Hipopitüitarizm Nedir?

0
1139

Hipofiz beziniz beyninizin alt tarafında bulunur. Vücudunuzun işlevinde rol oynayan hormonları serbest bırakır. Hipopitüitarizm, bezin bu hormonlardan bir veya daha fazlasını yeterince salmadığı zamandır. Hipofiz bezi, çeşitli vücut fonksiyonlarından sorumlu olan hormonları serbest bırakır. Örneğin, kemik büyümesini uyarır ve tiroid bezinizin metabolizmanızı kontrol eden hormonları salmasını ister. Bazen çeşitli nedenlerle hipofiz beziniz bu hormonlardan bir veya daha fazlasını yeterince üretemeyebilir. Bu hipopitüitarizm olarak bilinir. Bu hormonlar şunlardır:

Adrenokortikotropik hormon (ACTH): Bu hormon, kortizol üretimini ve vücudunuzun adrenalin ve noradrenalin üretmesini sağlayan kimyasal reaksiyonu tetikler.

Antidiüretik hormon (ADH): Bu hormon kan basıncınızı kontrol eder ve vücudunuzdaki sıvıları korur.

Folikül uyarıcı hormon (FSH): Bu hormon, kadınlarda yumurtalık foliküllerinin büyümesini ve erkeklerde sperm üretimini uyarır.

Büyüme hormonu (GH): Bu hormon çocukların büyümesini sağlar ve yetişkinlerde vücut yapısını ve metabolizmayı korur.

Luteinize edici hormon (LH): Bu hormon kadınlarda doğurganlık, ergenlik ve adet görmeden sorumludur. Erkeklerde testosteron üretiminden de sorumludur.

Oksitosin: Bu hormon doğum ve emzirme için önemlidir. İnsan davranışında da büyük bir rol oynayabilir.

Prolaktin (PRL): Bu hormon, doğumdan sonra kadınlarda süt üretimini uyarır ancak başka birçok işlevi vardır.

Tiroid uyarıcı hormon (TSH): Bu hormon, tiroiddeki hormonların üretimini düzenler.

Hipopitüitarizm Belirtileri Nelerdir?

Hipopitüitarizmin semptomları, hipofiz bezinizin hangi hormonları yeterince üretmediğine bağlıdır. Örneğin, bir büyüme hormonu eksikliği (BHE) kalıcı boy kısalığına neden olabilir. Yeterince folikül uyarıcı veya lüteinizan hormon üretmezse, cinsel işlev, adet ve doğurganlık ile ilgili sorunlara neden olabilir. Bu hipogonadizm olarak bilinir. Hipopitüitarizmden kaynaklanabilecek diğer durumlar şunları içerir:

Adrenal yetmezlik: ACTH eksikliğidir. Bir kişi yorgunluk, ruh hali değişiklikleri, adet döngüsü veya sindirim sorunları, iştahsızlık, kilo kaybı ve daha fazlasını yaşayabilir.

Hipotiroidizm (az aktif tiroid): Bu, TSH’de bir eksikliktir. Bir kişi kas zayıflığı, eklem ağrısı, kilo alımı, depresyon, yüksek kolesterol, hafıza sorunları ve daha fazlasını yaşayabilir.

Diabetes insipidus: Bu durum ADH eksikliği ile ilişkilidir. Bir kişi aşırı susuzluk, susuzluk, ateş, büyüme geriliği, aşırı idrara çıkma, sinirlilik ve daha fazlasını yaşayabilir.

Hipopitüitarizm Nedenleri Nelerdir?

Travma, hipofiz bezinizin hormonlarından bir veya daha fazlasını yeterince üretmemesine neden olabilir. Örneğin beyin ameliyatı, beyin enfeksiyonu veya kafa travması hipofiz bezinizi etkileyebilir. Bazı tümörler de bu bezin işlevini etkileyebilir. Bunlar şunları içerir:

  • beyin tümörü
  • hipofiz bezi tümörleri
  • hipotalamus tümörleri

Hipopitüitarizmin diğer bazı olası nedenleri şunlardır:

Sarkoidoz: Bu kronik bir akciğer hastalığıdır.

Hemokromatoz: Bu, vücutta çok fazla demir olmasıyla karakterize kalıtsal bir hastalıktır.

