Salı, Kasım 5, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Kafein Nedir? Hangi Durumlar İçin Kullanılır?

Kafein uyarıcı etkileri olan doğal bir kimyasaldır. Kahve, çay, kola, kakao, guarana, yerba mate ve 60’ın üzerinde diğer üründe bulunur.

Kafein, merkezi sinir sistemini, kalbi, kasları ve kan basıncını kontrol eden merkezleri uyararak çalışır. Kafein kan basıncını yükseltebilir, ancak sürekli kullanan kişilerde bu etkiyi göstermeyebilir. Kafein ayrıca idrar akışını artıran bir diüretik gibi davranabilir.

İnsanlar kafeini en çok zihinsel uyanıklık, baş ağrısı, migren, atletik performans, hafıza, obezite, astım, safra kesesi hastalığı, DEHB, düşük tansiyon, depresyon ve diğer birçok durum için kullanırlar. Ancak bu diğer kullanımların çoğunu destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yoktur.

Çok konsantre veya saf formlarda satılan kafein ürünleri bir sağlık sorunudur. İnsanlar yanlışlıkla çok yüksek dozları kolayca alabilirler. Bu ürünlerin tüketicilere toplu olarak satılması ABD’de yasa dışıdır. National Collegiate Athletic Association (NCAA) tarafından limitler dahilinde kafein alınmasına izin verilmektedir. 15 mcg/mL’nin üzerindeki idrar konsantrasyonları yasaktır.

Kafein Ne İçin Kullanılır?

Migren: Aspirin ve asetaminofen gibi ağrı kesicilerle birlikte kafeinin ağızdan alınması migren tedavisinde etkilidir. Kafein, migren baş ağrılarını tedavi etmek için ağrı kesicilerle kullanım için FDA onaylı bir üründür.

Yenidoğanlarda düşük kalp hızı ve düşük oksijen seviyeleri ile takip edilebilecek solunum duraklamaları: Ağızdan veya IV yoluyla kafein verilmesi, çok prematüre bebeklerde nefes almayı iyileştirebilir. Kafein sitrat, bu durum için reçeteli bir ilaç olarak onaylanmıştır. IV ürünleri sadece bir sağlık kuruluşu tarafından verilebilir.

Ameliyattan sonra baş ağrısı: Kafeini ağızdan veya IV yolla almak, ameliyat sonrası baş ağrılarını önlemede etkilidir. Kafein, düzenli olarak kafein tüketen kişilerde bu kullanım için FDA onaylı bir üründür. IV ürünleri sadece bir sağlık kuruluşu tarafından verilebilir.

Baş ağrısı: Ağrı kesicilerle birlikte ağızdan kafein alınması, gerilim tipi baş ağrılarının tedavisinde etkilidir. Bu kullanım için FDA onaylıdır.

Zihinsel uyanıklık: Ağızdan kafein almak zihinsel uyanıklığı artırır. Ancak yeterince uyumak kadar etkili olmayabilir.

Atletik performans: Kafeini ağızdan almak, fiziksel gücü ve dayanıklılığı artırıyor ve egzersiz sırasında yorgunluğu geciktiriyor gibi görünüyor. Ancak günde 800 mg’dan fazla (6-8 bardak) kafein almak, National Collegiate Athletic Association (NCAA) tarafından izin verilenden daha yüksek kafein seviyelerine yol açabilir.

Yenidoğanları etkileyen bir akciğer hastalığı (bronkopulmoner displazi): Prematüre bebeklere ağızdan veya IV yolla kafein verilmesi, bu akciğer problemi riskini azaltıyor gibi görünüyor. IV ürünleri sadece bir sağlık kuruluşu tarafından verilebilir.

Diyabet: Kafein içeren içeceklerin içilmesi, tip 2 diyabet geliştirme riskinin daha düşük olmasıyla bağlantılıdır. Ancak kafein tüketmenin diyabet tedavisine yardımcı olup olmadığı net değildir.

Hafıza: Ağızdan kafein almak, üniversite öğrencilerinde veya dışa dönük kişilikleri olan kişilerde kısa süreli hafızayı iyileştiriyor gibi görünüyor.

Obezite: Efedrin ile birlikte ağızdan kafein almak , kısa vadede kilo kaybını artırıyor gibi görünüyor. Ancak istenmeyen yan etkiler olabilir. Dikkatle izlenen ve sağlıklı yetişkinlerde bile kafein/efedra kombinasyonları kan basıncında ve kalp hızında değişikliklere neden olabilir.

