Hidrosefali nedir?
Hidrosefali, kafatasında sıvı biriktiğinde ve beynin şişmesine neden olduğunda meydana gelen bir durumdur. Adı “beyinde su” anlamına geliyor.
Beyin hasarı, sıvı birikmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bu, gelişimsel, fiziksel ve zihinsel bozulmalara neden olabilir. Ciddi komplikasyonları önlemek için tedavi gerektirir.
Hidrosefali genellikle 60 yaşın üzerindeki çocuklarda ve yetişkinlerde görülür, ancak daha genç yetişkinler de alabilir. Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü (NINDS), her 1.000 bebekten 1-2’sinin hidrosefali ile doğduğunu tahmin ediyor.
Hidrosefali ne neden olur?
Beyin omurilik sıvısı (BOS) beyniniz ve omurilikten normal koşullarda akar. Belli koşullar altında beyninizdeki BOS miktarı artar. BOS miktarı şu durumlarda artabilir:
- CSF’nin normal şekilde akmasını önleyen bir tıkanıklık gelişir
- kan damarlarının onu emme kabiliyetinde bir azalma var
- beynin fazla miktarda üretiyor
Bu sıvının çok fazlası beyninizi çok fazla baskı altına sokuyor. Bu baskı beyin dokunuza zarar verebilecek beyin şişmesine neden olabilir.
Altında yatan nedenler
Bazı durumlarda, hidrosefali bebek doğmadan önce başlar. Bunun sonucu olabilir:
- omurganın kapanmadığı bir doğum kusuru
- genetik bir anormallik
- kızamıkçık gibi hamilelik sırasında ortaya çıkan bazı enfeksiyonlar
Bu durum ayrıca aşağıdakiler nedeniyle bebeklerde, küçük çocuklarda ve daha büyük çocuklarda ortaya çıkabilir:
- menenjit gibi merkezi sinir sistemi enfeksiyonları, özellikle bebeklerde
- beyinde kanama, doğum sırasında veya kısa bir süre sonra, özellikle erken doğmuş bebeklerde
- doğumdan önce, doğum sırasında veya sonrasında meydana gelen yaralanmalar
- kafa travması
- merkezi sinir sistemi tümörleri
Normal basınçlı hidrosefali
Hidrosefali erişkinlerde ortaya çıktığında BOS düzeyleri yükselir, ancak basınç miktarı genellikle normaldir. Hala beynin şişmesine ve fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir. Yetişkinlerde, bu durum genellikle BOS’un akmasını önleyen koşullardan kaynaklanır. Bununla birlikte, bazı durumlarda, bilinen bir neden yoktur.
Aşağıdakilerden herhangi birini yaşadıysanız, yüksek risk altında olabilirsiniz:
- menenjit gibi beyne bağlı enfeksiyonlar
- kafa yaralanmaları
- beynindeki bir kan damarından kanama
- beyin ameliyatı
Hidrosefali potansiyel belirtilerini tanıma
Hidrosefali kalıcı beyin hasarına neden olabilir, bu nedenle bu durumun semptomlarını tanımanız ve tıbbi yardım almanız önemlidir. Bu durum çocuklarda daha sık görülür, ancak her yaştan insanı etkileyebilir.
Bebekler
Bebeklerde erken hidrosefali belirtileri şunlardır:
- kafatasının yüzeyindeki yumuşak nokta olan şişkin fontanel
- baş çevresinde hızlı bir artış
- aşağı doğru sabitlenmiş gözler
- nöbetler
- aşırı karışıklık
- kusma
- aşırı uyku hali
- zayıf beslenme
- düşük kas tonusu ve gücü
Bebek tulumları ve daha büyük çocuklar
Küçük çocuklar ve daha büyük çocukları etkileyen belirtiler veya bulgular şunlardır:
- kısa, yüksek perdeli çığlıklar
- kişilik değişiklikleri
- yüz yapısındaki değişiklikler
- çapraz gözler
- {0baş ağrısı{/0}
- kas spazmları
- gecikmiş büyüme
- yeme zorluğu
- aşırı uyku hali
- sinirlilik
- koordinasyon kaybı
- mesane kontrolünün kaybı
- normal kafadan daha büyük
- uyanık kalmak ya da uyanmak sorun
- kusma veya mide bulantısı
- nöbetler
- konsantre problemler
Genç ve orta yaşlı yetişkinler
Genç ve orta yaşlı erişkinlerde semptomlar:
- kronik baş ağrıları
- koordinasyon kaybı
- yürüme zorluğu
- mesane problemleri
- görüş problemleri
- zayıf hafıza
- konsantrasyon zorluğu
Normal basınçlı hidrosefali (NBH)
Bu durumun şekli genellikle yavaş başlar ve 60 yaşın üzerindeki yetişkinlerde daha yaygındır. İlk belirtilerden biri aniden bilinç kaybı olmadan düşüyor. Normal basınçlı hidrosefali’nin (NBH) diğer yaygın semptomları şunlardır:
- yürüme şeklindeki değişiklikler
- hafıza problemleri gibi bozulmuş zihinsel işlevler
- idrar kontrolünde sorun
- dışkı kontrolü sorun
- {0}baş ağrısı{/0}
Hidrosefali nasıl teşhis edilir?
