İşlenmiş gıdaların diyetiniz için en sağlıklı seçenekler olmadığı ve işlenmiş etlerin istisna olmadığı bir sır değildir.
Birçoğu, hücresel düzeyde sağlığı tehdit eden tehlikeli kimyasallar içerdiğinden, aslında en kötü seçeneklerden biri olabilirler.
Yaşayan, çiğ yiyecekler her seferinde ete sahiptir ve en son araştırmalar bu duyguyu yansıtmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından yayınlanan yakın tarihli bir rapora göre, dünyanın dört bir yanından 22 uzman, işlenmiş etin bilinen bir insan kanserojeni olduğu sonucuna varmıştır.
DSÖ, İşlenmiş Et Tüketimi İle Yüksek Kanser Riski Olduğu Belirtiyor
Son zamanlarda yayınlanan 800’ün üzerinde çalışmanın analizi, işlenmiş etin insan kanserojen olduğu sonucuna varmıştır. [1] Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından yayınlanan analizde, “İşlenmiş et, insanlara karsinojenik olarak sınıflandırılmıştır (Grup 1), yeterli kanıtlara dayanmaktadır.” Uzmanlara göre, günlük 50 gram günlük et tüketimi Kolorektal kanser riskini% 18 artırır.
Bu bulgular yeni değil. Araştırmalar uzun zamandır kimyasal madde yüklü gıdaların, özellikle de etlerin tüketilmesinin feci sağlık sonuçlarını göstermiştir. [2] [3] İşlenmiş etler, koruyucuları, katkı maddeleri ve aroma arttırıcılar nedeniyle en büyük endişe kaynağıdır. Sodyum nitrat, bilinen bir kanserojen bileşik olan N-nitroso üreten ortak bir işlenmiş et koruyucu maddedir. [4] Ancak, bu gıda katkı maddesinin hala gıda kaynağımıza nüfuz etmesine izin verilir. Neyse ki bugün birçok nitratsız seçenek mevcut; Ancak, bu şeyleri tamamen karıştırmak sağlığınız için en iyi seçenek olabilir.
Araştırmaya Daha Derin Bir Bakış
Etin sorunları olsa da, et ve kansere olan bağlantısı ile ilgili araştırmaya daha derin bir bakış atalım. Ne yazık ki, beslenme araştırması neredeyse hiç kesin değildir ve kanser nedenselliğinin kesin kesinliklerini belirlemek neredeyse imkansızdır. İşlenmiş etlerin çoğu, raf ömrünü uzatan kimyasal koruyucu maddeler içerir. Nitratlar gibi bu koruyucuların bazıları, olası insan kanserojenleri olarak bilinir. [5] Pastırma, öğle yemeği etleri, sosisli sandviçler ve sosislerin bu koruyucuları içerdiği biliniyor. Öyleyse, gerçekten de, modern gıda endüstrisinde bolca kullanılan kimyasal etkenler ya da kimyasal madde olan et mi?
Pişirme yöntemi ve sıcaklık, karsinojenik bileşiklerin üretiminde de rol oynayabilir. [6] Yani, etin ham, işlenmemiş bitki bazlı gıdalara kıyasla daha fazla doğal sağlık riski olabilir. Et ile ilgili daha büyük sağlık potansiyelleri ile, büyük ölçüde vejetaryen diyet tüketerek daha iyi olacaktır. Bitki besinleri, etten daha fazla vitamin, mineral, lif ve antioksidan içerir. Her ne kadar uzmanlar hemfikir olsalar da, işlenmiş etleri tamamen kesmekte fayda vardır. Ya da en azından mümkün olduğunda koruyucu içermeyen seçenekleri seçme yoluna gidilebilir. Bu, sebze, meyve, fındık ve tohum tüketiminizi artırmanın yanı sıra kesinlikle daha büyük bir besin alımı dengesi oluşturacaktır.
Global Healing Center, Study Links Processed Meat to Cancer, 2015
Referanslar
- World Health Organization. IARC Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat.International Agency for Research on Cancer.
- Inoue-Choi M, Sinha R, Gierach GL, Ward MH. Red and processed meat, nitrite, and heme iron intakes and postmenopausal breast cancer risk in the NIH-AARP Diet and Health Study. Int J Cancer. 2015 Oct 27. doi: 10.1002/ijc.29901.
- Nagle CM, Wilson LF, Hughes MC, et al. Cancers in Australia in 2010 attributable to the consumption of red and processed meat. Aust N Z J Public Health. 2015 Oct;39(5):429-33. doi: 10.1111/1753-6405.12450
- Murali Kumarasamy, Panneerselvam Theivendren, Rousso Govindarajan, Scott G. Franzblau, and Kirthiga Ramalingam. Carcinogenic effects of N-nitroso-3-(substituted phenylimino)-indolin-2-one derivatives. J Pharm Bioallied Sci. 2012 Jul-Sep; 4(3): 207-211. doi: 10.4103/0975-7406.99035.
- Agency for Toxic Substances & Disease Registry. Nitrate/Nitrite Toxicity: What Are the Health Effects from Exposure to Nitrates and Nitrites? ATSDR. Environmental Health and Medicine Education.
- Ngoan le T, Thu NT, Lua NT, et al. Cooking temperature, heat-generated carcinogens, and the risk of stomach and colorectal cancers. Asian Pac J Cancer Prev. 2009 Jan-Mar;10(1):83-6.