İyot Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

0
8520

İyot Nedir?

İyot kimyasal bir elementtir. Vücudun iyot ihtiyacı var ama başaramıyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu iyot diyetten gelmelidir. Kural olarak, işleme sırasında eklenmedikçe gıdalarda çok az iyot vardır. İşlenmiş gıdalar, iyotlu tuz ilavesinden dolayı tipik olarak daha fazla iyot içerir. Dünyadaki iyotun çoğu deniz yaşamı, özellikle deniz yosunu ile yoğunlaştığı okyanusta bulunur.

Tiroid bezi hormon yapmak için iyot gerektirir. Tiroidin işini yapmak için yeterli iyotu yoksa, vücuttaki sistemler tiroidin daha fazla çalışmasına neden olur. Bu, şişmiş bir boyuna neden olan genişlemiş bir tiroid bezine (guatr) neden olabilir.

Yeterli iyot (iyot eksikliği) olmamasının diğer sonuçları da ciddidir. İyot eksikliği ve bunun sonucunda ortaya çıkan düşük tiroid hormon seviyeleri, kadınların yumurtlamayı durdurmasına ve kısırlığa neden olabilir. İyot eksikliği, tiroidin otoimmün bir hastalığına da yol açabilir ve tiroid kanseri olma riskini artırabilir. Bazı araştırmacılar iyot eksikliğinin prostat, meme, endometriyal ve yumurtalık kanseri gibi diğer kanser riskini de artırabileceğini düşünüyor.

Hamilelik sırasında iyot eksikliği hem anne hem de bebek için ciddidir. Anne için hamilelik sırasında yüksek tansiyona ve bebek için zihinsel geriliğe yol açabilir. İyot, merkezi sinir sisteminin gelişiminde önemli bir rol oynar. Aşırı durumlarda, iyot eksikliği ciddi şekilde bodur fiziksel ve zihinsel büyümeyi içeren bir bozukluk olan kretinizme yol açabilir.

İyot eksikliği yaygın bir dünya sağlık sorunudur. En çok bilinen eksiklik guatr. Ek olarak, tüm dünyada iyot eksikliğinin, zihinsel geriliğin en yaygın önlenebilir nedeni olduğu düşünülmektedir. Yirminci yüzyılın başlarında, iyot eksikliği ABD ve Kanada’da yaygındı, ancak tuza iyot ilavesi halk sağlığını geliştirdi. Kanada’da tuza iyot ilavesi gereklidir. ABD’de iyotlu tuz gerekli değildir, ancak yaygın olarak bulunur. Araştırmacılar, iyotlu tuzun düzenli olarak ABD nüfusunun yaklaşık yarısı kadar kullanıldığını tahmin ediyorlar.

İyot, guatr ve bazı tiroid bozuklukları da dahil olmak üzere iyot eksikliğini ve sonuçlarını önlemek ve tedavi etmek için ağızdan alınır. Topaklı göğüsleri (fibrokistik meme hastalığı) ve meme ağrısını (mastalji) tedavi etmek için de kullanılır.

İyot ayrıca tiroid bezini radyoaktif iyodürlere karşı korumak için radyasyon acillerinde kullanılır. Bir radyasyon acil durumunda kullanım için potasyum iyodür tabletleri, FDA onaylı ürünler (ThyroShield, Iosat) ve internette gıda takviyesi olarak mevcuttur. Potasyum iyodür, hastalığı önlemek için acil durumdan önce değil, yalnızca radyasyon acil durumunda kullanılmalıdır.

İyot bazen cilde iltihaplanma ve mikropları öldürmek ve yara iyileşmesini kolaylaştırmak için uygulanır. Ayrıca ağızda veya sindirim sistemi boyunca ağrı ve diğer rahatsızlıkları önlemek için kullanılır, ancak bu kullanımları destekleyen iyi bir bilimsel kanıt yoktur.

İyot vajinada uterus zarının sezaryen sonrası şişmesini önlemek için kullanılır.

İyot ayrıca su arıtmak için de kullanılır.

İyot Ne Kadar Etklidir?

Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemel etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemelen etkisiz, etkisiz ve etkililiği değerlendirmek için yeterli kanıt yok.

Muhtemel Etkili

  • İyot eksikliği . İyotlu tuz dahil olmak üzere iyot takviyeleri almak, iyot eksikliklerini önlemek ve tedavi etmek için etkilidir.
  • Radyasyona maruz kalma . İyotun ağız yoluyla alınması, bir radyasyon acil durumunda radyoaktif iyodürlere maruz kalmaya karşı korunmada etkilidir. Bununla birlikte, radyasyona karşı genel koruma için kullanılmamalıdır.

Mümkün Olduğunca Etkili

  • Pembe göz . Araştırmalar, povidon-iyot şeklinde iyot içeren göz damlası kullanımının, yenidoğanlarda pembe göz riskini azaltmak için gümüş nitrattan daha etkili olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, eritromisin veya kloramfenikol ilaçlarından daha etkili değildir.
  • Diyabetli kişilerde ayak yaraları . Ayak ülserlerine iyot uygulamak, diyabetle ilgili ayak ülseri olan kişiler için yararlı olabilir.
  • Rahim astarının şişmesi (iltihap) (endometrit) . Bir sezaryen doğumdan önce vajinanın iyot içeren bir çözelti ile povidon-iyot şeklinde yıkanması, uterus astarının iltihaplanma riskini azaltır. Ayrıca enfeksiyon ve ateş riskini de azaltır.
  • Bir tür iyi huylu (kanserli olmayan) meme hastalığı (fibrokistik meme hastalığı) . Araştırmalar, iyotun, özellikle moleküler iyotun alınmasının ağrılı lifli meme dokusunu azalttığını göstermektedir.
  • Meme ağrısı (mastalji) . 5 ay boyunca 3000-6000 mg moleküler iyot almak, adet döngüsü ile ilgili olarak göğüs ağrısı olan kadınlarda ağrıyı ve hassasiyeti azalttığı görülmektedir. Bununla birlikte, günde 1500 mg daha düşük dozlar almak işe yaramaz gibi görünüyor.
  • Şişlik (iltihap) ve ağız içindeki yaralar (oral mukozit) . Cilde iyot uygulanması, kemoterapinin neden olduğu ağızda ağrı ve şişmeyi önler.
  • Ciddi bir diş eti enfeksiyonu (periodontitis) . Araştırmalar, diş eti enfeksiyonları için cerrahi olmayan tedaviler sırasında iyodin içeren bir solüsyonla povidon-iyot şeklinde durulamanın, enfekte olmuş sakız ceplerinin derinliğini azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
  • Ameliyat sonrası enfeksiyon . Bazı araştırmalar, ameliyattan önce veya ameliyat sırasında iyotun povidon-iyot şeklinde uygulanmasının enfeksiyon riskini azalttığını göstermektedir. Ancak çelişkili sonuçlar var. Ayrıca, povidon-iyot, ameliyattan önce kullanıldığında cerrahi bölgedeki enfeksiyonların önlenmesinde klorheksidinden daha az etkili gibi görünmektedir. İyot, ameliyattan önce kullanılan el fırçalarına dahil edildiğinde enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı görünmemektedir.
  • Aşırı tiroid hormonunun (tiroid fırtınası) neden olduğu hayatı tehdit eden bir durum . Diğer tedavilerle birlikte ağızdan iyot almak tiroid fırtınasını iyileştirebilir.
  • Tiroid topakları . İyotun ağız yoluyla alınması tiroid nodülleri adı verilen tiroid üzerindeki topakları iyileştirebilir.
  • Zayıf kan dolaşımının neden olduğu bacak yaraları (venöz bacak ülseri) . Sınırlı araştırma, cadexomer iyot uygulanmasının bacak ülserlerinin iyileşmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Tam ülser iyileşme oranını standart bakıma kıyasla yaklaşık iki kat arttırdığı görülmektedir. Povidon iyot uygulanmasının bacak ülserlerinin iyileşmesine yardımcı olup olmadığı belirsizdir.

Mümkün Olduğunca Etkisiz

  • Kateterli kişilerde enfeksiyonlar . Bazı kanıtlar, povidon-iyot uygulanmasının hemodiyaliz kateterleri olan kişiler için kan akımı enfeksiyonu riskini azalttığını göstermektedir. Bununla birlikte, çoğu araştırma, bir kateterin yerleştirildiği povidon-iyodin uygulanmasının, diğer kateter tiplerinin kullanılmasıyla ilişkili enfeksiyon riskini azaltmadığını göstermektedir.
  • Prematüre bebeklerde büyüme ve gelişme . Prematüre bebeklere iyot takviyesi vermek beyin gelişimini iyileştirmez veya ölme riskini azaltmaz.

