Çarşamba, Aralık 4, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

İyi Huylu Prostat Hiperplazisi (BPH) Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Prostat Nedir?

Prostat, erkek üreme sisteminde bulunan küçük, kaslı bir bezdir. Prostat, üretrayı çevreler ve menideki sıvının çoğunu oluşturur. Prostatın kas hareketi, cinsel doruk sırasında sıvıyı ve meniyi penisten geçirmeye yardımcı olur.

Birçok erkekte prostat büyüyebilir. Bazen semptomlara ve zamanla başka komplikasyonlara yol açar. Ancak tedaviler vardır.

BPH Nedir?

Prostatın büyümesine iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) denir. Prostat bezinin hücreleri çoğalmaya başladığında ortaya çıkar. Bu ek hücreler prostat bezinin şişmesine neden olarak üretrayı sıkıştırır ve idrar akışını sınırlar.

BPH, prostat kanseri ile aynı değildir ve kanser riskini artırmaz. Bununla birlikte, yaşam kalitesini etkileyebilecek semptomlara neden olabilir.

BPH, 50 yaşın üzerindeki erkeklerde yaygındır.

BPH Nedenleri Nelerdir?

BPH, yaşlanmanın normal bir durumu olarak kabul edilir. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, yaşlanmayla birlikte erkek cinsiyet hormonlarındaki değişiklikler bir faktör olabilir.

BPH Semptomları Nelerdir?

BPH semptomları başlangıçta genellikle çok hafiftir, ancak tedavi edilmezlerse daha ciddi hale gelirler. Yaygın semptomlar şunları içerir:

  • Eksik mesane boşalması
  • Gece başına iki veya daha fazla kez idrara çıkma ihtiyacı olan noktüri
  • İdrar kaçırma, idrar yaparken yanma
  • Zayıf idrar akışı
  • Ani idrar yapma isteği
  • Yavaşlamış veya gecikmiş bir idrar akışı
  • Ağrılı idrara çıkma
  • İdrarda kan

Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz doktorunuzla konuşun. Tedavi edilebilirler ve sıklıkla tedavi etmek komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.

BPH Nasıl Teşhis Edilir?

BPH için kontrol ederken, doktor genellikle bir fizik muayene yaparak ve tıbbi geçmişi sorarak başlayacaktır. Fizik muayene, doktorun prostatın boyutunu ve şeklini tahmin etmesine izin veren bir rektal muayeneyi içerir. Diğer testler şunları içerebilir:

  • İdrar tahlili
  • Ürodinamik test (İdrar yaparken mesanenin basıncını ölçmek için mesane bir kateter aracılığıyla sıvı ile doldurulur.)
  • Prostat spesifik antijen (PSA) testi (Bu kan testi prostat kanserini kontrol eder.)
  • İdrar sonrası kalıntı (Bu, idrar yaptıktan sonra mesanede kalan idrar miktarını test eder.)
  • Sistoskopi (Bu, üretraya yerleştirilen küçük bir ışıklı dürbünle üretranın ve mesanenin muayenesidir.)

Doktor ayrıca, alınan ve üriner sistemi etkileyebilecek ilaçlar hakkında da sorular sorabilir. Örneğin: Antidepresanlar, Diüretikler, Antihistaminikler, Sakinleştiriciler vb.

Doktorunuz gerekli ilaç ayarlamalarını yapabilir. İlaçlarınızı veya dozlarınızı kendiniz ayarlamaya çalışmayın.

Belirtileriniz için en az 2 ay boyunca herhangi bir iyileşme fark etmeden öz bakım önlemleri aldıysanız doktorunuza bildirin.

BPH Tedavisi

BPH tedavisi, kişisel bakım ve yaşam tarzı ayarlamaları ile başlayabilir. Semptomlar geçmezse, ilaç tedavisi veya ameliyat önerilebilir. Yaş ve genel sağlık da öngörülen tedaviyi etkileyecektir.

BPH Doğal Tedavisi

Doğal tedavi, BPH semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmak için yapılabilecek belirli eylemleri veya yaşam tarzı değişikliklerini içerebilir. Bunlar şunları içerir:

  • Dürtü hissedilen anda idrar yapmak
  • İdrar yapmak için tuvalete gitmek
  • Mesanenin boşalmasını zorlaştırabilecek reçetesiz satılan dekonjestanlardan veya antihistaminik ilaçlardan kaçınmak
  • Özellikle akşam yemeğinden sonraki saatlerde alkol ve kafeinden kaçınmak
  • Sinirlilik idrara çıkma sıklığını artırabileceğinden stres seviyesini azaltmak
  • Pelvik kaslarını güçlendirmek için Kegel egzersizlerini öğrenmek ve uygulamak
  • Sıcak tutmak

Bazı insanlar ayrıca BPH tedavisine doğal ilaçları da dahil eder. Ancak, etkili olduklarına dair kanıt yoktur.

BPH İlaçları

Yaşam tarzı değişiklikleri, semptomları hafifletmek için yeterli olmadığında doktor ilaç önerebilir. Hem BPH semptomlarını hem de BPH’nin kendisini tedavi etmeye yardımcı olabilecek birkaç ilaç vardır. Bu ilaçlar şunları içerir:

  • Alfa-1 engelleyiciler
  • Hormon azaltıcı ilaçlar
  • Antibiyotikler

Alfa-1 blokerler: Alfa-1 blokerleri, mesane ve prostat kaslarını gevşeten ilaçlardır. Alfa-1 blokerleri mesane boynunu gevşetir ve idrarın daha kolay akmasını sağlar. Alfa-1 bloker örnekleri şunları içerir: Doksazosin, Prazosin, Alfuzosin, Terazosin, Tamsulosin

Hormon azaltıcı ilaçlar: Dutasterid ve finasterid gibi prostat bezi tarafından üretilen hormon düzeylerini azaltan ilaçlar genellikle reçete edilir. Bu iki ilaç, diğer işlevlerin yanı sıra saç ve prostat büyümesini etkileyen daha güçlü bir testosteron varyasyonu olan dihidrotestosteron (DHT) düzeylerini düşürür. Bazen hormon seviyelerini düşürmek prostatın küçülmesine ve idrar akışının iyileşmesine neden olur. Bununla birlikte, nadir durumlarda, bu ilaçlar iktidarsızlık ve cinsel dürtü azalması gibi yan etkilere de yol açabilir.

Antibiyotikler: Prostat, BPH’ye bağlı bakteriyel prostatitten kronik olarak iltihaplanırsa antibiyotikler kullanılabilir. Bakteriyel prostatiti antibiyotiklerle tedavi etmek, iltihabı azaltarak BPH semptomlarını iyileştirebilir. Bununla birlikte, antibiyotikler, bakterilerin neden olmadığı prostatit veya iltihaplanmaya yardımcı olmaz.

BPH Cerrahisi

İlaçlar etkili olmadığında BPH tedavisine yardımcı olabilecek farklı cerrahi prosedür türleri vardır. Bazı prosedürler invaziv değildir veya minimal invazivdir ve genellikle doktorun ofisinde veya kliniğinde yapılabilir. Diğerleri daha invazivdir ve hastanede yapılması gerekir.

Ayakta tedavi prosedürleri: Ayakta tedavi prosedürleri, üretraya ve prostat bezine bir alet yerleştirmeyi içerir.

Transüretral iğne ablasyonu (TUNA): Radyo dalgaları prostat dokusunu yaralamak ve küçültmek için kullanılır.

Transüretral mikrodalga tedavisi (TUMT): Prostat dokusunu yok etmek için mikrodalga enerjisi kullanılır.

Transüretral su buharı tedavisi (Rezūm): Fazla prostat dokusunu yok etmek için su buharı kullanılır.

Su kaynaklı termoterapi (WIT): Fazla prostat dokusunu yok etmek için ısıtılmış su kullanılır.

Yüksek yoğunluklu odaklanmış ultrasonografi (HIFU): Aşırı prostat dokusunu ortadan kaldırmak için sonik enerji kullanılır.

Ürolift: Büyümüş prostat, üretrayı tıkamaması için implantlar yardımıyla cerrahi olarak kaldırılır. Urolift ve Rezüm’ün her ikisinin de daha az invaziv olma, daha az maliyetli olma ve cinsel işlevselliği koruma olasılığının daha yüksek olması gibi ek avantajlarla birlikte, yatarak cerrahi tedaviler kadar etkili olduğu gösterilmiştir.

Yatan hasta prosedürleri: Aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahip olunursa yatan hasta prosedürleri önerilebilir:

  • Böbrek yetmezliği
  • Mesane taşları
  • Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
  • Inkontinans
  • Mesaneyi boşaltmada zorluk
  • İdrarda tekrarlayan kan atakları

Yatan hasta prosedürleri şunları içerir:

Prostatın transüretral rezeksiyonu (TURP): Bu, BPH için en sık kullanılan cerrahi tedavidir ve altın standart cerrahi tedavi olmaya devam etmektedir. Doktor üretradan prostata küçük bir alet sokar. Daha sonra prostat parça parça çıkarılır.

Basit prostatektomi: Doktor, skrotumun arkasındaki alan olan karına veya perineye bir kesi yapar. Prostatın iç kısmı çıkarılır, dış kısım bırakılır. Bu işlemden sonra 10 güne kadar hastanede kalmak gerekebilir.

Prostatın transüretral insizyonu (TUIP): Bu, prostatın transüretral rezeksiyonuna benzer, ancak prostat çıkarılmaz. Bunun yerine prostatta mesane çıkışını ve üretrayı genişletecek küçük bir kesi yapılır. Kesi, idrarın daha serbestçe akmasına izin verir. Bu prosedürle her zaman hastanede kalmak gerekmez.

BPH Komplikasyonları

BPH semptomlarını görmezden gelmek kolay olabilir. Bununla birlikte, erken tedavi, potansiyel olarak tehlikeli komplikasyonlardan kaçınmaya yardımcı olabilir. Uzun süredir BPH geçmişi olan kişilerde aşağıdaki komplikasyonlar gelişebilir:

  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • İdrar taşları
  • Böbrek hasarı
  • İdrar yolunda kanama
  • İdrar yapamama

Bazen, BPH’den kaynaklanan üriner obstrüksiyon o kadar şiddetlidir ki, idrar mesaneyi hiç terk edemez. Buna mesane çıkış obstrüksiyonu denir. Tehlikeli olabilir çünkü mesanede sıkışan idrar, idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir ve böbreklere zarar verebilir.

BPH ve Prostat Kanseri

BPH ve prostat kanseri, semptomları göstermez. Prostat kanseri neredeyse her zaman asemptomatiktir ve yüksek PSA veya prostat nodülü ile tanımlanır. Ayrıca BPH’den daha ciddi bir durumdur. Doktor, belirtilerin prostat kanseri ile ilgili olmadığından emin olmak için test yapabilir.

Kontrol

BPH her zaman tıbbi tedavi gerektirmez. Bazen doktor semptomları ve prostatın boyutunu izlemek için düzenli kontroller yaptırmak isteyecektir.

Yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar ve cerrahi, yaşam kalitenizi etkileyen semptomlar için tedavi seçenekleridir.

Doktor semptomları yönetmeye ve sağlıklı bir yaşam sürmeye yardımcı olacak bir tedavi planı geliştirmek için hastayla birlikte çalışacaktır. Bu nedenle BPH semptomlarını doktorla tartışmak önemlidir.

Kaynak: Healthline, What Do You Want to Know About Enlarged Prostate?, 2021

Referanslar

  1. Benign enlarged prostate. (2018). ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279204/
  2. Chang RT, et al. (2012). Is there a link between BPH and prostate cancer? ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22792684
  3. Das AK, et al. (2019). Office-based therapies for benign prostatic hyperplasia: a review and update. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31481142/
  4. Deters L, et al. (2021). Benign prostatic hypertrophy. emedicine.medscape.com/article/437359-overview
  5. Jarvis TR, et al. (2015). Testosterone and benign prostatic hyperplasia. DOI: 10.4103/1008-682X.140966
  6. McVary KT. (2003). Clinical evaluation of benign prostatic hyperplasia. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1502354/
  7. McVary KT, et al. (2014). Management of benign prostatic hyperplasia. auanet.org/guidelines/benign-prostatic-hyperplasia-(bph)-guideline/benign-prostatic-hyperplasia-(2010-reviewed-and-validity-confirmed-2014)
  8. Parsons JK, et al. (2020). Surgical management of lower urinary tract symptoms attributed to benign prostatic hyperplasia: AUA Guideline amendment 2020. auanet.org/guidelines/benign-prostatic-hyperplasia-(bph)-guideline
  9. Treatment: benign prostate enlargement. (2020). nhs.uk/conditions/prostate-enlargement/treatment/

Popüler Gönderiler