Hiperglisemik hiperosmolar ketotik olmayan sendrom (HHNS), kontrolsüz tip 2 diyabetli kişilerde veya diyabet ilaçları belirtildiği şekilde alınmadığında enfeksiyon veya hastalık sonucu gelişebilen potansiyel olarak ölümcül bir durumdur. HHNS, diyabetli kişilerde hastaneye başvuruların sadece %1’ini oluşturan diyabetin nispeten nadir bir komplikasyonudur.
Hiperglisemik Hiperosmolar Nonketotik Sendrom Belirtileri Nelerdir?
HHNS semptomları yavaş yavaş ortaya çıkabilir ve tamamen gelişmesi günler hatta haftalar alabilir. Yaygın semptomlar şunları içerir:
- desilitrede 600 miligramın (mg/dl) üzerinde kan şekeri seviyeleri
- sık idrara çıkma
- aşırı susuzluk
- kuru ağız
- karışıklık veya uyku hali
- beklenmedik kilo kaybı
- terlemeden sıcak ve kuru cilt
- ateş
- vücudun bir tarafında zayıflık veya felç
- görme kaybı
- halüsinasyonlar
Aşırı susama, sık idrara çıkma, kafa karışıklığı ve bulanık görme belirtileriniz varsa, yaşamı tehdit edebilecek hiperglisemi belirtileri yaşayabileceğiniz için derhal tıbbi yardım almanız önemlidir.
Hiperglisemik Hiperosmolar Nonketotik Sendrom Nedenleri Nelerdir?
HHNS, glikoz seviyeleri yükseldiğinde gelişir ve ciddi dehidratasyona yol açar. Bu dehidrasyon, yüksek glikoz seviyelerinin kanın kalınlaşmasına neden olması ve vücudun onları düşürmek için daha fazla idrar üretmesi gerekmesi nedeniyle oluşur. Sonuç, ciddi ve hatta yaşamı tehdit eden dehidrasyonla sonuçlanabilecek sık idrara çıkmadır. Bu sıvılar yeterince doldurulmazsa, durum sonunda nöbet, koma ve hatta ölümle sonuçlanabilir. HHNS tipik olarak aşağıdakiler tarafından sağlanır:
- Pnömoni veya idrar yolu enfeksiyonu gibi bir enfeksiyon
- Kan şekerinin kötü yönetimi ve/veya reçete edildiği şekilde diyabet ilaçlarının alınmaması
- Glukokortikoidler ve diüretikler gibi belirli ilaçları almak
- Travma ve kardiyovasküler hastalık gibi diğer tıbbi acil durumlar
- Konjestif kalp yetmezliği veya böbrek hastalığı gibi diyabete ek olarak kronik rahatsızlıklara sahip olmak
HHNS yaşayan çoğu kişi 65 yaşındadır ve tip 2 diyabetlidir. Tip 1 diyabetli gençler ve çocuklar, özellikle obezlerse, nadir de olsa HHNS’den etkilenebilirler. Durumun yaşlı yetişkinleri ve özellikle Afrikalı-Amerikalı, Kızılderili veya Hispanik etnik kökenden olanları etkileme olasılığı daha yüksektir. Nadiren, HHNS henüz diyabet teşhisi konmamış kişilerde ortaya çıkabilir.
Hiperglisemik Hiperosmolar Nonketotik Sendrom Nasıl Teşhis Edilir?
HHNS, semptomlara dayanarak ve bir parmak çubuğuyla yapılabilen kan şekeri düzeylerini ölçerek teşhis edilir. 600 mg/dL’lik bir kan şekeri seviyesi ve düşük keton seviyeleri, HHNS’nin teşhisinde ana faktörlerdir. Vücudun su/elektrolit dengesini ölçen bir test olan serum osmolalitesi de HHNS’yi teşhis etmek için kullanılır. Serum osmolalitesi özellikle sodyum, klorür, bikarbonat, proteinler ve glikoz gibi kanın sıvı kısmında çözünmüş kimyasalları ölçer. Test, bir damardan kan örneği alınarak yapılır.
