Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Kadın Hijyen Ürünleri Gerçekten Gerekli Mi?

Pek çok insan, temiz ve taze hissetmek umuduyla, özel bölge temizlik ürünleri ve mendil, antiseptik ürünler ve hatta deodorantlar gibi sözde kadın hijyen ürünlerini kullanmaktadır. Bu ürünler gerçekten genital sağlığın korunmasına yardımcı oluyor mu?

Lisede, genel biyoloji ve cinsellik eğitiminin eklektik bir karışımı olan “Sağlık” denilen bir dersi kendimce derleyerek bir araya getirdim.

Eğlenceyi seven gençler olarak, sınıf arkadaşlarımın çoğu zorlayıcı sorular sorarak öğretmenimizi sıkıştırmaya çalıştık.

Bununla birlikte, arkadaşların sorularından biri sınıftaki tüm kızların ilgisini çekti.

Kızlardan biri, günlük bazda temizleyici kullandığını söyledi. Buna rağmen, kötü bir vajinal enfeksiyonla sonuçlandığını açıkladı. “Bu nasıl mümkün oldu?”

Öğretmenimiz daha sonra aşırı temizleyicilerin, özel bölgeler için “güvenli” oldukları söylense bile, vajinanın hassas dengesini bozabileceğini ve enfeksiyonlara yol açabileceğini söyledi; fakat öğretmenimiz değerlendirmesi doğru muydu yanlış mıydı?

Kadın hijyen ürünleri olarak adlandırılan – farklı tiplerde özel yıkama, mendil, tıraş jeli ve kayganlaştırıcı türlerini içeren, aynı zamanda vajinal spreyler gibi alternatif bakım prosedürleri için ürünler dünyanın birçok ülkesinde popülerdir.

İstatistikler, kadın hijyen piyasasının, yalnızca Çin’deki ve ABD’nin öncülük ettiği, sadece 2017’de düzinelerce ülke ekonomisine milyonlarca dolar getirdiğini gösteriyor.

ABD’de 2018’de vajinal tedaviler için satışlar 286 milyon doların üzerindedir. Bu arada, diğer kadın hijyen ürünleri türleri – hijyenik pedler, vajinal kuplar ve tamponlar hariç – satışı 309 milyon doları aştı.

Ancak son yıllarda, bir mantra tıbbi ve sağlıklı yaşam web sitelerinde ve vajinal sağlığı tartışan eğitim materyallerinde – yani, “vajinanın kendi kendini temizleyen bir fırın olduğu” konusunda yaygınlaştı.

Bu fikir vajinanın doğal olarak ölü hücreleri ve bakterileri ortadan kaldıran deşarj ürettiği gerçeğini ifade eder, bu nedenle ayrıca farklı kimyasallarla oluşturulmuş sabun, yıkama veya dokunuş kullanarak temizlemeye gerek yoktur.

Yani vajina başka bir temizlik gerektirmiyorsa, bu aynı kuralın vulva için de geçerli olduğu anlamına mı geliyor? Farklı özel bölge hijyen ürünleri vulvovajinal sağlığı nasıl etkileyebilir?

Vulva ve Vajina

İlk önce şunları bilmeliyiz: Vajina nedir, vulva nedir ve ikisi arasındaki fark nedir? Tıbbi açıdan vajina, serviksten vajinal açıklığa uzanan iç kas yolunu ifade eder.

Vulva, kadın genital yolunun dış kısmıdır ve şunları içerir:

  • İç ve dış labia (labia minora ve majora)
  • Glans klitoris (klitorisin dış kısmı) ve klitoral başlık (glans klitorisini koruyan cildin kıvrımı)
  • Giriş (vajinal açıklığı çevreleyen)
  • Üretral açıklık

Vücudun ve vajinal sağlığın korunması için, kişi iki önemli hususun dengeli kalmasını sağlamalıdır: bir şeyin asitliğini veya alkalinliğini gösteren bir ölçüm olan pH ve bakteri dengesi.

Çalışmalar vulvar pH’ın genellikle 3.5–4.7 olduğunu gösterirken, vajinal pH kişinin yaşına ve menstrüel evrelerinin evresine göre değişiklik gösterir.

Bu nedenle, kişi üreme çağına gelmeden ve adet görmeye başlamadan önce, vajinal pH’ı 7 (nötr) olurken, üreme çağındaki bir kişi vajinal pH’ı 3.8-4.4 olabilir. Menopozda, bir kişinin hormon replasman tedavisi yapıp yapmamasına bağlı olarak vajinal pH’ı 4.5-5 veya 6.5-7 olabilir.

Ancak vajinaya karşı vulva dengeli bir mikrobiyomun ne olduğunu anlamak söz konusu olduğunda meseleler daha az nettir.

Vajinada, bakteri popülasyonları adet döngüsünün evresine bağlı olarak değişir ve bazı çalışmalara göre, farklı etnik kökenlere sahip kişilerin de farklı vajinal mikrobiyoları vardır.

Vulvar mikrobiyotasına gelince, uzmanlar normal bir vulvar bakteri popülasyonunun neye benzemesi gerektiğini belirlemek amacıyla birkaç çalışma yürüttüler. Bununla birlikte, var olan araştırmalar, vulvanın doğal olarak vajinada bulunan bakterilerin yanı sıra kişinin dışkısında bulunan bazı türleri içerdiğini öne sürüyor.

Bununla birlikte, bu özellikleri isimlendiren bir çalışma olarak, vulvar bakteri popülasyonları insanlar arasında çok değişkenlik gösterdiği için “vulva başlangıçta düşünülenden daha karmaşıktır” şeklinde sonuçlanmaktadır.

Hangi Ürünlere Güvenilmemeli?

Sağlıklı bir vulvavajinal ortamın neye benzemesi gerektiği hakkında çok az şey bildiğimizi düşünürsek – kısmen kişiden kişiye çok farklılık gösterebileceğinden – kişinin hijyen konusunda, hangi ürünleri kullanması gerektiğine dair net kurallar koymak zor olabilir.

Bununla birlikte, kadın hijyen ürünleri ile vajinal enfeksiyonların gelişimi arasındaki bağlantıya bakarak yapılan araştırmalar, kişinin vajina ve vulvaya bakarken hangi ürün ve prosedürlerden kaçınması gerektiği konusunda bazı güçlü sonuçlar çıkarmıştır.

Yıkama, vajinanın suyla veya bazen de özel olarak tasarlanmış aletlerin yardımıyla, ev yapımı su ve sirke çözeltileri de dahil olmak üzere çeşitli temizleyicilerle “yıkanmasını” içerir. Bu teknik, sağlıksız olduğu kadar da oldukça yaygındır.

Çeşitli araştırmalar, dokunmanın vajinadaki doğal bakteri dengesini bozabileceğini, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da dahil olmak üzere enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirdiğini ve kişinin servikal kanser ve pelvik enflamatuar hastalık riskini artırdığını ortaya koymuştur.

2018’de Kanada, Ontario’daki Guelph Üniversitesi’nden araştırmacılar, jel temizleyicilerin kullanımının, kişinin mantar enfeksiyonu gelişme riskinde sekiz katlık bir artışla ve bakteriyel bir enfeksiyona yakalanma riskinin yaklaşık 20 kat daha yüksek olmasıyla bağlantılı olduğu sonucuna varmıştır.

Aynı çalışma, özel yıkama kullanımı ile 3,5 kat daha yüksek bakteriyel enfeksiyon riski ve idrar yolu enfeksiyonu (İYE) riski iki katından fazla olan bir risk arasında bir ilişki buldu. Bilim adamları, özel temizlik mendilleri ile İYE’lerin kullanımı arasında benzer bir ilişki olduğunu fark ettiler.

“Bu ürünler enfeksiyonla mücadele etmek için gereken sağlıklı bakterilerin büyümesini engelliyor olabilir. Topluluğumuz kadın cinsel organını kirli olarak lanse etti ve vajinal hijyen ürünlerinin pazarlanması, kadınların idealine ulaşmak için ihtiyaç duydukları bir şey olarak gösterdi.” diyor Kieran O’Doherty

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar dergisindeki daha eski bir çalışmada, köpük banyosu alan, vulva veya vajinaya antiseptik solüsyonlar uygulayan ya da vajinayı temizlemek için mağazadan alınan veya ev yapımı solüsyonlar ve yıkamalar kullanan kişilerin bakteriyel vajinozis olma ihtimalinin daha yüksek olduğu öne sürülmüştür.

Nemlendirir ve spermisitler de zarar verebilir. 2013 in vitro çalışmasına göre, Vagisil feminen nemlendirici ve bir spermisit (Nonoxynol-9), genellikle vajinada bulunan “iyi” bakterilerin (Lactobacillus) büyümesini hızlı bir şekilde bastırdı.

Araştırmacılar, Nonagynol-9’un “bakterileri tamamen öldürdüğünü” belirtirken, Vagisil Lactobacillus’un büyümesini önemli ölçüde bastırdı. “

Peki İyi Hijyenik Uygulamalar Nelerdir?

Vajinayı temiz ve sağlıklı tutmaya gelince, Kadın Sağlığı Bürosu’ndan çıkan kılavuzda, doğal boşalma ile “vajinanızın kendisini temizlemesinin en iyi yolu” olduğu belirtiliyor.

Kişi vajinal akıntı rengini değiştirme veya belirli bir koku alma konusunda endişe duyuyorsa, olası bir enfeksiyonu kontrol etmek için bir sağlık kuruluşu veya doktoru ile konuşmalıdır.

Her ne kadar birçok insan vajinal kokudan endişe duyup onu yok ettiğini iddia eden ürünlere satın alsa da, vajinaların benzersiz, misk kokusu olması normaldir.

Bununla birlikte, vajinanın temizlenmesi gereksiz ve hatta zararlı ise, vulvayı temizlemeye ne dersiniz? Vulvanın temizlenip temizlenmediğine dair kanıtlar genellikle yetersizdir.

2017 yılında yapılan bir uzman literatür taraması, bir kişinin terin, adet kanının, ölü hücrelerin ve zararlı bakteri biriktirebilecek diğer biyolojik materyallerin birikmesini önlemek için vulva cildini düzenli olarak hafif, kokusuz, sabunsuz yıkamalarla temizlemesi gerektiğini göstermiştir.

Bu tavsiye, vulvayı temizlemek için “yumuşak hipoalerjenik sıvı yıkamaların” kullanılmasını öneren çeşitli resmi kılavuzlara dayanmaktadır. Bu tür ilkelerden biri, Kraliyet Kadın Doğum ve Jinekologlar Koleji’nin 2013 yılında yaptığı açıklama şu şekildedir:

“Vulvanın su ve sabunla yıkanması kuru cilde neden olabilir ve kaşıntıyı daha da kötüleştirebilir. Sabun yerine kullanılan maddeler yatıştırıcı ve koruyucu olabilir ve cildin kuru ve tahriş olmasını önler. Sulu krem ​​(özel bir nemlendirici türü ) sabun yerine kullanılabilir. “

Ancak, çalışmalar ayrıca vulvanın fazla yıkanmasının (günde bir defadan fazla), vulvayı tahriş edip sağlığına zarar verebileceği ve vücudun bu bölümünün temizlenmesinde kişinin sünger veya sabun bezi kullanmaktan kaçınması gerektiği konusunda uyarmaktadır. Sadece yumuşak bir havluyla hafifçe kurulayın.

Kısacası, jinekologlar arasındaki görüş birliği, vajinanın ve vulvanın çoğunlukla kendileri tarafından iyi olduğu ve sabun, parfüm, krem ​​ve jellerle temizlik yapmanın faydadan daha çok zarar vereceği düşünülmektedir.

Vulvanızın şekli, görünüşü, kokusu veya hissi hakkında endişeleniyorsanız, gidilecek en iyi yer tavsiye için eczaneler veya internet değil doktorunuzdur.

İhtiyacınız olan doğru bilgiyi size verecekler ve ve sizin için en iyinn ne olduğunu – eğer bir eylem gerekliyse, doktorunuz söyleyecektir.

Medical News Today, Are feminine hygiene products really necessary?, 2019.

Popüler Gönderiler