Salı, Kasım 5, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

İyot Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

İyot, tiroid tarafından kullanılan bir elementtir. İnsanlar iyot üretemez, bu nedenle tüketilmesi gerekir. Bazı yiyeceklere ve ayrıca tuza eklenir. İyot, tiroid hormonunu azaltır ve mantar, bakteri ve amip gibi diğer mikroorganizmaları öldürebilir. İyot eksikliği dünyadaki en yaygın ve önlenebilir sağlık sorunlarından biridir. Çoğu iyot, deniz yaşamıyla, özellikle deniz yosununda yoğunlaştığı okyanusta bulunur. İyot, iyot eksikliğini ve guatr ve bazı tiroid bozuklukları dahil olmak üzere sonuçlarını önlemek ve tedavi etmek için ağızdan alınır.

İyot pembe göz, diş eti enfeksiyonları, yara iyileşmesi ve diğer birçok durum için kullanılır, ancak bu kullanımların çoğunu destekleyen sınırlı bilimsel kanıt vardır.

İyot Ne İçin Kullanılır?

İyot eksikliği: İyotlu tuz da dahil olmak üzere ağızdan iyot takviyesi almak, iyot eksikliğini önlemek ve tedavi etmek için etkilidir.

Radyasyona maruz kalma: Ağızdan iyot almak, radyasyona maruz kaldıktan sonra acil bir durumda tiroidi koruyabilir. Ancak radyasyona karşı genel koruma için kullanılmamalıdır.

Pembe göz: Povidon-iyot formunda iyot içeren göz damlalarının kullanılması yenidoğanlarda pembe göz riskini azaltıyor gibi görünüyor. Ayrıca yetişkinlerde pembe göz tedavisine yardımcı oluyor gibi görünüyor.

Diyabetli kişilerde ayak yaraları: Ayak yaralarına iyot uygulamak, diyabetle ilgili ayak ülserlerinin tedavisine yardımcı olabilir.

Rahim iltihabı: Sezaryen doğumdan önce vajinanın povidon-iyot formunda iyot içeren bir solüsyonla yıkanması, uterus astarının şişmesi riskini azaltır.

Bir tür iyi huylu meme hastalığı (fibrokistik meme hastalığı): Moleküler iyodin günlük yaklaşık 3000-6000 mcg dozunda alınması meme hassasiyetini ve ağrısını azaltır. Günlük 1500 mcg’lik daha düşük dozlar yardımcı olmuyor gibi görünüyor.

Ağız içinde şişlik ve yaralar (oral mukozit): Ağzı bir iyot solüsyonu ile çalkalamak, kemoterapinin neden olduğu ağız içinde ağrı ve şişliği önlüyor gibi görünüyor.

Ciddi bir diş eti enfeksiyonu (periodontitis): Diş eti enfeksiyonları için cerrahi olmayan tedaviler sırasında ağzı bir iyot solüsyonu ile çalkalamak, enfekte diş eti ceplerinin derinliğini azaltmaya yardımcı olabilir.

Ameliyattan sonra enfeksiyon: Ameliyattan önce veya ameliyat sırasında povidon-iyot şeklinde iyot uygulanması enfeksiyon riskini azaltır. Ancak enfeksiyonları önlemek için klorheksidin gibi diğer seçeneklerle nasıl karşılaştırılacağı açık değildir.

Aşırı tiroid hormonunun neden olduğu hayatı tehdit eden bir durum: Diğer tedavilerle birlikte ağızdan iyot almak tiroid fırtınasının tedavisine yardımcı olabilir.

Tiroiddeki nodüller: Ağız yoluyla iyot almak, tiroid üzerindeki nodülleri iyileştirebilir.

Zayıf kan dolaşımının neden olduğu bacak yaraları (venöz bacak ülseri): Cilde cadexomer iyot uygulamak bacak ülserlerinin iyileşmesine yardımcı olabilir. Ancak povidon-iyodin uygulamasının yardımcı olup olmadığı açık değildir.

Yan Etkileri Nelerdir?

İyot, günde 1100 mcg’den daha düşük dozlarda alındığında çoğu insan için güvenlidir. Büyük miktarlarda veya uzun süreli iyot kullanımı muhtemelen güvenli değildir. Yetişkinler, uygun tıbbi gözetim olmaksızın uzun süreli yüksek doz kullanımından kaçınmalıdır. Daha yüksek alım, tiroid sorunları gibi yan etki riskini artırabilir. Daha büyük miktarlarda iyot metalik tada, dişlerde ve diş etlerinde ağrıya, ağız ve boğazda yanmaya, mide rahatsızlığına ve diğer birçok yan etkiye neden olabilir.

Cilde uygulandığında uygun şekilde seyreltilmiş ürünler kullanıldığında iyot çoğu insan için güvenlidir. %2 iyot solüsyonu FDA onaylı reçeteli bir üründür.

İyot İçin Uyarılar Nelerdir?

Hamilelik ve emzirme: İyot, önerilen miktarlarda ağızdan alındığında veya onaylanmış bir ürün (%2’lik solüsyon) kullanılarak cilde uygun şekilde uygulandığında muhtemelen güvenlidir. 18 yaşından büyükseniz günde 1100 mcg’den fazla iyot almayın; 14-18 yaşındaysanız günlük 900 mcg’den fazla iyot almayın. Yüksek dozlarda ağızdan alındığında iyot muhtemelen güvensizdir. Daha yüksek alım bebekte tiroid sorunlarına neden olabilir.

Çocuklar: İyot, yaşa bağlı olarak uygun dozlarda ağızdan alındığında muhtemelen güvenlidir. Dozlar 1 ila 3 yaş arası çocuklar için günde 200 mcg, 4 ila 8 yaş arası çocuklar için günde 300 mcg, 9 ila 13 yaş arası çocuklar için günde 600 mcg ve ergenler için günde 900 mcg’yi geçmemelidir.

Dermatit herpetiformis adı verilen bir döküntü türü: İyot almak bu kızarıklığı daha da kötüleştirebilir.

Tiroid bozuklukları: Uzun süreli iyot kullanımı veya yüksek dozlarda iyot, hipotiroidizm, genişlemiş tiroid bezi (guatr) veya tiroid tümörü dahil olmak üzere bazı tiroid bozukluklarını daha da kötüleştirebilir. Ayrıca, otoimmün tiroid hastalığı olan kişiler, iyotun zararlı etkilerine karşı özellikle hassas olabilir.

İyot Başka İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Amiodaron (Cordarone): Amiodaron iyot içerir. Amiodaron ile birlikte iyot takviyesi almak kandaki iyot seviyelerini artırabilir. Kanda çok fazla iyot bulunması tiroidi etkileyen yan etkilere neden olabilir.

Lityum: Büyük miktarlarda iyot tiroid fonksiyonunu azaltabilir. Lityum ayrıca tiroid fonksiyonunu azaltabilir. Lityum ile birlikte iyot almak tiroid fonksiyonunu çok fazla azaltabilir. Lityum alıyorsanız çok miktarda iyot almayın.

Aşırı aktif tiroid ilaçları: İyot, tiroid fonksiyonunu artırabilir veya azaltabilir. Aşırı aktif tiroid için ilaçlarla birlikte iyot almak bu ilaçların etkilerini değiştirebilir. Bir sağlık kuruluşu tarafından tavsiye edilmedikçe, aşırı aktif tiroid için ilaç alıyorsanız iyot takviyesi almayın.

İyot İçin Önerilen Kullanım Dozu Nedir?

İyot, iyotlu tuzda, deniz yosunu gibi deniz ürünlerinde, yumurta ve inek sütünde bulunan temel bir besindir. Günlük olarak tüketilmesi gereken miktara önerilen diyet ödeneği (RDA) denir. Yetişkinler için BKİ günlük 150 mcg’dir. Hamileyken, BKİ günlük 220 mcg’dir. Emzirirken, BKİ günlük 290 mcg’dir. Çocuklarda, BKİ yaşa bağlıdır. İyot ayrıca takviyelerde ve çeşitli topikal solüsyonlarda, göz damlalarında, gargaralarda, merhemlerde ve keselerde bulunur. Belirli bir durum için ne tür bir ürün ve dozun en iyi olabileceğini öğrenmek için bir sağlık uzmanıyla konuşun.

Popüler Gönderiler