İnsan papilloma virüsü (HPV) tedavisi, yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyondan (STI) kaynaklanan sağlık koşullarının yönetilmesini içerir. 170’den fazla HPV virüsü türü vardır. Bazı düşük riskli tipler genital siğillere neden olabilirken, diğer yüksek riskli tipler rahim ağzı kanseri ve anal kanser de dahil olmak üzere kansere yol açabilir. HPV’yi önleyen bir aşı olmasına rağmen, virüsün kendisinin tedavisi yoktur. Yüksek riskli HPV tiplerine sahip kişiler, kansere yol açabilecek değişiklikleri kontrol etmek için rutin olarak izlenmelidir.
HPV Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
HPV’li bazı kişilerde herhangi bir semptom görülmeyebilir. Bir kişi HPV kapma riski altında olabileceğine inanıyorsa, evde veya bir sağlık kliniğinde test yaptırabilir. HPV genellikle tedaviye ihtiyaç duymaz. Çoğu HPV vakası 2 yıl içinde kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, genital siğil gelişen kişiler için siğillerin dondurulması, yakılması veya aşındırılması gibi tedavi seçenekleri mevcuttur. Ameliyat da mevcuttur.
1- Kriyoterapi
Kriyoterapi, bir doktorun genital siğilleri dondurduğu bir prosedürdür. 2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre kriyoterapi siğillerin giderilmesinde yüksek başarı oranına sahiptir. Prosedür ayrıca virüs konsantrasyonlarını azaltabilir ve kanserin gelişmesine izin veren tetikleyicileri ortadan kaldırabilir. Kriyocerrahi geçirdikten sonra komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bir kişide şunlar gelişebilir:
- enfeksiyon
- kanama
- ülserasyon
- şişme
- kabarma
2- Triklorasetik Asit
Bazı doktorlar trikloroasetik asit kullanılmasını önerebilir. Araştırmalar, 15 gün-4 ay boyunca trikloroasetik asit kullanımının HPV’den kaynaklanan oral lezyonları etkili bir şekilde tedavi ettiğini göstermektedir. Araştırmacılar ayrıca insanların genellikle tedaviyi iyi tolere ettiğini de buldu. Bununla birlikte, trikloroasetik asit oldukça aşındırıcıdır. Bireyler evde bu madde ile HPV tedavisi yapmamalıdır. Bir doktor trikloroasetik asit kullanılmasını önerirse, bunu bir bireye kendisi uygular.
3- Elektrokoter
Bu prosedür için tıp uzmanları siğilleri yakmak için elektrik kullanırlar. Dokuyu yakmak için içinden geçen elektrik akımlarını taşıyan küçük bir sonda kullanırlar. Elektrik akımına karşı korumak için genellikle ameliyattan önce vücuda bir topraklama pedi koyarlar. Güvenli bir prosedürdür. Ancak bir 2021 araştırmasına göre riskler şunları içerir:
- gecikmiş kanama
- yara izi
- hipopigmentasyon
- yanık
- duman inhalasyonu
- zehirli gaz üretimi
4- Ameliyat
Bazı insanlar genital siğilleri gidermek için ameliyat olabilir. Bir neşter, cerrahi tıraş makinesi, makas veya bir küret, bir kaşığa benzeyen bir şekle sahip bir cihaz kullanmayı içerir. Lokal anestezi altında gerçekleşir. Bu, ağrıya, tahrişe veya ciltte yara izine neden olabilir.
