Pazar, Ocak 19, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Hipoplazi Nedir?

Hipoplazi, hücre büyümesinin olmaması nedeniyle bir doku veya organın gelişimini etkiler. Hipoplazi içeren durumlar tipik olarak doğumda bir doku veya organda çok az hücreye neden olan bir problemin sonucudur. Bu hücre eksikliği, doku veya organın işleyişinde sorunlara neden olabilir.

Hipoplazi, bir organ veya dokuda hücre eksikliği anlamına gelir. Vücudun neresinde meydana geldiğine bağlı olarak bir dizi farklı semptomlara neden olabilir. Birçok koşul hipoplaziyi içerir. Bu durumlardan birine sahip bir kişi, vücudunun belirli bir bölümünü kullanmakta zorluk yaşayabilir. Örneğin, optik sinir hipoplazisi gözle ilgili sorunlara yol açabilir.

Hipoplazi Nerede Meydana Gelebilir?

Hipoplazi vücudun birçok farklı bölgesinde meydana gelebilir ve hipoplaziyi içeren bir dizi koşul vardır. Bazı örnekler şunları içerir:

Serebellar hipoplazi: Bu, bir dizi konjenital sendromun ve metabolik ve nörodejeneratif koşulların bir parçası olabilir. Motor fonksiyon ve kas gelişimi ile ilgili sorunlara yol açabilen anormal derecede küçük bir beyincik ile sonuçlanır.

Başparmak hipoplazisi: Bazı çocuklar, nesneleri kavramada veya eli kullanmada sorunlara neden olma eğiliminde olan anormal derecede küçük başparmaklar geliştirir.

Emaye hipoplazisi: Bu, diş yüzeyinde çizgilere veya oluklara yol açabilecek yetersiz mineye neden olur.

Optik sinir hipoplazisi: Az gelişmiş bir optik sinir, anormal göz hareketlerine veya görme sorunlarına neden olabilir.

Hipoplazi Belirtileri Nelerdir?

Hipoplazi tipik olarak bir doku veya organın nasıl çalıştığıyla ilgili sorunlara neden olur. Hipoplazinin sonuçları, vücudun hangi bölgesini etkilediğine bağlıdır. Örneğin, mine hipoplazisi aşağıdakileri içeren semptomlara neden olur:

  • dişlerde sarı, kahverengi veya beyaz lekeler
  • dişler boyunca oluklar veya çöküntüler
  • dişlerin sıcağa veya soğuğa aşırı duyarlılığı
  • bakteri birikimi ve diş çürüğü

Bu semptomlar, serebellumu etkileyen serebellar hipoplaziden büyük ölçüde farklıdır. Serebellar hipoplazi, musküler distrofinin bir formu olan Walker-Warburg sendromu da dahil olmak üzere birçok konjenital malformasyon sendromunun bir özelliğidir. Ayrıca Williams sendromu gibi bazı kalıtsal metabolik bozukluklarla ve ataksi telanjiektazi gibi erken çocukluk döneminde başlayan bazı nörodejeneratif bozukluklarla da ilişkilidir.

Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü’ne göre, serebellum motor koordinasyonda önemli bir rol oynadığından, serebellar hipoplaziyi içeren bozuklukların semptomları şunları içerebilir:

  • anormal göz hareketleri
  • baş ağrısı
  • baş dönmesi
  • kas tonusu kaybı
  • göz hareketleri gibi istemsiz hareketler
  • nöbetler
  • işitme bozuklukları
  • zihinsel engelli
  • konuşma, yürüme veya yutma güçlüğü gibi kas kontrolü veya koordinasyon eksikliği

Hipoplazi, Displazi, Aplazi ve Atrofi Arasındaki Fark Nedir?

