Karbon monoksit zehirlenmesi nedir?
Karbon monoksit (CO) hem kokusuz hem de renksiz bir gazdır. Tarafından üretilen yanma (egzoz) dumanlarında bulunur:
- ısıtıcılar
- şömineler
- araba susturucuları
- uzay ısıtıcıları
- kömür ızgaraları
- araba motorları
- taşınabilir jeneratörler
Herkes gün boyunca az miktarda karbon monoksite maruz kalır. Bununla birlikte, bunun çok fazla solunması CO zehirlenmesine neden olabilir.
Yanma dumanları kötü havalandırılan ya da kapalı bir alanda (bir garaj gibi) tutulursa CO tehlikeli seviyelere yükselebilir. Bu dumanların solunması, kan dolaşımınızda CO birikmesine neden olarak ciddi doku hasarına neden olabilir.
CO zehirlenmesi son derece ciddidir ve hayati tehlike oluşturabilir. Siz veya tanıdığınız biri CO zehirlenmesi belirtileri gösterirse derhal 112’i arayın.
Karbon monoksit zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?
CO zehirlenmesinin en yaygın belirtileri:
- donuk baş ağrısı
- zayıflık
- mide bulantısı
- kusma
- karışıklık
- baş dönmesi
- nefes almada zorluk
CO üzerinde çok miktarda nefes alırsanız, vücudunuz kanınızdaki oksijeni CO ile değiştirmeye başlar. Bu olduğunda, bilinçsiz hale gelebilirsiniz. Bu durumlarda ölüm meydana gelebilir.
CO zehirlenmesi belirtileri göstermeseniz bile, bir CO kaynağına maruz kalmışsanız derhal hastaneye gitmelisiniz.
Kimler karbon monoksit zehirlenmesi riski altındadır?
CO zehirlenmesi, havada büyük miktarda CO bulunduğunda meydana gelir. Asıl zehirlenme, bu havada soluduğunuzda, özellikle de iyi havalandırılmamış bir yerdeyseniz gerçekleşir.
Aşağıdakilerden birine yaklaştıysanız, çok fazla CO solunması riski artar:
- yakıtla yanan alan ısıtıcısı
- gaz sobası veya ocak
- su ısıtıcı
- şömine
- garajda veya kapalı alanda boşta araba veya kamyon
- fırın
- gaz ısıtıcılı eğlence araçları
Bu cihazlar tipik olarak güvenli bir miktarda CO üretir. Ancak, bu cihazlar kapalı veya yetersiz havalandırılan alanlarda kullanılırsa havadaki CO miktarı hızla artabilir.
Bu cihazları evinizde kullanıyorsanız, bu cihazların yanına bir CO dedektörü yerleştirmelisiniz. Ayrıca arabanızı garajınızın içinde veya diğer kapalı alanlarda bırakmamak için de önemlidir.
Karbon monoksit zehirlenmesi nasıl teşhis edilir?
Bir doktor veya hemşire, kanınızdaki CO miktarını belirlemek için bir kan örneği alır. CO seviyeleri milyonda 70 parçaya (ppm) ve üstüne yükseldiğinde, semptomlar daha belirgin hale gelir. Bu belirtiler arasında mide bulantısı, baş dönmesi ve bilinç kaybı olabilir.
Karbon monoksit zehirlenmesi nasıl tedavi edilir?
Bir doktorunuz CO zehirlenmesi olduğundan şüpheleniyorsa, hastaneye girdikten hemen sonra tedavi göreceksiniz. Hayatı tehdit edici komplikasyonları önlemek için hızlı tedavi şarttır. Tedavi şunları içerebilir:
Oksijen tedavisi
CO zehirlenmesini tedavi etmenin en iyi yolu saf oksijeni solumaktır. Bu tedavi kandaki oksijen seviyesini arttırır ve CO’nun kandan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Doktorunuz burnunuza ve ağzınıza bir oksijen maskesi yerleştirecek ve nefes almanızı isteyecektir. Kendi başınıza nefes alamıyorsanız, ventilatörden oksijen alırsınız.
Oksijen odası
Doktorunuz geçici olarak sizi basınçlı bir oksijen odasına (hiperbarik oksijen odası olarak da bilinir) yerleştirebilir. Oksijen odası iki kat normal hava basıncına sahiptir. Bu tedavi, kandaki oksijen seviyelerini hızlı bir şekilde arttırır ve genellikle ağır CO zehirlenmesi vakalarında veya hamile kadınlarda CO zehirlenmesi tedavisinde kullanılır.
Acil Bakım
CO zehirlenmesine asla kendiniz davranmamalısınız. CO zehirlenmesi olduğuna inanıyorsanız hemen dışarı çıkın ve 112’i arayın. Kendinizi hastaneye götürmeyin, çünkü araba sürerken dışarı çıkabilirsiniz.
Araştırmacılarda karbon monoksit zehirlenmesi için panzehir olabilir »
Karbon monoksit zehirlenmesinin uzun vadeli sağlık riskleri nelerdir?
Küçük CO zehirlenmesi vakaları bile ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bunlar şunları içerebilir:
- beyin hasarı
- kalp hasarı
- organ hasarı
- ölüm
Bu olası komplikasyonların ciddiyeti nedeniyle, CO zehirlenmesi olduğuna inanıyorsanız, mümkün olan en kısa sürede yardım almanız önemlidir.
Karbon monoksit zehirlenmesini nasıl önleyebilirim?
CO zehirlenmesi almamak için aşağıdaki önleyici tedbirleri alabilirsiniz:
- Gereç, odun, propan ya da diğer yakıtları yakan aletli veya eğlence amaçlı araçlarda bol miktarda havalandırma olduğundan emin olun.
- Bir CO dedektörü satın alın ve CO kaynağının yakınındaki bir alana yerleştirin. Pilleri düzenli olarak değiştirdiğinizden emin olun.
- Uykuya dalmayın veya kapalı bir alanda olan rölantide uzun süre oturmayın.
- Gaz veya gazyağı alan ısıtıcısının yanında uyumayın.
- CO zehirlenmesi belirtilerini görmezden gelmeyin.
CO’ya maruz kaldıysanız hemen dışarı çıkın ve 112’i arayın. Acil servis uzmanları size geri dönmenin güvenli olduğunu söyleyene kadar bölgeye geri dönmeyin.
Kaynaklar:
Karbon monoksit zehirlenmesi: Nedenleri. (2015, 24 Şubat)
Karbon monoksit zehirlenmesi: Sıkça sorulan sorular. (2015, 10 Şubat)
Karbon monoksit zehirlenmesi: Risk faktörleri. (2015, 24 Şubat)