5- Lazer Cerrahisi
Doktorlar, bir kişinin bir klinikte, hastanede veya ayakta tedavi merkezinde yapılan bir lazer cerrahisi prosedürüne sahip olmasını önerebilir. Genital siğilleri yok etmek için lazer kullanırlar ve siğil sayısına ve tedavi ettikleri bölgenin büyüklüğüne bağlı olarak lokal veya genel anestezi kullanabilirler. Lazer cerrahisi bazı risklere neden olabilir, örneğin:
- vajina veya penis akıntısı
- yara izi
- şişme
- kaşıntı
- yara
6- Döngü Elektrocerrahi Eksizyon Prosedürü
Döngü elektrocerrahi eksizyon prosedürü (LEEP), rahim ağzındaki HPV’yi tedavi etmek için bir seçenek olabilir. İstenmeyen dokuyu çıkarmak için cerrahların serviks boyunca geçtiği bir elektrik akımı taşıyan bir halka kullanmayı içerir. American College of Obstetricians and Gynecologists, LEEP geçirdikten sonraki 3 hafta içinde ağır kanamanın yaygın olduğunu belirtmektedir. Prosedür ayrıca, erken doğum gibi gelecekteki gebelik problemlerine sahip olma riskini de artırabilir.
HPV İçin Önerilen Doğal Çözümler Nelerdir?
1- Aktif Heksoz İlişkili Bileşik (AHCC)
Ön testler ve klinik deneyler, daha çok aktif heksoz ilişkili bileşik (AHCC) olarak bilinen bir şitaki mantarı özünün HPV’yi iyileştirebileceğini göstermektedir. Ancak HPV’yi tedavi etmek için kullanılan bunun gibi doğal tedavilerin hala daha fazla araştırmaya ihtiyacı vardır. 2014 yılında yapılan bir pilot çalışma, AHCC ekstraktının HPV’yi vücuttan temizleme üzerindeki etkilerini araştırdı. AHCC, bağışıklığı güçlendirmek için genellikle diğer besin bileşenleriyle birlikte kullanılan shiitake mantarının bir kısmından elde edilen doğal bir besin takviyesidir.
AHCC kullanan deneme karışık sonuçlar verdi. İncelenen 10 kadından 3’ü virüsü temizlerken, 2’sinin virüs seviyelerinde düşüş yaşandı. Kalan 5 kadın enfeksiyonu temizleyemedi. Çalışma, 2015’te klinik deneylerin 2. aşamasına ilerledi ve 2019’da sona erdi. 2. Aşama da karışık sonuçlar verdi. İncelenen 6 kişiden 4’ü, AHCC’den 3-6 ay sonra HR-HPV klirensini doğruladı. Benzer şekilde, 9 hastadan 4’ünde AHCC’den 7 ay sonra doğrulanmış HR-HPV klirensi vardı. Doğrulayıcı bir faz 2 çalışması devam etmektedir.
2- Folat (B9 Vitamini)
Folat, genellikle servikal sağlıkla ilişkilendirilen bir vitamindir. Öncelikle DNA’nın yapılmasına ve onarılmasına ve kırmızı kan hücrelerinin (RBC’ler) üretilmesine yardımcı olur. Genellikle koyu yeşil yapraklı sebzelerde en yaygın olarak bulunan yemeğinizden yeterince folat alırsınız. 2021’de yapılan bir araştırmaya göre, folat ve B12 vitamininin bir HPV suşuna (HPV 16) ve ilişkili bir servikal prekanser formuna (CIN olarak da bilinen servikal intraepitelyal neoplazi) yakalanma riskini azaltmada kritik bir rol oynadığı bulunmuştur.
3- C Vitamini
C vitamininin vücutta birçok önemli görevi vardır, ancak muhtemelen en çok bağışıklık sistemine yardımcı olmasıyla bilinir. Herhangi bir vitaminin HPV ve ilişkili rahim ağzı kanseri riskini etkili bir şekilde azaltıp azaltamayacağını bulmayı amaçlayan 2020 tarihli bir çalışma, C vitamininin mevcut bir HPV enfeksiyonunu azaltabileceği sonucuna varmıştır. CIN ve rahim ağzı kanseri gelişimini de engelleyebilir. Genel olarak, HPV için doğal tedavilerin hala daha fazla araştırmaya ihtiyacı var. Ancak HPV’yi tedavi etmenin ve önlemenin başka yolları da vardır.
