Sekonder sifiliz nedir?
Frengi , cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur (CYBE). Hastalığın dört evresi vardır: birincil, ikincil, gizli ve üçüncül (ayrıca nörosifiliz olarak da bilinir). Primer sifiliz hastalığın ilk aşamasıdır. Genital, anüs veya ağız içinde veya çevresinde bir veya daha fazla küçük, ağrısız yaralara neden olur.
Hastalığın primer evresi için tedavi alamazsanız, ikincil sifiliz olan ikinci evreye ilerleyebilir. Sekonder sifiliz tedavisi görmediyseniz, hastalığın gizli aşamaya ilerlemesi ve üçüncü aşamaya bile ilerlemesi muhtemeldir.
Frengi ikincil aşaması tıbbi tedavi ile tedavi edilebilir. Hastalığın tedavi edilemeyebilecek üçüncü aşamaya ilerlemesini önlemek için tedavi almak önemlidir. Organlarınıza zarar verebilir ek olarak demansa, felce ve hatta ölüme neden olabilir.
Frengi nasıl bulaşır?
Frengi, Treponema pallidum adlı bir spiroşete (spiral şekilli bir bakteri) neden olur. Bakterileri aşağıdaki şekillerde alabilirsiniz:
- sifiliz boğazla doğrudan temas (genellikle vajina, anüs, rektum, ağızda veya dudaklarda bulunur)
- enfekte olan bir kişiyle vajinal, anal veya oral seks sırasında
- enfekte olmuş bir anne sifilizi doğmamış çocuğuna aktarabilir, bu da ciddi komplikasyonlara ve hatta doğmamış çocuğun ölümüne neden olabilir.
Frengi birincil ve ikincil aşamaları son derece bulaşıcıdır. Önceki cinsel partnerlerinize, sifiliz teşhisi konduğunu söyleyin, böylece hastalıkları olup olmadıklarını görmek için test edilebilirler.
Kapı kolları, klozetler, yüzme havuzları, kıyafetler, küvetler veya gümüş eşyalardaki sifilisleri yakalayamazsınız.
HIV, sifilitik yaralar yoluyla bulaşabildiğinden, sifiliz ve HIV arasında yüksek bir korelasyon vardır. CYBE’nin yayılmasına yol açan davranışlar, hem frengi hem de HIV için aynı olduğundan, frengi olması, HIV’e yakalanma riski altında olduğunun bir göstergesidir.
İkincil frengi belirtileri nelerdir?
Primer sifiliz genellikle tek bir yara şeklinde kendini gösterir. Bu ağrı tipik olarak ilk enfeksiyondan üç hafta sonra ortaya çıkar, ancak 10 gün veya 90 gün gibi kısa bir sürede ortaya çıkabilir. Şans denilen bu boğaz küçük, sert, yuvarlak ve ağrısızdır. Orijinal enfeksiyon bölgesinde, genellikle ağız, anüs veya üreme organlarında görülür. Farkında bile olmayabilirsin. Tedavi edilmezse, ilk yara bir ay içinde iyileşir.
Bu semptomların ilk ortaya çıkması sırasında tedavi görmezseniz, bu CYBE’ye neden olan bakteri kan dolaşımınıza yayılır ve yakında ikincil sifiliz olur.
Sekonder sifiliz belirtileri, bir kişiye primer sifiliz ile enfekte hale geldikten iki ila sekiz hafta sonra ortaya çıkar. İkincil aşama genellikle kaşıntılı olmayan bir döküntü ile işaretlenir.
Döküntü vücudunuzun bir kısmı ile sınırlı olabilir veya birkaç parçaya yayılabilir. Döküntülerin görünümü değişir. Yaygın bir tezahürü, ayaklarınızın dibinde ve ellerin avuçlarında kırmızımsı kahverengi lekelerdir.
Genellikle, döküntü pullu hissediyor, ancak aynı zamanda pürüzsüz olabilir. Bazen, kızarıklık başka bir hastalığın neden olduğu bir şeye benziyor ve teşhisi daha zorlaştırıyor. Ayrıca gözden kaçırılması çok soluk olabilir.
İkincil sifilizin diğer belirtileri şunlardır:
- boğaz ağrısı
- ateş
- şişmiş lenf bezleri
- baş ağrısı
- yorgunluk
- kas ağrıları
- cilt kıvrımları veya cinsel organların etrafındaki siğil benzeri lekeler
- iştah kaybı
- eklem ağrısı
- büyütülmüş lenf düğümleri
Sekonder sifiliz nasıl teşhis edilir?
Sekonder sifiliz teşhisi için doktorunuz bir fizik muayene yapacak ve size tıbbi geçmişiniz hakkında sorular soracaktır. Eğer yaralarınız varsa, doktorunuz yaralarınızdan alınan materyali incelemek için mikroskop kullanabilir. Frengi bakterileri mikroskopta ortaya çıkacaktır. Bu teknik, karanlık alan mikroskopisi olarak bilinir.
Kanınızı hızlı bir plazma geri kazanma (RPR) testi ile test etmek ayrıca doktorunuzun sifiliz olup olmadığını belirlemesi için güvenilir ve ucuz bir yoldur. Vücudunuz enfeksiyonlarla ve yabancı istilacılarla savaşmaya çalışan antikorlar üretiyor. Kan testi bu sifiliz antikorlarını ortaya çıkarırsa, o zaman sifilizle enfekte olmuş olursunuz. RPR testi, hamile kadınlar için, tanı konmamış sifiliz doğmamış çocuklarına geçebileceği ve bebek için hayati tehlike oluşturabileceği için önemlidir.
Doktorunuz ayrıca omurilik sıvınızı test ederek tersiyer sifiliz olup olmadığını da belirleyebilir.
Sekonder sifiliz nasıl tedavi edilir?
Frengi, reçetesiz satılan tedaviler veya ev ilaçları ile tedavi edilemez. Ancak, yeterince erken yakalanırsa, yalnızca bir penisilin enjeksiyonu gerekir. CYBE daha uzun süre kaldiysa, birkaç doz gerekecektir.
Penisilin alerjisi olan kişiler doksisiklin veya tetrasiklin gibi başka antibiyotikler kullanabilir. Hamileliğiniz varsa, penisilin en iyi ilaçtır, çünkü diğer antibiyotikler gelişmekte olan bebeğinize zarar verebilir veya onları sifilizden koruyamaz.
Antibiyotikler, sifiliz bakterisini öldürür ve vücudunuza daha fazla zarar vermesini önler. Bununla birlikte, antibiyotikler daha önce meydana gelen hasarları onaramaz.
Frengi tedavisi alıyorsanız, yaralarınız tamamen iyileşene ve tam antibiyotik tedavisini tamamlamadan seks yapmayın. Cinsel partnerlerinizin durumunuz hakkında bilgi vermelerini sağlayın, böylece yardım alabilirler ve enfeksiyonun yayılmasını önleyebilirler. Enfeksiyonun ileri ve geri geçmesini önlemek için sifiliz varsa onlar da tedavi edilmelidir.
Tedavi komplikasyonları
Tedavi olmadan, sifiliziniz muhtemelen ilerlemeye devam edecektir. En kötü etkileri görmeden önce 10 veya 20 yıl olabilir. Sonunda, tedavi edilmeyen sifiliz beyne, gözlere, kalbe, sinirlere, kemiklere, eklemlere ve karaciğere zarar verebilir. Ayrıca felç olabilir, kör olabilir, çılgına dönebilir veya vücutta his kaybedebilirsiniz. Tedavi edilmeyen sifiliz ayrıca ölü doğmuş veya gelişimsel olarak gecikmiş bebeklere yol açabilir.
Frengi tedavisi olsa bile, tekrar sifiliz iel enfekte olabilirsin.
Frengi tedavisi gören insanlar da ilk dozunuzu izleyen 24 saat içinde Jarisch-Herxheimer reaksiyonu için risk altındadır. Vücudunuz sifiliz bakterilerini parçaladığında, bir reaksiyon tetiklenebilir. Jarisch-Herxheimer belirtileri şunlardır:
- titreme
- isilik
- 104 derece Fahrenheit’e kadar ateş
- taşikardi ( hızlı kalp hızı )
- hiperventilasyon
- baş ağrısı
- kas ağrıları
- eklem ağrısı
- mide bulantısı
Jarisch-Herxheimer reaksiyonu yaygın ve potansiyel olarak ciddidir. Bu tür belirtiler yaşarsanız, derhal tıbbi tedavi aradığınızdan emin olun.
Ek olarak, açık sifiliz yaraları HIV ve diğer CYBE’lere yakalanma olasılığınızı artırır. Bu nedenle, ikincil sifiliz varsa HIV ve diğer CYBE testlerinden geçmek iyi bir fikirdir.
Sekonder sifiliz nasıl önlenir
Primer sifiliz için sekonder aşamaya geçmeden önce tedavi görerek sekonder sifiliz oluşmasını önleyebilirsiniz. Prezervatif kullanmak gibi güvenli seks uygulamalarını uygulayarak da birincil sifiliz oluşumunu önleyebilirsiniz. Cinsel olarak aktifseniz ve korunmasız cinsiyetiniz veya birden fazla partneriniz varsa, düzenli olarak sifiliz ve diğer CYBE testleri yapılmalıdır.
Frengi için düzenli olarak test edilmesi gereken kişiler:
- hamile kadın
- frengi riski daha yüksek olan kişiler (hapishanede erkeklerle ve erkeklerle seks yapan erkekler dahil)
- HIV’li insanlar
- frengisi olan cinsel bir eşi olan insanlar
Olağandışı bir yara veya kızarıklık fark ederseniz, özellikle cinsel organınızın veya anal bölgenizin yakınında seks yapmayı bırakın ve bir doktora görünün. Frengi ne kadar erken yakalanırsa, tedavisi o kadar kolay ve sonucunuz o kadar iyi olur. Tüm cinsel eşlerinizi derhal bilgilendirerek, onların da tedavi edilmelerini sağlayın. Frengi çok bulaşıcı bir hastalıktır.
Uzun vadeli görünüm
Frengi yeterince erken teşhis edilir ve tedavi edilirse iyice iyileştirilebilir. Tedavi ile sekonder sifiliz muhtemelen birkaç hafta ile bir yıl içinde kaybolur.
Sekonder sifiliz tedavi edilmezse ve belirtileriniz kaybolursa, yine de gizli sifiliz formunuz olacaktır. Gizli aşama, yıllarca sürebilen, semptomsuz bir dönemdir. Bir daha asla semptom gelişmeyebilirsin.
Bununla birlikte, tedavi olmadan, sifilizin üçüncü aşamasına geçme şansınız daha yüksektir. Bu, beyin hasarı ve ölüm gibi birçok ciddi komplikasyonlara yol açabilir. En kısa sürede test edilip tedavi edilebilmeniz için endişeleriniz olursa doktorunuzla randevu alın.
Kaynaklar:
Mattei PL ve diğ. (2012). Frengi: Yeniden ortaya çıkan bir enfeksiyon.