Hipoplazi, hücre büyümesinin eksikliğini tanımlar, ancak aplazi, bir organ veya dokunun tamamen yokluğudur. Hipoplazili kişilerde çok az hücreli bir doku veya organ olacaktır. Aplazi, hiç doku veya organ olmaması anlamına gelir. Örneğin üreteral aplazi, idrarı böbreklerden mesaneye taşıyan tüp olan üreterin olmamasıdır. Üreteral hipoplazi ise tüp mevcut ancak az gelişmiş olduğunda ortaya çıkar.

Displazi, doku veya organlarda anormal hücre gelişimi anlamına gelir. Örneğin, hücrelerin anormal derecede yüksek oranda büyümesine neden olabilir. Bu anormal büyümeye veya tümörlere yol açabilir. Kas atrofisi gibi atrofi, bir organ veya doku normal bir boyuta ulaştıktan sonra küçüldüğünde ortaya çıkar. Atrofili koşullar tipik olarak hücre kaybını veya hasarını içerir. Örneğin, spinal müsküler atrofi, sinir hücrelerinden uyarı eksikliği nedeniyle kaslar küçüldüğünde ortaya çıkar. Kaslar tipik olarak bir noktada tamamen gelişmiştir, ancak daha sonra atrofi kas hücrelerinin kaybına ve işlev görmesine neden olur.

Hipoplazi Nedenleri Nelerdir?

Hipoplaziyi içeren birçok durum doğuştan gelen bir problemden kaynaklanmaktadır. Doğuştan gelen sorunlar, doğumda veya doğumdan önce ortaya çıkan sorunlardır. Örneğin, serebellar hipoplazi genellikle bir embriyonun sinir sisteminin gelişimi sırasındaki bir problemden kaynaklanır. Genetik, birçok doğumsal sorunda önemli bir rol oynamaktadır. Örneğin, bir bebek, bir ebeveynden hatalı bir gen alabilir. Genetik mutasyonlar da doğumda aniden ortaya çıkabilir.

Çevresel faktörler de doğuştan sorunlara neden olabilir. Örneğin, hamilelik sırasında madde kötüye kullanımı, doğuştan gelen bir sorun riskini artırabilir. Genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu da doğuştan sorunlara yol açabilir. Bazı durumlarda, hala hipoplazinin bilinen bir nedeni yoktur. Örneğin, başparmak hipoplazisi için durum budur.

Hipoplazi Nasıl Tedavi Edilir?

Hipoplazi için tedavi seçenekleri, mevcut olduğu spesifik duruma bağlı olacaktır. Çoğu durumda, bu koşulların tedavisi yoktur. Bu nedenle, tedavi genellikle semptomları azaltmayı ve bu durumdaki kişilere destek sağlamayı amaçlar. Tedavi ayrıca durumun ciddiyetine de bağlı olacaktır. Bazı daha ciddi vakalar için cerrahi başka bir seçenektir.

Örneğin, başparmak hipoplazisi, başparmağın cerrahi rekonstrüksiyonunu içerebilir. Bir cerrah, bölgedeki eklemler ve bağlar üzerinde ameliyat yapabilir veya deri greftleri kullanabilir. Cerrahi, elin işleyişini iyileştirebilir.

Özet

Hipoplaziyi içeren çoğu durum ömür boyu sürer. Semptomlara yardımcı olmak ve insanlara rahatlık ve destek sağlamak için tedaviler mevcuttur. Görünüm, belirli sorunun ciddiyetine ve konumuna bağlı olacaktır.

Hipoplazi, doku veya organlarda işlevlerini etkileyen hücre eksikliğini tanımlar. Hipoplazili durumlar genellikle konjenital problemlerin sonucudur ve tipik olarak ömür boyu sürer. Hipoplazi ile ilişkili sorunların türü ve ciddiyeti büyük ölçüde değişir. Birçok farklı durum hipoplaziyi içerebilir. Her durum farklı tedavi biçimleri gerektirebilir.

Kaynak

Medical News Today, What to know about hypoplasia, 2020

Aplasia. (n.d.).

Cerebellar hypoplasia. (2020).

Cerebellar hypoplasia information page. (2019).

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler