Decaf – Kafeinsiz Kahve Nedir?
Decaf olarak adlandırılan kafeinsiz kahveler, tat ve görünümün bakımından normal kahvelerle hemen hemen aynıdır ama çok az kafein içerirler. Kafeinsiz kahve içmenin insan sağlığı açısından bilinen bir zararı yok. Hatta normal kahve gibi yararları dahi var.
Hadi kafeinsiz kahve ile normal kahve arasındaki farklara ve decaf kahvelerin sağlık için zararlı olup olmadığına bir göz atalım…
Kafeinsiz Kahve ve Normal Kahve Arası Fark Nedir?
2017 yılında yapılan sistematik bir incelemeye göre kafeinsiz kahve, normal kahvenin bileşimine benzer. Ancak ya çok az kafein içerir ya da hiç kafein içermez.
Kahve çekirdeğindeki kafeini çıkarmak için üreticiler su ve diğer kimyasalların birleşimini kullanarak kavrulmuş kahve çekirdeğini ıslatır ve buharlaştırırlar. Kafeini çıkarmak için kullanılan kimyasallar:
- Aktifleştirilmiş odun kömürü
- Süperkritik karbondioksit
- Metilen klorür
- Etil asetat
Üreticiler kafeini çekirdeklerden çıkarmak için su kullanırlar, çünkü kafein suda çözünür bir maddedir. Bununla birlikte, suyun kendi başına kullanılması, kahve çekirdekleri içerisinden protein ve şeker gibi başka bileşikleri de çıkarabilir.
Ek kimyasalların kullanılması, kafeinsiz bileşiklerin kaybını en aza indirir ve kahve tadının korunmasına yardımcı olan kafeinsizleştirme işlemini hızlandırır.
Kafeinsizleştirme işlemi genellikle kavurma işleminden önce gerçekleşir. Ancak 2018 yılında yapılan bir çalışma, kafein çıkarma işleminin kavrulmuş çekirdeklerde daha hızlı olabileceğini göstermektedir.
Kafeinsiz Kahve Sağlık İçin Zararlı Mı?
2017 yılında yapılan bir çalışmada, kahve tüketimine ilişkin gözlemsel araştırmaların toplu analizi gözden geçirildi ve araştırmayı yürütenler kafeinsiz kahvenin sağlığa zararlı bir etkisi olmadığı sonucuna vardı.
Bununla birlikte, kafeinsizleştirme işlemi sırasında kullanılan metilen klorür, kahve topluluğunun üyeleri ve bazı tüketiciler arasında endişeye sebep oldu. Çünkü çok az miktarda bile metilen klorürün solunması merkezi sinir sistemini geçici olarak yavaşlatabilir. Bu da kişinin dikkatini ve el-göz koordinasyonunu etkileyebilir. Ayrıca metilen klorüre maruz kalınması şunlara da sebep olabilir:
- Baş ağrısı
- Uyuşukluk
- Baş dönmesi
- Sinirlilik hali
- Öksürük ya da hırıltılı nefes alma
Kafeinsiz Kahve Ne Kadar Kafein İçerir?
Her ne kadar kafeinsiz dense de bu decaf kahveler de bir miktar kafein içerebilir.
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’na (USDA) göre, 230 gramlık bir fincan kafeinsiz kahve 2 miligram kafein içerir. Bununla birlikte, kafein içeriği markaya göre değişebilir ve kafeinsiz olarak tanımlanan kahvelerin 15 miligrama kadar kafein içerebildiği görülmüştür. Ayrıca yeşil ve siyah çaylarda kafeinsiz kahveden daha fazla kafein bulunur.
Bunun yanında 230 gramlık normal bir kahve yaklaşık olarak 80-100 miligram kafein içerir.
Kafeinsiz Kahvenin Sağlığa Yararları
Çok sayıda bilimsel araştırma, kahvenin insan sağlığına yararlı birkaç bileşik içerdiğini ortaya koyuyor.
Kansere Karşı Korur
Örneğin, 2017 yılında yapılan bir inceleme kahve içmenin, aşağıdaki kanser türlerine yakalanma riskini azalttığını ortaya koyuyor:
- Prostat kanseri
- Cilt kanseri
- Karaciğer kanseri
- Lösemi
- Endometriyal kanser
- Ağız kanseri
Bununla beraber çoğu araştırma bu çalışmaları yürütürken kafeinsiz kahveleri ayırt etmiyor. Yani kafeinsiz kahvelerin normal kahvelerle aynı sağlığa yararlı etkileri gösterip göstermediği henüz net değil.
Kardiyovasküler Hastalıklara Karşı Korur
Ancak 2017 yılında yapılan çalışmada araştırmacılar kafeinsiz kahve tüketme ile kardiyovasküler nedenlerden kaynaklanan ölüm riskleri arasında bir bağlantı olduğunu tespit ettiler. Araştırmacılara göre, günde iki ile dört bardak kafeinsiz kahve içen kişilerde kardiyovasküler nedenlerden kaynaklanan ölüm riskleri konusunda büyük oranda düşüş var.
Öte yandan FDA, yetişkinlerin kafein tüketimini günde en fazla 400 mg ile ya da dört-beş fincan normal kahve ile sınırlandırmasını öneriyor.
Çok fazla kafein tüketmek, bazı kişilerde rahatsız edici yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Uyku problemleri
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Titreme
- Artan kalp atış hızı
- Mide bozukluğu
- Huzursuzluk
- Yerinde duramama
Doktorlar ayrıca aşağıdaki rahatsızlıkları bulunan kişilerin de kahve tüketimini konusunda dikkatli olmaları gerektiğini ifade ediyor:
- Uyku güçlüğü çekenler
- Kaygı ya da stres bozukluğu olanlar
- Kardiyovasküler durumlar
- Mesane problemleri olanlar
- Mide ülseri ya da reflü gibi sindirim sorunları olanlar