Perşembe, Kasım 14, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

İnositol Nedir? Ne İşe Yarar?

İnositol hem vücudun insülin tepkisini hem de ruh hali ve biliş ile ilişkili çeşitli hormonları etkileyen bir şeker türüdür. Genellikle B8 vitamini olarak anılır, ancak aslında bir vitamin değildir. İnositol ayrıca beyin, dolaşım sistemi ve diğer vücut dokularındaki serbest radikallerin zararlı etkileriyle savaşan antioksidan özelliklere sahiptir.

İnositol, kavun, narenciye ve birçok lif açısından zengin gıdada (fasulye, kahverengi pirinç, mısır, susam tohumu ve buğday kepeği gibi) doğal olarak bulunur. Ayrıca ek formda satılır ve metabolik ve duygudurum bozuklukları dahil olmak üzere çok çeşitli tıbbi durumları tedavi etmek için tamamlayıcı bir terapi olarak kullanılır.

D-chiro-inositol, inositol heksafosfat (genellikle “IP6” olarak anılır) ve miyo-inositol bileşiği en yaygın kullanılan inositol takviyeleridir. Uygun şekilde alındığında genellikle güvenli kabul edilirler.

İnositolün Sağlığa Faydaları Nelerdir?

İnositol, hücre büyümesinde ve işleyişinde önemli bir rol oynar. Bu maddenin aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararına sahip olabileceği düşünülmektedir:

  • Artan göbek yağı, yüksek tansiyon ve yüksek kan şekeri gibi bir dizi durum için bir risk faktörü olan metabolik sendrom riskini azaltmak
  • Yüksek kolesterolü düşürmek
  • Vücudun insülini düzenlemesine ve işlemesine yardımcı olmak
  • Panik bozukluğunun anksiyete ve semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmak
  • Gestasyonel diyabet riskini azaltmak
  • Depresyon belirtilerinin giderilmesi
  • Polikistik over sendromunun (PCOS) semptomlarını gidermek

Buna ek olarak, bazıları inositolün Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatabileceğine ve bazı kanserleri önleyebileceğine inanmaktadır. Bazı insanlar ayrıca saç büyümesini teşvik etmek veya uykusuzluğun üstesinden gelmek için inositol kullanır.

İnositol Ne İçin Kullanılır?

Alternatif sağlık sağlayıcıları, duygudurum bozuklukları, anksiyete, DEHB ve TSSB dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık koşulları için inositol takviyeleri önermektedir.

En son araştırmalara göre, inositol, zihinsel sağlık sorunları, PCOS ve metabolik bozukluklar dahil olmak üzere bazı bozukluklara fayda sağlayabilir. İşte inositolün farklı kullanımlarının arkasındaki bilime daha yakından bir bakış.

Ruh sağlığı bozuklukları: İnositolün “iyi hissetme” hormonları serotonin ve dopamin üretimini uyararak depresyon, anksiyete ve diğer zihinsel bozuklukları iyileştirdiğine inanılmaktadır. Çeşitli depresif ve anksiyete bozukluklarını tedavi etmek için kullanılan seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) ile inositol kullanımını araştıran bir dizi çalışma. Sonuçlar şu ana kadar sonuçsuz kaldı.

Depresyon: İnositolün depresyon için bazı olumlu etkileri olabilir, ancak kanıtlar yetersiz kalır. Araştırmalar, kandaki miyo-inositol konsantrasyonunun klinik depresyon için güvenilir bir belirteç olabileceğini bulmuştur. Daha önceki bir çift kör çalışma, günlük 12 gramlık bir inositol dozunun, plasebo sağlanan kişilere kıyasla depresyon puanlarını iyileştirdiğini bulmuş olsa da, sonuçlar başka bir yerde tekrarlanmadı.

Panik atak: Bileşik, anksiyete koşullarının semptomlarını hafifletmek için de iyi olabilir. Yararları çoğunlukla depresyonun yaygın olduğu panik bozukluğu olan kişilerde görülmüştür. Journal of Clinical Psychopharmacology’de yayınlanan küçük bir çalışma, miyo-inositolün panik bozukluğu olan 20 kişi üzerindeki etkisini araştırdı. Dört hafta boyunca günlük 18 gram miyo-inositol dozu verildikten sonra, katılımcılara dört hafta boyunca günlük 150 mg Luvox (fluvoksamin) – yaygın olarak reçete edilen bir psikiyatrik ilaç – verildi. Miyo-inositol verilmeyen eşleştirilmiş bir grup bireyle karşılaştırıldığında, miyo-inositol verilenler haftada ortalama 2,4 daha az panik atak geçirdiler.

Bipolar bozukluk: Araştırma sınırlı olsa da bazı çalışmalar inositolün bipolar bozukluk semptomlarını azaltma potansiyeline sahip olabileceğini düşündürmektedir. Bir çalışmada, bipolar koşullardan etkilenen çocuklar, 12 hafta boyunca inositol ve omega-3 yağ asitlerini aldıktan sonra daha az depresyon ve mani semptomları yaşadılar. İnositolün ayrıca bipolar bozukluk, depresyon, şizofreni ve yeme bozukluklarını tedavi etmek için yaygın olarak reçete edilen bir ilaç olan lityum alan kişilerde sedef hastalığı semptomlarını azalttığı bulunmuştur. Kullanıma bağlı olarak, lityuma bağlı sedef hastalığı, lityum alan kişilerin %3 ila %45’ini etkileyebilir. İnositol, serotonin ve dopamin seviyeleri üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve travma sonrası stres bozukluğunun (PTSD) tedavisinde faydalı olabilir.

Metabolik bozukluklar: İnositolün yüksek tansiyon, diyabet ve metabolik sendromun gelişimine katkıda bulunan birçok metabolik bozukluğu düzeltebileceğini gösteren kanıtlar vardır. Uluslararası Endokrinoloji Dergisi’nde 2016 yılında yayınlanan bir pilot çalışma, anti-diyabet ilaçları ile birlikte günlük olarak miyo-inositol ve d-chiro-inositol verilen tip 2 diyabetli kişilerin açlık kan şekerlerinde (192.6 mg/dL) önemli bir düşüş olduğunu bildirdi. 160,9 mg/dL’ye kadar) ve A1C (%8,6’dan %7,7’ye) üç ay sonra. Menopoz dergisinde yayınlanan bir başka küçük çalışma, miyo-inositolün menopoz sonrası kadınlarda metabolik sendromun tedavisine yardımcı olabileceğini öne sürdü. Araştırmaya göre, altı aylık miyo-inositol takviyesi alan kadınlar, kan basıncı ve kolesterol seviyelerinde, plasebo sağlanan kadınlara göre önemli ölçüde daha fazla iyileşme yaşadılar. Miyo-inositol ile tedavi edildiğinde, metabolik sendromlu kadınlar diyastolik kan basıncında %11’lik bir düşüş, trigliseritlerde %20’lik bir düşüş ve “iyi” yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterolde %22’lik bir artış yaşadı. Bu değerlerin tümü, metabolik sendromun iyileşmesinin yanı sıra kardiyovasküler hastalık riskinde azalma anlamına gelir.

Polikistik over sendromu (PCOS): Endocrine Practice’de yayınlanan küçük bir araştırmaya göre, D-chiro-inositol PCOS’un yönetilmesine yardımcı olabilir. Bu çalışma için, PCOS’lu 20 kadına altı ila sekiz hafta boyunca günde bir kez plasebo veya 6 gram D-chiro-inositol verildi. Sonuçlar, D-chiro-inositolün, yüksek tansiyon ve yüksek kan yağları seviyeleri dahil olmak üzere PCOS ile ilişkili çeşitli anormalliklerin tedavisine yardımcı olduğunu ortaya koydu. Ek olarak, yüksek testosteron seviyeleri (PKOS ile ilişkili hormon dengesizlikleriyle tutarlı olarak), plasebo verilenlerde %0’a kıyasla %73 azaldı. Genel olarak konuşursak, hormonal dengelerin normalleşmesi, PCOS semptomlarının iyileşmesi anlamına gelir.

İnositolün Olası Yan Etkileri Nelerdir?

İnositol almanın herhangi bir tehlikesi var mı? İnositol genellikle yetişkinlerde güvenli kabul edilir. Yan etkiler, varsa, hafif olma eğilimindedir ve mide bulantısı, mide ağrısı, yorgunluk, baş ağrısı ve baş dönmesini içerebilir. Çoğu yan etki günde 12 gramdan fazla dozlarda ortaya çıkar.

İnositolün metabolik etkileri herkes için uygun olmayabilir. Diyabetli kişilerde bile, inositolün uzun süreli kullanımı veya aşırı kullanımı hipoglisemiye (düşük kan şekeri) yol açabilir.

Bipolar hastalıkta inositolün faydalı olabileceğini gösteren bazı çalışmalar olmasına rağmen, inositolün manik veya hipomanik bir döneme neden olabileceğine dair endişeler de vardır. Ayrıca yüksek dozlarda inositol heksafosfatın vücudun çinko, kalsiyum, demir ve diğer temel mineralleri emme yeteneğini azaltabileceği ve dengeli bir diyet yeseniz bile beslenme eksikliklerini tetikleyebileceği konusunda bazı endişeler vardır.

Diyet takviyeleri olarak inositol ürünleri güvenlik açısından test edilmemiştir ve hamileler, emziren kişiler ve çocuklar üzerindeki etkileri belirlenmemiştir. Bunu veya başka bir doğal çareyi denemeden önce bir doktorla konuşmak en iyisidir.

Kullanılması Gereken Doz Miktarı Nedir?

İnositol takviyeleri tablet ve kapsül olarak satılmaktadır. İnositol için önerilen günlük doz yoktur ve standart bir doz programı yoktur. Üreticiler, bireysel koşulları desteklemek için aşağıdaki dozları önermektedir:

  • Metabolik sendrom: Günde iki kez 2 gram
  • PCOS: Günde iki kez 2 gram
  • Lityumla ilişkili sedef hastalığı: Günde bir kez 6 grama kadar
  • Anksiyete ve panik ataklar: Günde 12 grama kadar

Özet

İnositolün genellikle yetişkinler için güvenli olduğuna inanılırken, özellikle yüksek dozlarda bazı yan etkilere neden olabilir. İlaç etkileşimleri olasılığı da vardır, bu nedenle inositol almadan önce daima bir doktorla konuşun.

Kaliteli araştırma eksikliği nedeniyle, inositol takviyelerini herhangi bir sağlık durumu için etkili, bağımsız bir tedavi olarak düşünmek için çok erkendir. Bununla birlikte, inositol, ölçülü olarak ve bir doktorun rehberliğinde alındığında genellikle iyi tolere edilir.

Popüler Gönderiler