Perşembe, Ocak 16, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Januvia (Sitagliptin Phosphate) Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Januvia Nedir?

Januvia, tip 2 Diabetes Mellitus semptomlarını tedavi etmek için kullanılan reçeteli bir ilaçtır. Antidiyabetikler, Dipeptyl Peptidaz -IV İnhibitörleri adlı bir ilaç sınıfına aittir. Januvia tek başına veya diğer ilaçlarla birlikte kullanılabilir. Çocuklarda güvenli ve etkili olup olmadığı bilinmemektedir.

Januvia’nın Olası Yan Etkileri Nelerdir?

Januvia, aşağıdakiler dahil ciddi yan etkilere neden olabilir:

  • üst mideden sırta yayılan şiddetli ağrı, baş ağrısı
  • kaşıntı, soyulmuş cilt ile ciltte kabarcıklar
  • eklemlerde şiddetli veya devam eden ağrı
  • az idrara çıkma veya hiç çıkamama
  • nefes darlığı, burun akıntısı, tıkalı burun
  • bacaklarda veya ayaklarda şişme
  • hızlı kilo alımı
  • düşün kan şekeri

Yukarıda listelenen belirtilerden herhangi birine sahipseniz hemen tıbbi yardım alın.

Kullanım Sınırlamaları

Januvia, tip 1 diyabetli hastalarda veya diyabetik ketoasidoz tedavisi için etkili olmayacağından kullanılmamalıdır. Pankreatit öyküsü olan hastalarda çalışılmamıştır. Januvia kullanırken pankreatit öyküsü olan hastaların pankreatit gelişimi açısından yüksek risk altında olup olmadığı bilinmemektedir.

Endikasyonları Nelerdir?

Januvia, tip 2 diabetes mellituslu yetişkinlerde glisemik kontrolü iyileştirmek için diyet ve egzersize ek olarak endikedir.

Dozaj ve Kullanım Önerileri Nelerdir?

Önerilen Januvia dozu günde bir kez 100 mg’dır. Yiyecekle birlikte veya yiyeceksiz alınabilir. Ciddi böbrek yetmezliği olan hastalarda veya son evre böbrek hastalığının (ESRD) gerektirdiği hemodiyaliz ya da peritoneal diyaliz alan hastalarda diyalizin zamanlamasına bakılmaksızın 25 mg. Januvia uygulanabilir.  Böbrek fonksiyonuna bağlı olarak doz ayarlamasına ihtiyaç olduğundan, Januvia’ya başlamadan önce ve daha sonra periyodik olarak böbrek fonksiyonunun değerlendirilmesi önerilir.

Depolama Koşulları Nelerdir?

Januvia, 20-25 ° C’de (68-77 ° F) saklamak gerekmektedir; dışarıda 15-30 ° C’de (59-86 ° F) bulunabilir.

Uyarılar ve Önlemler

Pankreatit: Januvia’nın başlamasından sonra, hastalar pankreatit belirti ve semptomları açısından dikkatle izlenmelidir. Pankreatit şüphesi varsa, Januvia derhal kesilmeli ve uygun tedavi başlatılmalıdır. Januvia kullanırken pankreatit öyküsü olan hastaların pankreatit gelişimi açısından yüksek risk altında olup olmadığı bilinmemektedir.

Kalp Yetmezliği: Daha önce kalp yetmezliği öyküsü ve böbrek yetmezliği öyküsü olanlar gibi kalp yetmezliği riski olan hastalarda tedaviye başlamadan önce Januvia’nın risklerini ve yararlarını göz önünde bulundurmak ve bu hastaları tedavi sırasında kalp yetmezliği belirti ve semptomları açısından gözlemlemek gerekir. Hastalara kalp yetmezliğinin karakteristik semptomları hakkında tavsiyede bulunulmalı ve bu semptomları derhal bildirilmelidir. Kalp yetmezliği gelişirse, mevcut bakım standartlarına göre değerlendirmek ve Januvia’nın kesilmesini düşünmek gerekir.

Aşırı Duyarlılık Reaksiyonları: Januvia ile tedavi edilen hastalarda ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonları anafilaksi, anjiyoödem ve Stevens-Johnson sendromu dahil olmak üzere eksfolyatif cilt durumlarını içerir. Bir aşırı duyarlılık reaksiyonundan şüpheleniliyorsa, Januvia’yı durdurmak, olayın diğer olası nedenlerini değerlendirmek ve diyabet için alternatif tedavi uygulamak gerekir.

Büllöz Pemfigoid: Hastalara Januvia alırken kabarcık veya erozyon gelişimi olabileceğini söylemek gerekir. Büllöz pemfigoid şüphesi varsa, Januvia kesilmeli, tanı ve uygun tedavi için bir dermatoloğa sevk düşünülmelidir.

Makrovasküler Sonuçlar: Januvia ile makrovasküler risk azaltımına dair kesin kanıt sağlayan hiçbir klinik çalışma bulunmamaktadır.

Hipoglisemi: Hastaları, bir sülfonilüre veya insüline Januvia eklendiğinde hipoglisemi insidansının arttığı ve hipoglisemi riskini azaltmak için daha düşük bir sülfonilüre veya insülin dozunun gerekebileceği konusunda biigilendirmek gerekir.

Şiddetli ve Engelleyici Artralji: Hastaları, bu ilaç sınıfıyla şiddetli ve engelleyici eklem ağrısı oluşabileceği konusunda bilgilendirmek gerekmektedir. Semptomların başlama süresi bir günden yıllara kadar değişebilir. Hastalara şiddetli eklem ağrısı meydana gelirse tıbbi tavsiye almalarını söylenmelidir.

Gebelik: Hamile kadınlarda Januvia ile sınırlı mevcut veriler, büyük doğum kusurları ve düşük için uyuşturucuya bağlı bir riski bildirmek için yeterli değildir. Gebelikte yetersiz kontrol edilen diyabetle ilişkili anne ve fetüs için riskler vardır.  Gebelikte kötü kontrol edilen diyabet, maternal diyabetik ketoasidoz, preeklampsi, spontan düşükler, erken doğum ve doğum komplikasyonları riskini artırır.

Emzirme: Januvia’nın insan sütündeki varlığı, anne sütüyle beslenen bebek üzerindeki etkileri veya süt üretimi üzerindeki etkileri hakkında bilgi yoktur. Emzirmenin gelişimsel ve sağlık yararları, annenin Januvia’ya olan klinik ihtiyacı ve Januvia’dan emzirilen bebek üzerindeki olası olumsuz etkiler veya altta yatan maternal durumla birlikte dikkate alınmalıdır.

Pediatrik Kullanım: Januvia’nın 18 yaşın altındaki pediyatrik hastalarda güvenliği ve etkinliği belirlenmemiştir.

Geriatrik Kullanım: Januvia’nın kullanımı için bildirilen diğer klinik deneyimler, yaşlılar ve daha genç hastalar arasındaki yanıtlardaki farklılıkları belirlemese de, bazı yaşlı bireylerin daha fazla duyarlılığı göz ardı edilemez. Sitagliptin büyük ölçüde böbrekler tarafından atıldığından ve yaşlanma böbrek fonksiyonunun azalmasıyla ilişkili olabileceğinden, böbrek fonksiyonu yaşlı hastalarda daha sık değerlendirilmelidir.

Doz Aşımı Hangi Durumlara Sebep Olmaktadır?

Doz aşımı durumunda, destekleyici önlemlerin kullanılması, klinik izleme yapılması ve hastanın klinik durumuna göre belirlenen destekleyici tedavinin başlatılması gerekir. Sitagliptin, orta derecede diyaliz edilebilir. Klinik olarak uygunsa uzun süreli hemodiyaliz düşünülebilir. Sitagliptinin periton diyalizi ile diyalize olup olmadığı bilinmemektedir.

Kontrendikasyonları Nelerdir?

Anafilaksi veya anjiyoödem gibi sitagliptine karşı ciddi bir aşırı duyarlılık reaksiyonu öyküsü olanlar hastalarda kontrendikedir.

Hareket Mekanizması Nedir?

Aktif intakt hormonların konsantrasyonları sitagliptin tarafından arttırılır, böylece bu hormonların etkisi artar ve uzar. Glukagon benzeri peptit-1 (GLP-1) ve glukoza bağımlı insülinotropik polipeptit (GIP) dahil olmak üzere artan hormonlar, bağırsak tarafından gün boyunca salınır ve bir öğüne yanıt olarak seviyeler artar. Bu hormonlar, DPP-4 enzimi tarafından hızla etkisiz hale getirilir. İnkretinler, glikoz homeostazının fizyolojik regülasyonunda yer alan endojen bir sistemin parçasıdır. Kan şekeri konsantrasyonları normal veya yükseldiğinde, GLP-1 ve GIP, siklik AMP’yi içeren hücre içi sinyal yolakları ile insülin sentezini ve pankreas beta hücrelerinden salınımı arttırır. GLP-1 ayrıca pankreas alfa hücrelerinden glukagon salgılanmasını düşürerek hepatik glikoz üretiminin azalmasına yol açar. Aktif inkretin seviyelerini artırarak ve uzatarak sitagliptin, insülin salınımını arttırır ve glikoza bağlı bir şekilde dolaşımdaki glukagon seviyelerini düşürür. Sitagliptinin mutlak biyoyararlanımı yaklaşık %87’dir. Sitagliptinin yaklaşık %79’u değişmeden idrarla atılır.

Güvenli ve Etkili Kullanımı İçin Gerekli Bilgiler Nelerdir?

İlaçlar bazen ilaç kılavuzlarında listelenmeyen amaçlar için reçete edilir. Januvia’yı reçete edilmediği bir durum için kullanmamak ve aynı semptomlara sahip olsalar bile başkalarına vermemek gerekmektedir.

Kaynak: Januvia (Sitagliptin Phosphate) Drug, 2020

Popüler Gönderiler