Pazartesi, Eylül 16, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Kadınlarda Hormon Düzensizlikleri Nedenleri ve Doğal Tedavileri

Kadınların hayatında belirli zamanlarda, hormonal dalgalanma beklenir – örneğin ergenlik, hamilelik, emzirme ve menopoz sırasında.

Kadınlarda Hormon Düzensizlikleri Sık Gözlenir

Kadınların hayatındaki stresli bir zaman, uyku eksikliği veya hatta bazı sağlık koşulları nedeniyle hormonal dengesizlik oluşabilir.

Hormonal dengesizliğin olup olmadığını, belirtileri ve bu konuda ne yapabileceğinizi bilmek istiyorsanız, okumaya devam edin.

Hormon Dengesizliği Nedir?

Hormonlar, vücudunuzdaki kimyasal haberciler gibi davranan kimyasal bileşiklerdir. Hipofiz, tiroid ve yumurtalıklar gibi endokrin bezleri tarafından üretilen hormonlar, adet ve yumurtlamadan ruh haline, hatta sindirime ve açlığa kadar çeşitli vücut fonksiyonlarını düzenler.

Hormonlar, her biri vücudun farklı bölgelerini hedef alan kan dolaşımınıza salınır. [1] Herhangi bir hormonun anormal miktarda – çok fazla veya çok az – bir hormonal dengesizliğe neden olur. Hormon seviyelerinde küçük bir değişim bile vücutta büyük değişikliklere neden olabilir!

En İyi Hormonal Dengesizlik Belirtileri

Hormonal dengesizliği olan kadınların en sık rastlanan semptomlarından bazıları şunlardır:

  • Adet düzensizlikleri
  • Kilo alma veya kilo verme
  • Akne
  • Yorgunluk
  • Libido değişikliği (seks isteği)
  • Uyuma zorluğu
  • Depresyon
  • Ruh hali, sinirlilik veya kaygı
  • İnceltme saç veya saç dökülmesi
  • Gece terleme
  • Vajinal kuruluk
  • Dalgınlık
  • Ağrılı adet ve ağır kanamalı adet
  • İnfertilite – Kısırlık
  • Taşikardi – Kalp çarpıntısı
  • Kabızlık ve ishal
  • Soğuk ortamlara duyarlılık
  • Baş ağrısı
  • Cilt lekeleri

Kadınlarda Hormon Dengesizliğinin Sebepleri Nedir?

Kadınların hormonal bir dengesizlik yaşamasının birçok farklı nedeni var. Kadınlarda hormonal dengesizliğin yaygın nedenleri arasında şunlar vardır:

Menopoz

Menopoz, sürenizin kalıcı olarak durduğu, hayatınızın zamanını belirtir. Yaşlanmanın normal bir parçası olmasına rağmen, vücuttaki hormon üretimi üzerinde çok büyük bir etkiye sahiptir.

Kadınların menopoz yaşadıkları ortalama yaş 52’dir. [2] Ancak, ilk önce, kadınlar, vücutları hormonal değişikliklere uyum sağladıkları için menopozal bir geçiş döneminden veya perimenopozdan geçerler.

Perimenopozda, yumurtalıklarınız normalden daha az östrojen üretir ve progesteron seviyeleri de dalgalanır. [2] Düşük östrojen semptomları ve progesteron seviyelerinin dalgalanması aşağıdaki semptomlara neden olur,

  • Sıcak yanıp söner
  • Uykusuzluk hastalığı
  • Konsantrasyon zorluğu
  • Ruh hali
  • Baş ağrısı
  • Düşük libido
  • Kilo almak

Doğum kontrol

Vücudunuzdaki östrojen ve progesteron seviyeleri menstrüel siklusunuzda farklı zamanlarda dalgalanır. Doğum kontrolü vücudunuzun doğal hormonal üretimini bozar. Doğum kontrolü seçenekleri, kullandığınız türe bağlı olarak vücutta farklı şekillerde çalışsa da, çoğu gebeliği önlemek için yumurtlamayı baskılamaktadır. [3]

CDC’nin ABD’de yaşları 15-49 arasında olan kadınların% 64’ünün bir çeşit doğum kontrolü yaptığını biliyor muydunuz? Doğum kontrolü vücudunuzun doğal olarak ürettiği hormonları değiştirdiğinden bazı kadınlar hem fiziksel hem de duygusal semptomlar yaşarlar.

