Çarşamba, Aralık 4, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

İç Kanama İçin Acil Bakım Nasıl Olmalıdır?

İç kanama, kan damarlarından kanamanız ve kanın açık bir yaradan dışarı çıkmak yerine vücudun içinde toplanmasıdır. İç kanamanın belirtileri vakadan vakaya değişebilir. İç kanama aşırı ağrı, şok ve bayılma ile ani ve hızlı olabilir. Veya toplam kan kaybı aşırı olana kadar birkaç semptomla yavaş ve “sessiz” olabilir. Bununla birlikte, semptomlar her zaman kanama miktarını ve şiddetini yansıtmaz.

İç Kanama Nedenleri Nelerdir?

İç kanamanın nedenleri, belirti ve semptomları kadar çeşitlidir. Bazıları vücuda alınan bir darbe gibi bir dış kuvvetten kaynaklanırken, bazıları bir hastalık veya yapısal zayıflık nedeniyle vücutta meydana gelir.

Travma

Travma, iç kanamanın en yaygın nedenlerinden biridir. Çeşitli yaralanma türlerini içerebilir:

Penetran travma: Bu, bıçak, kırık cam, şarapnel veya mermi gibi bir cismin vücuda girmesidir.

Künt travma: Bu, ilk başta belirgin semptomlara neden olmayabilen darbe ve yumruklardan, genellikle belirgin semptomlara neden olan yüksek hızlı darbelere kadar değişebilir.

Yavaşlama yaralanmaları: Bu genellikle araba kazalarında meydana gelir. Hızla giden bir araç aniden durduğunda damarların ve organların yırtılmasına veya birbirinden ayrılmasına neden olabilir.

Kırıklar: Bazı kırıklar diğerlerinden daha fazla kanar. Kol, bacak ve pelvisin uzun kemiklerinin kırıkları büyük kan kaybına neden olabilir. Kemik parçaları da kan damarlarını yırtabilir.

Anevrizma

Bir anevrizma, kan damarı duvarındaki zayıflığın neden olduğu bir kan damarında bir çıkıntıdır. Bu, damarın yırtılmasına neden olabilir. Bazen bir anevrizmanın yırtılması yoğun aktivite ile olur. Diğer zamanlarda, dinlenme veya uyku sırasında belirgin bir sebep olmadan ortaya çıkabilir. Anevrizmalar, beyinde veya aortada, göğüste veya karında daha yaygın olmakla birlikte, herhangi bir kan damarında meydana gelebilir.

Kanama Bozuklukları

Hemofili gibi kanama bozuklukları, kişiyi iç kanama da dahil olmak üzere yüksek kanama riskine sokabilir. Bu, trombosit adı verilen kan hücrelerinin veya pıhtılaşma faktörleri adı verilen proteinlerin eksikliğinden dolayı kanın olması gerektiği gibi pıhtılaşmamasından kaynaklanır. Bazı ilaçların aşırı kullanımı aynı etkiye sahip olabilir. Bu, warfarin gibi kan sulandırıcıları ve klopidogrel gibi anti-trombosit ilaçları içerir. Aspirin ve ibuprofen gibi nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) bile, özellikle peptik ülseriniz veya mide kanamasına neden olan başka bir durumunuz varsa, aşırı kullanılırsa iç kanamaya neden olabilir.

Kanamalı Ateşler

İç kanamanın daha az yaygın bir nedeni viral hemorajik ateştir. Bazı virüsler vücuttaki kan damarlarında küçük kan pıhtılarının oluşmasına neden olabilir. Bunu yaparak, kanamayı durdurmak için daha az trombosit bulunur. Yaygın semptomlar arasında kusma, ishal, kas ağrısı, ciltte küçük kırmızı veya mor lekeler, kanama ve kan basıncında düşüş yer alır. Çoğu Afrika ile sınırlı olan iç kanamaya neden olabilecek birçok viral hastalık vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Chikungunya ateşi
  • Dang humması
  • Ebola virüsü
  • Hantavirüs
  • Lassa ateşi
  • Rift Vadisi Ateşi
  • Sarıhumma

İç Kanama Belirtileri Nelerdir?

İç kanamanın belirtileri her zaman kanamanın ciddiyetine karşılık gelmez. Örneğin, bir karın veya böbrek yaralanmasının ardından semptomlar ortaya çıkmadan önce büyük miktarda kan kaybedilebilir. Buna karşın, beynin bazı bölümlerindeki küçük miktarlardaki kanamalar bile ciddi semptomlara ve hatta ölüme neden olabilir. Travma vakalarında, başlangıçta belirti veya semptomların olmaması, kişinin temiz olduğu anlamına gelmez. Ancak daha sonra semptomlar gelişebilir ve şiddetlenebilir. İç kanama belirtileri şunları içerir:

Baş dönmesi: Hızlı veya büyük kan kaybı ile baş dönmesi ve baş dönmesi yaygındır. Kan kaybının kademeli olduğu durumlarda, baş dönmesi sadece kişi ayağa kalkmaya çalıştığında ve kan basıncı düştüğünde ortaya çıkabilir.