Hiperglisemik Hiperosmolar Nonketotik Sendrom Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi tipik olarak, vücudu hızlı bir şekilde yeniden sulandırmak için intravenöz sıvıların başlatılmasını içerir. Ayrıca kan şekeri seviyelerini düşürmek için IV insülin gerektirebilir. Hücre fonksiyonunu desteklemek için potasyum ve bazen sodyum fosfat ikmali de gerekebilir. HHNS nedeniyle hastaneye kaldırıldıysanız, gözlem için bir gece tutulabilirsiniz. Bu durumun tedavisinin temel amacı, bunun bir enfeksiyon, belirli bir ilaç veya zayıf kan şekeri yönetimi olup olmadığı, altta yatan faktörleri belirlemektir. Komplikasyonlar arasında nöbetler, koma, beyin şişmesi ve hatta tedavi edilmezse ölüm yer alabileceğinden, HHNS yaşayan bir kişinin acil profesyonel tıbbi bakım alması zorunludur.
Hiperglisemik Hiperosmolar Nonketotik Sendrom Nasıl Önlenebilir?
Bu ciddi durumu önlemenin en iyi yolu, diyabetinizi şu şekilde yönetmektir:
- Kan şekerinizi sağlık uzmanınızın talimatlarına göre kontrol etmek
- İnsülin dahil diyabet ilaçlarınızı sağlık uzmanınızın belirttiği şekilde almak
- Her gün bol miktarda sıvı içmek, özellikle hasta olduğunuzda
- Kan şekeriniz sürekli olarak 300 mg/dl’nin üzerindeyken diyabet sağlık ekibinizle iletişim halinde olmak
- Yıllık grip aşısı olmak ve sağlık uzmanınızla pnömokok aşısı yaptırmanın tavsiye edilebilirliğini tartışmak da dahil olmak üzere aşılar konusunda güncel kalmak
Hiperglisemik Hiperosmolar Nonketotik Sendrom ve Diyabetik Ketoasidoz
Diyabetik ketoasidoz (DKA) ayrıca ciddi bir durumdur ve derhal tedavi edilmezse potansiyel olarak yaşamı tehdit eder. HHNS’nin aksine, DKA neredeyse yalnızca tip 1 diyabetli kişilerde ortaya çıkan bir durumdur. İnsülin eksikliği, kanda enerji için kullanılmak üzere vücut hücrelerine giremeyen glikoz birikmesine neden olur. Vücut, depolanmış yağda alternatif bir enerji kaynağı arayarak bunu telafi eder. Depolanan yağ enerji için kullanıldığında, vücudu zehirleyebilen keton adı verilen zehirli bir atık ürün oluşturur.
Özet
HHNS’yi önlemenin en iyi yolu kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutmaktır. Bunları düzenli olarak bir şeker ölçer kullanarak test edin, diyabet ilaçlarınızı reçete edildiği şekilde aldığınızdan emin olmak için sağlık uzmanınızla birlikte çalışın ve aşırı susama ve sık idrara çıkma gibi yüksek glikoz seviyeleri ve dehidrasyonun uyarı işaretlerini öğrenin. Sevdiklerinizi ve iş arkadaşlarınızı da kan şekeri dengesizliğinin erken belirtilerini tanımaları konusunda eğitin, böylece onlar da yardım için gönderebilirler.
Kaynak
Verywell Health, What is Hyperglycemic Hyperosmolar Nonketotic Syndrome?, 2022
Adeyinka A, Kondamudi NP. Hyperosmolar Hyperglycemic Nonketotic Coma (HHNC, Hyperosmolar Hyperglycemic Nonketotic Syndrome). In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing.
Fayfman M, Pasquel FJ, Umpierrez GE. Management of hyperglycemic crises: Diabetic ketoacidosis and hyperglycemic hyperosmolar state. Med Clin North Am. 2017;101(3):587-606. doi:10.1016/j.mcna.2016.12.011
French EK, Donihi AC, Korytkowski MT. Diabetic ketoacidosis and hyperosmolar hyperglycemic syndrome: Review of acute decompensated diabetes in adult patients. BMJ. 2019;365:l1114. doi:10.1136/bmj.l1114