Perşembe, Mart 28, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Herpes Simpleks

Herpes nedir?

Herpes simpleks virüsü, aynı zamanda HSV olarak da bilinir, herpes’e neden olan bir enfeksiyondur. Herpes, vücudun çeşitli bölgelerinde, en yaygın olarak cinsel organlarda veya ağızda ortaya çıkabilir. Herpes simpleks virüsünün iki tipi vardır.

  • HSV-1: Öncelikle oral uçuklara neden olur ve genellikle ağız çevresindeki ve yüzdeki soğuk algınlığı ve ateş kabarcıklarından sorumludur.
  • HSV-2: öncelikle genital herpes’e neden olur ve genellikle genital herpes salgınlarından sorumludur.

Herpes şimpleksin nedeni nedir?

Herpes simpleks virüsü, insandan insana doğrudan temas yoluyla bulaşabilen bulaşıcı bir virüstür. Çocuklar genellikle HSV-1’i enfekte bir yetişkinle erken temastan geçirir. Daha sonra virüsü yaşamlarının geri kalanında yanlarında taşırlar.

HSV-1

HSV-1, aşağıdakiler gibi genel etkileşimlerden anlaşılabilir:

  • aynı kaplardan yemek
  • dudak balsamı paylaşımı
  • öpüşmek

Virüs bulaşmış bir kişi bir salgın yaşıyorsa, virüs daha hızlı yayılır. 49 yaş ve altındaki insanların tahmini yüzde 67’si HSV-1 için seropozitifti, ancak hiçbir zaman bir salgın yaşamamış olabilirler. Aynı zamanda, oral seks yapan biri bu süre içinde soğuk algınlığı yaşarsa, HSV-1’den genital uçuk almak da mümkündür.

HSV-2

HSV-2, HSV-2 olan bir kişiyle cinsel ilişki formları ile anlaşılır. Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne (AAD) göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki cinsel açıdan aktif yetişkinlerin yaklaşık yüzde 20’sine HSV-2 bulaşmış. HSV-2 enfeksiyonları herpes ağrısına temas ederek yayılır. Buna karşılık, çoğu insan HSV-1’i asemptomatik olan veya yaraları olmayan enfekte bir kişiden alır.

Kim herpes simpleks enfeksiyonları geliştirme riski altındadır?

Yaşına bakmaksızın herkese HSV bulaşabilir. Riskiniz neredeyse tamamen enfeksiyona maruz kalmaya dayanır.

Cinsel yolla bulaşan HSV vakalarında, insanlar prezervatif veya diğer bariyer yöntemlerle korunmadıklarında daha fazla risk altındadırlar.

HSV-2 için diğer risk faktörleri şunlardır:

  • Birden fazla seks partnere sahip olmak
  • genç yaşta seks yapmak
  • kadın olmak
  • cinsel yolla bulaşan başka bir enfeksiyonu olan (STI)
  • zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmak

Hamile bir kadın doğum sırasında genital herpes salgını geçiriyorsa, bebeği her iki HSV tipine maruz bırakabilir ve ciddi komplikasyon riskine maruz bırakabilir.

Herpes simpleks belirtilerini tanıma

Birisinin görünür yara veya semptomları olmadığını ve virüs tarafından hala bulaştığını anlamak önemlidir. Ayrıca virüsü başkalarına bulaştırabilirler.

Bu virüsle ilişkili semptomlardan bazıları şunlardır:

  • kabarma yaraları (ağızda veya cinsel organlarda)
  • idrar yaparken ağrı (genital herpes)
  • kaşıntı

Ayrıca grip benzeri semptomlar yaşayabilirsiniz. Bu semptomlar şunları içerebilir:

HSV gözlere yayılarak herpes keratit denilen bir duruma neden olabilir. Bu, göz ağrısı , akıntı ve gözde cesaret hissi gibi belirtilere neden olabilir.

Herpes simpleks nasıl teşhis edilir?

Bu tip bir virüs genellikle fiziksel bir muayene ile teşhis edilir. Doktorunuz vücudunuzda ağrı olup olmadığını kontrol edebilir ve size belirtilerinizden bazılarını sorabilir.

Doktorunuz ayrıca HSV testi talep edebilir. Bu bir uçuk kültürü olarak bilinir. Genital organlarınızda ağrılarınız varsa tanıyı doğrular. Bu test sırasında doktorunuz boğazdan sürüntü sıvısı örneği alarak test için laboratuvara gönderir.

HSV-1 ve HSV-2 antikorları için kan testleri de bu enfeksiyonların teşhisine yardımcı olabilir. Bu, özellikle yara bulunmadığında yararlıdır.