Ağrı: Kan dokuları tahriş ettiğinden ağrı, iç kanamanın yaygın bir belirtisidir. Göğüs gibi vücudun bazı bölgelerinde ağrı, kanama alanıyla sınırlı olabilir. Karın gibi diğerlerinde ağrı vücudun diğer bölgelerinde hissedilebilir (yansıyan ağrı olarak bilinir). Örneğin, diyaframa yakın kanama genellikle omuzda hissedilir.

Koruma: İnsanların iç kanama meydana geldiğinde koruma göstermesi yaygın bir durumdur. Koruma, bir kişinin vücudun hassas veya yaralı bir kısmına dokunmasını engellemek için bilinçsiz bir girişimdir.

Nefes darlığı: Nefes darlığı vücudun herhangi bir yerindeki iç kanamanın belirtisi olabilir. Kan kaybı ile dokulara oksijen taşımak için daha az kırmızı kan hücresi vardır. Oksijen eksikliği solunum güçlüğüne neden olur.

El ve ayaklarda karıncalanma: Kan kaybıyla birlikte vücut, kanı önemli organlara yeniden yönlendirmek için genellikle uzuvlardaki kan damarlarını sıkıştırır. Uzuvlara oksijen kaybı, ellerde veya ayaklarda karıncalanmaya neden olabilir. Vücut oksijen seviyelerini yükseltmeye çalışırken iç kanama da hiperventilasyona neden olabilir.

Vizyondaki değişiklikler: Görme değişiklikleri iç kanama ile sık görülür. Kan kaybı hızlı veya şiddetli olduğunda “karartmadan” önce ortaya çıkabilirler. Diğer değişiklikler, bulanık görme ve çift görmenin yaygın olduğu bir beyin kanamasına bağlı olabilir.

Mide bulantısı ya da kusma: Mide bulantısı ve kusma, kan kaybına bağlı olarak veya ağrıya tepki olarak ortaya çıkabilir. Bu semptomlar, kanama sindirim sisteminde veya beyinde olduğunda yaygındır.

Aşırı terleme: Kan kaybı ani veya şiddetli olduğunda belirgin bir sebep olmaksızın aşırı terleme meydana gelebilir. Kan kaybı, vücut ısısında hızlı bir değişikliğe neden olabilir ve bu da ani, aşırı terlemeye neden olabilir. İnsanlar bunu genellikle “soğuk ter dökmek” olarak tanımlar.

Morarma: Morarma bazen bir kanamanın nerede meydana geldiğini gösterebilir. Cullen belirtisi olarak anılan göbek çevresinde morarma, karında kanama olduğunu gösterir. Gri Turner’ın belirtisi olarak bilinen yan tarafta morarma, karında veya retroperitoneal boşlukta kanama olduğunda ortaya çıkabilir. Kırıklarla birlikte geniş morarma meydana gelebilir.

Mental durumda değişiklik: Zihinsel durumdaki bir değişiklik, kafa karışıklığı ve oryantasyon bozukluğu da dahil olmak üzere, çok fazla kan kaybedildiğinin bir işaretidir. Bu, toplam bilinç kaybını içerebilir. Zihinsel durumdaki bir değişiklik, tıbbi bir acil durumun işaretidir.

Vücudun belirli bölgelerindeki iç kanamalar belirgin semptomlara yol açabilir. Bunlar şunları içerir:

Beyin: Beyin kanamaları sıklıkla şiddetli baş ağrılarına, mide bulantısına ve kusmaya neden olur. Vücudun bir tarafında zayıflık veya görmede değişiklikler de yaygındır. Kanama ilerledikçe kafa karışıklığı ve oryantasyon bozukluğu meydana gelebilir, ardından bilinç kaybı veya nöbetler gelebilir.

Göğüs: Göğüs içine kanama nefes darlığına, nefes kesici bir öksürüğe ve hemoptiziye neden olabilir. Sadece bir çay kaşığı kanı bile öksürmek tıbbi bir acil durumdur. 1/4 fincan veya daha fazla kanı öksürmek, yüksek ölüm riskiyle bağlantılıdır. Kalbin etrafındaki kanama kalbin hareketini kısıtlayabilir. Bu, hayatı tehdit eden kalp tamponadına yol açabilir. Bir akciğer delindiğinde ve çöktüğünde, genellikle göğüs ve boyun çevresinde morarma görülür. Hava derinin katmanlarına girdiğinde, boyun ve üst göbek derisi de baloncuklu sargı gibi kırış kırış olabilir. Göğüste kan ile, insanlar farklı pozisyonlara hareket ettiğinde ağrı artabilir.

Karın: Karın içine kanama yaygın ağrı ile birlikte şişmeye neden olabilir. Bir doktor mideye bir stetoskop yerleştirdiğinde bağırsak sesleri olmayabilir. Göbek veya yan taraftaki morarma, iç kanamayı güçlü bir şekilde düşündürür. Yemek borusuna veya mideye kanama kanlı kusmaya neden olurken, alt sindirim sisteminde kanama rektal kanamaya veya kanlı dışkıya neden olabilir. Böbreklerde veya mesanede kanama idrarda kana neden olabilir.