Akut ağrı: Kafeini ağızdan ibuprofen gibi ağrı kesicilerle birlikte almak ağrıyı tek başına ağrı kesicilerden daha fazla azaltabilir.

Epidural anestezi, spinal anestezi veya lomber ponksiyon sonrası baş ağrısı: Kafeini ağızdan veya IV yolla almak, bu işlemlerden sonra oluşabilecek baş ağrısını önlemeye yardımcı görünüyor. IV ürünleri sadece bir sağlık kuruluşu tarafından verilebilir.

Kafeini bir dizi başka amaç için kullanmaya ilgi vardır, ancak yararlı olup olmayacağını söylemek için yeterli güvenilir bilgi yoktur.

Yan Etkileri Nelerdir?

Kafein, günde 400 mg’a kadar dozlarda kullanıldığında çoğu sağlıklı yetişkin için güvenlidir. Bu yaklaşık 4 fincan kahveye eşittir.

Kafein, uzun süre veya günde 400 mg’ın üzerindeki dozlarda kullanıldığında muhtemelen güvenli değildir. Kafein uykusuzluk, sinirlilik, huzursuzluk, mide bulantısı, artan kalp hızı ve diğer yan etkilere neden olabilir. Daha büyük dozlar baş ağrısı, anksiyete ve göğüs ağrısına neden olabilir.

Kafein, çok yüksek dozlarda kullanıldığında muhtemelen güvensizdir. Düzensiz kalp atışına ve hatta ölüme neden olabilir. Çok konsantre veya saf kafein içeren ürünlerin çok yüksek dozlarda kullanılma riski yüksektir. Bu ürünleri kullanmaktan kaçının.

Kafein İçin Uyarılar Nelerdir?

Hamilelik ve emzirme: Kafein, gıdalarda yaygın olarak bulunan miktarlarda kullanıldığında hamilelik ve emzirme döneminde muhtemelen güvenlidir. Günde 300 mg’a kadar kafein tüketmek güvenli görünüyor. Bu yaklaşık 3 fincan kahve miktarıdır. Hamilelik sırasında veya emzirmenin güvenli olmadığı durumlarda daha büyük miktarlarda tüketmek. Kafein, düşük yapma şansını ve diğer sorunları artırabilir. Kafein anne sütüne de geçebilir. Emzirirken yüksek kafein alımı, emzirilen bebeklerde uyku sorunlarına, sinirliliğe ve bağırsak aktivitesinde artışa neden olabilir.

Çocuklar: Kafein, gıdalarda yaygın olarak bulunan miktarlarda çocuklar ve ergenler tarafından kullanıldığında muhtemelen güvenlidir.

Anksiyete bozuklukları: Kafein bu koşulları daha da kötüleştirebilir. Endişeniz varsa kafeini dikkatli ve düşük miktarlarda kullanın.

Bipolar bozukluk: Çok fazla kafein bu durumu daha da kötüleştirebilir. Bipolar bozukluğunuz varsa kafeini dikkatli ve düşük miktarlarda kullanın.

Kanama bozuklukları: Kafein kanama bozukluklarını şiddetlendirebilir. Kanama bozukluğunuz varsa kafeini dikkatli kullanın.

Kalp rahatsızlıkları: Kafein, hassas kişilerde düzensiz kalp atışlarına neden olabilir. Kafeini dikkatli kullanın.

Diyabet: Kafein vücudun şeker kullanma şeklini etkileyebilir. Şeker hastalığınız varsa, kafeini dikkatli kullanın.

İshal: Kafein, özellikle büyük miktarlarda alındığında ishali kötüleştirebilir.

Epilepsi: Epilepsi hastaları yüksek dozda kafein kullanmaktan kaçınmalıdır. Düşük dozda kafein dikkatli kullanılmalıdır.

Glokom: Kafein göz içindeki basıncı arttırır. Artış 30 dakika içinde gerçekleşir ve kafeinli içecekler içtikten sonra en az 90 dakika sürer.

Yüksek tansiyon: Kafein tüketmek, yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncını artırabilir. Ancak bu, düzenli olarak kafein kullanan kişilerde büyük bir endişe kaynağı gibi görünmüyor.

Mesane kontrolünün kaybı: Kafein, idrara çıkma sıklığını ve idrara çıkma dürtüsünü artırarak mesane kontrolünü daha da kötüleştirebilir.

İrritabl bağırsak sendromu (IBS): Kafein, özellikle büyük miktarlarda alındığında, IBS’li kişilerde ishali kötüleştirebilir.

Zayıf kemikler (osteoporoz): Kafein, idrarla atılan kalsiyum miktarını artırabilir. Osteoporoz veya düşük kemik yoğunluğunuz varsa, kafein günlük 300 mg’dan az (yaklaşık 2-3 fincan kahve) ile sınırlandırılmalıdır.

Parkinson hastalığı: Kreatin ile kafein almak Parkinson hastalığını daha hızlı kötüleştirebilir. Parkinson hastalığınız varsa ve kreatin alıyorsanız, kafeini dikkatli kullanın.

Şizofreni: Kafein şizofreni semptomlarını kötüleştirebilir.

Kafein Başka İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Efedrin: Uyarıcı ilaçlar sinir sistemini hızlandırır. Kafein ve efedrin uyarıcı ilaçlardır. Efedrin ile birlikte kafein almak çok fazla uyarılmaya ve bazen ciddi yan etkilere ve kalp sorunlarına neden olabilir. Kafein içeren ürünleri ve efedrin’i aynı anda almayınız.

Adenozin (Adenocard): Kafein, adenosinin etkilerini bloke edebilir. Adenozin, doktorlar tarafından kardiyak stres testi adı verilen kalp üzerinde bir test yapmak için sıklıkla kullanılır. Kardiyak stres testinden en az 24 saat önce kafein içeren ürünleri tüketmeyi bırakın.

Antibiyotikler (Kinolon antibiyotikleri): Vücut ondan kurtulmak için kafeini parçalar. Bazı antibiyotikler vücudun kafeini ne kadar çabuk parçaladığını azaltabilir. Bu ilaçları kafeinle birlikte almak, titreme, baş ağrısı, artan kalp hızı ve diğerleri gibi yan etki riskini artırabilir.

Simetidin (Tagamet): Vücut ondan kurtulmak için kafeini parçalar. Simetidin, vücudunuzun kafeini ne kadar hızlı parçaladığını azaltabilir. Kafein ile birlikte simetidin almak, titreme, baş ağrısı, hızlı kalp atışı ve diğerleri gibi kafein yan etkileri olasılığını artırabilir.

Klozapin (Clozaril): Vücut ondan kurtulmak için klozapinleri parçalar. Kafein, vücudun klozapinin ne kadar hızlı parçalandığını azaltıyor gibi görünüyor. Klozapin ile birlikte kafein almak, klozapinin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Dipiridamol (Persantin): Kafein, dipiridamolün etkilerini bloke edebilir. Dipiridamol genellikle doktorlar tarafından kardiyak stres testi adı verilen kalp üzerinde bir test yapmak için kullanılır. Kardiyak stres testinden en az 24 saat önce kafein içeren ürünleri tüketmeyi bırakın.

Disülfiram (Antabuse): Vücut ondan kurtulmak için kafeini parçalar. Disülfiram, vücudun kafeinden ne kadar çabuk kurtulduğunu azaltabilir. Disülfiram ile birlikte kafein almak, kafeinin titreme, hiperaktivite, sinirlilik ve diğerleri dahil olmak üzere etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Östrojenler: Vücut ondan kurtulmak için kafeini parçalar. Östrojenler, vücudun kafeini ne kadar hızlı parçaladığını azaltabilir. Kafeini östrojenlerle birlikte almak, sinirlilik, baş ağrısı ve hızlı kalp atışı gibi kafeinin yan etkilerini artırabilir.

Fluvoksamin (Luvox): Vücut ondan kurtulmak için kafeini parçalar. Fluvoksamin, vücudun kafeini ne kadar hızlı parçaladığını azaltabilir. Fluvoksamin ile birlikte kafein almak kafeinin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Lityum: Kafein, vücudunuzun lityumdan ne kadar çabuk kurtulduğunu artırabilir. Kafein içeren ürünler alıyorsanız ve lityum alıyorsanız, aynı anda kafein ürünlerini almayı bırakmayın. Bunun yerine, kullanımı yavaş yavaş azaltın. Kafeini çok hızlı durdurmak, lityumun yan etkilerini artırabilir.

Depresyon ilaçları (MAOI’ler): Kafeinin MAOI adı verilen bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğine dair bazı endişeler var. Bu ilaçlarla birlikte kafein alınırsa, hızlı kalp atışı ve çok yüksek tansiyon gibi ciddi yan etkiler riskini artırabilir. Bazı yaygın MAOI’ler arasında fenelzin (Nardil), selegilin (Zelapar) ve tranilsipromin (Parnate) bulunur.

Kanın pıhtılaşmasını yavaşlatan ilaçlar: Kafein kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Kanın pıhtılaşmasını yavaşlatan ilaçlarla birlikte kafein almak, morarma ve kanama riskini artırabilir.

Pentobarbital (Nembutal): Kafeinin uyarıcı etkileri, pentobarbitalin uyku üreten etkilerini engelleyebilir.

Fenilpropanolamin: Kafein vücudu uyarabilir. Fenilpropanolamin ayrıca vücudu uyarabilir. Fenilpropanolamin ile birlikte kafein almak çok fazla uyarıma neden olabilir ve kalp atışını, kan basıncını artırabilir ve gerginliğe neden olabilir.

Riluzole (Rilutek): Riluzol ile birlikte kafein almak, vücudun riluzol’ü ne kadar hızlı parçaladığını azaltabilir. Bu, riluzolün etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Uyarıcı ilaçlar: Amfetamin ve kokain gibi uyarıcılar sinir sistemini hızlandırır. Uyarıcı ilaçlar sinir sistemini hızlandırarak kan basıncını artırabilir ve kalp atışını hızlandırabilir. Kafein ayrıca sinir sistemini hızlandırabilir. Uyarıcı ilaçlarla birlikte kafein almak, artan kalp hızı ve yüksek tansiyon gibi ciddi sorunlara neden olabilir.

Teofilin: Kafein, teofiline benzer şekilde çalışır. Kafein ayrıca vücudun teofilinden ne kadar çabuk kurtulduğunu da azaltabilir. Teofilini kafeinle birlikte almak, teofilinin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Verapamil (Calan): Verapamil, vücudun kafeinden ne kadar çabuk kurtulduğunu azaltabilir. Verapamil ile birlikte kafein almak, titreme, baş ağrısı ve artan kalp atışı gibi kafein yan etkileri riskini artırabilir.

Astım ilaçları (Beta-adrenerjik agonistler): Kafein kalbi uyarabilir. Astım için bazı ilaçlar da kalbi uyarabilir. Astım için bazı ilaçlarla birlikte kafein almak çok fazla uyarılmaya ve kalp sorunlarına neden olabilir.

Karbamazepin (Tegretol): Kafein, karbamazepinin etkilerini azaltabilir. Kafein ile karbamazepin almak etkilerini azaltabilir ve bazı kişilerde nöbet riskini artırabilir.

Ethosuximide (Zarontin): Ethosuximide, belirli nöbet türlerini kontrol etmek için kullanılır. Kafein, etosüksimidin etkilerini azaltabilir. Ethosuximide ile kafein almak etkilerini azaltabilir ve nöbet riskini artırabilir.

Felbamate (Felbatol): Felbamat, belirli nöbet türlerini kontrol etmek için kullanılır. Kafein, felbamatın etkilerini azaltabilir. Felbamat ile kafein almak etkilerini azaltabilir ve nöbet riskini artırabilir.

Flutamide (Eulexin): Vücut ondan kurtulmak için flutamidi parçalar. Kafein, vücudun flutamidi ne kadar hızlı parçaladığını azaltabilir. Flutamid ile birlikte kafein almak flutamidin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Fenobarbital (Luminal): Fenobarbital, bazı nöbet türlerini kontrol etmek için kullanılır. Kafein, fenobarbitalin etkilerini azaltabilir ve bazı hastalarda nöbet riskini artırabilir.

Fenitoin (Dilantin): Fenitoin, bazı nöbet türlerini kontrol etmek için kullanılır. Kafein, fenitoinin etkilerini azaltabilir. Fenitoin ile kafein almak etkilerini azaltabilir ve nöbet riskini artırabilir.

Valproat: Valproat, bazı nöbet türlerini kontrol etmek için kullanılır. Kafein, valproatın etkilerini azaltabilir ve bazı hastalarda nöbet riskini artırabilir.

Diüretik ilaçlar: Kafein potasyum seviyelerini azaltabilir. Diüretikler potasyum seviyelerini de azaltabilir. Diüretikler ile birlikte kafein almak, potasyum seviyelerinin çok düşmesine neden olabilir.

Nikotin: Nikotin ile birlikte kafein almak, hızlı kalp atış hızı ve yüksek tansiyon riskini artırabilir.

Pioglitazon (Actos): Kafein, vücudun emdiği pioglitazon miktarını artırabilir. Kafein almak, pioglitazonun etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Alkol (Etanol): Vücut ondan kurtulmak için kafeini parçalar. Alkol, vücudun kafeini ne kadar hızlı parçaladığını azaltabilir. Kafeini alkolle birlikte almak, sinirlilik, baş ağrısı ve hızlı kalp atışı gibi kafeinin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Doğum kontrol hapları: Vücut ondan kurtulmak için kafeini parçalar. Doğum kontrol hapları, vücudun kafeini ne kadar hızlı parçaladığını azaltabilir. Doğum kontrol hapları ile birlikte kafein almak sinirlilik, baş ağrısı, hızlı kalp atışı ve diğer yan etkilere neden olabilir.

Flukonazol (Diflucan): Vücut ondan kurtulmak için kafeini parçalar. Flukonazol, vücudun kafeinden ne kadar çabuk kurtulduğunu azaltabilir. Flukonazol ile birlikte kafein almak, kafeinin vücutta çok uzun süre kalmasına ve sinirlilik, kaygı ve uykusuzluk gibi yan etki riskinin artmasına neden olabilir.

Diyabet ilaçları: Kafein kan şekerini artırabilir veya azaltabilir. Diyabet ilaçları kan şekerini düşürmek için kullanılır. Diyabet için bazı ilaçların kafein ile birlikte alınması diyabet ilaçlarının etkilerini değiştirebilir. Kan şekerinizi yakından izleyin. Diyabet ilacınızın dozunun değiştirilmesi gerekebilir.

Mexiletine (Mexitil): Mexiletine, vücudun kafeini ne kadar hızlı parçaladığını azaltabilir. Mexiletine’i kafeinle birlikte almak kafeinin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Terbinafin (Lamisil): Terbinafin, vücudun kafeinden ne kadar hızlı kurtulduğunu azaltabilir. Kafeini terbinafin ile birlikte almak, sinirlilik, baş ağrısı ve artan kalp atışı gibi kafein yan etkileri riskini artırabilir.

Diğer ilaçların karaciğer tarafından parçalanmasını azaltan ilaçlar (Sitokrom P450 CYP1A2 (CYP1A2) inhibitörleri): Kafein karaciğer tarafından değiştirilir ve parçalanır. Bazı ilaçlar karaciğerin ne kadar hızlı değiştiğini ve kafeini parçaladığını azaltır. Bu, öğesinin etkilerini ve yan etkilerini değiştirebilir.

Metformin (Glukofaj): Metformin, vücudun kafeini ne kadar çabuk parçaladığını azaltabilir. Metforminin kafeinle birlikte alınması kafeinin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Methoxsalen (Oxsoralen): Methoxsalen, vücudun kafeini ne kadar hızlı parçaladığını azaltabilir. Metokssaleni kafeinle birlikte almak kafeinin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Fenotiyazinler: Fenotiyazinler, vücudun kafeini ne kadar hızlı parçaladığını azaltabilir. Fenotiyazinleri kafeinle birlikte almak kafeinin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Tiagabin (Gabitril): Tiagabin, bazı nöbet türlerini kontrol etmek için kullanılır. Kafein, tiagabin etkilerini etkilemiyor gibi görünüyor. Ancak uzun süreli kafein kullanımı, kandaki tiagbin düzeylerini artırabilir.

Tiklopidin (Ticlid): Tiklopidin, vücudun kafeinden ne kadar hızlı kurtulduğunu azaltabilir. Kafeini tiklopidin ile birlikte almak kafein yan etkileri riskini artırabilir.

Kafein İçin Önerilen Kullanım Dozu Nedir?

Kafein, kahve, çay, çikolata ve birçok spor ve enerji içeceği dahil olmak üzere birçok yiyecek ve içecekte bulunur. Kahve fincan başına 95-200 mg kafein içerir. Siyah çay fincan başına 25-110 mg kafein içerir. Yeşil çay fincan başına 30-50 mg kafein içerir. Çok konsantre veya saf formlarda satılan kafein ürünleri bir sağlık sorunudur. İnsanlar yanlışlıkla çok yüksek dozları kolayca alabilirler. Bu ürünlerden kaçının.

İlaç olarak kafein çoğunlukla yetişkinler tarafından günlük ağızdan 50-260 mg dozlarda kullanılmıştır. Belirli bir durum için ne tür bir ürün ve dozun en iyi olabileceğini öğrenmek için bir sağlık uzmanıyla konuşun.

Popüler Gönderiler