların çoğu dudaklarda veya ağızda görülür. Yüzün başka bir yerinde, özellikle çenenin çevresinde ve burnun altında veya dilde de oluşabilir.

İlk başta, yaralar, irin dolu kabarcıklara dönüşmeden önce küçük tümseklere veya sivilcelere benzer. Bunlar kırmızı, sarı veya beyaz olabilir. Patladıklarında, kabarcık sarı bir kabuk geliştirip iyileşmeden önce berrak veya sarı renkli bir sıvı akacaktır.

Ağız uçuğu olan kişiler, salgın sırasında boyunda şişmiş lenf bezleri durumunu yaşayabilir.

Kadın Üreme Organlarında Herpes Uçuğu

Genital uçuklu dişiler, dış dudaklarında (labia) ve cinsel organların dış kısmı olan vulvada veya vajinanın içinde yaralar oluşturabilir. Vajina içinde gelişen yaraları görmek zor olabilir.

Genital yaraların büyüklüğü ve sayısına göre değişir, ancak oral uçuklarda olduğu gibi, sıvıyla dolu sivilce veya kabarcıklar gibi görünürler. İyileşirken patlar ve sarımsı bir kabuk bağlarlar.

Kadınların genital herpes salgını sırasında idrar yapma problemleri erkeklerden daha fazladır. İdrar geçerken yanma hissi yaşayabilirler. Ayrıca kasıklarında şişmiş lenf düğümleri olduğunu fark edebilirler.

Erkek Üreme Organlarında Herpes Uçuğu

Genital uçuklu erkekler penisin üstünde ve çevresinde yaralar gelişebilir.

Küçük kırmızı veya beyaz sivilceler, kırmızı, beyaz veya sarı olabilen daha büyük, sıvı dolu yaralara dönüşür. Oral uçuklarda ve dişi genital uçuklarda olduğu gibi, bu yaralar kabuklanmadan önce patlama eğilimindedir.

Diğer grip benzeri semptomlarla birlikte erkekler kasıklarında şişmiş lenf bezleri yaşayabilir.

Rektumda Herpes Uçuğu

Hem genital hem de uçuk olan kadın ve erkeklerde kalçalarda veya rektum etrafında yaralar veya kabarmalar oluşabilir.

Kişi anüs üzerinde veya çevresinde açık, kırmızı yaralar görebilir.

Herpes yaraları da rektum etrafında ortaya çıkabilir ve kişi kasıkta şişmiş lenf bezleri de geliştirebilir.

Parmaklarda Elde Herpes Uçuğu

Başparmağını emen çocuklar, uçuk geliştirebilir.

Herpes kabarcıkları parmaklarda da gelişebilir. Buna herpetik beyazlık denir ve en çok parmaklarını emen çocuklarda görülür.

Herpes tırnağın etrafında bir veya daha fazla yara oluşmasına neden olabilir. Kişi sık sık ağrı gelişmeden önce bölgede ağrı veya karıncalanma hissi yaşayabilir.

Çoklu yaralar ortaya çıkarsa, bir hafta içinde birleşip petek benzeri büyük bir kabarcık haline gelme eğilimindedirler. Ayrıca tırnak yatağına da yayılabilirler.

Gözlerde Herpes Uçuğu

Herpes keratiti, gözdeki herpes enfeksiyonuna karşılık gelir. Bir veya iki gözü de etkileyebilir ve nedenleri:

  • Göz ağrısı
  • Işığa duyarlılık
  • Gözün akması

Herpes keratitinden şüphelenen herkes bir doktora görünmelidir. Tedavi olmadan, enfeksiyon gözü yaralayabilir, bulanık görmeye, hatta görme kaybına neden olabilir.

Herpes Uçuk Görünüm Özet

Herpes, herpes simpleks virüsünün neden olduğu hafif bir cilt hastalığıdır. Vücudun herhangi bir yerinde kabarmaya benzer yaraların oluşmasına neden olur. En sık etkilenen bölgeler ağız çevresini, üreme organlarını kapsar.

HSV’nin tedavisi yoktur ve virüse yakalanan insanlar genellikle zaman zaman koparmalar yaşarlar. İnsanlar genellikle antiviral ilaçlar kullanarak salgınları tedavi etmelerine yardımcı olsa da, yaralar genellikle kendi başlarına düzelir:

  • Asiklovir
  • Famsiklovir
  • Valasiklovir

Eczanelerden veya reçeteli ilaçlar veya kremler halinde mevcut olan bu tedaviler, herpes hastalığının süresini kısaltabilir.

Uçukların diğer insanlara bulaşmasını önlemek için, özellikle yaralar açıkken, belirtilerin ortaya çıkması sırasında cilde cilt temasından sakının.

Bir insanda genital herpes varsa, hastalık sırasında bir prezervatif kullanarak virüsü bulaşma riskini azaltabilir.

Ağız uçuğu olan kişiler, herpes hastalığı sırasında öpüşmekten kaçınmak, aynı tabak, çatal ve kaşık paylaşmak veya oral seks yapmak yoluyla bulaşma riskini azaltabilir.

MedicalNewsToday, What does herpes look like?, 2019

Referanslar

Genital herpes – CDC fact sheet (detailed). (2017). https://www.cdc.gov/std/herpes/stdfact-herpes-detailed.htm

Herpes simplex. (n.d.). https://www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/herpes-simplex

Herpes simplex virus. (2017). https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/herpes-simplex-virus

Popüler Gönderiler