Kemikler, eklemler ve kaslar: Kırıklara veya eklem veya kas yaralanmalarına bağlı kanamalar genellikle bazen şiddetli olmak üzere morarmaya neden olur. Öte yandan, kanama kompartman sendromuna neden olduğunda cilt solgunlaşabilir ve gerginleşebilir. Bu, kas dokularındaki aşırı basıncın neden olduğu ağrılı bir durumdur. Eklemleri hareket ettirmek veya yürümek zor olabilir.

İç Kanama Komplikasyonları Nelerdir?

Kan kaybı ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu, kan kaybı olarak bilinen büyük kan kaybının neden olduğu ölümü içerebilir. Bu genellikle vücudun kanının yarısı ila üçte ikisi kaybolduğunda ortaya çıkar. Ancak ölüme veya kalıcı yaralanmaya yol açabilecek başka komplikasyonlar da vardır:

Şok: Şok, vücudunuzdaki dokular yeterince kan ve oksijen alamadığında ortaya çıkan tıbbi bir acil durumdur. Kanamanın neden olduğu gibi düşük kan hacminden kaynaklandığında, buna hipovolemik şok denir. Çoğu zaman, şok belirtileri, bir kişi kan hacminin %10 ila %15’ini kaybettiğinde ortaya çıkar.

Organ Yetmezliği veya Hasarı: Bazı organlar kan kaybına ve şoka karşı diğerlerinden daha hassastır. Örneğin kalp ve böbreklerde kan akışının olmaması dokuların hızla ölmesine neden olur ve buna nekroz denir. Bu, bu organların işlevini genellikle kalıcı olarak azaltabilir ve organ yetmezliğine yol açabilir. Aynı durum doku ölümünün felce, görme kaybına, kişilik değişikliklerine, hafıza kaybına ve yutkunma sorunlarına yol açabileceği beyin kanamalarında da görülebilir.

Özel Popülasyonlar: Kanama, özellikle çocuklar ve hamile insanlar olmak üzere farklı insan gruplarında özel endişelere yol açabilir.

Çocuklar: Yetişkinlerin aksine, çocuklar sahip oldukları semptomları tarif edemeyebilirler. Ağrıdan şikayet etmek yerine huysuzlaşabilir, sürekli ağlayabilir veya teselli edilmesi zorlaşabilir. Ayrıca iştahları zayıf olabilir veya yemek yemeyi reddedebilirler. Mental durumdaki değişiklikler de ortak ipuçlarıdır. Örneğin, normalde oyun oynamayı seven bir çocuk uyuşuk hale gelebilir. Görmedeki değişiklikler, çocuğun duvarlara çarpmasına veya ulaşmak istediği nesneleri ıskalamasına neden olabilir.

Gebelik: Gebeliğin erken dönemlerinde kanama, düşük veya ektopik gebelik adı verilen daha ölümcül bir durumun işareti olabilir. Daha sonra plasenta previa, plasenta dekolmanları veya uterus rüptürü iç kanamaya neden olabilir. Bunun gibi komplikasyonlar genellikle vajinal kanamaya neden olur, ancak bu her zaman böyle değildir. Bebeğin anne karnındaki pozisyonu kanın kaçmasını engelleyebilir. Bu, geç tanı ve ölüm riskini artırabilir.

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

İç kanama yaşamı tehdit edici olabilir ve ölümü veya geri dönüşü olmayan organ hasarını önlemek için acil müdahale gerektirir. Siz veya tanıdığınız biri aşağıdakiler de dahil olmak üzere iç kanama belirtileri gösteriyorsa acil servisi aramanız önemlidir:

  • şiddetli karın veya göğüs ağrısı
  • nefes darlığı veya nefes almada zorluk
  • baş dönmesi veya bayılma
  • kan tükürme
  • vizyondaki değişiklikler
  • mental durumdaki değişiklikler

İnsanlar, araba kazaları veya temas sporlarının neden olduğu şiddetli düşmeler veya künt kuvvet yaralanmaları da dahil olmak üzere her türlü travmadan sonra da muayene edilmelidir. Bunlar bazen kan kaybı şiddetli hale gelene kadar dışa dönük semptomlara neden olmaz.

Özet

İç kanamaya genellikle travma gibi şeylerin yanı sıra rüptüre anevrizmalar ve kanama bozuklukları neden olur. Bazı ilaçların aşırı kullanımı ve viral hemorajik ateşler yaygın değildir ancak potansiyel olarak ciddi nedenlerdir. Semptomlar arasında ağrı, baş dönmesi, mide bulantısı veya kusma, morarma, soğuk ter, ellerde veya ayaklarda karıncalanma, görme değişiklikleri, kafa karışıklığı ve bayılma yer alır. Komplikasyonlar arasında şok, organ hasarı veya yetmezliği ve ölüm sayılabilir.

Kaynak

Verywell Health, Symptoms of Internal Bleeding, 2022

Johnson et al. Hemorrhage. In: StatPearls [Internet].

Mathur et al. Aortic aneurysm. 2016.

National Heart, Lung & Blood Institute. Bleeding disorders.

Popüler Gönderiler