Pazartesi, Ocak 13, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Hiperparatiroidizm

Hiperparatiroidi Nedir?

Hiperparatiroidi paratiroid bezleri çok fazla paratiroid hormonu (PTH) yaptığında ortaya çıkar. Paratiroid bezleri, boynunuzda, tiroidinizin arkasına yakın veya yanlarına yerleştirilmiş dört bezelye boyu endokrin bezleridir. Endokrin bezleri vücudun normal çalışması için gerekli olan hormonları salgılar.

Benzer adlara sahip olmanıza ve boynunuza bitişik olmasına rağmen, paratiroid bezleri ve tiroid çok farklı organlardır. PTH, kemiklerinizdeki ve kanınızdaki kalsiyum, D vitamini ve fosfor seviyelerini düzenlemenize yardımcı olur.

Bu rahatsızlığı olan bazı insanlar herhangi bir belirti yaşamaz ve tedaviye ihtiyaç duymazlar. Diğerlerinde ameliyat gerektirebilecek hafif veya ciddi semptomlar vardır.

Hiperparatiroidizmin Nedenleri Nelerdir?

Hiperparatiroidizmde, paratiroid bezlerinizden biri veya daha fazlası aşırı aktif hale gelir ve aşırı PTH yapar. Bu, bir tümöre, bez genişlemesine veya paratiroid bezlerinin diğer yapısal sorunlarına bağlı olabilir.

Kalsiyum seviyeleriniz çok düşük olduğunda, paratiroid bezleriniz PTH üretimini artırarak yanıt verir. Bu, böbreklerinizin ve bağırsaklarınızın daha fazla miktarda kalsiyum emmesine neden olur. Aynı zamanda kemiklerinden daha fazla kalsiyum atar. Kalsiyum seviyeniz tekrar yükseldiğinde PTH üretimi normale döner.

Hiperparatiroidizm Tipleri Nelerdir?

Üç çeşit hiperparatiroidizm vardır: birincil, ikincil ve üçüncül.

Primer Hiperparatiroidizm

Bu tip, paratiroid bezlerinizden en az birinde sorun yaşarsanız ortaya çıkar. Paratiroid problemlerinin yaygın nedenleri arasında bez üzerinde iyi huylu büyümeler ve en az iki bezin büyümesi bulunur. Nadir durumlarda, kanserli bir tümör bu duruma neden olur. Primer hiperparatiroidizm gelişme riskinin artması aşağıdaki kişilerde de görülür:

  • çoklu endokrin neoplazileri gibi vücuttaki birkaç bezi etkileyen bazı kalıtsal bozuklukları varsa
  • uzun süreli bir kalsiyum ve D vitamini eksikliği öyküsü varsa
  • kanser tedavisinden kaynaklanan radyasyona maruz kalmışsa
  • esas olarak bipolar bozukluğu tedavi eden lityum denilen bir ilacı almışlarsa

Sekonder Hiperparatiroidizm

Bu tip, kalsiyum seviyelerinizin anormal derecede düşük olmasına neden olan altta yatan bir durumunuz olduğunda ortaya çıkar. Sekonder hiperparatiroidizm vakalarının çoğu, düşük D vitamini ve kalsiyum seviyelerine neden olan kronik böbrek yetmezliğinden kaynaklanmaktadır.

Tersiyer Hiperparatiroidizm

Bu tip, paratiroid bezleriniz kalsiyum seviyeleriniz normale döndükten sonra çok fazla PTH yapmaya devam ettiğinde ortaya çıkar. Bu tip genellikle böbrek sorunu olan insanlarda görülür.

HiperparatiroidizmSemptomları Nelerdir?

Belirtiler, hiperparatiroidizm türünüze bağlı olarak hafif ila şiddetli değişebilir.

Primer Hiperparatiroidizm

Bazı hastaların herhangi bir semptomu yoktur. Belirtileriniz varsa, hafif ila şiddetli olabilir. Daha hafif semptomlar şunları içerebilir:

  • yorgunluk
  • zayıflık
  • depresyon
  • vücut ağrıları

Daha ciddi semptomlar şunları içerebilir:

  • iştah kaybı
  • kabızlık
  • kusma
  • mide bulantısı
  • aşırı susuzluk
  • artan idrara çıkma
  • karışıklık
  • hafıza problemleri
  • böbrek taşı

Sekonder Hiperparatiroidizm

Bu tiple, kırıklar, şişmiş eklemler ve kemik deformiteleri gibi iskelet anormallikleri olabilir. Diğer belirtiler, kronik böbrek yetmezliği veya ciddi D vitamini eksikliği gibi altta yatan nedene bağlıdır.

Hiperparatiroidizm Nasıl Teşhis Edilir?

Birinci basamak sağlıkçınız rutin kan testleri kanda yüksek düzeyde kalsiyum gösteriyorsa hiperparatiroidizm olduğundan şüphelenebilir. Bu tanıyı doğrulamak için, birincil bakım sağlayıcınızın başka testler yapması gerekir.

