Hiperviskozite sendromu, kanınız kalınlaştığında vücudunuzun genel kan akışının azaldığı bir durumdur. Hiperviskozite, kan hücrelerinizin şekil değiştirmesinden veya serum proteinleri, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri veya trombositlerdeki artıştan kaynaklanabilir. Hiperviskozite sendromunun neden olduğu azalan kan akışı tehlikeli bir olgudur ve tüm vücut üzerinde geniş kapsamlı etkileri olabilir.
Hiperviskozitenin Nedenleri Nelerdir?
Hiperviskozite sendromu, kanla ilgili diğer durumların bir belirtisidir. Artan kırmızı kan hücresi seviyeleri veya kandan geçen daha yüksek plazma hacmi içeren durumlar hiperviskozite sendromuna yol açabilir. Bu koşullardan bazıları şunlardır:
Waldenström makroglobulinemisi (WB): Bu, hiperviskozite sendromunun en yaygın nedenidir; hiperviskozite teşhisi konan hastaların yaklaşık %10-30’unda WB vardır. WB, kemik iliği ve lenfatik dokularda meydana gelen bir kan kanseridir. Kansere yanıt olarak vücutta çok sayıda beyaz kan hücresi üretilerek kanı kalınlaştırır.
Multipil myeloma: Bu, plazma hücrelerini enfekte eden bir kanser türüdür. Kanserli plazma hücreleri, sizi enfeksiyondan korumak için çalışan sağlıklı hücreleri dışarı atar. Kanserli plazma hücreleri kanı kalınlaştırır.
Polisitemi rubra vera: Bu kan kanseri kemik iliğini etkiler ve fazla miktarda kırmızı kan hücresi oluşturur. Bu fazlalık, kemiği önemli ölçüde kalınlaştırır ve hiperviskozite için katalizördür.
Lösemi: Lösemi kanseri hücreleri, kemik iliği hücrelerini işgal ederek düzensiz şekilli kan hücreleri üretir. Bu düzensiz kan hücreleri vücudu tıkar ve tıkar.
Bağ dokusu bozuklukları: Romatoid artrit, hiperviskoziteye yol açan bağ dokusu bozukluğuna bir örnektir. Bu bozukluk vücudunuzun kanı kalınlaştıran bir serum proteini salmasına neden olur.
Retinoik asit tedavisi: Bu kanser tedavisi, hastalara kanseri baskıladığı bulunan düşük ve yüksek dozlarda A vitamini vermeyi içerir. Retinoik asit, vücudun fazla miktarda beyaz kan hücresi üretmesine neden olur.
Kriyoglobulinemi: Bu nadir kan hastalıkları dalı, vücudunuzdaki kan damarlarının iltihaplanmasına neden olur. Bu rahatsızlıklardan birinden muzdarip olduğunuzda, vücudunuz kana büyük kümelerin oluşmasına neden olan özel bir protein salar.
Kronik hipoksi: Genellikle kronik hipoksi, siyanotik kalp hastalığı adı verilen başka bir hastalığın semptomudur. Bu hastalık, arterlerinizi kalınlaştıran ve tıkayan belirli bir plazmanın kana salınmasına neden olur.
Paraneoplastik sendromlar: Bu, beyaz kan hücrelerinin sağlıklı hücrelere saldırdığı bir grup nadir sendromdur. Bu bozulma hiperviskoziteye yol açar.
Hiperviskozitenin Belirtileri Nelerdir?
Hiperviskozite tüm vücudunuzu etkileyebilir. Hiperviskozite semptomları, sendromun nedenine bağlı olarak çok farklı görünebilir. Belirtilerden bazıları şu şekilde kendini gösterir:
- letarji
- baş ağrısı
- sağırlık
- konvülsiyonlar
- görme ile ilgili sorunlar
- hipertansiyon
- kalp yetmezliği
- anormal, mukozal veya rektal kanama
- kolay morarma
- sepsis
- tromboz
- böbrek yetmezliği
Hiperviskozite Nasıl Tedavi Edilir?
Hiperviskozite, hematolog, nefrolog, onkolog, dahiliyeci ve yoğun bakım uzmanından oluşan bir uzman ekibi tarafından tedavi edilir. Teknik olarak tıbbi bir acil durum olarak sınıflandırılır ve hızlı bir şekilde tedavi edilmesi hayati önem taşır. Tedavi edilmeyen hiperviskozite, sağlığınız için ciddi organ yetmezliği gibi ciddi sonuçlar doğurabilir. Tipik olarak, tedavi planınız iki seviyeden oluşacaktır. İlki, semptomlarınızı kontrol altına almak için size acil, kısa süreli tedavi vermektir. Sıklıkla, bu kısa süreli tedavi plazmaferezdir. Plazmaferez, plazmayı kanınızdan çıkaran ve yerine plazma replasman sıvısı veya su bazlı bir solüsyon koyan bir tedavidir.
Bunu yapmak için, tedavi ekibiniz merkezi bir damardan kan alacaktır. Kanınız, beyaz ve kırmızı kan hücrelerinizi ayıran bir makineye girecektir. Makine daha sonra kanınızı tekrar damarınıza yerleştirecektir. Ancak her vaka farklıdır ve tedavi ekibiniz bu tedavinin sizin için güvenli ve hayati olup olmadığını bilecektir. Doktorlarınız ayrıca hiperviskozitenize neden olan altta yatan durumu tedavi etmenize de yardımcı olacaktır. Hiperviskozite sendromuna neden olan duruma bağlı olarak çok sayıda terapi, plazma değişimi ve hatta kemoterapi alabilirsiniz.
Kaynak
WebMD, What Is Hyperviscosity Syndrome?, 2021
Biomedicine: “Retinoic acid and cancer treatment.”
Cardiology in review: “Blood is thicker than water: the management of hyperviscosity in adults with cyanotic heart disease.”
The Journal of rheumatology: “Hyperviscosity syndrome in rheumatoid arthritis.”