Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

İlk 1 Yıl Bebek Beslenmesi

Bebek Beslenmesi Nasıl Olur?

Eğer yeni bir ebeveynseniz, birçok soru ve endişenizin kaynağı olabilecek kısım yeme kısmıdır. Bebeğiniz kaç gram almalı? Uyuyan bir bebek yemek için uyandırılmalı mı? Neden sürekli acıkıyorlar Çocuğunuz katılara ne zaman başlayabilir?,

Şimdi yenidoğanlar, hatta formülle beslenenler bile , talep üzerine yemek yemektedir. Bebeklerde 4 ila 6 aylık olana kadar katı yiyeceklere başlamak için beklemeleri önerilir.

Yaşa Göre Bebek Besleme Programı

Yaşamın ilk gününde, bebeğinizin midesi bir mermer büyüklüğündedir ve bir seferde sadece 1 ila 1.4 çay kaşığı sıvı tutabilir . Bebeğiniz büyüdükçe mideleri gerilir ve büyür.

Emzirirken bebeğinizin ne kadar süt aldığını bilmek zordur (veya imkansızdır). Ancak, geçerli birçok nedenden dolayı biberonla besliyorsanız, ölçmek biraz daha kolaydır.

Tabloda, Amerikan Pediatri Akademisi’nden (AAP) , biberonla beslenen bebekler için tipik bir beslenme programı sunulmuştur.

Bebeğiniz ne sıklıkla yemelidir?

Her bebek benzersizdir – ancak oldukça tutarlı olan bir şey, emzirilen bebeklerin biberonla beslenenlerden daha sık yemek yemesidir. Çünkü anne sütü kolayca sindirilir ve mideden çok daha hızlı boşalır.

Emzirilen bebekler

La Leche League International’a göre , bebeğinizi doğumdan sonraki 1 saat içinde emzirmeye başlamalı ve yaşamın ilk birkaç haftasında günde yaklaşık 8 ila 12 kere emzirmelisiniz.

İlk başta, bebeğinizin beslenmeden 4 saatten fazla gitmesine izin vermemek önemlidir. En azından emzirme iyi bir şekilde kurulana ve uygun şekilde kilo alana kadar bebeği gerekirse uyandırmanız gerekecektir .

Bebeğiniz büyüdükçe ve süt kaynağınız yükseldikçe, bebeğiniz bir beslemede daha az zamanda daha fazla süt alabilir. İşte o zaman daha öngörülebilir bir gelişme fark etmeye başlayabilirsiniz.

  • 1 ila 3 ay: Bebeğiniz 24 saatte 7 ila 9 kez beslenecektir.
  • 3 ay: Beslemeler 24 saatte 6 ila 8 kez yapılır.
  • 6 ay: Bebeğiniz günde yaklaşık 6 kez beslenir.
  • 12 ay: Günde yaklaşık 4 keze düşebilir. Yaklaşık 6. ayda katı madde verilmesi bebeğinizin ek beslenme ihtiyaçlarını artırmaya yardımcı olur.

Bu listenin sadece bir örnek olduğunu unutmamalısınız. Farklı bebeklerin, beslenme sıklığını etkileyen diğer faktörlerle birlikte farklı hızları ve tercihleri ​​vardır.

Biberonla beslenen bebekler

Emzirilen bebekler gibi biberonla beslenen bebekler de talep üzerine yemek yemelidir. Ortalama olarak, bu her 2 ila 3 saatte birdir. Tipik bir beslenme programı şöyle görünebilir:

  • Yenidoğan: 2 ila 3 saatte bir
  • 2 ayda: her 3 ila 4 saatte bir
  • 4 ila 6 ayda: her 4 ila 5 saatte bir
  • 6+ ayda: her 4 ila 5 saatte bir

Hem emzirilen hem de biberonla beslenen bebekler için

  • Bir yaşın altındaki bebeklere formül süt veya anne sütü dışında sıvı vermeyin. Buna meyve suları ve inek sütü dahildir.  Bir fincan teklif etmeye başladığınızda yaklaşık 6. aydan sonra su verilebilir.
  • Bir şişeye bebek gevreği eklemeyin.
    • Boğulma tehlikesi yaratabilir.
    • Bir bebeğin sindirim sistemi yaklaşık 4 ila 6 aylık olana kadar tahılla baş edebilecek kadar olgun değildir.
    • Bebeğinizi aşırı besleyebilirsiniz.
  • Bebeğinize ilk doğum günlerine kadar bal vermeyin . Bal bir bebek için tehlikeli olabilir ve bazen bebek botulizmi olarak adlandırılan şeye neden olabilir.
  • Beklentilerinizi bebeğinize ve kendine özgü ihtiyaçlarına göre ayarlayın. Prematüre bebeklerin, ayarlanan yaşlarına göre beslenme düzenlerini takip etmesi muhtemeldir. Bebeğinizin reflü veya gelişememe gibi zorlukları varsa, uygun beslenme programı ve yemesi gereken miktar konusunda doktorunuzla konuşmanız gerekebilir.

Bebeklerde Beslenme Düzenine Nasıl Başlanır?

Çocuğunuz doğal olarak karnı büyüdükçe bir beslenme düzenine girmeye başlayacak ve bir oturuşta daha fazla anne sütü veya formül süt alacaktır. Bu durum, 2 ila 4 aylık arasında olmaya başlayabilir.

Bebeğinizin acıktığına dair ipuçları:

  • göğsünüzün etrafına yaklaşıyor, bir meme ucu arıyor.
  • yumruklarını ağzına koyarak
  • ağzını şapırdatması veya dudaklarını yalamak
  • huzursuz olmak ve ağlamak

Bebeğiniz birkaç aylık olduktan sonra, sizin için de faydalı uyku / beslenme programı uygulayabilirsiniz.

Diyelim ki, 4 aylık bebeğiniz beslenme için her 5 saatte bir uyanıyor. Bu, saat 9’da beslerseniz, bebeğiniz gece 2 civarında uyanır. Ancak bebeği saat 11’de beslerseniz, yatmadan hemen önce, saat 4’e kadar uyuyabilir ve sizin de uykunuzu almanıza izin verebilir.

Bebeğiniz Hala Açsa Ne Olur?

Genel olarak, bebeğiniz aç görünüyorsa, onları besleyin. Bebeğiniz, tipik olarak 3 hafta, 3 ay ve 6 aylıkken ortaya çıkan büyüme atakları sırasında doğal olarak daha sık yiyecektir .

Bazı bebekler “kümelenme beslemesi” yapar, yani belirli dönemlerde daha sık, diğerlerinde daha az beslenirler. Örneğin, bebeğiniz öğleden sonra ve akşam saatlerinde çok fazla beslenebilir ve daha sonra gece daha uzun uyuyabilir. Bu, emzirilen bebeklerde biberonla beslenen bebeklerden daha yaygındır.

Aşırı besleme konusunda endişeli misiniz? Emzirilen bir bebekte aşırı besleme olması mümkün değildir ama biberonla beslenen bebeklerde sınır aşılabilir. Açlık ipuçlarını takip edin, ancak küçük çocuğunuzun aşırı yediğinden endişe ediyorsanız çocuk doktorunuzla konuşmalısınız.

Bebekler Katı Gıdaya Nasıl Başlatılır?

Hangi yiyecekle başlamalı? AAP şimdi, hangi sırayla yiyecekleri tanıttığınızın gerçekten önemli olmadığını söylüyor. Tek gerçek kural: Bir diğerini sunmadan önce bir yiyeceği 3 ila 5 gün boyunca denemelisiniz. Alerjik bir reaksiyon varsa (döküntü, ishal, kusma yaygın ilk belirtilerdir), hangi yiyeceğe neden olduğunu bilirsiniz.

Bebeğiniz büyüdükçe, püre bebek mamasından daha fazla dokuya sahip olanlara (örneğin; muz püresi, çırpılmış yumurta veya iyi pişmiş, doğranmış makarna) geçin. Bu genellikle 8 ila 10 aylıkken olur .

Süper marketiniz çeşitli bebek maması ürünleri sunmaktadır ancak kendiniz yapmak istiyorsanız , şekeri ve tuzu kullanmamalısınız. Ek olarak, bu aşamada, bebeğinizi boğulma tehlikesi oluşturabilecek herhangi bir şeyle beslemeyin. Örneğin:

  • patlamış mısır veya fındık gibi sert yiyecekler
  • elma gibi sert, taze meyveler (yumuşatmak veya çok küçük parçalara ayırmak için pişirin)
  • iyi pişmemiş ve çok iyi doğranmamış etler (sosisli sandviçler dahil)
  • peynir küpleri
  • fıstık ezmesi (çocuk doktorunuzla bunun hakkında konuşabilirsiniz)

Bebeğiniz ilk doğum günlerine yaklaştıkça, çeşitli yiyecekler yemeli ve her öğünde yaklaşık 115 gram almalıdır . Anne sütü veya formül sütü sunmaya devam etmelisiniz. 8 aylık bebekler günde yaklaşık 850 gram içebilmektedir.

Diğer Kaygılar

Bazı bebekler kolayca kilo alırken, diğerleri problem yaşayacaktır. Bir bebeğin kilo alımını etkileyebilecek şeyler şunlardır:

  • yarık dudak veya damak gibi hastalıklara sahip olmak beslenme sorunları yaratır
  • süt proteini intoleransına sahip olmak
  • prematüre olmak
  • biberon yerine emzirelerek beslenmek

 2012’de yapılan 1.800’den fazla bebeğin incelendiği bir çalışmada; biberonla beslenen bebeklerin (biberonun anne sütü veya formülü içerip içermediğine bakılmaksızın) ilk yıl içinde sadece emzirilen bebeklerden daha fazla kilo aldığını bulunmuştur.

Bebeğinizin doktoru, bebeğiniz için sağlıklı bir kilo aralığı hakkında tavsiyede bulunmak için en iyisidir.

Özet

Bir bebeğin nasıl, ne zaman ve ne ile besleneceği her ebeveynin en büyük kaygılarıdır. Ancak çoğu bebek, ne zaman aç olduklarını ve ne zaman tok olduklarını iyi bilirler ve bunu size bildirirler.

Onlara doğru zamanda doğru seçenekleri sunmanız ve ipuçlarına dikkat etmeniz yeterlidir. Herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, çocuk doktorunuz ile konuşmalısınız.

Popüler Gönderiler