Kan Testleri

Ek kan testleri, birincil bakım sağlayıcınızın daha doğru tanı koymasına yardımcı olabilir. Birinci basamak sağlayıcınız kanınızı yüksek PTH düzeyleri, yüksek alkalin fosfataz düzeyleri ve düşük fosfor seviyeleri açısından kontrol edecektir.

İdrar Testleri

İdrar testi, birincil bakım sağlayıcınızın, durumunuzun ne kadar şiddetli olduğunu ve böbrek sorunlarının neden olup olmadığını belirlemesine yardımcı olabilir. Birinci basamak sağlayıcınız, ne kadar kalsiyum içerdiğini görmek için idrarınızı kontrol edecektir.

Böbrek Testleri

Birinci basamak sağlayıcınız böbrek anormalliklerini kontrol etmek için karnınızın röntgenini alabilir.

Hiperparatiroidizm Tedavileri Nelerdir?

Primer Hiperparatiroidizm

Böbrekleriniz iyi çalışıyorsa, kalsiyum seviyeleriniz sadece biraz yüksekse veya kemik yoğunluğunuz normalse tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Bu durumda, birincil bakım sağlayıcınız durumunuzu yılda bir kez izleyebilir ve yılda iki kez kan-kalsiyum seviyenizi kontrol edebilir.

Birinci basamak sağlayıcınız, diyetinize ne kadar kalsiyum ve D vitamini aldığınızı izlemenizi önerecektir. Böbrek taşı riskinizi azaltmak için bol su içmeniz de gerekecektir. Kemiklerinizi güçlendirmek için düzenli egzersiz yapmalısınız.

Tedavi gerekliyse, cerrahi en sık kullanılan tedavidir. Cerrahi prosedürler, genişlemiş paratiroid bezlerinin veya bezlerdeki tümörlerin çıkarılmasını içerir. Komplikasyonlar nadirdir ve hasarlı vokal kord sinirleri ve uzun süreli, düşük kalsiyum seviyeleri içerir.

Kandaki kalsiyum gibi davranan kalsimetikler başka bir tedavi yöntemidir. Bu ilaçlar bezlerinizi daha az PTH yapmak için kandırabilir. Birinci basamak sağlayıcılar, ameliyatın başarısız olması veya seçenek olmaması durumunda bazı durumlarda bunları reçete eder.

Kemiklerinizi kalsiyum kaybetmekten alıkoyan bisfifonatlar osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Hormon replasman tedavisi kemiklerin kalsiyuma tutunmalarına yardımcı olabilir. Bu tedavi, menopoz sonrası kadınları osteoporoz ile tedavi edebilir, ancak uzun süreli kullanımla ilgili riskler vardır. Bunlar arasında bazı kanser riski ve kardiyovasküler hastalık riski de vardır.

Sekonder Hiperparatiroidizm

Tedavi, altta yatan sebebi tedavi ederek PTH seviyenizi normale getirmeyi içerir. Tedavi yöntemleri arasında ciddi eksiklikler için D vitamini ve kronik böbrek yetmezliği için kalsiyum ve D vitamini alınması sayılabilir. Kronik böbrek yetmezliğiniz varsa ilaç ve diyalize de ihtiyacınız olabilir.

Hiperparatiroidizm ile İlişkili Komplikasyonlar Nelerdir?

Hiperparatiroidizm varsa, kemiğin “incelmesi” olarak da adlandırılan osteoporoz denilen bir durum da olabilir. Yaygın semptomlar kemik kırıklarını ve vertebral cisim (spinal kolon) kırıklarından kaynaklanan yükseklik kaybını içerir. Bu, aşırı PTH üretimi, kemiklerinizde çok fazla kalsiyum kaybına neden olarak onları zayıflattığında gelişebilir. Osteoporoz tipik olarak, kanınızda çok fazla kalsiyum varsa ve uzun süre kemiklerinizde yeterli kalsiyum olmadığında ortaya çıkar.

Osteoporoz kemik kırığı riskini artırır. Birinci basamak sağlayıcınız kemik röntgeni alarak veya kemik mineral yoğunluğu testi yaparak osteoporoz belirtilerini kontrol edebilir. Bu test, özel X-ışını cihazları kullanarak kalsiyum ve kemik mineral seviyelerini ölçer.

Uzun Vadeli Görünüm Nedir?

Cleveland Clinic’e göre , ameliyat hiperparatiroidizm vakalarının çoğunu tedavi edebilir. Siz ve birinci basamak sağlık sağlayıcınız, durumunuzu tedavi etmek yerine izlemeyi seçtiyseniz, birkaç sağlıklı yaşam tarzı seçimi yapmak semptomlarla savaşmanıza yardımcı olabilir. Bol su içiniz ve düzenli egzersiz yapın. Ayrıca tükettiğiniz kalsiyum ve D vitamini miktarını da izlemelisiniz.

Kaynaklar:

Hiperparatiroidizm. (2013, 14 Şubat)

Hiperparatiroidizm. (Nd) Alınan

Mayo Kliniği Kadrosu. (2015, 24 Aralık). Hiperparatiroidizm

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler