Bu yaz özellikle Amerika başta olmak üzere tüm dünyada rekor kıran sıcaklıklar görülüyor. Uzmanlar yüksek sıcaklıkla brlikte vücutta oluşacak dehidrasyon konusuna dikkat çekiyorlar. Yeni yapılan çalışmalarda dehidrasyon insan vücudunu sadece fiziksel olarak etkilemiyor. Sıcak havalarda uzun süre sıvı almamak insan beynini etkileyerek bilişsel düşüşe sebep olabiliyor.
Akademisyenler uzun toplantılara odaklanmanın, araba sürmenin veya sıcak bir fabrikada monoton bir işin sürdürülmesinin dikkat gerektirdiğini belirtiyor. Bununla birlikte, insanların uzun süre susuz kalma karşısında bu yetenekleri azalabileceğini ve vücuda zarar verebileceğini savunuyorlar.
Atlanta’daki Georgia Teknoloji Enstitüsü’nün yakın tarihli araştırmasına göre, sadece birkaç saat su içmemek veya sıvı tüketmemek yoğun bir şekilde konsantrasyonu etkileyebilir.
Sıcaklığın algıyı nasıl etkilediğini anlamak isteyen akademisyenler 413 katılımcı üzerinde testler yaptılar. Yapılan bu testlerde ekip, yürütme işlevinin, dikkatin, motor koordinasyonunun ve belirli görevlere tepki süresini analiz etti. Testin sonucunda katılımcılar daha fazla su kaybettikçe, dikkatle ilgili görevler sırasında giderek daha fazla hata yaptılar. Örneğin, birkaç dakika boyunca çeşitli şekillerde bir düğmeye basmak gibi, monoton ve heyecan verici olmayan aktivitelerde hata oranı arttı. Araştırmacılar, susuz kalan insanların monoton detaylara sahip, çok fazla dikkat isteyen testlerde, konsatrasyon problemleri yaşadıklarını söylüyorlar.
Akademisyenler, bilişsel bozuklukların ne zaman gerçekleştiğini tam olarak bilmemekle birlikte, dehidrasyon nedeniyle vücut kütlesinde yüzde 1 ila 6 arasında kayba neden olduğunu gözlemlediler. En şiddetli bozuklukların yüzde 2’den başlayarak meydana geldiğini ve su ağırlığındaki düşüsün hızlı bir şekilde gerçekleştiğini bulmuşlardır.
Georgia Tech’in Biyoloji Bilimler Okulu’nda profesör olan, egzersiz fizyolojisi laboratuvarının direktörü Prof.Dr. Millard-Stafford,
“Yaptığımız araştırmada, dikkat isteyen her hangi bir eylemde dehidrasyonu fazla olan bireyler oldukça zorlandılar. Eğer 200 pound (90kg) ağırlığındaysanız ve birkaç saat çalışacaksanız, 4 pound(yaklaşık 2 kg)kaybedebilirsiniz. Bu da vücut kütlesinin %2 lik bir kısmıdır. Sıcak ve nemli havalarda daha fazla ve yoğun çalışmayla daha fazla su kaybı olması nadir bir şey değildir.”
Susuz kalmanın ilk belirtileri arasında susuzluk, baş dönmesi, mide bulantısı ve baş ağrıları vardır. Birisi ısı krampları geliştirmeye başladığında, dehidrasyonun ilerleyici etkilerinin erken bir göstergesi olabilir. Ilerlemiş dehidrasyon durumlarında ya da evde etkili bir şekilde tedavi edilmemesi durumunda, birçok insan acil servise gitmek zorunda kalmaktadır.
Aşırı sıcaklarda özellikle yaşlı ve küçük çocukların dehidrasyonlarının yakından izlenmesi gerekir. Özellikle sıvı alımına dikkat edilmelidir. Sıvı alımı ve uygun beslenme bir insanın sıvı kaybını önlemek için yapabileceği iki basit uygulamadır. Aşırı sıcaklarda, güneş doğmadan ve güneş battıktan sonra egzersiz yapmak en iyisidir. Bunu yaparken, açık renkli giysiler giymek ve şapka takmak da aşırı ısı kaybını önleyebilir.
HealthLine Even 2 Hours of Dehydration Can Affect Your Body and Brain 2017 https://www.healthline.com/health-news/2-hours-dehydration-can-affect-body-and-brain#1
Referans
https://journals.lww.com/acsm-msse/Abstract/publishahead/Dehydration_Impairs_Cognitive_Performance___A.96880.aspx