HPV Yönetimi Nasıl Olmalıdır?
Daha Güvenli Seks Uygulaması: HPV’niz varsa, prezervatifler, diş barajları ve diğer daha güvenli seks türleri, yalnızca HPV’nin başkalarına yayılmasını önlemekle kalmaz, aynı zamanda sizi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara (CYBE) yakalanmaktan da korur. HPV’li kişilerde, bazı CYBE’ler hücrelerde kansere yol açan değişiklikleri kolaylaştırabilir. Buna, çalışmaların HPV’nin rahim ağzında büyümesine ve hayatta kalmasına yardımcı olabileceğini öne sürdüğü cinsel yolla bulaşan bir bakteriyel enfeksiyon olan klamidya dahildir. Benzer şekilde, HIV’in kendi başına rahim ağzı kanseri riskini altı kat ve anal kanseri 16 kat arttırdığı bilinmektedir. HPV söz konusu olduğunda, risk artar. HPV’nin ciltten cilde temas yoluyla yayıldığını ve prezervatiflerin kapatmadığı alanları enfekte edebileceğini unutmayın. Bu nedenle prezervatifler sizi HPV’ye yakalanmaktan tam olarak korumayabilir, ancak kesinlikle önlemeye yardımcı olurlar.
Sigarayı Bırakmak: Sigara içmek, sigara içmemeye kıyasla rahim ağzı kanseri riskini iki katına çıkarır. Çalışmalar, uzun süredir sigara içen yüksek riskli HPV’li kadınların sigara içmeyen yüksek riskli HPV’li kadınlara göre rahim ağzı kanseri geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu ileri sürmüştür. Riskler sadece rahim ağzı kanserinin çok ötesine uzanır. Sigara içmenin HPV ile ilişkili baş ve boyun kanseri riskini de artırabileceğine dair güçlü kanıtlar vardır.
Aşılama: Bilim adamları uzun zamandır yüksek riskli HPV’nin kansere neden olmasını engelleyebilecek terapötik bir aşı geliştirmeye çalışıyorlar. Araştırmalardaki ilerlemelere rağmen, şu anda ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanan terapötik HPV aşıları bulunmamaktadır. Size HPV teşhisi konduysa ancak hiçbir semptomunuz yoksa, en yaygın yüksek riskli HPV tiplerine karşı korunmak için aşı olmanız önerilebilir. Bunu yapmak, bir HPV tipine sahip olup başka bir türe sahip değilseniz (HPV ile ilişkili kanserlerin çoğundan sorumlu olan HPV16 ve HPV18 gibi) ek koruma sağlar.
İlaç Kullanma: Genital siğiller ve anal siğiller insan papilloma virüsünden kaynaklanır. Genital siğillere neden olabilecek yaklaşık 40 farklı düşük riskli HPV türü vardır ve bunların büyük çoğunluğuna HPV6 ve HPV11 neden olur. Genital siğillere neden olan HPV tipleri nadiren kansere neden olur. Buna rağmen kaşıntılı, ağrılı veya çirkin olabilirler. Genital siğillerin çoğu 18 ila 24 ay içinde tedavi olmaksızın kendiliğinden düzelir. Eğer yapmazlarsa, sağlık uzmanınız onları temizlemeye yardımcı olması için evde uyguladığınız ilaçları reçete edebilir. Genital veya anal siğiller için yaygın olarak reçete edilen üç ilaç vardır:
İmiquimod: Bu topikal krem, yerel bağışıklık tepkisini artırarak genital siğillerle savaşır. 16 haftaya kadar her gece bir kez uygulanır. Yaygın yan etkiler cilt kızarıklığını içerir. Bazı insanlar ayrıca yorgunluk, vücut ağrıları, su toplaması veya kızarıklık yaşayabilir.9
Podofilox: Bu topikal jel, siğil dokularını yok eden bitki bazlı bir reçine içerir. Günde iki ila üç kez, dört döngüye kadar (üç gün açık, dört gün kapalı) döngüler halinde uygulanır. Yaygın yan etkiler hafif cilt tahrişini içerir. Bazen yaralar da oluşabilir.
Sinecatechins: Bu topikal krem, dış genital siğiller ve anüs çevresindeki siğiller için kullanılır. 16 haftaya kadar günde üç kez uygulanır. Yaygın yan etkiler arasında cilt kızarıklığı, kaşıntı veya hafif yanma yer alır.
HPV Aşısı Nedir?
HPV aşıları, belirli HPV türlerinden kaynaklanan enfeksiyonları ve bunlarla ilişkili kanserleri önlemeye yardımcı olabilir. Diğer aşılamalara benzer şekilde, bir kişinin vücudunu, gelecekteki karşılaşmalarda enfeksiyonla savaşmaya hazırlayan antikorlar üretmesi için uyarırlar. HPV aşıları, HPV’nin yüzeyindeki parçacıklara çok benzeyen virüs benzeri parçacıklar içerir. Bunlar, bir kişinin etkili koruma sağlayan HPV’ye karşı yüksek düzeyde antikor üretmesini sağlayan güçlü bir bağışıklık tepkisine izin vermez. Şu anda ABD’de lisanslı üç HPV aşısı vardır: Gardasil, Cervarix ve Gardasil-9. Ancak Gardasil-9, çoğu HPV türünü hedef aldığı için şu anda ABD’de dağıtılabilen tek aşıdır.
Gardasil: Gardasil, araştırmacıların insan papilloma virüsü dörtlü aşısı olarak da adlandırabilecekleri bir HPV aşısıdır. Artık ABD’de kullanılmamaktadır, ancak diğer ülkelerde HPV koruması için hala mevcuttur. Vücudu HPV tip 6, 11, 16 ve 18’den korur. Hamile olan veya hamile kalmayı planlayan kişiler, HPV aşısı yaptırmanın kendileri için güvenli olup olmadığını bir doktora sormalıdır. FDA, Gardasil aşılamasının ardından ortaya çıkabilecek bazı yan etkilerden bahsetmektedir:
- bayılma
- baş ağrısı
- kan pıhtılarının oluşumu
Bazı kişilerde kas güçsüzlüğüne neden olan nörolojik bir bozukluk olan Guillain-Barré sendromu da gelişebilir.
Gardasil 9: Gardasil 9, HPV tip 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58’den kaynaklanabilecek rahim ağzı, anal ve boyun kanserini önlemeye yardımcı olmak için 9-45 yaş arası kadınlarda mevcuttur. HPV tip 6 ve 11’den ortaya çıkabilecek genital siğillerin oluşumunu önlemede de faydalı olabilir. Gardasil 9 aşısı olduktan sonra ortaya çıkan en yaygın yan etkiler ağrı, şişlik, kızarıklık ve baş ağrılarıdır. NCI’ye göre Gardasil, bireyleri HPV enfeksiyonlarına karşı korumada oldukça etkilidir.
Cervarix: FDA, 9-25 yaş arası kadınlar için Cervarix’i önerir. Servikal intraepitelyal neoplazi (CIN) derece 1, rahim ağzı kanseri ve servikal intraepitelyal neoplazi (CIN) derece 2’ye karşı koruma sağlar. Bir kişi aşılamadan sonra şişmiş bezler geliştirebilir. 2020’de yapılan bir araştırma, Cervarix aşısı olan kadınların HPV tipleri 31, 33 ve 45 gibi yeni enfeksiyonlara karşı daha fazla korumaya sahip olduğunu bulmuştur.
Yukarıda bahsedilen üç HPV aşısının Türkiye’de satışı bulunmaktadır. Önemli yan etki koşullarından dolayı Gardasil 9 ek izlemeye tabidir. Aşıların fiyat ve geri ödeme bilgileri aşağıdaki gibidir:
Aşı Markası | Fiyatı | Geri Ödeme Durumu |
Gardasil |
1.215,57 TL | Ek-4/A’ya göre bedeli ödenmez. |
Gardasil 9 |
1.628,66 TL | Ek-4/A’ya göre bedeli ödenmez. |
Cervarix |
1.259,71 TL | Ek-4/A’ya göre bedeli ödenmez. |
Emniyet: Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), üç aşının da Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay almadan önce sıkı güvenlik testlerinden geçtiğini belirtiyor. Hem CDC hem de FDA tarafından 15 yıldan uzun süredir yapılan güvenlik izleme ve araştırmaları, aşıların güvenli olduğunu göstermektedir. Bu aşılar için 2018 ve 2019’da yayınlanan güvenlik incelemelerinin her ikisi de bu aşıların güvenlik profilini vurgulamaktadır. Yan etkileri diğer aşılarda görülenlere benzer. 2019 çalışmasında araştırmacılar, Gardasil 9 alan kişiler tarafından Aşı Olumsuz Olay Bildirim Sistemine yapılan 7.000’den fazla bildirimi inceledi. Bu raporların %97’sinin ciddi olmadığını buldular.
Verimlilik: CDC, HPV aşılarının etkili olduğunu, uzun süreli koruma sağladığını ve HPV’ye bağlı kanserlerin %90’ından fazlasını önleme potansiyeline sahip olduğunu belirtmektedir. 2006 yılında HPV aşılarının kullanıma sunulmasından bu yana, HPV enfeksiyonlarında önemli bir azalma olmuştur. 2020, 2021 ve 2021’de yayınlanan büyük ölçekli araştırmalar, HPV enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olmanın yanı sıra, HPV aşılarının bir kişinin serviks, vulva ve vajina kanserlerine yakalanma riskini önemli ölçüde azalttığını da buldu. Cervarix ve Gardasil, Gardasil-9’a kıyasla iki yüksek riskli HPV tipinden (HPV16 ve HPV18) kaynaklanan enfeksiyonu önlemeye yardımcı olurken, kanıtlar bu iki HPV tipinin HPV’nin neden olduğu kanserlerin çoğundan sorumlu olması nedeniyle etkinliklerinin karşılaştırılabilir olduğunu göstermektedir.
Kimler Aşı Olmalı veya Olmamalıdır?
CDC’nin Bağışıklama Uygulamaları Danışma Komitesi, aşıyı 11-12 yaşındaki herkesten 26 yaşına kadar önermektedir. Ancak 9 yaşındaki çocuklara aşı yapılabilir. İlk dozu aldıktan sonra, çocuklar genellikle ikinci dozu kabaca 6-12 ay sonra alırlar. Aşı serisine 15 yaşında veya daha sonra başlayan çocuklar, 6 ay boyunca alacakları üç doza ihtiyaç duyabilirler. CDC, aşının bu yaş grubundaki bir kişiye yapılması daha az fayda sağladığından, HPV aşısının 26 yaşından büyük kişiler için önerilmeyebileceğini belirtmektedir. Ancak aşı olmamış 27-45 yaş arası kişiler, seçeneklerini ve aşının kendilerine fayda sağlayıp sağlamayacağını tartışmak için doktorlarıyla konuşabilir. Bazı kişiler aşıyı almamalıdır:
- HPV aşısının eski bir dozuna veya aşının herhangi bir bileşenine karşı şiddetli alerjik reaksiyonu olan kişiler
- maya alerjisi olanlar
- hamile olan insanlar
Bir aşının fetüse zarar vermesi muhtemel olmasa da, CDC aşıların gebelik sonrasına ertelenmesini önerir. Emziren kişiler aşı olabilir. Mayalara alerjisi olanlar veya ciddi alerjik reaksiyonları olanlar öncelikle doktorlarına danışmalıdır. Bir kişi hastaysa veya ciddi bir durumu varsa, herhangi bir aşı almadan önce doktorlarıyla konuşmayı düşünmelidir.