Herpes simpleks nasıl tedavi edilir?

Bu virüs için şu anda bir tedavisi yoktur. Tedavi, yaralardan kurtulmaya ve salgınları sınırlandırmaya odaklanır.

Tedavi edilmeden yaraların kaybolması mümkündür. Bununla birlikte, doktorunuz aşağıdaki ilaçlardan birine veya daha fazlasına ihtiyacınız olduğunu belirleyebilir:

  • asiklovir
  • famsiklovir
  • valacyclovir

Bu ilaçlar, virüs bulaşmış kişilerin onu başkalarına geçirme riskini azaltmasına yardımcı olabilir. İlaçlar ayrıca salgınların yoğunluğunu ve sıklığını azaltmaya yardımcı olur.

Bu ilaçlar oral (hap) formda gelebilir veya krem olarak uygulanabilir. Ciddi salgınlar için, bu ilaçlar enjeksiyon yoluyla da verilebilir.

Herpes simpleks için uzun vadeli görünüm nedir?

HSV ile enfekte olmuş insanlar, hayatlarının geri kalanında virüs bulacaktır. Belirtileri göstermese bile, virüs enfekte bir kişinin sinir hücrelerinde yaşamaya devam edecektir.

Bazı insanlar düzenli salgınlar yaşayabilir. Diğerleri enfekte olduktan sonra yalnızca bir salgın yaşayacak ve virüs uykuda kalabilir. Bir virüs uykuda olsa bile, bazı uyarıcılar bir salgını tetikleyebilir. Bunlar şunları içerir:

Vücudun antikor oluşturmaya başlamasından dolayı salgınların zamanla daha az yoğun olabileceğine inanılıyor. Genel olarak sağlıklı bir kişiye virüs bulaşmışsa, genellikle komplikasyon olmaz.

Herpes simpleks enfeksiyonlarının yayılmasını önleme

Herpes için bir tedavi olmamasına rağmen, virüsü kasılmaktan kaçınmak veya HSV’nin başka bir kişiye bulaşmasını önlemek için önlemler alabilirsiniz.

HSV-1 salgını yaşıyorsanız, birkaç önleyici adım atmayı düşünün:

  • Diğer insanlarla doğrudan fiziksel temastan kaçınmaya çalışın.
  • Virüsü kaplar, havlular, gümüş eşyalar, kıyafetler, makyajlar veya dudak balsamı gibi etrafından geçirebilecek hiçbir şeyi paylaşmayın.
  • Bir salgın sırasında oral seks, öpüşme veya diğer türde bir cinsel etkinliğe katılmayın.
  • Ellerinizi iyice yıkayın ve yaralarla teması azaltmak için pamuklu çubuklarla ilaç uygulayın.

HSV-2’li insanlar, bir salgın sırasında diğer insanlarla herhangi bir cinsel faaliyetten kaçınmalıdır. Kişinin semptomları yaşamaması ancak virüs teşhisi konması halinde, cinsel ilişki sırasında kondom kullanılmalıdır. Ancak prezervatif kullanırken bile, virüs hala kaplanmamış deriden bir ortağa geçebilir.

Hamile ve enfekte kadınlar, virüsün doğmamış bebeklerine bulaşmasını önlemek için ilaç almak zorunda kalabilirler.

S:

Herpes simpleks ile çıkma hakkında bilmem gerekenler nelerdir? Uçuk ile çıkanlar için ipucunuz var mı?

C:

Herpes virüsü, görünür lezyon olmasa bile enfekte bir kişiden dökülebilir. Bu yüzden dikkatli olunması önemlidir. Bazıları dökülmeyi azaltmaya yardımcı olmak için günlük profilaktik oral ilaç olan Valtrex’i (bir antiviral oral ilaç) almak isteyebilir. Herpes ayrıca her ciltte bulaşabilir: parmaklar, dudaklar, vs. Cinsel uygulamalara bağlı olarak herpes simpleks, ateş kabarcığı olan birinin dudaklarından cinsel organlara ve kalçalara aktarılabilir. Ortaklar arasındaki dürüstlük çok önemlidir, bu nedenle bu konular açıkça tartışılabilir.

Kaynaklar:

Herpes testi. (2018).

Herpes simpleks. (Nd).

Herpes simpleks: Kim alır ve sebep olur. (Nd).

Looker KJ ve ark. (2015). 2012 yılında yaygın ve olay uçuk simplex virüs tip 1 enfeksiyonlarının global ve bölgesel tahminleri.

Oral uçuk. (Nd).

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler