Pazartesi, Eylül 16, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Kadın Sağlığı İçin 7 Önemli Bitki

Otlar, dünyanın her yerindeki insanlar tarafından, çoğunlukla alternatif ilaç olarak veya geleneksel ilaçlara ek yardımcı olması amacıyla yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Bazı bitkilerin içindeki belirli kimyasalların biyolojik işlevi etkileme gücü olduğunu göstermektedir. Kadın sağlığına yönelik şifalı bitkiler, son birkaç on yılda yoğun bir şekilde araştırıldı; birçoğu libidoyu iyileştirme, enerji seviyelerini destekleme ve ruh halini yükseltme konusunda umut vaat ediyor.

Kadın Sağlığına Yönelik En İyi 7 Bitki

Birçok bilim adamı, bitki malzemelerinden izole edilen ve daha sonra elde edilen spesifik kimyasalların insan sağlığına en fazla faydayı sağladığına inanıyor. Yine de, bütün kimyasal, benzer kimyasal bileşenler ve / veya sağlık yararları sağlayan diğer bitkilerle birlikte kullanıldığında, aynı derecede etkilidir. Aşağıda, kadın sağlığına faydası olan, ekstre edilmiş veya başka şekilde toplanan bazı şifalı otları sizler için derledik.

Muira Puama

Muira puama aynı zamanda ” potency wood ” olarak da bilinir. 200’den fazla kadını inceleyen bir çalışmada, muira puama’nın kabuğu ve kökünün libidoyu önemli ölçüde uyardığı bulundu. [1] Çalışmadaki kadınların %65’inden daha iyi cinsel tatmini ve orgazm yoğunluğu vardı. Muira puama ayrıca seks için motivasyonun arttırılması, günlük aktiviteler için enerjinin desteklenmesi ve stresi azaltmada yardımcı olabilir. [2]

Ashwagandha

Ashwagandha, kadınların üremesini ve libidolarını desteklediği söylenen eski bir Hint bitkisidir. Bitki, yüzyıllarca hem kadınlarda hem de erkeklerde stresle mücadele etmek için kullanılmıştır. Ashwagandha özellikle endokrin sistemi hedef alır ve hormonal dengeyi teşvik eder. 50’den fazla menopoz hastası ile yapılan bir çalışmada ashwagandha ile takviye etmenin etkilerini incelemiş ve kaygı, sıcak basması ve ruh hali gibi semptomlarda önemli bir düşüş bulmuştur. [3] Ashwagandha, yüzyıllar boyunca iyi ruh halini desteklemek için kullanılmıştır ve araştırmalar bitkinin zihinsel ve duygusal stresle mücadelede güçlü bir rol oynayabileceğini keşfetmeye başlamıştır. [4] Bu, ashwagandha’yı ruh hali değişimlerine karşı güçlü bir araç yapar.

Tribulus Terrestris

Tribulus terrestris ayrıca hormonal dengeyi desteklemek için kullanılır ve araştırmalar kadın libidolarını artırma rolündeki ipuçlarını araştırır. Tribulus’un hem erkek hem de kadınlarda libidoyu desteklemesi için birçok araştırma yapıldı. Önemli bir çalışma, tribulusun 50 kadın katılımcının 49’unda cinsel ilişki arzusunu arttırdığını göstermiştir. [5] 2014’te yapılan son bir araştırma, tribulus takviyesinin ardından kadın arzu, uyarılma ve doyumun büyük ölçüde arttığını buldu. [6] Bitki, adet dönemi boyunca sıkça karşılaşılan ruh hali değişimleri ile de savaşabiliyor. Kava kava bitkisi gibi, tribulus terrestris de ruh halini olumlu yönde iyileştirebilir ve stresi ve endişeyi azaltabilir. [7]

Tribulus terrestrisin afrodizyak etkileri için makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

Maca

Maca kökü, erkekler tarafından sağlıklı hormon seviyelerini desteklemek için yaygın olarak kullanılan popüler bir bitkisel araçtır; Bununla birlikte, kadınlar ayrıca hormonal seviyelerin maca ile dengelenmesinde büyük yararlar olduğunu da bildirmiştir. Potansiyel kilo kaybı yararları için kökü araştırırken, araştırmacılar kadınların sıcak basmalar, gece terlemeleri ve moral bozukluğu gibi yaygın menopoz semptomlarında önemli bir düşüş yaşadıklarını gözlemledi. [8] Benzer bir başka çalışmada maca takviyesinin menopoz semptomları üzerine yararlı etkileri olduğu görülmüştür. [9] Kadınlarda sağlıklı libidoyu desteklemek, maca kullanmanın bir faydasıdır. Önemli bir çalışma maca ile takviyenin, özellikle yaygın olarak reçete edilen bir antidepresan olan SSRI’yi aldıktan sonra, kadınlarda cinsel işlev bozukluğuyla mücadelede etkili olduğunu buldu. Çalışma boyunca kadınlar günde üç gram maca ile cinsel doyumda iyileşme elde ettiler. [10]

Avena Sativa

Doğal afrodizyaklar binlerce yıldır başarıyla kullanılmıştır, avena sativa istisna değildir. Ayrıca “yulaf samanı” olarak da adlandırılan avena sativa, güçlü bir doğal afrodizyaktır ve son zamanlarda yapılan araştırmalar, yaygın kullanımı doğrulamaktadır. [11] Yulaf ayrıca kemik sağlığını da destekleyebilir, çünkü önemli olan osteoporoz kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Avena sativa, kalsiyum açısından zengin, D vitamini ve K vitamini ile birlikte kemik yoğunluğunda önemli rol oynayan bir besindir. Yulaf samanı, sıçanlarda luteinize edici hormon seviyesini yükseltir, hücre büyümesini teşvik etmek için çok önemli olan bir hormon. Ayrıca, kemik sağlığını destekleyen kemik hücresi üretimini başlatmaya yardımcı da olur. [12]

Catuaba

Catuaba ağacı ilk olarak, bir afrodizyak çayı yapmak için yaprakları çalan Kuzey Brezilya’daki Tupi yerlileri tarafından kullanılmıştır. Geleneksel kültürler, catuaba kabuğunu çok çeşitli faydalar için kullanmıştır, ancak güçlü afrodizyak özellikleri belki de en popüler uygulamasıdır. Catuaba kabuğu, uyarıcı etki sağlayan aktif bileşik olan kimyasal yohimbin içermektedir. [13]

Suma

Genellikle Güney Amerika Ginseng olarak adlandırılan, suma dayanıklılığı desteklemek için kullanılır. Amazon’daki yerliler, kadınlarda libidoya yardım etmek için Suma kökünü ararlardı ve araştırmalar bu eski inancın doğrulunu kanıtladı. Bazı araştırmalar ayrıca suma kökünün hormon seviyelerini dengeleyerek kadınların doğurganlığını desteklemekte yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Bu, günümüzde dünya giderek artan bir şekilde hormon bozucularıyla boğulmuş hale geldiği için önemlidir. [14] Araştırmalar, suma kökünün üreme yıllarında kadınlarda üretilen bir östrojen hormonu olan estradiol-17 beta’yı teşvik etmek ve hormon dengesini daha da geliştirmek için yardımcı olabileceğini göstermektedir. [15]

Otlar ile Takviye Özet

Otlar, genel olarak sağlıklı bir yaşam tarzına mükemmel bir tamamlayıcı yaklaşımdır ve yukarıda gördüğünüz gibi, araştırma, kadın sağlığını desteklemenin güçlü bir yolu olarak destekler.

Plastik ve pestisitler gibi çevresel endokrin bozuculardan kaçınmak, hormonlarınızı korumanın harika bir yolu olabilir. Yeterince uyuma, fiziksel olarak aktif kalma ve optimum seviyede güneş ışığına maruz kalma, hormonların düzgün çalışmasını sağlamak için kullanabileceğiniz mükemmel yöntemlerdir.

GlobalHealingCenter, The 7 Best Herbs for Women’s Health, 2015

Referanslar

  1. Waynberg J1, Brewer S. Effects of Herbal vX on libido and sexual activity in premenopausal and postmenopausal women. Adv Ther. 2000 Sep-Oct;17(5):255-62.
  2. Mendes FR1, Carlini EA. Brazilian plants as possible adaptogens: an ethnopharmacological survey of books edited in Brazil. J Ethnopharmacol. 2007 Feb 12;109(3):493-500.
  3. Modi MB1, Donga SB, Dei L. Clinical evaluation of Ashokarishta, Ashwagandha Churna and Praval Pishti in the management of menopausal syndrome. Ayu. 2012 Oct;33(4):511-6. doi: 10.4103/0974-8520.110529.
  4. Bhattacharya SK, Bhattacharya A, Sairam K, Ghosal S. Anxiolytic-antidepressant activity of Withania somnifera glycowithanolides: an experimental study. Phytomedicine. 2000 December;7(6):463-9.
  5. Mazaro-Costa R1, Andersen ML, Hachul H, Tufik S. Medicinal plants as alternative treatments for female sexual dysfunction: utopian vision or possible treatment in climacteric women? J Sex Med. 2010 Nov;7(11):3695-714. doi: 10.1111/j.1743-6109.2010.01987.x.
  6. Akhtari E, Raisi F, Keshavarz M, Hosseini H, Sohrabvand F, Bioos S, Kamalinejad M, Ghobadi A. Tribulus terrestris for treatment of sexual dysfunction in women: randomized double-blind placebo – controlled study. Daru. 2014 Apr 28;22(1):40.
  7. Wang Z1, Zhang D, Hui S, Zhang Y, Hu S. Effect of tribulus terrestris saponins on behavior and neuroendocrine in chronic mild stress depression rats. J Tradit Chin Med. 2013 Apr;33(2):228-32.
  8. Meissner HO1, Reich-Bilinska H, Mscisz A, Kedzia B. Therapeutic Effects of Pre-Gelatinized Maca (Lepidium Peruvianum Chacon) used as a Non-Hormonal Alternative to HRT in Perimenopausal Women – Clinical Pilot Study. Int J Biomed Sci. 2006 Jun;2(2):143-59.
  9. Meissner HO1, Kapczynski W, Mscisz A, Lutomski J. Use of gelatinized maca (lepidium peruvianum) in early postmenopausal women. Int J Biomed Sci. 2005 Jun;1(1):33-45.
  10. Dording CM1, Fisher L, Papakostas G, Farabaugh A, Sonawalla S, Fava M, Mischoulon D. A double-blind, randomized, pilot dose-finding study of maca root (L. meyenii) for the management of SSRI-induced sexual dysfunction. CNS Neurosci Ther. 2008 Fall;14(3):182-91. doi: 10.1111/j.1755-5949.2008.00052.x.
  11. Malviya N, Jain S, Gupta VB, Vyas S. Recent studies on aphrodisiac herbs for the management of male sexual dysfunction–a review. Acta Poloniae Pharmaceutica. 2011 January-February;68(1):3-8.
  12. Fukushima M, Watanabe S, Kushima K. Extraction and purification of a substance with luteinizing hormone releasing activity from the leaves of Avena sativa. The Tohoku Journal of Experimental Medicine. 1976 June;119(2):115-22.
  13. Oliveira CH1, Moraes ME, Moraes MO, Bezerra FA, Abib E, De Nucci G. Clinical toxicology study of an herbal medicinal extract of Paullinia cupana, Trichilia catigua, Ptychopetalum olacoides and Zingiber officinale (Catuama) in healthy volunteers. Phytother Res. 2005 Jan;19(1):54-7.
  14. Buck Louis GM, Sundaram R, Schisterman EF, Sweeney AM, Lynch CD, Gore-Langton RE, Maisog J, Kim S, Chen Z, Barr DB. Persistent environmental pollutants and couple fecundity: the LIFE study.Environmental Health Perspectives. 2013 February;121(2):231-6.
  15. Oshima M1, Gu Y. Pfaffia paniculata-induced changes in plasma estradiol-17beta, progesterone and testosterone levels in mice. J Reprod Dev. 2003 Apr;49(2):175-80.

Popüler Gönderiler