Sizin veya çocuğunuzun hidrosefali olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuz belirti ve semptomları aramak için fiziksel bir muayene yapacaktır. Çocuklarda, doktorlar batık gözleri, yavaş refleksleri, şişkin fontanelleri ve yaşları için normalden daha büyük baş çevresini kontrol ederler.
Doktorunuz beyne daha yakından bakmak için bir ultrason da kullanabilir. Bu testler beynin görüntülerini oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanır. Bu tip ultrason sadece fontanel (yumuşak nokta) hala açık olan bebeklerde yapılabilir.
Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) taramaları aşırı BOS belirtileri aramak için kullanılabilir. MRG’ler beynin enine kesit görüntüsünü oluşturmak için manyetik alan ve radyo dalgaları kullanır.
Bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları ayrıca çocuklarda ve yetişkinlerde hidrosefali teşhisine yardımcı olabilir. BT taramaları beynin kesitsel bir görüntüsünü oluşturmak için birkaç farklı X ışını kullanır. Bu taramalar, çok fazla BOS’dan kaynaklanan genişletilmiş beyin ventriküllerini gösterebilir.
Hidrosefali nasıl tedavi edilir?
Tedavi edilmezse, hidrosefali ölümcül olabilir. Tedavi, daha önce meydana gelen beyin hasarlarını tersine çeviremez. Amaç, daha fazla beyin hasarını önlemektir. Bu, BOS’un normal akışını geri kazanmayı içerir. Doktorunuz aşağıdaki cerrahi seçeneklerden birini keşfedebilir:
Şant ekleme
Çoğu durumda, bir şant cerrahi olarak yerleştirilir. Şönt, valfli uzun bir tüpten yapılmış bir drenaj sistemidir. Valf, CSF’nin normal hızda ve doğru yönde akmasına yardımcı olur. Doktorunuz beyninize tüpün bir ucunu ve diğer ucunu göğsünüze veya karın boşluğuna yerleştirir. Fazla sıvı daha sonra beyinden ve tüpün diğer ucundan dışarı akar ve burada daha kolay emilebilir. Bir şant implantı tipik olarak kalıcıdır ve düzenli olarak izlenmelidir.
Ventrikülostomi
Ventrikülostomi adı verilen bir prosedür, şönt yerleştirilmiş olmasına alternatif olarak yapılabilir. Bu, ventrikülün dibinde veya ventriküllerin arasında bir delik açılmasını içerir. Bu, CSF’nin beyinden ayrılmasını sağlar.
Hidrosefali hastalarında görünüm nedir?
Hidrosefali olan birisinin görüşü, büyük ölçüde semptomların boyutuna bağlıdır. Birçok çocuk yaşam boyu beyin hasarı yaşar. Çocuklar, pediatristler, özel eğitim öğretmenleri, ruh sağlığı sağlayıcıları, mesleki terapistler, gelişimsel terapistler ve pediatrik nörologlar gibi profesyonellerle birlikte çalışarak çocuklar, engelliliklerini yönetmeyi ve yaşam boyu etkilerini azaltmayı öğrenebilirler.
Şiddetli hidrosefali belirtileri olan yetişkinlerin meslek terapistleriyle birlikte çalışması gerekebilir. Diğerleri uzun süreli bakım gerektirebilir. Bazılarının demansa odaklanan tıbbi uzmanların bakımına ihtiyacı olabilir.
Bu durumun uzun vadeli etkileri, bireysel koşullara bağlı olarak geniş ölçüde değişir. Daha özel bir görünüm için doktorunuzla konuşun.
Hidrosefali riskini azaltmak
Hidrosefali önleyemezsiniz, ancak çocuğunuzun durumu geliştirme riskini ve riskini düşürebilirsiniz.
Hamilelik sırasında doğum öncesi bakım aldığınızdan emin olun. Bu, hidrosefali ile sonuçlanabilecek erken emeğe girme şansınızı azaltmanıza yardımcı olabilir.
Aşı yaptırmak hidrosefali ile bağlantılı hastalıkları ve enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir. Düzenli taramalar yapılması sizi hidrosefali riskine sokabilecek hastalıklar veya enfeksiyonlar için anında tedavi almanızı da sağlayabilir.
Bisiklete binme gibi etkinliklerde kafa yaralanmalarını önlemek için kask gibi güvenlik ekipmanlarını kullanın. Daima emniyet kemeri takarak kafa yaralanma riskini de düşürebilirsiniz.
Küçük çocuklar daima araba koltuğuna oturtulmalıdır. Ayrıca bebek arabası gibi bebek arabasının güvenlik standartlarını karşıladığından emin olarak kafa yaralanmalarını önleyebilirsiniz.
Kaynaklar: