İmpetigo Nedir?

0
1349

İmpetigo, yaygın bir bulaşıcı cilt enfeksiyonudur. Staphylococcus aureus veya Streptococcus pyogenes gibi bakteriler, cildin epidermis adı verilen dış katmanlarını enfekte eder. Yüz, kollar ve bacaklar en sık etkilenir. Herkes impetigo olabilir, ancak en sık çocukları, özellikle 2 ila 5 yaşları arasındaki çocukları etkiler.

Enfeksiyon genellikle küçük kesikler, böcek ısırıkları veya egzama gibi derinin kırıldığı herhangi bir yerde kızarıklıkla başlar. Ancak sağlıklı ciltlerde de oluşabilir. Sağlıklı deriyi enfekte ettiğinde birincil impetigo, kırık deride oluştuğunda ise ikincil impetigo olarak adlandırılır. Bu ayrımı yapmak her zaman kolay veya gerekli değildir.

İmpetigo eski bir hastalıktır. Adı 14. yüzyıl İngiltere’sine kadar uzanır ve Latince impetere kelimesinden gelir ve “saldırmak” anlamına gelir. Bakteriler sıcak ve nemli koşullarda gelişirler. Bu nedenle, impetigo mevsimsel olma eğilimindedir, yazın zirve yapar ve kuzey iklimlerinde düşer. Sıcak ve nemli iklimlerde, yıl boyunca meydana gelme eğilimindedir.

2015 yılında yapılan bir incelemeye göre, dünya çapında tahminen 162 milyon çocuk herhangi bir zamanda impetigo hastasıdır. İnceleme, Avustralya, Yeni Zelanda ve Kuzey Amerika’nın, bu çalışmaların genel istatistikleri yansıtmamış olabilecek küçük, kaynakları yetersiz popülasyonlar üzerinde yürütüldüğü için hariç tutulduğunu kaydetti.

İmpetigo, gelişmekte olan ülkelerde ve sanayileşmiş ülkelerin düşük gelirli bölgelerinde daha yaygındır. En yüksek vaka sayısı, Avustralya, Yeni Zelanda ve diğer birkaç ülkeyi içeren Okyanusya gibi bölgelerde.

İmpetigo Belirtileri Nelerdir?

İmpetigonun ilk belirtileri ciltte genellikle burun ve dudak çevresinde kümelenen kırmızımsı yaralardır. Bu yaralar hızla kabarcıklara dönüşür, sızar ve patlar ve ardından sarımsı bir kabuk oluşturur. Kabarcık kümeleri, cildin daha fazlasını kaplayacak şekilde genişleyebilir. Bazen kırmızı lekeler, herhangi bir kabarcık görülmeden sadece sarımsı bir kabuk geliştirir.

Yaralar kaşıntılı ve bazen ağrılı olabilir. Kabuklanma aşamasından sonra iz bırakmadan kaybolan kırmızı izler oluştururlar. Bebeklerde bazen daha az yaygın bir impetigo türü vardır, bebek bezi alanı çevresinde veya deri kıvrımlarında daha büyük kabarcıklar bulunur. Bu sıvı dolu kabarcıklar kısa sürede patlayarak yaka adı verilen pullu bir kenar bırakır. İmpetigo rahatsız edici olabilir. Bazen, salgın alanında ateş veya şişmiş bezler içerebilir.

İmpetigo cildin herhangi bir yerinde oluşabileceğinden, farklı kişilerde biraz farklı bir görünüm alabilir. Ayrıca enfeksiyonun evresine bağlı olarak farklı görünecektir.

İmpetigoya Ne Sebep Olur?

İmpetigo, stafilokok (staph) veya streptokok (strep) bakterilerinin suşlarının neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu bakteriler, cildinizde kesik, çizik, böcek ısırığı veya kızarıklıktan kaynaklanan bir kırılma yoluyla vücudunuza girebilir. Sonra istila edebilir ve kolonize edebilirler. Durum bulaşıcı olabilir. İmpetigolu bir kişinin yaralarına dokunursanız veya kişinin kullandığı havlu, giysi veya çarşaf gibi eşyalara dokunursanız bu bakterileri yakalayabilirsiniz. Bununla birlikte, bu bakteriler çevremizde de yaygındır ve onlarla temas eden çoğu insan mutlaka impetigo geliştirmeyecektir.

Bazı insanlar normalde burunlarının iç kısmında staph bakteri taşırlar. Bakteriler derilerine yayılırsa enfeksiyon kapabilirler. Yetişkinler ve çocuklar, aşağıdaki durumlarda daha yüksek impetigo riski altındadır:

  • Sıcak ve nemli bir iklimde yaşamak
  • Şeker hastası olmak
  • HIV veya AIDS gibi bir bağışıklık sistemine sahip olmak
  • Egzama, dermatit veya sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarına sahip olmak
  • Güneş yanığı veya başka yanıklara sahip olmak
  • Bit, uyuz, herpes simpleks veya su çiçeği gibi kaşıntılı enfeksiyonlara sahip olmak
  • Böcek ısırıkları veya zehirli sarmaşık yanıklarına sahip olmak
  • Temas sporları oynamak

Kimler İmpetigo Riski Altındadır?

Herkes impetigoya yakalanabilirken, zaten enfeksiyonu olan biriyle yakın temas, durum için en yaygın risk faktörüdür. Impetigo, aşağıdakiler gibi yakın çevrede insanlar olduğunda daha kolay yayılır:

  • okullar
  • gündüz bakım evleri
  • hapishaneler
  • askeri eğitim tesisleri

Yaş da impetigo için önemli bir risk faktörüdür. Daha yaygın olan büllöz olmayan çeşitlilik en sık 2 ila 5 yaş arası çocuklarda görülür. Daha az yaygın olan büllöz çeşidi, vakaların yüzde 90’ında 2 yaşından küçük çocuklarda görülür. İmpetigo yetişkinlerde ortaya çıktığında, erkeklerde daha sık görülür.

Kesik ve sıyrıklara sahip olmak impetigo riskinizi artırabilir. Cildinizi kırabilecek aktivitelerden haberdar olun ve mümkünse uygun koruyucu ekipman veya kıyafet giyin. Açık yaralar temizlenmeli ve bandajlanmalıdır. Sıcak veya nemli bir iklimde yaşamak impetigo riskinizi artıracaktır, ancak her yerde ortaya çıkabilir. Kötü kişisel hijyene sahip olmak, impetigo riskinizi de artırır. Riskinizi aşağıdakilerle azaltabilirsiniz:

  • Uygun şekilde el yıkamak
  • Düzenli vücut yıkamak
  • Yüzü temiz tutmak

İmpetigodan Kaynaklanan Olası Komplikasyonlar Nelerdir?

İmpetigodan sorumlu bakteriler, diğer daha ciddi enfeksiyonlar ve zararlı bağışıklık tepkileri dahil olmak üzere komplikasyonlara neden olabilir.

Stafilokokal cilt sendromu: Impetigo’ya vakaların yüzde 80’inde Staphylococcus aureus bakterisi neden olur. Bu bakteri belirli toksinlerin salınımını tetikler. Enfeksiyonun etrafındaki yerel alanda, bu toksinler impetigoya yol açabilir. Toksinler vücutta daha genel olarak yayılırsa, bu stafilokokal haşlanmış cilt sendromuna (SSSS) yol açabilir.

Yumuşak doku enfeksiyonu: İmpetigoya neden olan bakteriler, nekrotizan fasiit dahil olmak üzere diğer cilt ve yumuşak doku enfeksiyonlarına neden olabilir.

Toksik şok sendromu: İmpetigoya neden olan aynı bakteriler toksik şok sendromuna da neden olabilir. Bakteriler deriyi terk edip kan dolaşımına girdiğinde, komplikasyon olarak toksik şok sendromu ortaya çıkabilir. Semptomlar genellikle hızla hissedilir. Tıbbi müdahale gerektiren potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durumdur.

Toksik şok sendromu tıbbi bir acil durumdur. Aşağıdaki durumlarda acil servisleri arayın veya en yakın acil servise gidin:

  • ateş
  • düşük kan basıncı
  • azalmış uyanıklık veya artan kafa karışıklığı
  • kusma
  • hızlı nefes alma
  • hızlı kalp atış hızı
  • romatizmal ateş

A Grubu Streptokok, boğaz ağrısı ve kızıl hastalığından sorumlu bakteridir ve bazen impetigoya neden olabilir. Bu enfeksiyonlardan birine sahip olduktan sonra vücudunuzun bağışıklık sistemi romatizmal ateş şeklinde iltihaplanma ile yanıt verebilir.

Romatizmal ateş bir bağışıklık tepkisi olduğundan bulaşıcı değildir, ancak altta yatan enfeksiyonlar olabilir. Romatizmal ateş, her yaşta gelişebilmesine rağmen, en sık 5 ila 15 yaş arasındaki çocukları etkiler. Uzun vadeli komplikasyonları önlemek için hemen tedavi edilmelidir.

İmpetigo Nasıl Teşhis Edilir?

İmpetigodan şüpheleniyorsanız bir doktora görünmek iyi bir fikirdir. Genellikle enfeksiyonu görünümüne göre teşhis edebilirler. Yaralar tedavi ile geçmezse, doktor bakterileri kültürlemek isteyebilir. Bu, boğazdan çıkan sıvının bir kısmını almayı ve hangi tür bakterilerin buna neden olduğunu görmek için hangi antibiyotiklerin ona karşı en iyi şekilde çalışacağını belirlemek için test etmeyi içerir.

Antibiyotikler impetigoya karşı etkilidir. Aldığınız antibiyotik türü, lezyonların ne kadar yaygın veya şiddetli olduğuna bağlıdır. Cildinizin sadece küçük bir bölgesinde impetigo varsa, tercih edilen tedavi topikal antibiyotiklerdir. Seçenekler arasında mupirosin kremi veya merhemi ve retapamulin merhemi bulunur.

İmpetigonuz şiddetli veya yaygınsa, doktorunuz aşağıdakiler gibi oral antibiyotikler reçete edebilir:

  • amoksisilin/klavulanat
  • bazı sefalosporinler
  • klindamisin

Bu ilaçlar, topikal antibiyotiklerden daha hızlı çalışabilir, ancak enfeksiyonu temizlemede mutlaka daha iyi değildirler. Oral antibiyotikler ayrıca topikal antibiyotiklerden daha fazla bulantı gibi yan etkilere neden olabilir. Tedavi ile impetigo genellikle 7 ila 10 gün içinde iyileşir. Altta yatan bir enfeksiyon veya cilt hastalığınız varsa, enfeksiyonun iyileşmesi daha uzun sürebilir.

Yetişkinlerde İmpetigo

İmpetigo küçük çocuklarda daha yaygın olmasına rağmen, yetişkinler de bunu alabilir. Çok bulaşıcı olduğu için impetigo herhangi bir yakın temas yoluyla yayılabilir. Spor yapan yetişkinler genellikle ten tene temastan yakalar.

Yetişkinlerde impetigo semptomları, burun ve ağız çevresinde veya vücudun diğer açıkta kalan bölgelerinde yaralardır. Bu yaralar açılır, sızar ve sonra kabuklanır. Genel olarak impetigo hafif bir cilt rahatsızlığıdır, ancak yetişkinlerin komplikasyon riski çocuklara göre daha yüksektir. Bu komplikasyonlar şunları içerebilir:

  • akut streptokok sonrası glomerülonefrit (en sık çocukları ve yaşlı yetişkinleri etkiler)
  • selülit
  • lenfanjit
  • sepsis

İmpetigo, yetişkinlerin alabileceği tek bulaşıcı döküntü değildir.

Çocuklarda İmpetigo

Yeni yürümeye başlayan çocuklar, impetigo geliştirmek için en olası yaş grubudur. Enfeksiyon küçük çocuklarda yetişkinlerde olduğundan farklı görünüyor. Ebeveynler, çocuklarının üzerinde yaralar görebilir:

  • burun ve ağız bölgesi
  • gövde
  • eller
  • ayak
  • bebek bezi alanı

Küçük çocuklarda, genellikle neden bir böcek ısırığında kaşınma veya deride sıyrıktır. Kaşıma, bakterilerin cilde girmesine izin verir. Kaşımaya devam etmek daha ciddi bir enfeksiyona veya yara izine neden olabilir. Ebeveynler, yaraları kapatarak ve çocuklarının tırnaklarını keserek komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.

Türelerine Göre İmpetigo Aşamaları Nelerdir?

Onlara neden olan bakterilere ve oluşan yaralara göre üç tip impetigo vardır. Her tür bir dizi aşamadan geçer.

Büllöz olmayan impetigo: Büllöz olmayan impetigoya esas olarak Staphylococcus aureus neden olur. 2014 incelemesine göre, vakaların tahmini yüzde 70’ine neden olan en yaygın impetigo şeklidir. Aşağıdaki aşamalar gerçekleşir:

  • Genellikle ağız ve burun çevresinde kırmızımsı, kaşıntılı yaralarla başlar.
  • Yaralar açılır ve etraflarında kırmızı ve tahriş olmuş cilt bırakır.
  • Kahverengimsi sarı bir kabuk oluşur.
  • Kabuklar iyileştiğinde solan ve iz bırakmayan kırmızımsı lekeler oluşur.

Büllöz impetigo: Büllöz impetigoya neredeyse her zaman Staphylococcus aureus bakterisi neden olur. Genellikle daha koyu ve bulanık olabilen berrak bir sıvı ile dolu daha büyük kabarcıklar veya büller oluşturur. Kabarcıklar kırılmamış ciltte başlar ve kırmızımsı alanlarla çevrili değildir:

  • Kabarcıklar gevşek ve berrak hale gelir ve ardından patlayarak açılır.
  • Kabarcıkların açıldığı bölgede sarımsı, kabuklu bir yara oluşur.
  • Kabarcıklar iyileştiklerinde genellikle iz bırakmazlar.

Ektima: Bu enfeksiyon daha ciddidir ancak çok daha az yaygındır. İmpetigo tedavi edilmediğinde bazen olur. Ektima, diğer impetigo formlarından daha derine iner ve daha şiddetlidir:

  • Enfeksiyon, kalça, uyluk, bacak, ayak bilekleri ve ayakların derisinde ağrılı kabarcıklar oluşturur.
  • Kabarcıklar, daha kalın bir kabuk ile irin dolu yaralara dönüşür.
  • Çoğu zaman, yaraların etrafındaki cilt kırmızıya döner.
  • Ektima yaraları yavaş iyileşir ve iyileştikten sonra iz bırakabilir.

İmpetigo İçin Evde Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Antibiyotikler impetigo için ana tedavidir, ancak doktorunuzun önerdiği tedaviye ek olarak evde tedavilerle enfeksiyonun daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz.

Ilık su ve OTC antibiyotikler: Yaralar iyileşene kadar günde üç ila dört kez yaraları temizleyin ve ıslatın. Yaraları ılık su ve sabunla nazikçe temizleyin ve ardından kabukları çıkarın. Enfeksiyonu yaymaktan kaçınmak için yaraları tedavi ettikten sonra ellerinizi iyice yıkayın. Alanı kurulayın ve reçeteli antibiyotik merhemi belirtildiği şekilde uygulayın. Ardından, yaralar bunu yapabileceğiniz bir bölgedeyse, gazlı bezle hafifçe örtün.

Küçük bir salgın için reçetesiz satılan (OTC) bir antibiyotik merhem kullanabilirsiniz. Bölgeyi temizledikten sonra günde üç kez uygulayın. Ardından yarayı bir bandaj veya gazlı bezle kapatın. Birkaç gün sonra, iyileşme görmüyorsanız, bir doktora görünmelisiniz.

Ev tipi çamaşır suyu: Başka bir ev tedavisi, çok seyreltik bir ev tipi çamaşır suyu çözeltisi (yüzde 2,2) içeren 15 dakikalık bir banyodur. Bu, düzenli olarak kullanırsanız ciltteki bakteri sayısını azaltır. Tam boy bir banyo için 1/2 fincan çamaşır suyu kullanın. Ilık suyla durulayın ve ardından hafifçe kurulayın.

Hassas bir cildiniz varsa dikkatli olun. Bazı insanlar çamaşır suyuna alerjik reaksiyon gösterir. Ek olarak, boğulma veya kazara yutulmasını önlemek için banyo suyunun çevresinde ve herhangi bir çamaşır suyu veya diğer ev ilaçları kullanırken gözetim gereklidir.

Diğer seçenekler: Eczanenizde veya doğal ürünler mağazanızda bir dizi ev ilaçları da mevcuttur. Bunları doğru bir şekilde kullanmak, impetigoyu kendi başlarına etkili bir şekilde tedavi ettikleri gösterilmemiş olsa da, impetigonuza yardımcı olma ihtimallerini artırabilir.

Uçucu yağlar: Uçucu yağlar bitkilerden elde edilen sıvılardır. Düzinelerce uçucu yağ antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu, şu anda bunu destekleyecek bir araştırma olmamasına rağmen, uçucu yağların impetigo için yararlı bir çare olabileceğini düşündürmektedir. Bu ürünlerin antibiyotiklere göre avantajları olabilir, çünkü impetigoya neden olan bakterilerin bir kısmı mevcut antibiyotik ilaçlara dirençli hale gelmiştir. İmpetigoyu gidermeye yardımcı olabilecek uçucu yağlardan bazıları şunlardır:

  • sardunya yağı
  • paçuli yağı
  • çay ağacı yağı

Herhangi bir uçucu yağ veya başka bir alternatif tedaviyi denemeden önce bir doktorla konuşun. Bu ürünlerden bazıları yan etkilere neden olabilir ve herkes için güvenli olmayabilir. Uçucu yağı cildimize uygulamadan önce bir taşıyıcı yağda seyrelttiğinizden emin olun. Gözünüzün içine veya çevresine uygulamayın.

Araştırmalar sağlık yararları olduğunu öne sürse de FDA, uçucu yağların saflığını veya kalitesini izlemez veya düzenlemez. Uçucu yağları kullanmaya başlamadan önce bir sağlık uzmanıyla konuşmanız ve bir markanın ürünlerinin kalitesini araştırdığınızdan emin olmanız önemlidir. Yeni bir uçucu yağ denemeden önce daima bir yama testi yapın.

İmpetigo Nasıl Önlenebilir?

Lezyonlar güvenilir bir şekilde kapatılamıyorsa, impetigolu çocuklar başkalarına geçebilecek aktif bir enfeksiyonu kalmayana kadar evde kalmalıdır. Yakın temas gerektiren işlerde çalışan yetişkinler, işe dönmelerinin ne zaman güvenli olduğunu doktorlarına sormalıdır. İyi hijyen, impetigoyu önlemenin en iyi yoludur. Şu ipuçlarını izleyin:

Cilt bakterilerini azaltmak için ellerinizi sık sık yıkayın ve yıkayın.

  • Bölgeyi korumak için cilt yaralarını veya böcek ısırıklarını kapatın.
  • Tırnaklarınızı kesik ve temiz tutun.
  • Açık yaralara dokunmayın veya kaşımayın.
  • İmpetigo yaralarıyla temas eden her şeyi sıcak su ve çamaşır suyuyla yıkayın.
  • Yaralarla temas eden yatak çarşaflarını, havluları ve giysileri, yaralar bulaşıcı olmayana kadar sık ​​sık değiştirin.
  • İmpetigo ile temas etmiş olabilecek yüzeyleri, ekipmanları ve oyuncakları temizleyin ve dezenfekte edin.
  • İmpetigosu olan biriyle kişisel eşyalarınızı paylaşmayın.

İmpetigo Bulaşıcı Mıdır?

Açık yaralar oldukça bulaşıcıdır. Yaraları kaşımak, enfeksiyonu cildinizdeki bir yerden diğerine veya başka bir kişiye yayabilir. Enfeksiyon, impetigo enfeksiyonu olan bir kişinin dokunduğu herhangi bir şeyden de yayılabilir.

Çok kolay yayıldığı için impetigo bazen okul hastalığı olarak adlandırılır. Çocukların yakın temasta olduğu sınıflarda veya gündüz bakımevlerinde çocuktan çocuğa hızla yayılabilir. Aynı nedenle ailelerde de kolayca yayılır.

Hijyen, impetigonun yayılmasını kontrol etmenin anahtarıdır. Sizde veya çocuğunuzda impetigo varsa, aşağıdakiler dahil enfeksiyonun temas edebileceği her şeyi yıkayın ve dezenfekte edin:

  • çamaşırlar
  • nevresim takımı
  • havlu
  • oyuncaklar
  • spor ekipmanları

Mupirosin gibi topikal antibiyotikler genellikle impetigoyu birkaç gün içinde temizleyebilir ve enfeksiyonun bulaşıcı olduğu süreyi kısaltabilir. Oral antibiyotikler enfeksiyonun bulaşıcı olmasını 24 ila 48 saat sonra durdurur.

İmpetigo ve uçuk: İmpetigo gibi, uçuklar da ağzınızın etrafında oluşan kabarcıklardır. Bunları burnunuzda veya parmaklarınızda da görebilirsiniz. Uçuklara herpes simpleks virüsü (HSV) neden olur. Bu virüs iki şekilde gelir: HSV-1 ve HSV-2. Genellikle HSV-1 uçuklara neden olurken, HSV-2 genital uçuklara neden olur.

Antiviral kremler ve haplar gerekirse uçukları tedavi eder. Uçuklara neden olan virüsü öpüşme yoluyla bulaştırabilir veya kapabilirsiniz. Yaralar kabuklanana kadar bulaşıcı kalır, bu yüzden o zamana kadar hiç uçuk geçirmemiş birini öpmekten kaçının. Soğuk yaralar beş aşamada oluşur. Bir açılır pencere gördükten sonra ne bekleyeceğinizi öğrenin.

İmpetigo ve saçkıran: Saçkıran, cildin mantar enfeksiyonudur. Adı, ürettiği kırmızı, kabarık cilt lekelerinin halka benzeri şeklini ifade eder. İmpetigodan farklı olarak, saçkıran sarı kabuklanmaya neden olmaz. Saçkıranı doğrudan temas yoluyla veya saçkıran enfeksiyonu olan kişilerle kişisel eşyalarınızı paylaşarak yakalayabilirsiniz. Yüzük şurada görünebilir:

  • kafa derisi
  • gövde
  • kasık çevresi
  • ayaklar

Tipik tedavi, mantar önleyici bir cilt kremidir. Bazı ürünler tezgahta mevcuttur. Diğerleri bir doktordan reçete gerektirir. Saçkıran kaşıntılı ve can sıkıcı olabilir. İyi hijyen, onu önlemeye veya geri gelmesini önlemeye yardımcı olabilir.

İmpetigo ve erizipel: Erizipel, cildin üst katmanlarını etkileyen bakteriyel bir enfeksiyondur. Strep boğazından sorumlu olan aynı strep bakterilerinden kaynaklanır. İmpetigoya benzer şekilde, bu bakteriler açık bir yara veya çatlak yoluyla cilde sızarlar.

Erizipeller yüzde ve bacaklarda kabarcıklara neden olur. Diğer semptomlar arasında ateş ve titreme bulunur. Doktorlar genellikle enfeksiyonu tedavi etmek için oral antibiyotikler reçete eder. Daha ciddi vakaların bir hastanede intravenöz (IV) antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekebilir. Tedavi genellikle enfeksiyonu ortadan kaldırmada çok etkilidir. Erizipelleri tedavi etmemek ciddi komplikasyon riskinizi artırabilir.

İmpetigo ve egzama: Egzama bir enfeksiyon değildir. Bunun yerine, çevrenizdeki deterjan, metal veya lateks gibi maddelere karşı bir tepki olabilir veya alerji veya astımla ilişkili olabilir. Egzama belirtileri şunları içerir:

  • kırmızı, kaşıntılı cilt
  • kuru cilt

Dishidrotik egzama adı verilen bir tür, ellerinizde veya ayaklarınızda küçük sıvı dolu kabarcıkların oluşmasına neden olur. Bu kabarcıklar kaşınabilir veya zarar verebilir. Alerjisi olan kişilerde egzama olma olasılığı daha yüksektir. Cilt reaksiyonuna neden olan maddeden kaçınmak, gelecekte bunu önleyebilir. Egzama yedi farklı tipte gelir. Onları nasıl tanımlayacağınızı öğrenin.

Özet

İmpetigo, genellikle ciddi olmayan, oldukça bulaşıcı bir bakteriyel cilt enfeksiyonudur. Antibiyotiklerle daha hızlı temizlenir ve yayılmasını önlemek için iyi hijyen gerektirir. Sizin veya sevdiğiniz birinin impetigo olduğundan şüpheleniyorsanız, teşhis için bir doktora başvurun.