HPV Aşısı Ne Zaman Olunmalıdır?
Sağlık yetkilileri, insanların genç yaşta aşı olmalarını tavsiye ediyor. Bunun nedeni, onları bir kişinin ilk cinsel temasından önce almanın, HPV ile ilişkili kanserlere karşı ömür boyu koruma sunabilmesidir. Çocuklar 9 yaşına kadar alabilirler, ancak insanlar genellikle 11-12 yaşlarında aşı olurlar. 15 yaşından küçük çocukların yalnızca en az 6 ay arayla iki doz alması gerekir. 15 yaşından büyük bireylerin ve bağışıklığı baskılanmış kişilerin üç doz aşı olması gerekir. İkinci dozlarını ilk dozdan 1-2 ay sonra, üçüncü dozlarını ise bir önceki dozdan 6 ay sonra almalıdırlar.
Yan Etkileri Nelerdir?
Diğer aşılar gibi HPV’nin de yan etkileri olabilir. Ancak birçok insan herhangi bir yan etki görmüyor veya çok hafif olanları bildiriyor. Bunlar şunları içerebilir:
- aşı yapılan kolda ağrı, kızarıklık veya şişlik
- ateş
- yorgunluk
- baş ağrısı
- kas ve eklem ağrısı
- mide bulantısı
- baş dönmesi veya bayılma
Bazen insanlar sarsıntılı hareketler yaşayabilir veya aldıktan sonra bayılabilir. Bazen insanlar iğneyi aldıktan sonra sarsıntılı hareketler yaşayabilir veya bayılabilir. Bu nedenle, kişilerin bayılmalarını veya düşmelerini önlemek için aşı olduktan sonra yaklaşık 15 dakika oturmaları veya uzanmaları önerilir. Nadiren, şiddetli alerjisi olan kişilerde aşı olduktan sonra ciddi alerjik reaksiyonlar (anafilaksi) olabilir. İnsanlar, aşıyı almadan önce herhangi bir ciddi alerjiyi sağlık uzmanına söylemelidir.
HPV ve Kanser
Günümüzde serviks, anüs, vulva, penis, ağız, bademcikler veya gırtlak kanserlerinin %60 ila %90’ına HPV neden olmaktadır. Neredeyse tüm rahim ağzı kanserleri HPV ile ilişkilidir. Size HPV16 ve HPV18 gibi yüksek riskli bir tip teşhisi konduysa, bu kanser olacağınız anlamına gelmez. Aslında, birçok enfeksiyon tedavi olmaksızın kendi kendine düzelir. Ancak HPV enfeksiyonu devam ederse, kansere yakalanma olasılığınızı azaltmak için daha güvenli seks yapmak ve sigarayı bırakmak sizin yararınıza olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, 2020’de 342.000 kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle ölmüştür. Bu ölümlerin %90’ı düşük veya orta gelirli ülkelerde meydana gelmiştir. HPV – ve özellikle serotipleri 16 ve 18 – yüksek dereceli rahim ağzı kanserlerinin %50’sinden sorumludur. Şu anda kadınlar ve kızlar HPV’ye karşı aşılanabilir, ancak ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre bu, iki veya üç dozluk bir rejim gerektirir. Birden fazla doza duyulan ihtiyaç, kadınların ve kızların aşılanma hızını yavaşlatıyor. Bu, özellikle hızlı ve yaygın aşılamayı sağlamak için daha az altyapı ve daha az para bulunan düşük veya orta gelirli ülkelerde geçerlidir. Araştırmacılar, daha fazla insanın aşılanmasının, nüfus düzeyinde HPV’nin yayılmasını azalttığını bulmuşlardır.
HPV Aşısı Çocuklar İçin Güvenli Midir?
Birçok ebeveyn HPV aşısının neden küçük çocuklara önerildiğini merak ediyor. Bu aşı, HPV için bir tedavi değil, çocuğunuzu ciddi hastalıklardan korumaya yardımcı olmak için alabileceğiniz bir önleyici tedbirdir. Cinsel veya mahrem aktivite başlamadan önce uygulandığında en etkilidir. HPV aşısı, çocuğunuzu çeşitli kanserlerin yanı sıra genital siğillere karşı koruyabilir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, HPV şunlara neden olur:
- tüm anal ve rahim ağzı kanserlerinin %90’ından fazlası
- vajinal ve vulvar kanserlerin yaklaşık %70’i
- penis kanserlerinin %60’ı
HPV maruziyeti ile ilişkili kanserler şunlardır:
- Rahim ağzı kanseri
- Penis kanseri
- Anal kanser
- Vajinal kanser
- Vulva kanseri
- Boğaz (orofaringeal skuamöz hücreli) kanseri
HPV aşısı, HPV’ye maruz kalmadan önce verilirse en iyi şekilde çalışır. HPV, HPV’li bir kişiyle vajinal, anal veya oral seks yoluyla yayılır. HKM, çocukların cinsel olarak aktif hale gelmeden önce 11 ila 12 yaşlarında HPV aşısı olmasını önerir. Bazı çocuklar erken aşılamadan fayda görebilir. Çocuğunuzun daha sonra aşılanmasının zor olabileceğini düşünüyorsanız veya erken yaşta yakınlık deneyimliyor olabileceklerini düşünüyorsanız, 9 yaşından itibaren aşılanabilirler.
11 veya 12 yaşında aşı olmayan ergenler, gençler ve genç yetişkinler hala aşı olabilirler. HPV’ye maruz kalma zaten gerçekleşmişse, aşı o kadar etkili olmayabilir. Ancak yine de 26 yaşına kadar talep eden genç yetişkinlere verilmektedir. Bazı durumlarda, yaşlı insanlar da aşı olmayı tercih edebilir. Güvenli olduğu için HPV aşısı yaptırmanın bir dezavantajı yoktur. Bir çocuk doktoru, sağlıklı çocuk randevusu gibi düzenli bir ziyaret sırasında çocuğunuza HPV aşısı verebilir. Bu, ikinci atışlarını zamanında yaptıklarından emin olmalarına yardımcı olabilir. Çocuğunuzun düzenli bir çocuk doktoru yoksa, birçok klinikte, sağlık merkezinde ve eczanede aşılarını yaptırabilirsiniz. Çocuğunuzun bazı bölgelerde yedinci sınıftan önce HPV aşısı olması gerekebilir.
Özet
İnsan papilloma virüsünün (HPV) tedavisi yoktur. Tedavi bunun yerine HPV’nin neden olabileceği koşulları yönetmeye odaklanır. Buna genital ve HPV siğilleri dahildir. Bu koşullar topikal reçeteli ilaçlarla tedavi edilebilir veya kriyoterapi, lazer tedavisi, elektrokoter ve cerrahi gibi prosedürlerle giderilebilir. HPV ile ilişkili displaziyi (hücrelerde kansere yol açabilecek değişiklikler) tedavi etmek için kullanılan prosedürler de vardır. Bunlar LEEP, soğuk bıçakla konizasyon ve kriyocerrahi olarak bilinen prosedürleri içerir.
HPV ile ilişkili kanser riski, sigarayı bırakarak ve büyümelerini teşvik edebilecek cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan kaçınarak da azaltılabilir. Bir HPV teşhisi üzücü olabilse de, herhangi bir sorunu ciddileşmeden ve hatta yaşamı tehdit etmeden önce yakalamanıza yardımcı olur. Beklenmedik bir şekilde kanser teşhisi konması durumunda, erken tedavi neredeyse her zaman daha iyi sonuçlara yol açar.
Kaynak
Verywell Health, How Human Papillomavirus (HPV) Is Treated, 2022
Medical News Today, HPV treatment: What to know and where to buy, 2022
Medical News Today, What to know about the HPV shot, 2021
Healthline, What Are My Treatment Options for HPV?, 2022