Etkililiğini Değerlendirmek İçin Yeterli Kanıt Yok

  • Vücut sıvısının (chyle) idrara sızması . Chyluria, idrar akışında chyle’ın bulunduğu bir durumdur. Bu, idrarın sütlü beyaz görünmesine neden olur. Erken araştırmalar, pelvisin belirli bir bölgesine povidin-iyot şeklinde iyot enjekte edilmesinin, chururia’nın tekrarını tedavi etmeye ve önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir.
  • Gözün korneasında açık bir yara (ülser) . Erken araştırmalar, antibiyotik tedavisi ile birlikte povidon-iyot şeklinde iyot içeren göz damlası kullanmanın, kornea ülseri olan kişilerde görmeyi iyileştirmek için sadece antibiyotik kullanmaktan daha iyi olmadığını göstermektedir.
  • Bir mantar cilt durumu (kutanöz sporotrikoz) . Kutanöz sporotrikoz için doymuş potasyum iyodür çözeltisi yaygın olarak kullanılır. Potasyum iyodürün tek başına ağızdan veya başka bir antifungal tedavi ile alınmasının kutanöz sporotrikozu olan çoğu insan için etkili olduğuna dair raporlar vardır.
  • Zatürree . Erken araştırmalar, boğazın iyot ile povidon-iyot şeklinde durulanmasının, ventilatör kullanan şiddetli kafa travması olan kişilerde pnömoni riskini azalttığını göstermektedir.
  • Ameliyat sonrası kanama . Erken araştırmalar, diş soketinin, povidon-iyot şeklinde bir durulama içeren iyot ile yıkanmasının, salin ile karşılaştırıldığında bir diş çekildikten sonra daha fazla hastada kanamayı durdurduğunu göstermektedir.
  • Yara iyileşmesi . Yara iyileşmesini desteklemek için iyot ajanlarının kullanılmasına ilgi duyulmaktadır. Yaralara iyot uygulanmasının yara boyutunu küçültmede antiseptik olmayan sargılara göre daha etkili olduğuna dair bazı kanıtlar olsa da, iyotun antibiyotiklerden daha az etkili olduğu görülmektedir.
  • Diğer koşullar .

Bu kullanımlar için iyotun etkinliğini değerlendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.

İyot Nasıl Etki Eder?

İyot tiroid hormonunu azaltır ve mantar, bakteri ve amip gibi diğer mikroorganizmaları öldürebilir. Radyoaktif bir kazadan sonra tiroid hasarını önlemek için potasyum iyodür adı verilen spesifik bir iyot da kullanılır.

İyot Kullanmak Güvenli Midir?

Ağız yoluyla alındığında : İyot, önerilen miktarlarda ağızdan alındığında çoğu insan için MUHTEMELEN GÜVENLİdir .

Yan etkiler mide bulantısı ve mide ağrısı, burun akıntısı, baş ağrısı, metalik tat ve ishali içerebilir.

Hassas insanlarda iyot, dudakların ve yüzün şişmesi (anjiyoödem), şiddetli kanama ve morarma, ateş, eklem ağrısı, lenf nodu büyümesi, kurdeşen ve ölüm gibi yan etkilere neden olabilir. Bununla birlikte, bu hassasiyet çok nadirdir.

Büyük miktarlarda veya uzun süreli iyot kullanımı MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENSİZDİR. Yetişkinler, uygun tıbbi gözetim olmadan günde 1100 mcg’den yüksek dozların (tolere edilebilir üst sınır, UL) uzun süre kullanılmasından kaçınmalıdır. Çocuklarda, dozlar 1 ila 3 yaş arası çocuklar için günde 200 mcg, 4 ila 8 yaş arası çocuklar için günde 300 mcg, 9 ila 13 yaş arası çocuklar için günde 600 mcg ve ergenler için günde 900 mcg’yi geçmemelidir. . Bunlar üst tolere edilebilir limitlerdir (UL).

Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde, daha yüksek alımın tiroid problemleri gibi yan etki riskini artırabileceği endişesi vardır. Daha büyük miktarlarda iyot, metalik tada, diş ve diş etlerinde ağrıya, ağızda ve boğazda yanmaya, tükürük, boğaz iltihabı, mide rahatsızlığı, ishal, israf, depresyon, cilt problemleri ve diğer birçok yan etkiye neden olabilir.

Cilde uygulandığında : İyotOnaylanmış ve uygun şekilde seyreltilmiş ürünler kullanılarak cilde uygulandığında çoğu insan için MUHTEMELEN GÜVENLİ . İyot doğrudan cilt üzerinde kullanıldığında  MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENSİZDİR , cilt tahrişine, lekelere, alerjik reaksiyonlara ve diğer yan etkilere neden olabilir. İyot yanmasını önlemek için iyot ile tedavi edilen alanları bandajlamamaya veya sıkıca örtmemeye dikkat edin.

Özel önlemler ve uyarılar:

Hamilelik ve emzirme : İyotun hamilelik sırasında artması gerekir. İyot, önerilen miktarlarda ağızdan alındığında veya onaylanmış bir ürün (% 2 çözelti) kullanılarak cilde uygun şekilde uygulandığında MUHTEMELEN GÜVENLİDİR. İyot, yüksek dozlarda ağızdan alındığında MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENSİZDİR . 18 yaşın üzerindeyseniz günde 1100 mcg’den fazla iyot almayın; 14 ila 18 yaşındaysanız günde 900 mcg’den fazla iyot almayın. Daha yüksek alımın bazı durumlarda yenidoğanda tiroid sorunlarına neden olduğu gösterilmiştir.

Otoimmün tiroid hastalığı : Otoimmün tiroid hastalığı olan kişiler iyotun zararlı yan etkilerine özellikle duyarlı olabilir.

Dermatit herpetiformis adı verilen bir döküntü tipi: İyot almak bu döküntünün kötüleşmesine neden olabilir.

Çok az tiroid fonksiyonu (hipotiroidizm), genişlemiş tiroid bezi (guatr) veya tiroid tümörü gibi tiroid bozuklukları : Uzun süreli kullanım veya yüksek dozda iyot bu koşulları daha da kötüleştirebilir.

İyot Farklı İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Majör Düzey

Bu kombinasyonu almayın.

Aşırı aktif tiroid için ilaçlar (Antitiroid ilaçlar) İyot tiroid fonksiyonunu azaltabilir. Aşırı aktif tiroid için ilaçlarla birlikte iyot almak tiroidi çok fazla azaltabilir. Aşırı aktif tiroid için ilaç kullanıyorsanız iyot takviyesi almayın.

Bu ilaçların bazıları arasında metenamin mandelat, metimazol, potasyum iyodür ve diğerleri bulunur.

Orta Düzey

Bu kombinasyon konusunda dikkatli olun.

Amiodaron iyot içerir. Amiodaron ile birlikte iyot takviyeleri almak kanda çok fazla iyot oluşturabilir. Kanda çok fazla iyot, tiroidi etkileyen yan etkilere neden olabilir.

Lityum Çok miktarda iyot tiroid fonksiyonunu azaltabilir. Lityum ayrıca tiroid fonksiyonunu azaltabilir. Lityum ile birlikte iyot almak tiroid fonksiyonunu çok fazla azaltabilir. Lityum alıyorsanız çok miktarda iyot almayın.

Yüksek tansiyon için ilaçlar (ACE inhibitörleri)Yüksek tansiyon için bazı ilaçlar vücudun potasyumdan ne kadar çabuk kurtulduğunu azaltabilir. Çoğu iyodür takviyesi potasyum içerir. Yüksek tansiyon için bazı ilaçlarla birlikte potasyum iyodür almak vücutta çok fazla potasyuma neden olabilir. Yüksek tansiyon için ilaç kullanıyorsanız, potasyum iyodür almayın.

Yüksek tansiyon için bazı ilaçlar arasında kaptopril, enalapril, lisinopril, ramipril ve diğerleri bulunur.

Yüksek tansiyon için ilaçlar (Anjiyotensin reseptör blokerleri (ARB’ler)) Yüksek tansiyon için bazı ilaçlar vücudun potasyumdan ne kadar çabuk kurtulduğunu azaltabilir. Çoğu iyot takviyesi potasyum içerir. Yüksek tansiyon için bazı ilaçlarla birlikte potasyum iyodür almak vücutta çok fazla potasyuma neden olabilir. Yüksek tansiyon için ilaç kullanıyorsanız, potasyum iyodür almayın.

ARB’ler arasında losartan, valsartan, irbesartan, kandesartan, telmisartan ve eprosartan bulunur.

Su hapları (Potasyum tutucu diüretikler) Çoğu iyot takviyesi potasyum içerir. Bazı “su hapları” da vücuttaki potasyumu artırabilir. Bazı “su hapları” ile birlikte potasyum iyodür almak vücutta çok fazla potasyum olmasına neden olabilir. Vücutta potasyumu artıran “su hapları” alıyorsanız, potasyum iyodür almayın.

Vücuttaki potasyumu artıran bazı “su hapları” arasında spironolakton , triamteren ve amilorid bulunur.

İyot Bitkiler ve Takviye Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?

Otlar ve takviyeler ile bilinen bir etkileşimi yoktur.

İyot Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?

Sebzelerden Çiğ turpgillerdeki sebzelerde bulunan kimyasallar olan gloitrojenler, tiroidin iyotu nasıl emdiğini etkileyebilir.

İyot Hangi dozda kullanılır?

Aşağıdaki dozlarda bilimsel araştırmalar incelenmiştir:

Yetişkinler

Ağızdan :

  • İyot eksikliği için : Çoğu durumda iyotlu tuz tüketimi önerilir.
    • Çoğu insan için, kilogram tuz başına 20-40 mg iyot içeren iyotlu tuz önerilir. Tuz tüketimi günde kişi başına 10 gramdan azsa, tuzdaki iyot miktarının daha yüksek olması gerekebilir.
    • Hamile ve emziren kadınlarda, günde 250 mcg iyot veya yıllık 400 mg iyotlu yağın tek bir dozunu sağlayan iyot takviyeleri önerilir.
  • Radyasyona maruz kalma için : Potasyum iyodür (KI), maruziyetten hemen önce veya mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır. Radyasyon hamile veya emziren kadınlar ve çocuklar için en zararlıdır, bu nedenle KI radyasyona maruz kalma miktarına ve yaşa göre dozlanır. Radyasyona maruz kalma santigrat olarak ölçülür (cGy). Hamile veya emziren kadınlar için, radyasyona maruz kalma 5 santigrat (cGy) veya daha fazla ise KI verilir.
    • Hamile veya emziren kadınlar için 120 mg.
    • 10 cGy veya daha fazlasına maruz kalan 18 ila 40 yaş arası yetişkinler için 130 mg KI verilir.
    • 500 cGy veya daha fazlasına maruz kalan 40 yaş üstü yetişkinler için 130 mg KI verilir.
  • Tiroid fırtınası için : Her 6 saatte bir beş damla doymuş potasyum iyot çözeltisi önerilir.
  • Tiroid nodüllerinin boyutunu azaltmak için : İyi huylu nodüler tiroid hastalığı için ameliyattan sonra günde kg başına 1.5 mcg tiroksine ek olarak günlük 150-200 mcg veya ihtiyaçlara göre 50-100 mcg / gün 12 aya kadar iyotlu tuz.
  • İyi huylu (kanserli olmayan) meme hastalığı (fibrokistik meme hastalığı) için : 4-18 ay boyunca moleküler iyot 70-90 mcg / kg.
  • Meme ağrısı için (mastalji) : 5 ay boyunca günde 3000-6000 mcg iyot.

CİLTTE :

  • Zayıf kan dolaşımının neden olduğu bacak yaraları için (venöz bacak ülseri) : 4-6 hafta boyunca cadexomer iyotun venöz bacak ülserlerine topikal uygulanması. Ayrıca,% 10 povidon-iyot içeren çözeltiler,% 10 povidon-iyot içeren merhem ve% 2.5 povidon-iyot içeren kuru toz sprey, sıkıştırma terapisi ile birlikte kullanılmıştır.
  • Diyabetli kişilerde ayak yaraları için: 12 hafta boyunca topikal iyot% 0.9 merhem.
  • Şişlik (iltihaplanma) ve ağız içindeki yaralar (oral mukozit) için : Radyoterapinin başlangıcından başlayarak ve radyasyondan bir hafta sonrasına kadar günde dört kez 3 dakika durulama olarak kullanılan povidon-iyot çözeltisi içeren 100 mL ağız durulaması. Tamamlandı.
  • Ciddi bir diş eti enfeksiyonu için (periodontitis) : Ölçekleme ve kök planlaması sırasında kullanılan% 0.1 ila% 10 povidon-iyotlu bir durulama.
  • Ameliyattan sonra enfeksiyon için : Yara kapanmasından önce ve sonra povidon-iyot formunda iyot içeren sprey uygulanmıştır. Ayrıca,% 0.35 ila% 10 povidon-iyot içeren çözelti, yara kapanmasından önce veya sonra bir ila üç dakika süreyle uygulanmıştır.
  • Rahim zarının şişmesi (iltihap) (endometrit) : Sezaryen doğumdan hemen önce% 1 ila% 10 povidon-iyot şeklinde iyot içeren vajinal bir yıkama kullanılmıştır.

Çocuklar

AĞIZLA :

  • İyot eksikliği için : Çoğu durumda iyotlu tuz tüketimi önerilir.
    • Çoğu insan için, kilogram tuz başına 20-40 mg iyot içeren iyotlu tuz önerilir. Tuz tüketimi günde kişi başına 10 gramdan azsa, tuzdaki iyot miktarının daha yüksek olması gerekebilir.
    • 7 aydan 2 yaşına kadar olan çocuklarda iyotlu tuz yoksa iyot takviyesi gerekebilir. Bu durumlarda, günde 90 mcg iyot veya tek bir yıllık 200 mg iyotlu yağ dozu sağlayan takviyeler önerilir.
  • Radyasyona maruz kalma için : Potasyum iyodür (KI), maruziyetten hemen önce veya mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır. Radyasyon hamile veya emziren kadınlar ve çocuklar için en zararlıdır, bu nedenle KI radyasyona maruz kalma miktarına ve yaşa göre dozlanır. Radyasyona maruz kalma santigrat olarak ölçülür (cGy). Bebekler, bebekler, çocuklar ve ergenler için, radyasyona maruz kalma 5 santigrat (cGy) veya daha fazla ise KI verilir.
    • 1 aydan itibaren doğum için doz 16 mg KI’dir.
    • 1 aydan 3 yaşına kadar olan bebekler ve çocuklar için 32 mg.
    • 3 ila 12 yaş arası çocuklar için 65 mg.
    • 12 ila 18 yaş arası ergenler için, ergen yetişkin büyüklüğüne yaklaşıyorsa 65 mg veya 120 mg.

GÖZ DAMLASI OLARAK :

  • Pembe göz : Doğumdan kısa bir süre sonra verilen% 2.5 povidon-iyot içeren göz damlaları.

Ulusal Tıp Akademisi, bebekler için yeterli miktarda iyot alımı (AI) belirlemiştir: 0 ila 6 ay, 110 mcg / gün; 7 ila 12 ay, 130 mcg / gün.

Çocuklar ve yetişkinler için Önerilen Diyet Miktarları (RDA) belirlenmiştir: 1 ila 8 yaş arası çocuklar, 90 mcg / gün; 9 ila 13 yıl, 120 mcg / gün; 14 yaş ve üstü insanlar, 150 mcg / gün. Hamile kadınlar için, RDA 220 mcg / gün ve emziren kadınlar 290 mcg / gün’dür.

İyot alımı için istenmeyen yan etkilere neden olması muhtemel olmayan en yüksek alım seviyesi tolere edilebilir Üst Giriş Düzeyleri (UL) belirlenmiştir: 1 ila 3 yaş arası çocuklar, 200 mcg / gün; 4 ila 8 yıl, 300 mcg / gün; 9 ila 13 yıl, 600 mcg / gün; 14 ila 18 yaş (hamilelik ve emzirme dahil), 900 mcg / gün. Hamile ve emziren kadınlar dahil 19 yaşından büyük yetişkinler için Tolere Edilebilir Üst Alım Seviyesi 1100 mcg / gündür.

Diğer İsimler

Atomic number 53, Cadexomer Iodine, Diatomic Iodine, I2, Iode, Iode de Cadexomer, Iode Diatomique, Iode Moléculaire, Iode Mono-atomique, Iode de Povidone, Iode de Sodium, Iodide, Iodized Salt, Iodure, Iodure de Potassium, Iodure de Potassium en Solution Saturée, Iodure de Sodium, KI, Lugol’s Solution, Molecular Iodine, Monoatomic Iodine, Numéro atomique 53, Periodate de Sodium, Potassium Iodide, Povidone Iodine, Saturated Solution Potassium Iodide, Sel Iodé, Sodium Iodide, Sodium Iodine, Sodium Periodate, Solution de Lugol, SSKI, Yodo.