Doğum kontrol hapları, cilt yamaları, hormon salgılayan kontraseptif rahim içi araçar, hormonal enjeksiyonlar ve vajinal halkalar dahil olmak üzere çeşitli hormonal kontrasepsiyon formları vardır. Çoğu, hamileliği önlemek için bir kadının hormon düzeylerini etkiler.

Polikistik Over Sendromu (PKOS)

Polikistik over sendromu (PKOS) yaygın bir hormonal hastalıktır. Sağlıklı kadınlarda, yumurtalıklar adet döngüsünün bir parçası olarak her ay bir yumurta üretir ve salar.

PKOS’lu bir kadın erken over yetmezliği yaşayabilir – yumurta olması gerektiği gibi gelişebilir veya gelişmeyebilir ve yumurtlama meydana gelmeyebilir.

Tahmin edilemeyen yumurtlamaya ek olarak, PKOS’lu kadınlar düzensiz adet döngüsü yaşayabilir. PKOS’un diğer belirtileri arasında aşırı vücut kılı, sivilce, kuru cilt, saç dökülmesi, insülin direnci ve kilo sorunları bulunur.

PKOS’un kesin nedeni bilinmemekle birlikte, yüksek düzeyde androjenler – testosteron gibi erkek hormonları – nedeni olabilir. [4]

Gebelik

Hamilelikte hormon seviyeleri normal zamandakine göre değişiklik gösterir. Değişen hormonlar ruh halini etkilemeye ek olarak, hamilelik yorgunluğuna, hassas göğüslere, mide bulantısına (yani sabah bulantısı) ve cilt değişikliklerine neden olabilir.

Hormonlarınız gebe kaldıktan hemen sonra dalgalanmaya başlar!

Gebelikteki hormonal değişiklikler gebe kaldıktan hemen sonra başlar. Bir yumurta sperm tarafından döllenip bir embriyo haline geldiğinde, yerleştirdiği rahim içine geçer.

İmplantasyonda, östrojen, progesteron ve büyüme hormonu insan koryonik gonadotropin (hCG) gibi hormonlar vücudun hamileliği desteklemesi ve sürdürmesi için devreye girer. Bu hormonların tümü hamilelik boyunca dalgalanır. [5]

Hipotiroidi

Tiroid bezi belirli hormonları üretir, salgılar ve düzenler. Hipotiroidi – veya yetersiz tiroit – tiroid bu hormonlardan yeterince üretemediğinde ortaya çıkar.

Kadınların hipotiroidizmi geliştirme ihtimalinin 5 kattan fazla olduğunu biliyor muydunuz?

Hipotiroidi hormonal dengesizliğin neden olduğu en yaygın tiroid hastalığıdır; kadınların hipotiroidizmi geliştirme olasılığı beş ila 20 kat daha fazladır ve bu oran yaşla birlikte artmaktadır. [6] Kas güçsüzlüğü, yorgunluk, kabızlık ve kilo alımı sık görülen semptomlardır.

Zayıf Diyet ve Beslenme

İşlenmiş gıdalar, nişastalı karbonhidratlar ve şeker açısından zengin bir diyet yemek, vücudunuzun insülin seviyesini yükselterek, vücuttaki kortizolü artırarak hormonal dengesizliğe neden olabilir.

Kronik stresle yaşayan insanlar, daha kötü yiyecek seçimleri yapma eğilimindedir ve besin yoğunluğu olmayan “atıştırmalık yiyecekler” alımlarını artırabilir, bu da kilo alımına neden olur. [7, 8]

Bilim, işlenmiş gıdalar ve et bakımından zengin bir diyetin hormonal dengesizliğe neden olacağını göstermektedir. Hayvansal ürünleri tüketmek endokrin sisteminizi bozabilir ve aynı zamanda hormonal bir dengesizliğe yol açabilir. Araştırmacılar hormonlarla tedavi edilen ineklerden et yemenin veya süt içmenin insanlar üzerinde “derin” bir biyolojik etkiye sahip olduğunu keşfetmişlerdir. [9]

Uyku eksikliği

Hayatımızın üçte birini uyuyarak geçiririz. Ve bu, zevk aldığımız etkinliklere katılmak için çok fazla zaman kaybetmiş gibi görünse de, uyumak sağlık için kesinlikle şarttır.

Östrojenin uykuyu etkileyebileceğini biliyor muydunuz?

Uyku kalitesinin endokrin sistemimiz ve hormonlarımız üzerinde etkisi olabilir. Biz uyurken bedenlerimiz hormonlarımızı serbest bırakmak ve dengelemek için çalışıyorlar. [10]

Örneğin, östrojen uyku kalitesinde rol oynar ve uyku eksikliği östrojen seviyelerinde değişikliklere neden olabilir. Bu bir kısır döngü olabilir; Uykusuzluk hormonları etkiler ve hormonları değiştirmek uykuyu etkiler!

Uyku yoksunluğu ile mücadele ediyorsanız, hafif bir yoga yapmayı veya akşamları germe rutinini düşünün ya da vücudunuzu ve zihninizi sakin bir uyku çekmenize yardımcı olacak meditasyonda düşünün.

Kronik stres

Odaklanamaz veya önemli şeyleri hatırlayamıyor musunuz? Vücudunuzda yüksek kortizol seviyeleri olabilir. Genellikle “stres hormonu” olarak adlandırılan kortizol kan şekeri seviyelerini, metabolizmayı ve hatta anılar oluşturma yeteneğimizi etkiler.

Ve hepsi bu değil. Kronik stres birçok hormon seviyesinde dalgalanmalara neden olabilir ve sindirim sorunları, baş ağrıları, kalp hastalıkları, uyku sorunları, kilo alımı, kaygı ve endokrin hastalıkları gibi bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. [11]

Etkili stres yönetimi, kronik stresin yaşamınızdaki sahipliğini durdurabilir, kortizol seviyelerini düşürür ve bu süreçte daha mutlu ve sağlıklı olmanıza yardımcı olur.

Günlük bir meditasyon uygulamasına başlamayı düşünün veya özellikle stresli hissettiğinizde birkaç dakikalık gevşetici nefes egzersizleri yapın. Sınırlarınızı bilin ve mümkün olduğunda yardım isteyin, mümkün olduğunda dinlenin ve her gece yeterince uyuduğunuzdan emin olun.

https://www.probiyotix.com/kortizol-nedir/

Östrojen Baskınlığı

Şişkinlik, meme hassasiyeti ve ruh hali, kadınlarda normal, beklenen hormonal dalgalanmaların belirtileridir. Ancak bu semptomlar östrojen baskınlığı olarak bilinen anormal derecede yüksek östrojen seviyelerinin bir işareti olabilir.

Ksenoöstrojenler adı verilen toksik östrojenler östrojen baskınlığına neden olabilir. Xenoestrojenler, plastik su şişeleri, ev temizlik malzemeleri, böcek ilaçları ve diğer çevresel toksinler gibi genel ev eşyalarından gelir.

Östrojen baskınlığı obezite veya doğum kontrol hapları gibi ilaçlar alarak da ortaya çıkabilir. [12]

https://www.probiyotix.com/ostrojen-hakkinda-bilmeniz-gerekenler/

Kadınlarda Hormonal Dengesizlik için Doğal Çözümler

Hormonal bir dengesizlik yaşıyorsanız, iyileşme ümidi var! Dengeyi yeniden sağlamanıza ve sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilecek bazı doğal tedavileri ve yaşam tarzı değişikliklerini araştıralım.

Adaptojen Otlar

Adaptojenler, vücudun, özellikle strese uyum sağlamasına yardımcı olan doğal maddelerdir. [13] Adaptojenler hormonlarınızı dengeye getirmeye çalışır. Hormonal dengeyi sağlamak için kullanmayı düşünmesi gereken bazı adaptojenik bitkiler arasında süt devedikeni, ashwagandha ve meyan kökü bulunur.

Gıda Takviyeleri

Yaşınız ne olursa olsun, hormon seviyelerinizi dengelemek için takviyeden faydalanabilirsiniz. Kadınlık hormon dengesi için en iyi şifalı bitki ve takviyelerden bazıları şunlardır:

İyot

İyot, tiroid bezinizin hormon üretmesine yardımcı olan çok önemli bir bileşendir. [14] Bu hormonlar büyümeyi ve gelişmeyi destekler, metabolizmayı düzenler ve hasarlı hücreleri onarır.

İyot ayrıca kadınların sağlığını, özellikle de üreme ve meme sağlığını desteklemede kritik bir rol oynar. Yumurtalıklarınız neredeyse tiroid kadar iyot gerektirir. [15]

Probiyotikler

Probiyotikler, vücut ve insan sağlığı üzerinde yararlı etkiye sahip olan mikroplardır. Kadınlarda, probiyotikler hormonal ve vajinal sağlığı destekler.

Bağırsaklarınızdaki probiyotikler, vücudunuzun tiroid hormonları ve östrojen gibi ürettiği hormonları geri dönüşümünde ve metabolize etmesinde rol oynar. [16] Özellikle kadın sağlığını destekleyen probiyotikler arıyorsanız, Lactobacillus türleri idealdir.

A ve D Vitaminleri

A ve D vitaminlerini takviye etmek, insülinin düzenlenmesine, kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine ve vücudunuzun doğal hormon döngülerinin desteklenmesine yardımcı olabilir. A vitamininin en önemli işlerinden biri, tiroid fonksiyonunun uygun şekilde çalışmasına yardımcı olmaktır. [17]

D vitamini eksiklikleri ile doğurganlık arasında bir bağlantı olabilir.
D Vitamini vücuttaki kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olur ve adrenalin ve serotonin düzenler. D vitamininin bir kadının üreme sistemi üzerindeki etkisini araştıran bir araştırma, kısırlık yaşayan katılımcıların yüzde 93’ünün D3 vitamini eksikliği olduğunu göstermiştir. [18]

İffet Ağacı Meyvesi

İffetli ağaç meyvesinin (Vitex agnus-castus), adet öncesi sendromu (PMS) semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. İffet ağacı meyveleri üzerinde yapılan birkaç klinik çalışmanın gözden geçirilmesi, PMS yan etkilerini yönetmenin yanı sıra ağır dönemleri azaltabildiğini, hormona bağlı sivilce ile yardımcı olduğunu ve adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olduğunu keşfetti. [19]

Egzersiz

Egzersiz yapmak formda kalmamıza yardım etmekten daha fazlasını yapar – hormonal sağlık üzerinde de büyük etkisi olabilir.

Egzersiz, insülin duyarlılığını dengelemeye yardımcı olarak normal insülin seviyelerinin yükselmesine yardımcı olabilir. [20] Yüksek insülin seviyeleri, vücutta iltihaplanma, kilo alımı, kalp hastalığı ve diğer yaşam tarzı ile ilgili hastalıklara neden olabilir.

Haftada 150 dakika egzersiz yapmayı hedefleyin! Farkı hissedeceksin.
Fiziksel aktivitenin faydalarından yararlanmak için yoğun aerobik egzersiz yapmanız gerekmez – düzenli olarak yürümek bile, güç ve yaşam kalitenizi arttırmak için hormon seviyelerini dengeleyebilir. [21]

Diyet

Besin yoğunluğu yüksek, bitki bazlı, dengeli bir diyet yemek hormonal sağlık dahil fiziksel ve zihinsel sağlığınız için harikalar yaratabilir. Çeşitli sebze, meyve ve kepekli tahılların tadını çıkarmaya çalışın.

Hormonal dengesizliğe neden olabilecek çok fazla rafine karbonhidrat ve işlenmiş gıda tüketmekten kaçının. Meşgul dünyamızda her zaman kolay olmasa da, sağlığınıza yaptığınız yatırımın, sağlıklı yiyecekler hazırlamak için harcayabileceğiniz zamana değeceğini göreceksiniz.

Yoga

Savasana’da (“ceset pozu”) kalmak gün boyu rahatlatıcı geliyor, ama aslında yoga yaparak birçok sağlık yararını keşfedeceksiniz!

Menopoza mı giriyorsunuz?

Yoga, sıcak flaşları yüzde 66 oranında azaltabilir. [22] Hangi yaşta ve aşamada olursanız olun, yoga endokrin sisteminizde olumlu bir etkiye sahip olabilir ve öldürücü olmayan hormonların dengelenmesine yardımcı olabilir.

Araştırmalar, düzenli yoga seanslarının karamsarlık ve hassas göğüsler gibi adet öncesi semptomları önemli ölçüde azaltabileceğini göstermektedir. [23]

Meditasyon

Günümüzün stres tetikleyicileri – yaklaşan bir son tarih veya caddenin karşısındaki yüksek sesle inşaat gibi – adrenalin ve kortizol seviyelerini yükseltebilir. Meditasyon, kortizol ve adrenalin gibi stres hormonlarını azaltabilir, aynı zamanda normal tansiyon ve kalp atış hızını da arttırabilir. [24]

Bir bonus olarak, meditasyon da beynin zevkini ve ödül merkezlerini kontrol eden “iyi hissetme” hormonu olan dopamin üretmeye yardımcı olur. [25]

Geleneksel Tedaviler

Hormon replasman tedavisi (HRT), özellikle menopozdaki kadınlar için geleneksel bir seçenektir, ancak araştırmalar, onu daha yüksek kanser ve kalp hastalığı oranlarıyla ilişkilendirdi. Sonuçta menopoz, kadınlar için yaşamın normal, kaçınılmaz bir parçasıdır. Elbette bazı durumlarda tedavi şarttır ve doktorunuza danışmadan tedavinizi kesmeyin veya değiştirmeyin.

Unutmayın doğal tedaviler, modern tıp tedavilerine alternatif değil onu tamamlayıcı tedavilerdir.

Hatırlanacak noktalar

Hormonlar, ana bedensel fonksiyonları kontrol eden endokrin bezleri tarafından oluşturulan kimyasal habercilerdir. Dengeli olduğunda hormonlarımız elimizden gelenin en iyisini hissetmemize yardımcı olur. Ancak küçük bir hormonal dengesizlik bile bu hassas sistemi altüst edebilir ve vücudumuzun istenmeyen semptomlar yaşamasına neden olabilir.

Kadınlarda hormonal dengesizliğe neden olabilecek birçok şey var. İyi haber şu ki hormonlarınızla dengeyi yeniden kazanmanıza yardımcı olacak şeyler var. Diyet takviyeleri, hormon dengeleyici bitkiler, yoga, meditasyon, sağlıklı bir diyet ve egzersiz, hormonal dengenin korunmasına ve sağlıklı bir vücutta sağlıklı yaşamınızı sürdürmenize yardımcı olabilir.

GlobalHealingCenter, Hormonal Imbalance in Women: Top Causes & Home Remedies, 2019

Referanslar

  1. Hormones. U.S. National Library of Medicine. 5 Nov 2018. Accessed 5 Mar 2019.
  2. Menopause Basics. Office on Women’s Health, US Department of Health and Human Services. 22 May 2018. Accessed 4 Mar 2019.
  3. Contraception: Hormonal Contraceptives. Informed Health Online. Institute for Quality and Efficiency in Health Care. 29 Oct 2008. Accessed 5 Mar 2019.
  4. Ndefo UA, et al. Polycystic ovary syndrome: a review of treatment options with a focus on pharmacological approach. P T. 2013 Jun; 38(6):336-338,348,355.
  5. Kumar P, Magon N. Hormones in pregnancy Niger Med J. 2012 Oct-Dec; 53(4):179-183.
  6. Gietka-Czerne M. The thyroid gland in postmenopausal women: physiology and diseases. Prz Menopauzalny. 2017 Jun; 16(2):33-37.
  7. McGrice M, Porter J. The effect of low carbohydrate diets on fertility hormones and outcomes in overweight and obese women: a systematic review. Nutrients. 2017 Mar;9(3):204.
  8. Duong M, et al. High cortisol levels are associated with low quality food choice in type 2 diabetes. Endocrine. 2012 Feb; 41(1):76-81.
  9. Malekinejad H, Rezabakhsh A. Hormones in dairy foods and their impact on public health – a narrative review article. Iran J Public Health. 2015 Jun; 44(6):742–758.
  10. Kim TW, et al. The impact of sleep and circadian disturbance on hormones and metabolism. Int J Endocrinol. 2015; 2015: 591729.
  11. Ranabir S, Reetu K. Stress and hormones. Indian J Endocrinol Metab. 2011 Jan-Mar; 15(1): 18–22.
  12. Xu Z, et al. Biological effects of xenoestrogens and the functional mechanisms via genomic and nongenomic pathways. Environ Rev, 2017, 25(3):306-322.
  13. Liao L, et al. A preliminary review of studies on adaptogens: comparison of their bioactivity in TCM with that of ginseng-like herbs used worldwide. Chin Med. 2018; 13:57.
  14. Chung HR. Iodine and thyroid function. Ann Pediatr Endocrinol Metab. 2014 Mar; 19(1):8-12.
  15. Slebodziński A. Ovarian iodide uptake and triiodothyronine generation in follicular fluid. The enigma of the thyroid ovary interaction. Domest Anim Endocrinol. 2005 Jul;29(1):97-103.
  16. Kim J, Park YJ. Probiotics in the prevention and treatment of postmenopausal vaginal infections: review article. J Menopausal Med. 2017 Dec; 23(3):139-145.
  17. Broussad J, et al. Vitamin A, endocrine tissues and hormones: interplay and interactions. Endocr Connect. 2017 Oct; 6(7):R121-R130.
  18. Pal L, et al. Vitamin D insufficiency in reproductive years may be contributory to ovulatory infertility and PCOS. Fertil Steril. 2008.Volume 90,S14.
  19. van Die MD, et al. Vitex agnus-castus extracts for female reproductive disorders: a systematic review of clinical trials. Planta Med. 2013 May;79(7):562-575.
  20. Krishnan S, et al. Association between circulating endogenous androgens and insulin sensitivity changes with exercise training in midlife women. Menopause. 2014 Sep;21(9):967-974.
  21. Yamada M, et al. Mail-based intervention for sarcopenia prevention increased anabolic hormone and skeletal muscle mass in community-dwelling Japanese older adults: the INE (intervention by nutrition and exercise) study. J Am Med Dir Assoc. 2015 Aug 1;16(8):654-660.
  22. Avis NE, et al. A pilot study of integral yoga for menopausal hot flashes. Menopause.2014 Aug; 21(8):846-854.
  23. Tsai SY, et al. Effect of yoga exercise on premenstrual symptoms among female employees in Taiwan. Int J Environ Res Public Health. 2016 Jul; 13(7):721.
  24. Pascoe MC, et al. Mindfulness mediates the physiological markers of stress: Systematic review and meta-analysis. J Psychiatr Res. 2017 Dec;95:156-178.
  25. Kjaer TW, et al. Increased dopamine tone during meditation-induced change of consciousness. Brain Res Cogn Brain Res. 2002 Apr;13(2):255-259.

Popüler Gönderiler