Perşembe, Ocak 16, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Kalp Yetmezliğine Çare Bulundu Mu?

Kalp yetmezliği kalbin kanı vücuda yeterince pompalamaması sonucu oluşur.

Bilim insanlarını yaptığı çalışmalar sonunda kalp yetmezliğine çare bulma çalışmaları her geçen gün daha da ilerliyor. Bilim insanları, hastanın kalbindeki hücreleri kullanarak bir kalp “yazdırdılar”.

Her ne kadar 3D baskı son birkaç yılda sıçramalar ve sınırlamalar içinde ilerlemiş olsa da, çalışan insan organlarını yazdırmak için kullanmak hala çok uzak bir rüya.

Ancak son zamanlarda, bilim insanları bu hayale bir adım daha yaklaştı.

Kardiyovasküler hastalık, Amerika Birleşik Devletleri’nde önde gelen ölüm nedenidir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, ABD’deki 610.000 kişi her yıl kalp hastalığından ölüyor.

Son aşamalarına geldikten sonra, tek tedavi seçeneği kalp naklidir.

Çok az sayıda kalp donörü bulunduğundan, hayat kurtaran bir nakli beklemek uzundur.

Bilim adamları, nakil ihtiyacını ortadan kaldırmak ya da ertelemek için mevcut kalp dokusunu düzeltme yollarını bulmaya isteklidirler.

Örneğin, eğer cerrahlar kalbe bir materyali yerleştirebilirlerse, hücreleri desteklemek ve hücresel yeniden yapılanmayı artırmak için geçici bir iskele oluşturabilirler.

Bu kalp dokusu mühendisliği olarak adlandırılan bir takım problemler vardır; öncelikle, bilim insanlarının, bedenin reddetmeyeceği bir tür malzeme bulmaları gerekir. Araştırmacılar çok çeşitli materyaller ve yöntemler denediler, ancak mükemmel malzeme adayları hastanın vücudundan alınan hücrelerdir.

Bioink ve Kök Hücreler

Son yıllarda, araştırmacılar yapay olarak kopyalanan insan dokusuna doğru ilerleme kaydetmiştir.

İsrail’deki Tel Aviv Üniversitesi’nden bir grup bilim adamı bu çalışmayı bir adım daha ileri götürdü ve kalp doku mühendisliğini bir sonraki aşamaya taşıdı.

Prof. Tal Dvir verdiği demeçte “Bu, herhangi bir yerdeki herhangi bir kişinin başarıyla yürüttüğü ve bütün bir kalbi dolu hücreler, kan damarları, ventriküller ve odalar ile doldurduğu.” iletti.

Bilim insanları bugüne kadar yapay bir kalbe en yakın şeyi yaratmalarını sağlayan çığır açan bir yaklaşım tasarladılar.

İlk adımı hastadan bir yağ dokusu biyopsisi almaktı; daha sonra hücresel materyali hücresel olmayan materyalden ayırdılar.

Araştırmacılar, yağ dokusu hücrelerini pluripotent kök hücreler olacak şekilde yeniden programladılar; bu, bir kalbi büyütmek için gerekli hücre tipleri aralığına dönüşebilir.

Hücresel olmayan materyal, glikoproteinler ve kollajen gibi yapısal bileşenlerden oluşur; Bilim adamları bunları “bioink” e dönüştürmek için değiştirdiler.

Sonra, bu bioink’i kök hücrelerle karıştırdılar. Hücreler, bilim adamlarının kan damarları da dahil olmak üzere kalp lekeleri oluşturmak için kullanabilecekleri kardiyak veya endotelyal hücrelere (kan damarlarını kaplayan) ayrılır.

Advanced Science dergisinde yayımlanan son bir makalesinde yöntemlerini ayrıntılı olarak açıkladılar.

Elbette bu deneysel çalışmanın alacağı çok yol var. Ancak milyonlarca hasta için umut oldu. Muhtemelen 10 yıla kadar bir çok hastanede organ 3D yazıcıları olacak.

MedicalNewsToday, Scientists ‘print’ 3D heart using patient’s tissue, 201928

Referanslar

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/advs.201900344

Popüler Gönderiler