Mantar veya bakteriler saç folikülleri veya hasarlı cilt yoluyla kafa derisine girerse kafa derisi enfekte olabilir. Cilt hasarı, sedef hastalığı ve egzama gibi yaygın cilt koşullarından kaynaklanabilir. Bakteriler, folikülit ve impetigo gibi bazı yaygın enfeksiyonlara neden olur. Saçkıran gibi diğerleri mantardır.
Semptomlar enfeksiyonlara göre değişir, ancak çoğu kızarıklığa, kaşıntıya ve bazen irin neden olur. Farklılıkları tanımak, bir kişinin doğru tedaviyi almasına yardımcı olabilir. Özel kremler veya merhemler uygulamak veya ilaçlı bir şampuan kullanmak genellikle kafa derisi enfeksiyonlarını temizleyebilir.
1. Saçkıran
Saçkıran, ciltte halka şeklinde bir iz oluşturan bir mantar enfeksiyonudur. Kafa derisi de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Saç derisini etkileyen saçkıran, tinea capitis olarak bilinir. Saçkıran, kafa derisinin herhangi bir yerinde pullu, kırmızı, kel bir yamaya neden olabilir. Bu, kafa derisine yayılarak birçok ayrı nokta oluşturabilir. Saç derisindeki saçkıran, çocukları yetişkinlerden daha fazla etkiler.
Bir kişi enfeksiyonu başka bir kişiden, bir hayvandan veya halka açık havuz gibi nemli bir ortamdan alabilir. Saçkıran riskini azaltmak için, kişiler saçkıran olan biriyle havlu veya diğer kişisel eşyalarını paylaşmamalıdır. Bir hayvandan saçkıran alma riskini azaltmak için, kişi evcil hayvanlarla veya diğer hayvanlarla temas ettikten sonra ellerini yıkamalıdır. Bir kişi evcil hayvanında saçkıran olduğundan şüphelenirse, tedavi için veterinere götürebilir.
Tedavi: Kremler, losyonlar ve tozlar kafa derisindeki saçkıran enfeksiyonunu temizlemeyecektir. Bir doktor genellikle kafa derisindeki saçkıran tedavisi için mantar önleyici tabletler yazacaktır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, bir kişinin bu ilacı 1 ila 3 ay boyunca alması gerekebilir.
2. Folikülit
Vücuttaki kıllar ve kafa derisi kıl köklerinden büyür. Bakteriler hasarlı kıl foliküllerinden deriye girerek folikülit adı verilen bir enfeksiyona neden olabilir. Şu sebeplerle folikülit olabilir:
- Saç derisini tıraş etmek veya koparmak
- Saç derisine sık sık dokunmak
- Dar şapkalar veya başlıklar takmak
- Uzun süre sıcak, nemli cilde sahip olmak
Folikülit, her saç folikülünün etrafında kırmızı bir halka oluşmasına neden olur. Bu ağrı veya kaşıntıya neden olabilir.
Tedavi: İnsanlar cilde sıcak bir bez uygulayarak kızarıklık ve kaşıntıdan kurtulabilirler. Bazı durumlarda, kişinin enfeksiyon için ilaç alması gerekebilir, ancak genellikle kendi kendine geçer. Bir kişi folikülitine neyin neden olduğunu bilirse, durumu daha kolay önleyebilir ve tedavi edebilir. Örneğin son zamanlarda saçlarını traş etmişlerse, bakterilerin deriye girmesini önlemek için ekstra bir çaba gösterebilirler. Bu, daha sık yıkamayı veya daha sık başlığı değiştirmeyi içerebilir.
3. İmpetigo
Impetigo, sıklıkla çocukları etkileyen yaygın bir cilt enfeksiyonudur. Bulaşıcı bir bakteriyel enfeksiyondur. Stafilokok bakterileri ciltte yaşar ve çoğunlukla zararsızdır, ancak hasarlı cilde girerlerse enfeksiyona neden olabilirler. Streptococcus adlı başka bir bakteri de impetigoya neden olabilir. Bu bakteri cilt teması, nesnelere dokunma veya hapşırma ve öksürme yoluyla kişiden kişiye yayılabilir.
İmpetigo en sık yüzü, özellikle burun ve ağız çevresindeki alanı etkiler, ancak cildin kırıldığı vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Buna kafa derisi de dahildir. Impetigo, orijinal bölgeden vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir. İmpetigo, ciltte patlayan ve sarı-kahverengi bir kabuk bırakan kırmızı yaralara neden olur. Ayrıca açılıp yara bırakan büyük, sıvı dolu kabarcıklara da neden olabilir. Bu yaralar ve kabarcıklar sıklıkla kaşınır ve ağrılı olabilir. İmpetigo oldukça bulaşıcıdır. Bir kişi, okuldan veya işten uzak durarak, ellerini sık sık yıkayarak ve yaraları veya kabarcıkları bir bandajla kapatarak enfeksiyonu bulaştırmaktan kaçınabilir.
Tedavi: Bir doktor impetigoyu tedavi etmek için bir antibiyotik krem reçete edebilir. Bir kişi bu kremi doğrudan cildin etkilenen bölgelerine uygular. Amerikan Dermatoloji Akademisi, bu tedavinin bir kişinin 48 saat içinde bulaşıcı olmasını engelleyeceğini belirtiyor. İmpetigo belirtileri yaklaşık bir hafta içinde temizlenmelidir. Bazen bir kişinin antibiyotik tabletleri alması gerekebilir. Nadir durumlarda, bir doktor antibiyotik enjeksiyonları önerebilir.
4. Mantar Enfeksiyonları
Nadir durumlarda, bir kişi, çevrede bulunan bir mantarın neden olduğu kafa derisinde mantar enfeksiyonu geliştirebilir. Bir örnek, toprakta bulunan mantarların neden olduğu nadir bir enfeksiyon olan mukormikozdur. Mantar vücuda kesik veya cilt durumu gibi kırık cilt yoluyla girebilir. Belirtiler şunları içerir:
- ciltte kabarcıklar veya ülserler
- kırmızılık
- ağrı
- enfeksiyon çevresinde sıcaklık
Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde mantar enfeksiyonu geliştirme riski daha yüksektir. İnsanlar, kesikleri veya kırık cildi temiz ve kapalı tutarak mantar enfeksiyonları geliştirme risklerini azaltabilirler. Bu, özellikle toprağın dışında veya çevresinde çalışırken önemlidir.
Tedavi: Bir doktor genellikle mantar enfeksiyonlarını antifungal ilaçlarla tedavi eder. Şiddetli vakalarda, kana antifungaller enjekte edebilirler.
5. Seboreik Dermatit
Bu yaygın cilt durumu kuru, pullanan cilde neden olur. Seboreik dermatit kızarıklığa neden olabilir ve kaşınabilir. Bir bebeğin kafa derisinde gelişen beşik başlığı, seboreik dermatitin bir şeklidir. Erişkinlerde kepeğin en yaygın nedeni seboreik dermatittir.
Tedavi: Beşik kapağı genellikle kendi kendine kaybolur. Bir doktor tedavi önerirse, genellikle bebeğin kafa derisini şampuanlamayı, yumuşak olduklarında pulları nazikçe fırçalamayı veya kafa derisine ilaç uygulamayı içerir.
Kepek için hafif bir kepek şampuanı kullanmak ve ciltteki pulları nazikçe çıkarmak yardımcı olabilir. Durum şiddetliyse veya kişinin günlük yaşamını engelliyorsa, insanlar tavsiye için bir doktora başvurabilir. Bir doktor, kafa derisine kısa süreliğine uygulanacak bir ilaç yazabilir veya kafa derisindeki cildi güçlendirmek için bariyer onarıcı krem önerebilir.
6. Sedef Hastalığı
Sedef hastalığı, bağışıklık sistemindeki bir sorunun neden olduğu uzun süreli bir cilt rahatsızlığıdır. Bir tahmine göre, sedef hastalığı olan kişilerin yaklaşık yarısı bunu kafa derisinde geliştirir. Cilt yamalar halinde daha kalın, kırmızı renkte görünür ve gümüş pulları olabilir.
Tedavi: İnsanlar, topikal cilt kremleri, ışık tedavisi ve ağızdan alınan ilaçlar kullanarak sedef hastalığını tedavi edebilirler. Cilt yaralanması, stres ve sigara gibi sedef hastalığı tetikleyicilerinden kaçınmak, sedef hastalığının semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Sedef hastalığı tetikleyicilerini nasıl tanımlayacağınız ve önleyeceğiniz hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.
7. Liken Planus
Liken planus, ciltte parlak, kırmızı-mor plaklara neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. Kafa derisinde liken planus gelişmesi nadirdir. Bununla birlikte, kafa derisinde gelişirse, genellikle şunlara neden olur:
- bölgede saç seyrelmesi
- kırmızılık
- cilt tahrişi
- kırmızı-mor tümsekler
Tedavi: Liken planusa neyin neden olduğu net değildir. Durum genellikle tedavi olmaksızın gider. Bununla birlikte, topikal kremler ve antihistaminikler rahatsız edici semptomları hafifletebilir. Bir doktor kortikosteroid hapları veya iğneleri, retinoik asit kremleri veya ışık tedavisi reçete edebilir.
8. Skleroderma
Skleroderma, vücudun çok fazla kolajen yapmasına neden olan bir durumdur. Bu, cildi normalden daha sert ve gergin hale getirir. Bu nadir hastalığa neyin neden olduğu henüz belli değil, ancak bağışıklık sistemiyle bağlantıları olabilir. Daha kalın derinin altındaki doku genellikle kaybolur ve kafa derisinde veya yüzde bir çizgi bırakır. Saç derisini etkileyen skleroderma, Fransızca en coup de sabre terimiyle bilinir. Bu, kılıç adı verilen belirli bir kılıç türüyle yapılan işaretlere benzeyen daha kalın cilt çizgilerini ifade eder.
Tedavi: Tedavi, cildin orijinal görünümünü geri kazandırmak için ışık tedavisi, ilaç veya dolgu maddelerini içerebilir.
Özet
Kafa derisi enfeksiyonları rahatsız edici olabilir, ancak tedavi genellikle basittir. Semptomlar ortaya çıkar çıkmaz bir doktora veya dermatoloğa görünmek, hızlı tanı ve tedaviye yardımcı olabilir.