Histiyositoz X: Bu, bağışıklık hücrelerinin organlara saldırdığı nadir bir otoimmün bozukluktur.

Tüberküloz: Bu bulaşıcı bir akciğer hastalığıdır.

Lenfositik hipofizit: Bu, hipofiz bezinin iltihaplanması ile karakterize otoimmün bir hastalıktır.

Sheehan sendromu: Bu, doğum sırasında kan kaybıdır.

Radyasyon: Bu bir kanser tedavisi türüdür.

Travmatik beyin hasarı: Bu, yenidoğanlarda, bebeklerde ve çocuklarda hipopituitarizme neden olabilir.

Hipopitüitarizmin başka nedenleri de olabilir. Ve bazı hipopitüitarizm vakalarında sebep bilinmeyebilir.

Hipopitüitarizm Nasıl Tedavi Edilir?

Bu durum en iyi şekilde bir endokrinolog tarafından yönetilir. Tek bir tedavi yöntemi yoktur çünkü bu durum birkaç hormonu etkileyebilir. Genel olarak tedavinin amacı, tüm hormon düzeylerinizi sağlıklı bir düzeye getirmektir. Spesifik tedavi, etkilenen spesifik hormona bağlı olacaktır. Bu, hipofiz bezinizin düzgün şekilde üretmediği hormonları değiştirmek için ilaç almayı içerebilir. Bu durumda doktorunuzun hormon seviyenizi düzenli olarak kontrol etmesi gerekecektir. Bu, doktorunuzun doğru dozu aldığınızdan emin olmak için aldığınız ilaçları ayarlamasını sağlar. Hipofiz sorunlarınıza bir tümör neden oluyorsa, tümörü çıkarmak için yapılan ameliyat hormon üretiminizi sağlıklı bir düzeye getirebilir.

Hipopitüitarizm Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz sizde hipopitüitarizm olabileceğini düşünürse, hipofiz bezinin ürettiği hormon seviyenizi kontrol etmek için bir kan testi yapacaktır. Ayrıca hipofiz bezinizin diğer bezleri salınması için uyardığı hormonları da kontrol edebilirler. Örneğin, doktorunuz T4 seviyelerinizi kontrol edebilir. Hipofiz beziniz bu hormonu üretmez, ancak tiroid bezinizi T4 salması için uyaran TSH’yi serbest bırakır. Düşük T4 seviyelerine sahip olmak, hipofiz bezinizle ilgili bir sorununuz olabileceğini gösterir. Doktorunuz kan testleri yapmadan önce belirli ilaçları reçete edebilir. Bu ilaçlar vücudunuzun belirli hormonların üretimini uyaracaktır. Bunları testten önce almak, doktorunuzun hipofiz bezi işlevinizi daha iyi anlamasına yardımcı olabilir. Doktorunuz hangi hormon seviyelerinin düşük olduğunu belirledikten sonra, vücudunuzun bu hormonların etkilediği kısımlarını (hedef organları) kontrol etmelidir. Bazen sorun hipofiz bezinizde değil, hedef organlardadır. Doktorunuz beyninizde CT veya MRI taraması gibi görüntüleme testleri yapabilir. Bu testler, doktorunuzun hipofiz bezinizdeki bir tümörün işlevini etkileyip etkilemediğini anlamasına yardımcı olabilir.

Özet

Hipofiziniz, salgıladığı hormonlar aracılığıyla birçok bedensel işlevi kontrol eder. Bu hormonlardan bir veya daha fazlasını yeterince salmadığında, hipopitüitarizm geliştirirsiniz. Buna birçok şey neden olabilir ve semptomlar ve tedavi, etkilenen hormona bağlı olarak değişir. Hipopitüitarizmin göstergesi olabilecek herhangi bir semptom yaşarsanız, doğru nedeni ve doğru tedaviyi belirlemek için doktorunuzu ziyaret etmek ve bazı testler yapmak iyi bir fikirdir.

Kaynak

Healthline, What to Know About Underactive Pituitary Gland (hypopituitarism), 2023

Al-Chalabi et al. Physiology, prolactin. 2022.

Gounden et al. Hypopituitarism. 2022.

Russ et al. Pituitary adenoma. 2022.